Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η αποζημίωση μπαίνει άμεσα. Και όταν λέμε άμεσα την ίδια στιγμή θα πρέπει να την δεις στο e-banking. Αν σε φωνάξει 10 η ώρα το βράδυ να σε διώξει παίρνει το αρμόδιο τμήμα και μπαίνει ΑΜΕΣΑ. Στο λέω με σιγουριά δύο φορές παθών και η μία έχει κλείσει περίπου μήνα. Ότι και να γραφτεί εδώ εκτός από αυτό που γράφω μη δίνεις σημασία. Ότι άλλο είναι επιθεώρηση και πάει και αυτόφωρο το συγκεκριμένο.

Επεξ/σία από jimis_vts
  • Moderators
Δημοσ.

Το ΣΕΠΕ μου είπε ότι για να είμαι εξασφαλισμένος και εγώ να κάνω κανονικά κατάθεση σε λογαριασμό μισθοδοσίας.

Ο δικηγόρος μου είπε ότι δεν τίθεται θέμα εξασφάλισης, μιας και θα έβγαζα φωτογραφία την επιταγή και θα υπέγραφε πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής με τα ακριβή της στοιχεία. Ωστόσο, μου είπε ότι ενδέχεται να προκύψει πρόβλημα από δικής μου πλευράς με την εφορία.

Οπότε, πάει για άκυρο η εξυπηρέτηση.

• Like 3
Δημοσ.

Νομικά λοιπόν ο δικηγόρος θεωρεί πως θα ήσουν καλυμένος, αλλά αν το έβλεπε σαν παρατυπία η εφορία θα έπρεπε να τρέξεις με ενδικοφανείς προσφυγές και διοικητικά δικαστήρια για να μην φας πρόστιμο, για να τα πούμε αναλυτικότερα. Οπότε ορθά σε καθοδηγεί το ΣΕΠΕ, στην ουσία να αγνοήσεις τη διατύπωση για επιταγές στην κοινή υπουργική απόφαση μιας και στην ουσία οι επιταγές αντιβαίνουν στο και στο πνεύμα αλλά και στο -κύριο- γράμμα της απόφασης, που προφανώς αποσκοπεί στην άμεση αλλά και άμεσα ελέγξιμη καταβολή της αποζημίωσης. Και προφανώς χώθηκαν και οι επιταγές στη διατύπωση επειδή κάποιος υπάλληλος/προιστάμενος/παρατρεχάμενος δεν γνωρίζει τι σημαίνει ηλεκτρονική συναλλαγή ή ήθελε να καλύψει κάποια οπίσθια.

Ευχαριστώ για την άμεση πληροφόρηση, είσαι από τους λίγους που το κάνουν.👍

• Like 1
Δημοσ.

Καλημέρα. Να ξέρετε ότι η τραπεζική επιταγή είναι απολύτως ασφαλής καθώς εκδίδεται από την τράπεζα κι όχι από τον εργοδότη και σημαίνει ότι τα χρήματα είναι ήδη δεσμευμένα και άμεσα διαθέσιμα για αυτόν που θα την προσκομίσει. 

Δημοσ.
2 minutes ago, prototypegr said:

Καλημέρα. Να ξέρετε ότι η τραπεζική επιταγή είναι απολύτως ασφαλής καθώς εκδίδεται από την τράπεζα κι όχι από τον εργοδότη και σημαίνει ότι τα χρήματα είναι ήδη δεσμευμένα και άμεσα διαθέσιμα για αυτόν που θα την προσκομίσει. 

Καλά κάνεις και το επισημαίνεις, ωστόσο δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας. Αν διαβάσεις το νήμα θα καταλάβεις πως άλλο είναι το πρόβλημα.

• Like 1
Δημοσ.
17 hours ago, Malthador said:

Η αποζημίωση απόλυσης είναι υποχρεωτικό να κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου;

Ή μπορεί να δοθεί και με τραπεζική επιταγή ημέρας;

Εμείς σε έναν τύπο που του κάναμε απόλυση, του δώσαμε την αποζημείωση σε επιταγή γιατί χρώσταγε στην εφορία και θα του τα κράταγαν όλα. 

• Moderators
Δημοσ.
52 minutes ago, BigBlack said:

Νομικά λοιπόν ο δικηγόρος θεωρεί πως θα ήσουν καλυμένος, αλλά αν το έβλεπε σαν παρατυπία η εφορία θα έπρεπε να τρέξεις με ενδικοφανείς προσφυγές και διοικητικά δικαστήρια για να μην φας πρόστιμο, για να τα πούμε αναλυτικότερα.

Βέβαια, ο λογιστής μου διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι φορολογικά έχει βγει εγκύκλιος που αναφέρει ότι οι καταβολές μισθοδοσίας, αποζημιώσεων κλπ πρέπει να γίνονται με «τραπεζικό τρόπους» και διευκρινίζει τους τραπεζικούς τρόπους, μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι επιταγές.

Επίσης μου ανέφερε ότι η εφορία (ούτε και κανένας άλλος πιστωτής) δεν μπορεί να «τρέξει» τον εργοδότη, γιατί αν ήθελε θα μπορούσε να επιβάλει κατάσχεση εις χείρας τρίτου στον εργοδότη και να μην μπορούσε να του δώσει ούτε επιταγή.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 minutes ago, Malthador said:

Βέβαια, ο λογιστής μου διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι φορολογικά έχει βγει εγκύκλιος που αναφέρει ότι οι καταβολές μισθοδοσίας, αποζημιώσεων κλπ πρέπει να γίνονται με «τραπεζικό τρόπους» και διευκρινίζει τους τραπεζικούς τρόπους, μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι επιταγές.

Επίσης μου ανέφερε ότι η εφορία (ούτε και κανένας άλλος πιστωτής) δεν μπορεί να «τρέξει» τον εργοδότη, γιατί αν ήθελε θα μπορούσε να επιβάλει κατάσχεση εις χείρας τρίτου στον εργοδότη και να μην μπορούσε να του δώσει ούτε επιταγή.

Από την μακρά μου πείρα με το δημόσιο (ως από μέσα κι ως απ'έξω), ού μπλέξεις. Μεταξύ αντικρουόμενων νομοθετημάτων, εγκυκλίων, διατάξεων κλπ επιλέγεις να κινηθείς με τον ασφαλέστερο πιθανό τρόπο, ερμηνεύοντας τα πάντα πιό αυστηρά απ'όσο διατυπώνονται. Γιατί παρ'όλο που το Διοικητικό Δίκαιο έχει σαφή κανόνα "επιείκειας" και "διακριτικής ευχέρειας" στην ευνοική για τον διοικούμενο ερμηνεία των σχετικών νόμων (ή/και την επιλογή του ευνοικότερου σχετικού νόμου με την περίπτωσή σου), ποτέ δεν ξέρεις με ποιούς θα μπλέξεις. Δεν θα πληρώσει ο λογιστής, ο δικηγόρος κλπ τα πιθανά πρόστιμα ή τις όποιες συνέπειες αλλά εσύ. Οπότε καλό είναι να ακούς τους εμπειρογνώμονες αλλά να διαβάζεις κι ο ίδιος και να κινείσαι όπως ακριβώς και οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, φυλώντας πρώτα και κύρια τα οπίσθιά σου.

Just my 2 cents.

Επεξ/σία από BigBlack
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.

Δε βλέπω το λόγο γιατί να χολοσκάς και να αλλάζεις τη συνήθη διαδικασία για ένα πρόβλημα που δεν είναι δικό σου.

• Like 1
Δημοσ.

Άσε που δε ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό/νομιμο να μεταβιβάσει την επιταγή σε άλλον και να μπουν σε άλλο λογαριασμό. Αφού η αποζημίωση είναι δική του και πρέπει σε δικό του λογαριασμό να εμφανιστεί ώστε να είναι καλλυμένοι από κάθε πλευρά όλοι (και ως προς το εισόδημα/φορολογική δηλωση).

Δημοσ.
Στις 24/1/2025 στις 11:23 ΠΜ, Malthador είπε

Ν. 3611/2019, Απόφαση 26034/695/2019

«Άρθρο 1: Καταβολή αποδοχών και αποζημίωσης απόλυσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μέσω λογαριασμού πληρωμών

1. Οι εργοδότες καταβάλλουν τις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και την αποζημίωση απόλυσής τους, αποκλειστικά σε λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων μισθωτών, αναφέροντας για κάθε καταβολή την αιτιολογία και το χρονικό διάστημα που αφορά.

2. Η καταβολή των αποδοχών και της αποζημίωσης απόλυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.

Δημοσ.

πιστεύω ότι όλοι όσοι καταβάλουν μισθοδοσίες οι περισσοτεροι το κάνουν ηλεκτρονικά η έχουν δωσει λιστα με εντολή στη τράπεζα η μέσω του λογιστή τους

η επιταγή είναι άμα τη εμφανίσει......ήτοι όταν πάει κάποιος την επιταγή στη τράπεζα πρέπει να εξωφληθει άμεσα η να κατατεθει σαν μετρητα (ασχετα απο την ημερομηνια)......αν δεν έχει επαρκές υπόλοιπο μπορεί να σφραγιστεί πραγμα που δεν συμφέρει τον εκδότη γιατί μπαίνει άμεσα σε black list...τειρεσιες  κ.ο.κ. και μπορει να διωχθει και δικαστικα.....

οπότε αρκεί να πληρώσει ......ο τρόπος δεν θα με απασχολούσε

• Moderators
Δημοσ.
On 24/01/2025 at 13:45, DrLo said:

Δε βλέπω το λόγο γιατί να χολοσκάς και να αλλάζεις τη συνήθη διαδικασία για ένα πρόβλημα που δεν είναι δικό σου.

Γιατί μπορεί να θέλω να βοηθήσω κάποιον που μου ζητάει να τον εξυπηρετήσω;

Δεν είναι αρκετός λόγος;

18 hours ago, MikeJ said:

Άσε που δε ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό/νομιμο να μεταβιβάσει την επιταγή σε άλλον και να μπουν σε άλλο λογαριασμό. Αφού η αποζημίωση είναι δική του και πρέπει σε δικό του λογαριασμό να εμφανιστεί ώστε να είναι καλλυμένοι από κάθε πλευρά όλοι (και ως προς το εισόδημα/φορολογική δηλωση).

Δεν μας αφορά τι θα κάνει την επιταγή. Μπορεί να την μεταβιβάσει ή μπορεί να την εισπράξει σε μετρητά. Μας ενδιαφέρει αν ο τρόπος αυτός είναι αποδεκτός από την νομοθεσία.

19 minutes ago, Nabuko said:

Ν. 3611/2019, Απόφαση 26034/695/2019

«Άρθρο 1: Καταβολή αποδοχών και αποζημίωσης απόλυσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μέσω λογαριασμού πληρωμών

1. Οι εργοδότες καταβάλλουν τις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και την αποζημίωση απόλυσής τους, αποκλειστικά σε λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων μισθωτών, αναφέροντας για κάθε καταβολή την αιτιολογία και το χρονικό διάστημα που αφορά.

2. Η καταβολή των αποδοχών και της αποζημίωσης απόλυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.

Η παράγραφος 1 κοντράρει την παράγραφο 2 ή έστω προξενεί μια δημιουργική ασάφεια.

Η πιο πρόσφατη ερμηνεία που βρίσκω είναι αυτή, από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, όπου αναφέρει και πάλι το ίδιο:

«3. Κατόπιν των ανωτέρω, πέραν της μεταφοράς χρημάτων μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών και της χρήσης χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, ως κατάλληλα μέσα πληρωμής για την έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης νοούνται ενδεικτικά και τα ακόλουθα:

- Η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του μισθωτού, έστω και αν υπάρχουν περισσότεροι συνδικαιούχοι, είτε με μετρητά είτε με μεταφορά μεταξύ λογαριασμών (έμβασμα),

- Η χρήση ταχυδρομικής επιταγής - ταχυπληρωμής ή η κατάθεση σε λογαριασμό πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων,

- Η χρήση τραπεζικής επιταγής,

- Η έκδοση επιταγής σε διαταγή του μισθωτού.»

Δηλαδή η Επιθεώρηση λέει ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με την εφορία και η εφορία λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. 

Η παραπάνω ερμηνεία δεν αφορά σε αποζημίωση απόλυσης, αλλά σε δαπάνες που έκανε ο εργαζόμενος, ωστόσο πάνω στα ίδια άρθρα πατάει για να καταλήξει ότι μπορούν να καταβληθούν και με επιταγή.

2 minutes ago, kostasbm said:

πιστεύω ότι όλοι όσοι καταβάλουν μισθοδοσίες οι περισσοτεροι το κάνουν ηλεκτρονικά η έχουν δωσει λιστα με εντολή στη τράπεζα η μέσω του λογιστή τους

η επιταγή είναι άμα τη εμφανίσει......ήτοι όταν πάει κάποιος την επιταγή στη τράπεζα πρέπει να εξωφληθει άμεσα η να κατατεθει σαν μετρητα (ασχετα απο την ημερομηνια)......αν δεν έχει επαρκές υπόλοιπο μπορεί να σφραγιστεί πραγμα που δεν συμφέρει τον εκδότη γιατί μπαίνει άμεσα σε black list...τειρεσιες  κ.ο.κ. και μπορει να διωχθει και δικαστικα.....

οπότε αρκεί να πληρώσει ......ο τρόπος δεν θα με απασχολούσε

Δεν τίθεται τέτοιο θέμα στην περίπτωση μας, δεν μιλάμε για ιδιωτική επιταγή, αλλά για τραπεζική. Η τράπεζα δεσμεύει το ποσό σε αυτή την περίπτωση και είναι διαθέσιμο για ανάληψη με την εμφάνιση της επιταγής. Δεν μπορεί να είναι ακάλυπτη μια τέτοια επιταγή.

• Like 1
Δημοσ.
3 hours ago, Malthador said:

Δεν τίθεται τέτοιο θέμα στην περίπτωση μας, δεν μιλάμε για ιδιωτική επιταγή, αλλά για τραπεζική. Η τράπεζα δεσμεύει το ποσό σε αυτή την περίπτωση και είναι διαθέσιμο για ανάληψη με την εμφάνιση της επιταγής. Δεν μπορεί να είναι ακάλυπτη μια τέτοια επιταγή.

ναι με τη διαφορά ότι για να την εκδόσει πρέπει να παει ο ίδιος στη τράπεζα.....η τράπεζα δε δεσμεύει κανένα πόσο γιατί η τραπεζική επιταγή εκδίδεται με μετρητά οπότε είναι πληρωμένη ....έχει ισχύ 6 μήνες και η τράπεζα θα τη δεχτεί σα μετρητά

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...