Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

Η αποζημίωση απόλυσης είναι υποχρεωτικό να κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου;

Ή μπορεί να δοθεί και με τραπεζική επιταγή ημέρας;

Δημοσ.
8 minutes ago, Malthador said:

Η αποζημίωση απόλυσης είναι υποχρεωτικό να κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου;

Ή μπορεί να δοθεί και με τραπεζική επιταγή ημέρας;

Αντιγράφω από το site του υπουργείου εργασίας:

Η αποζημίωση πρέπει να καταβάλλεται ολόκληρη και δεν επιτρέπεται η μερική ή ελλιπής καταβολή της. Με την υπ’ αριθ. 26034/695/2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ B’ 2362) θεσπίζεται η υποχρεωτική καταβολή από τους εργοδότες της αποζημίωσης απόλυσης των εργαζομένων σε λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων μισθωτών.

• Moderators
Δημοσ.
1 minute ago, BigBlack said:

Αντιγράφω από το site του υπουργείου εργασίας:

Ναι αλλά στον ίδιο νόμο γράφει παρακάτω:

«2. Η καταβολή των αποδοχών και της αποζημίωσης απόλυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών

Και επίσης ισχύουν τα εξής:

«Ως ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ενδεικτικά μεταξύ άλλων νοούνται οι κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες [χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards)], η πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 4537/2018 (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal κ.λπ., καθώς και η καταβολή μετρητών προς Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 4537/2018 (σε γκισέ ή σε μηχάνημα easy-pay).»

Οπότε εγώ καταλαβαίνω ότι είναι νόμιμο να αποζημιωθεί κάποιος με επιταγή.

Θα ρωτήσω και στο ΣΕΠΕ αύριο, αλλά λέω μήπως έχει τύχει σε κάποιον.

Δημοσ.
17 minutes ago, Malthador said:

Ναι αλλά στον ίδιο νόμο γράφει παρακάτω:

«2. Η καταβολή των αποδοχών και της αποζημίωσης απόλυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών

Και επίσης ισχύουν τα εξής:

«Ως ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ενδεικτικά μεταξύ άλλων νοούνται οι κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες [χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards)], η πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 4537/2018 (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal κ.λπ., καθώς και η καταβολή μετρητών προς Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 4537/2018 (σε γκισέ ή σε μηχάνημα easy-pay).»

Οπότε εγώ καταλαβαίνω ότι είναι νόμιμο να αποζημιωθεί κάποιος με επιταγή.

Θα ρωτήσω και στο ΣΕΠΕ αύριο, αλλά λέω μήπως έχει τύχει σε κάποιον.

Η επιταγή πως θα κατατεθεί στο λογαριασμό του μισθωτού; Ηλεκτρονικός τρόπος πληρωμής σίγουρα δεν είναι. Δεν είμαι απολύτως σίγουρος βέβαια για όλους τους τρόπους που μπορεί να πιστωθεί το ποσό μιάς επιταγής σε έναν λογαριασμό, οπότε ρώτησε να μαθαίνουμε κι εμείς. 👍

• Moderators
Δημοσ.
48 minutes ago, BigBlack said:

Η επιταγή πως θα κατατεθεί στο λογαριασμό του μισθωτού; Ηλεκτρονικός τρόπος πληρωμής σίγουρα δεν είναι. Δεν είμαι απολύτως σίγουρος βέβαια για όλους τους τρόπους που μπορεί να πιστωθεί το ποσό μιάς επιταγής σε έναν λογαριασμό, οπότε ρώτησε να μαθαίνουμε κι εμείς. 👍

Η εταιρεία εκδίδει επιταγή ημέρας στο όνομα του υπαλλήλου και του την ενεχειρίζει. Η διαδικασία αυτή γίνεται με «ηλεκτρονικά μέσα» από την πλευρά της εταιρείας, οπότε τελειώνει εκεί η υποχρέωσή της απέναντι στον ίδιο και στην Επιθεώρηση. Δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν τον αποζημίωσε δηλαδή.

Ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένος μετά να την καταθέσει στο λογαριασμό του (ή να μην την καταθέσει και να την διακινήσει).

Έτσι το καταλαβαίνω προσωπικά.

Δημοσ.
1 minute ago, Malthador said:

Η εταιρεία εκδίδει επιταγή ημέρας στο όνομα του υπαλλήλου και του την ενεχειρίζει. Η διαδικασία αυτή γίνεται με «ηλεκτρονικά μέσα» από την πλευρά της εταιρείας, οπότε τελειώνει εκεί η υποχρέωσή της απέναντι στον ίδιο και στην Επιθεώρηση. Δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν τον αποζημίωσε δηλαδή.

Ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένος μετά να την καταθέσει στο λογαριασμό του (ή να μην την καταθέσει και να την διακινήσει).

Έτσι το καταλαβαίνω προσωπικά.

Ναι αλλά δεν κατατίθεται στο λογαριασμό του δικαιούχου όπως σαφώς ορίζει η πρώτη πρόταση που είναι και η βασική. Η διατύπωση εμπεριέχει ασάφεια, σίγουρα εφόσον βάζει μέσα και επιταγές και μάλιστα και ταχυδρομικές. Επειδή γνωρίζω πως δημιουργούνται αυτά τα "γονατογραφήματα" και τη δημοσιουπαλληλική γλώσσα, υποθέτω για ποιό λόγο μπήκαν και οι επιταγές, αλλά αυτό δεν είναι απάντηση για το ερώτημά σου.

Η συμβουλή μου είναι στην όποια ερώτηση κάνεις, να πάρεις γραπτή απάντηση από κάποιον καθ'ύλη αρμόδιο αν θέλεις να είσαι 100% καλυμένος. Αν σου επισυνάψουν και κάποια σχετική εγκύκλιο ακόμα καλύτερα.

• Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

Στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Εργασίας διαβάζω το εξής:

"Πλέον η καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης των εργαζομένων πραγματοποιείται υποχρεωτικά μέσω λογαριασμού πληρωμών, με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής επισύρει κυρώσεις στον εργοδότη (Ν. 4611/2019, Υπουργική Απόφαση 26034/695/2019)."

Προσωπικά, για διαφόρους λόγους, δεν θα έμπλεκα με επιταγές.

• Like 7
  • Moderators
Δημοσ.
1 hour ago, BigBlack said:

Ναι αλλά δεν κατατίθεται στο λογαριασμό του δικαιούχου όπως σαφώς ορίζει η πρώτη πρόταση που είναι και η βασική. Η διατύπωση εμπεριέχει ασάφεια, σίγουρα εφόσον βάζει μέσα και επιταγές και μάλιστα και ταχυδρομικές. Επειδή γνωρίζω πως δημιουργούνται αυτά τα "γονατογραφήματα" και τη δημοσιουπαλληλική γλώσσα, υποθέτω για ποιό λόγο μπήκαν και οι επιταγές, αλλά αυτό δεν είναι απάντηση για το ερώτημά σου.

Η συμβουλή μου είναι στην όποια ερώτηση κάνεις, να πάρεις γραπτή απάντηση από κάποιον καθ'ύλη αρμόδιο αν θέλεις να είσαι 100% καλυμένος. Αν σου επισυνάψουν και κάποια σχετική εγκύκλιο ακόμα καλύτερα.

Ναι, αυτό θα κάνω, θα μιλήσω με το ΣΕΠΕ και θα τους πω ότι θέλω γραπτή απάντηση. Θξ.

1 hour ago, Snoob said:

Στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Εργασίας διαβάζω το εξής:

"Πλέον η καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης των εργαζομένων πραγματοποιείται υποχρεωτικά μέσω λογαριασμού πληρωμών, με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής επισύρει κυρώσεις στον εργοδότη (Ν. 4611/2019, Υπουργική Απόφαση 26034/695/2019)."

Προσωπικά, για διαφόρους λόγους, δεν θα έμπλεκα με επιταγές.

Ούτε εγώ θέλω να μπλέξω για να είμαι ειλικρινής, αλλά ζητήθηκε σαν εξυπηρέτηση και θέλω να το κάνω, αλλά χωρίς να μπλέξω.

• Like 2
Δημοσ.
6 minutes ago, Malthador said:

Ναι, αυτό θα κάνω, θα μιλήσω με το ΣΕΠΕ και θα τους πω ότι θέλω γραπτή απάντηση. Θξ.

Ούτε εγώ θέλω να μπλέξω για να είμαι ειλικρινής, αλλά ζητήθηκε σαν εξυπηρέτηση και θέλω να το κάνω, αλλά χωρίς να μπλέξω.

Μην το κάνεις! 😇

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπορεί να σου ζητήθηκε, με σκοπό να μπλέξεις. 

Εξάντλησέ το. 

Επεξ/σία από Dante80
  • Like 1
Δημοσ.

Το ερώτημα είναι γιατί να μπλέκει κάποιος με επιταγές και να μην κάνει απλά κατάθεση του ποσού; 

Τι έχει να κερδίσει ο εργοδότης; Να ταλαιπωρήσει τον απολυμενο αλλά και τον εαυτό του; 

• Moderators
Δημοσ.

Το έχετε καταλάβει ανάποδα, την εξυπηρέτηση την ζήτησε ο υπάλληλος.

Τελοσπάντων, θα ρωτήσω το πρωί στο ΣΕΠΕ και θα δώσω update για μελλοντικό reference.

• Like 1
Δημοσ.

Α οκ αυτό το ενδεχόμενο δε το είχα καν σκεφτεί. 

Θεώρησα ότι ο εργοδότης ήθελε να κάνει "καψωνι".

Ο απολυμενος φανταστηκα απλά θα θέλει να πάρει τα λεφτά του όσο πιο άμεσα.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, MikeJ είπε

Α οκ αυτό το ενδεχόμενο δε το είχα καν σκεφτεί. 

Θεώρησα ότι ο εργοδότης ήθελε να κάνει "καψωνι".

Ο απολυμενος φανταστηκα απλά θα θέλει να πάρει τα λεφτά του όσο πιο άμεσα.

ή χρωστάει σε εφορία κλπ και για να γλυτώσει την κατάσχεση απο τον λογαριασμό του θα μεταβιβάσει την επιταγή σε άλλον.

• Like 5

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...