Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα στην παρεα,

Προσφατα αγόρσασα εναν μεταχειρισμενο υπολογιστη με αυτα τα χαρακτηριστικα:

image.png.e16403877906d43e49da79c130ed4c07.png

Αφου τον ανοιξα και δουλευε για καμια ωρα κανονικα, υπεθεσα πως ειναι η στιγμη να ανοιξω το κουτι και να τον καθαρισω μεσα απο τη σκονη που ειχε, να φτιαξω λιγο τα καλωδια, να βαλω καινουρια παστα στον επεξεργαστη κλπ. Εκανα καθαρη εγκατασταση στα windows, και απο εκεινη τη στιγμη μου πεταει συνεχως blue screens για διαφορετικους λογους. Στην αρχη δεν εκανε αναβαθμιση στην 22H2 εκδοση και νομιζα πως ειναι λογω software, αλλα εβαλα τον δισκο σε αλλο pc και τα εκανε ολα κανονικα, αρα υπεθετω πως ειναι κατι ελαττωματικο απο το καινουριο Pc, που βραχυκυκλωνει ισως, δεν μπορω να καταλαβω.

Δοκιμασα να τον ανοιξω με:

- διαφορετικο δισκο

- με αλλη καρτα γραφικων

- με διαφορετικο τροφοδοτικο, και στις 3 περιπτωσεις, παλι τα ιδια.

Σας επισυναπτω εδω καποια απο τα blue screens που μου εχει πεταξει, μου εχει βγαλει και αλλα διαφορετικα απλα μετα απο ενα σημειο σταματησα να βγαζω φωτο γιατι εψαξα τα errors και ειναι καπως γενικα:

Εχει κανεις ιδεα τι μπορει να ευθυνεται;

Σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων παιδια.

Λευτερης

5.jpeg.f39bec227292375bd202224c9e3092a1.jpeg4.jpeg.94dc7305a5c70d87501fcf9d164a6fd6.jpeg3.jpeg.0f2ece759837a9f2ea89af2341523180.jpeg2.jpeg.99ef03349178617cb03481bca8d915c3.jpeg1.jpeg.71e964f31e96e9f64a3dab8f8bb04193.jpeg

6.jpeg

Επεξ/σία από LightBringer74
Δημοσ.

Εφόσον άρχισε τα κουλά από την στιγμή που τον άνοιξες. Πιθανόν να πείραξες κάτι.

Βγάλε και ξαναβάλε τις μνήμες.

Αποσύνδεσε και ξανασύνδεσε βύσματα και καλώδια (τροφοδοσίας και δεδομένων).

Αν με τα παραπάνω δεν στρώσει, δοκίμασε να βγάλεις και να ξαναβάλεις την ψήκτρα του επεξεργαστή. Πρόσεξε μην το παρακάνεις με το σφίξιμο στις βίδες στήριξης (ούτε όμως να τις αφήσεις χαλαρές).

Σημείωση: Στο screenshot του speccy φαίνεται οι μνήμες σου να τρέχουν στα 1866Mhz (931Mhz). Αυτό είναι κάπως περίεργο. H βασική συχνότητα στις μνήμες DDR4 είναι 2133Mhz (1066Mhz).

Ή το speccy διαβάζει/αναφέρει λάθος την συχνότητα, ή κάτι μπορεί να τρέχει με τις μνήμες σου. Τα πιθανά ~1866Mhz δεν είναι χρονισμός σε μνήμες DDR4 (δεν τον λες "φυσιολογικό").

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
59 λεπτά πριν, TopCLR είπε

Εφόσον άρχισε τα κουλά από την στιγμή που τον άνοιξες. Πιθανόν να πείραξες κάτι.

Βγάλε και ξαναβάλε τις μνήμες.

Αποσύνδεσε και ξανασύνδεσε βύσματα και καλώδια (τροφοδοσίας και δεδομένων).

Αν με τα παραπάνω δεν στρώσει, δοκίμασε να βγάλεις και να ξαναβάλεις την ψήκτρα του επεξεργαστή. Πρόσεξε μην το παρακάνεις με το σφίξιμο στις βίδες στήριξης (ούτε όμως να τις αφήσεις χαλαρές).

Σημείωση: Στο screenshot του speccy φαίνεται οι μνήμες σου να τρέχουν στα 1866Mhz (931Mhz). Αυτό είναι κάπως περίεργο. H βασική συχνότητα στις μνήμες DDR4 είναι 2133Mhz (1066Mhz).

Ή το speccy διαβάζει/αναφέρει λάθος την συχνότητα, ή κάτι μπορεί να τρέχει με τις μνήμες σου. Τα πιθανά ~1866Mhz δεν είναι χρονισμός σε μνήμες DDR4 (δεν τον λες "φυσιολογικό").

Σε ευχαριστω για το σχολιο σου. Ειχα την πεποιθηση οτι κατι παιζει με το Bios οποτε το εκανα αναβαθμιση αλλα τα κουλα συνεχιζουν. Αφου εκανε αναβαθμιση πεταξε 3 φορες σερι blue screen πριν ανοιξει και εν τελη ανοιξε και μπορεσα να μπω στο speccy. Παρατηρησα οτι για τις μνημες που ειπες, ενω δειχνει οτι ειναι 2033 ανα ζευγαρι (1066 η καθε μια), το speccy δειχνει οτι εχω αυξομιωσεις (δες σκριν), που μου φαινεται λιγο περιεργο. Πιστευεις οτι θα μπορουσε να ειναι καποια καμμενη η ελαττωματικη, και γιαυτο να τις εχουν ρυθμισμενες σε χαμηλοτερη ταχυτητα; Μπορω να μπω στο bios να τσεκαρω τις ταχυτητες των μνημων, και να τις ρυθμισω απο εκει.

Αφηνω link για google docs γιατι λεει τα αρχεια ειναι 3mb...

https://drive.google.com/drive/folders/1Hy8MdxeO-fLleK8ygj4ZFc8EwrNo5hh8?usp=sharing

53 λεπτά πριν, Aris_ είπε

έκανες stress test στο μχν πριν το πάρεις ?

αν ναι ποια ?

Αρη δυστυχως δεν ημουν παρων στην αγοραπωλησια... μπορω να δοκιμασω ακομη αυτο που λες; Τι θα μου προτεινες να δοκιμασω;

Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου

Update:

Εβγαλα τις 3 μνημες απο πανω, και χω αφησει μονο μια, 8γιγα, και μου δειχνει οτι το dram frequency ειναι διαφορετικο, single στα 1066 τωρα αντι για dual 932. Στο ιδιο ακριβως σημειο που εχω βγαλει και την προηγουμενη φωτογραφια. Το δουλευω λιγη ωρα και δε μου εχει κρασαρει ακομη

Δημοσ.

πρώτα αν δεν είναι σταθερό το σύστημα δεν κάνουμε αναβάθμιση στο bios μπορεί να περάσει λάθη η χειρότερα ,

κανε το bios reset σε default με μια μνήμη και μόνο τα απαραίτητα gpu cpu ram αν ανοίξει βάλε δίσκο και πέρνα windows φρέσκα μετά κανε ένα memory test που έχει στα win και μετά βάλε δεύτερη μνήμη και έχει συνέχεια...... 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε ευχαριστω Αρη. Αυτη τη στιγμη το δουλευω μονο με μια μνημη, και δεν εχει κρασαρει καθολου ακομα.

Θα ξεκινησω να κανω, αυτο που μου ειπες, το memory test μονο με την 1 ραμ πανω.

Αν ειδες το βιντεο, οταν ειχα 4 μνημες πανω, στην επιλογη ταχυτητας της ram 'auto' εκανε επιλογη ταχυτητας μονο του, στα 1866Mhz, ενω τωρα που ειχα μονο την μια, επιλεγει μονο του, 2133Mhz. Ελπιζω οι πληροφοριες που σου δινω να ειναι καπως βοηθητικες. Ανεβασα και στο λινκ τις καινουριες φωτο που εβγαλα. Ειναι φυσιολογικο οταν εχει περισσοτερες ram πανω (4 των 8gb) να κατεβαζει την ταχυτητα η αυτοματη επιλογη; (το speccy δειχνει οτι η overall ταχυτητα των 4 ραμ ειναι 933MHz)

Πρωτη φορα ασχολουμαι τοσο συγκεκριμενα με τις ram γιατι ποτε δεν ειχα προβλημα, με συγχωρεις αν οι ερωτησεις μου ειναι αφελης.

Δημοσ.

δυστυχώς η amd τότε είχε θέμα με τα ranks που έχει η μνήμη και αν είχες πάνω από κάποιο όριο κατέβαζε τα mhz στον (imc) memory controller , λίγο καλύτερα με τον ryzen zen 2 3xxx  και πολύ καλύτερα με zen 3 5xxx , αλλά παίζει ρολο και το mobo πόσο ποιοτικό είναι 

Δημοσ.

Αυτο ειναι το MOBO: https://www.asrock.com/mb/AMD/B450M Pro4/index.asp#Overview

Θα μπορουσε η ταχυτητα που τρεχουν οι ραμ να ειναι καθοριστικη για τα blue screens που αντιμετωπιζω; Θα μπορουσα να ξανακουμπωσω και τις 4 πανω και να βαλω την ταχυτητα των ram manually στο 2133 αντι για 1866 και να δω αν μου κρασαρει τοτε; Η μπορει αν αντιμετωπισω προβλημα με την καρτα γραφικων επειτα; Ρωταω σε περιπτωση που εχει αντιμετωπισει παρομοιο θεμα

Δημοσ.

Προφανώς κάτι δεν πάει καλά με τα τέσσερα στικάκια μνήμης κουμπωμένα (εφόσον δεν μπορεί να τα τρέξει στην βασική συχνότητα που είναι τα 2133Mhz). Αν μπορείς να δώσεις τα στοιχεία τους ή να βάλεις φωτογραφίες των ετικετών που έχουν. Πάντως αν βάλεις Windows, κάνε από ένα τεστ μνήμης στο κάθε ένα στικ μνήμης ξεχωριστά, μήπως κάποιο είναι προβληματικό.

Μια απορία: Ποια έκδοση BIOS είχες πριν και ποια έβαλες τώρα; Γιατί βλέποντας τις εκδόσεις BIOS στο link που έδωσες, δείχνει πως μετά την 3.50 υπάρχει μια σημείωση.

Αναφορά σε κείμενο

*ASRock do NOT recommend updating this BIOS if you are going to use Pinnacle, Raven or Summit Ridge CPU on your system.

Επειδή ο επεξεργαστής 2600Χ που έχεις είναι Pinnacle Ridge, δεν συνίστανται αυτές οι εκδόσεις από την Asrock για σένα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ειχα την 3.40 και εβαλα την 4.90. Εχεις δικιο σε αυτο που λες για την pinnacle, δυστυχως εκανα το update του bios ηδη.

Επισυναπτω ενα καινουριο λινκ με τα αποτελεσματα (ενα αρχειο που δειχνει τα events, και ενα αρχειο που ειναι το memory dump που μαλλον και εκει ειναι το προβλημα). Βρηκα ευκαιρια να τρεξω το memory diagnostic tool και με τις 4 ραμ πανω (ετρωγα blue screen τη μια μετα την αλλη) και μου εντοπισε καποια προβληματα, τα οποια δυστυχως δεν καταλαβαινω τι ειναι ακριβως (αν μπορουσες να ριξεις μια ματια στο memory dump θα το εκτιμουσα πολυ). Οταν τελειωσε τον ελεγχο μου εβγαλε error και δεν με αφηνε να συνεχισω με καποια επιλογη, η να κανω επανεκιννηση τον υπολογιστη. Αναγκαστηκα να κανω turn off απτο κουμπι. (πρωτα μου εβγαλε το 00017 error, και πατησα enter και καπακι μου εβγαλε το 00023, μετα ειτε enter ειτε F8 πατουσα δεν εκανε τιποτα, οποτε και το εσβησα απο το κουμπι).

Ανεβαζω τα αρχεια εδω: 

https://drive.google.com/drive/folders/1nP_9ZVdEytDoO_9ovIjE32iprPFgE1RW?usp=sharing

Επειτα, επειδη ο υπολογιστης ηταν unusable εντελως με τα 4 στικ ram, αφησα πανω μονο το ενα ζευγαρι (2χ8) (του 2022 που φαινεται να ειναι το καλο ζευγαρι) και εδω και 2 ωρες δε μου εχει κρασαρει καθολου. Τρεχω τωρα το diagnostic tool για τις 2 ραμ μονο και δεν μου εβγαλε κανενα απολυτως προβλημα.

Σαν επομενο βημα θα προσπαθησω να βαλω το 'κακο' ζευγαρι (τις ραμ του 2020) πανω και να ξανατρεξω παλι τον ιδιο διαγνωστικο ελεγχο

Ευχαριστω πολυ και παλι

Update: Με το που εβαλα το ζευγαρι του 2020 πανω, και μπηκα για τον διαγνωστικο ελεγχο, βρηκε κατευθειαν προβλημα (το ανεβασα στο λινκ) και στο 2% κρασαρε, και εκανε επανεκιννηση ο υπολογιστης. Το δοκιμασα 2η φορα, παλι το ιδιο.

β2.jpeg

β1.jpeg

Δημοσ.

Δεν γνωρίζω από αποτελέσματα και σφάλματα των τεστ της μνήμης. Τον ένοχο τον βρήκες όμως. Το σετ του 2020 κοίταξε να το στείλεις με RMA εφόσον υπάρχει απόδειξη αγοράς.

Μια τελευταία προσπάθεια (για το σετ 2020) θα ήταν να καθάριζες τις επαφές με μπατονέτα και οινόπνευμα, μήπως και φταίει κάποια βρωμιά σε κάποια επαφή.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, TopCLR είπε

Δεν γνωρίζω από αποτελέσματα και σφάλματα των τεστ της μνήμης. Τον ένοχο τον βρήκες όμως. Το σετ του 2020 κοίταξε να το στείλεις με RMA εφόσον υπάρχει απόδειξη αγοράς.

Μια τελευταία προσπάθεια (για το σετ 2020) θα ήταν να καθάριζες τις επαφές με μπατονέτα και οινόπνευμα, μήπως και φταίει κάποια βρωμιά σε κάποια επαφή.

Για καποιο λογο οταν εβαζα το σετ του 2020 μου εριχνε την ταχυτητα των ραμ στα 932MHz (η auto ρυθμιση του bios, 1866 δηλαδη συνολικα). Με προβληματιζε αυτο αλλα φανταστηκα οτι θα ηταν ελατωμματικο καποιο κομματι και γιαυτο η μητρικη το κανει αυτο για να μην γινει ζημια καπου. Αυτο που δοκιμασα σαν τελευταια λυση ειναι να βαλω manually τη ρυθμιση τους στα 2133. Αυτο που εγινε με εξεπληξε... Δουλευει με τις 2 ραμ του 2020 χωρις κανενα απολυτως προβλημα...

Επομενο βημα ειναι να βαλω και τις 4 πανω και να βαλω παλι manually τη ρυθμιση στα 2133

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...