mindreader Δημοσ. 24 Ιανουαρίου Δημοσ. 24 Ιανουαρίου Ανοιγω αυτο το νημα, για να γινει -φυσικα, συζητηση επι του θεματος. Τελικα, ποσες, εστω χονδρικά, απωλειες εχουν οι συνηθισμενες, αλουμινενιες πορτες και παραθυρα αλουμινιου; Και μιλω, οχι για τις πιο τελευταιες εξελιξεις, πιο ακριβες απο οσα εχω μαθει, που διαθετουν ειδικες επιστρωσεις για θερμομονωση. Μιλω για αλουμινια τοποθετημενα περι το 2000, με διπλα τζαμια. Σε σχεση με αυτα που εγω μπορω να δω και να πω, αερας δεν μπαινει, αν μη τι αλλο αυτο το ζητημα ειναι οκ. Απο εκει και περα, τι γινεται με τη διατηρηση θερμανσης ή ψυξης εντος δωματιου; Εχω επισης την απορια, κατα ποσο, αυτα τα αλουμινια, ειναι ο 'αδυναμος κρικος' για διαρροη θερμοτητας, ή φταινε τοσο, οσο και η τοιχοποιϊα; Αν ειναι απωλειες ειναι τοσες οσες απο τους τοιχους, τοτε δεν εχει νοημα να ασχολουμαι μονο για τα πορτοπαραθυρα. Αν ομως, στις συνηθεις περιπτωσεις, οντως τα αλουμινια χανουν περισσοτερο απο ... τους τοιχους, τοτε θα με ενδιαφερε να το γνωριζω. Δεν ειναι ευκολο να γινει, 'μελετη', δεν θελω επι του παροντος να το κανω τοσο 'επιστημονικο', δεν ειμαι σε τετοια φαση. Ομως, οι εκτιμησεις σας απο την εμπειρια σας, σιγουρα θα βοηθησουν.
lary7 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου Δημοσ. 24 Ιανουαρίου Η πρώτη πηγή απωλειών είναι οι τοιχοποιίες. Χονδρικά ένας τοίχος χωρίς μόνωση έχει U=2.50 ενώ ενας μονωμένος U=0.45. Τώρα αν πάμε στα κουφώματα το U ενός ανοιγόμενου αλουμινένιου με διπλό τζάμι που σφραγίζει σωστά ειναι κοντά στο 3.5 ενώ ενα συγχρονο με επιστρώσεις και θερμοδιακοπή 1.5. Οπότε συνυπολογίζοντας το κόστος των κουφωμάτων και την μικρή τους επιφάνεια σε σχέση με την υπόλοιπο τοιχοποιία καταλήγει κάποιος εύκολα στο συμπέρασμα πως ειναι πολύ πιο συμφέρον να κάνει μόνωση και μετά να αλλάξει τα κουφώματα παρά το αντίθετο. Φυσικά αυτό δείχνουν και οι υπολιγισμοί με τα προγράμματα. Τα παλιά αλουμινένια συρταρωτά ήταν που έχουν τεράστιες απώλειες και εκεί ήθελαν άμεση αλλαγή. 2
PLACEBO_89 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου Δημοσ. 29 Ιανουαρίου Στις 24/1/2025 στις 12:58 ΜΜ, mindreader είπε Ανοιγω αυτο το νημα, για να γινει -φυσικα, συζητηση επι του θεματος. Τελικα, ποσες, εστω χονδρικά, απωλειες εχουν οι συνηθισμενες, αλουμινενιες πορτες και παραθυρα αλουμινιου; Και μιλω, οχι για τις πιο τελευταιες εξελιξεις, πιο ακριβες απο οσα εχω μαθει, που διαθετουν ειδικες επιστρωσεις για θερμομονωση. Μιλω για αλουμινια τοποθετημενα περι το 2000, με διπλα τζαμια. Σε σχεση με αυτα που εγω μπορω να δω και να πω, αερας δεν μπαινει, αν μη τι αλλο αυτο το ζητημα ειναι οκ. Απο εκει και περα, τι γινεται με τη διατηρηση θερμανσης ή ψυξης εντος δωματιου; Εχω επισης την απορια, κατα ποσο, αυτα τα αλουμινια, ειναι ο 'αδυναμος κρικος' για διαρροη θερμοτητας, ή φταινε τοσο, οσο και η τοιχοποιϊα; Αν ειναι απωλειες ειναι τοσες οσες απο τους τοιχους, τοτε δεν εχει νοημα να ασχολουμαι μονο για τα πορτοπαραθυρα. Αν ομως, στις συνηθεις περιπτωσεις, οντως τα αλουμινια χανουν περισσοτερο απο ... τους τοιχους, τοτε θα με ενδιαφερε να το γνωριζω. Δεν ειναι ευκολο να γινει, 'μελετη', δεν θελω επι του παροντος να το κανω τοσο 'επιστημονικο', δεν ειμαι σε τετοια φαση. Ομως, οι εκτιμησεις σας απο την εμπειρια σας, σιγουρα θα βοηθησουν. Δεν υπαρχει κατι στανταρ,η καθε περιπτωση ειναι διαφορετικη. πχ Αν η τοιχοποιια δεν ειναι σε "νορμαλ πλαισια" και βαλεις καλα κουφωματα θα ανεβασεις τα ποσοστα υγρασιας! Παρε ενα ΨΗΦΙΑΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ https://www.e-shop.gr/psifiako-thermometro-yperythron-tele-fy-380c-p-TLS.130287?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAwOe8BhCCARIsAGKeD55jbE9tTW-9NnmY64TVouGmh07R-G9lEG3-P2V0A8l5NmaNEGKFRa0aAnHHEALw_wcB και μετρα να δεις διαφορες. Σιγουρα θα βγαλεις καποια ακρη!
mindreader Δημοσ. 29 Ιανουαρίου Μέλος Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 19 minutes ago, PLACEBO_89 said: Δεν υπαρχει κατι στανταρ,η καθε περιπτωση ειναι διαφορετικη. πχ Αν η τοιχοποιια δεν ειναι σε "νορμαλ πλαισια" και βαλεις καλα κουφωματα θα ανεβασεις τα ποσοστα υγρασιας! Παρε ενα ΨΗΦΙΑΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ https://www.e-shop.gr/psifiako-thermometro-yperythron-tele-fy-380c-p-TLS.130287?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAwOe8BhCCARIsAGKeD55jbE9tTW-9NnmY64TVouGmh07R-G9lEG3-P2V0A8l5NmaNEGKFRa0aAnHHEALw_wcB και μετρα να δεις διαφορες. Σιγουρα θα βγαλεις καποια ακρη! Με ενα τετοιο θερμομετρο, που και πως θα μετρουσες, για να βγαλεις καποια συμπερασματα; Θα επαιρνες θερμοκρασιες, απο πορτες, τοιχους, ταβανι κλπ; Αν ειναι θα το κανω και ενημερωνω και εδω, να βγαλουμε ισως καποιο συμπερασμα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα