Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα στο forum,

Πριν κάποιους μήνες αγόρασα ένα σύστημα (πλην την κάρτα γραφικών την οποία την είχα ήδη). Ο υπολογιστής προοριζόταν σχεδόν αποκλειστικά για δουλειά και λίγο gaming. Το σύστημα έχει τα εξής:

CPU: Intel I7 14700F

RAM: GSKILL NEO 4X16GB DDR4 3600Mhz 

MOBO: ASUS TUF B760 WIFI DDR4

GPU: Gainward RTX 4090 Phantom

PSU: Corsair RMX 850W

Cooler: ARCTIC Freezer III 360

Όλα λειτουργούσαν χωρίς κανένα πρόβλημα ενώ είχα περάσει το τελευταίο bios με την "λύση" της intel και είχα βάλει τα πάντα στα intel defaults. Μετά από 1,5 μήνα βαριάς χρήσης σε ένα project που είχε 3D rendering προς το τέλος του project άρχισαν σιγά σιγά να εμφανίζονται κάποια bluescreen. Πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει και εμφανίζονται ακόμα και όταν ο υπολογιστής μπορεί να είναι idle. Τα πιο συχνά είναι τα εξής:

- Memory Management

- irql not equal or less 

- system service exception

Συγκεκριμένα για το δεύτερο (irql not equal or less) επειδή παλιά μου είχε τύχει ένα ελαττωματικός Ryzen ήταν το πιο συνηθισμένο και σε αυτή την περίπτωση. Μέχρι στιγμής έχω δοκιμάσει να κρατήσω μόνο 2x16 RAM και να βάλω τον CPU να τρέχει στο base clock 2GHz (δηλαδή να απενεργοποιήσω το boost clock). Τίποτα από αυτά δεν έχει λύσει το πρόβλημα. Η επόμενη λύση είναι format και αν ούτε αυτό λύσει το πρόβλημα να αγοράσω νέο CPU/MOBO/RAM από AMD αυτή την φορά μιας και δεν μπορώ να μείνω χωρίς υπολογιστή και να περιμένω RMA κτλπ. 

Επειδή ο υπολογιστής χρησιμοποιείται για δουλειά η αλήθεια είναι θα ήθελα να αποφύγω το format για την ώρα οπότε ζητάω και την άποψη σας και κυρίως αν είχε κάποιος με intel επεξεργαστή τα ίδια BSOD.

Να σημειώσω ότι όταν πάω να κάνω compile binaries παίρνω c1001 internal compiler error όπου στο 90% των forums που είδα πολλοί αναφέρουν ότι ήταν εξαιτίας προβληματικού CPU. Σε άλλο PC με 13700KF και την ίδια έκδοση των windows δεν το έχω αυτό το error.

Επεξ/σία από stefanos50
Δημοσ.

Θεωρω πιθανο να εχει προβλημα ο 14700F. Ειτε ειναι απο το γνωστο θεμα αυτης της γενιας, ειτε ασχετο, μου ακουγεται σαν να την εχει ακουσει το υποσυστημα της μνημης. 

Μπορεις να κανεις τραμπα τον 13700KF που εχεις στο αλλο PC και να βεβαιωθεις;

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Θεωρω πιθανο να εχει προβλημα ο 14700F. Ειτε ειναι απο το γνωστο θεμα αυτης της γενιας, ειτε ασχετο, μου ακουγεται σαν να την εχει ακουσει το υποσυστημα της μνημης. 

Μπορεις να κανεις τραμπα τον 13700KF που εχεις στο αλλο PC και να βεβαιωθεις;

Και εγώ αυτό πιστεύω μιας και ο ελαττωματικός Ryzen που είχα τον οποίο τον αντικατέστησε η AMD και αυτός πετούσε ανά διαστήματα σφάλματα σχετικά με την RAM. Και το compile που αναφέρω γίνεται στο CPU ο οποίος πάει στο 100% usage οπότε αποκλείεται να φταίει κάποιο άλλο εξάρτημα (π.χ. GPU). Δυστυχώς ο I7 13700KF είναι σε υπολογιστή σε άλλη πόλη αλλά επειδή είχα προλάβει λίγο να χρησιμοποιήσω τον συγκεκριμένο υπολογιστή για την δουλειά και αυτός είχε αρχίσει να εμφανίζει errors και bluescreens τα οποία έφτιαξαν με το νέο bios της intel. Πραγματικά δεν ξέρω και αντικατάσταση να μου έδιναν σήμερα αν αξίζει να μην αλλάξω εφόσον με τα πρώτα ζόρια χαλάνε.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, stefanos50 είπε

τα οποία έφτιαξαν με το νέο bios της intel

Έχει γίνει ήδη η ζημιά. Τώρα είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί και με το BIOS. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πάντως BSOD σε idle είναι στις περισσότερες περιπτώσεις θέμα τάσης.

Επειδή ή intel έχει διάφορα "default", πoιο χρησιμοποιείς?

Σε κάθε περίπτωση αν είσαι σε εγγύηση εγώ θα τον επέστρεφα για έλεγχο γιατί μπορεί να έχει υποβαθμιστεί η σιλικόνη του λόγω του γνωστού "bug" ή/και να ήταν από την παρτίδα των oxidized.

Επεξ/σία από Teddy77
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
57 λεπτά πριν, Teddy77 είπε

Πάντως BSOD σε idle είναι στις περισσότερες περιπτώσεις θέμα τάσης.

Επειδή ή intel έχει διάφορα "default", πoιο χρησιμοποιείς?

Σε κάθε περίπτωση αν είσαι σε εγγύηση εγώ θα τον επέστρεφα για έλεγχο γιατί μπορεί να έχει υποβαθμιστεί η σιλικόνη του λόγω του γνωστού "bug" ή/και να ήταν από την παρτίδα των oxidized.

Δυστυχώς η ASUS και επειδή είναι B760 και locked επεξεργαστής λίγα αφήνει να αλλάξεις. Εγώ απλά έχω ορίσει το intel defaults στο bios αντί την άλλη επιλογή που είναι της ASUS και από κάτω ακριβώς η μόνη επιλογή που μου αφήνει να επιλέξω στα profiles είναι "Performance".  Κάπου που διάβαζα για το C1001 error έλεγαν ότι ήταν πρόβλημα με instability και overcloking που είχαν κάνει κάποιοι. Πάντως ακόμα και στα 2GHz μου έβγαλε πρόβλημα. Το ότι θα τον επιστρέψω είναι σίγουρο μιας και το κατάστημα που τον αγόρασα είναι σχεδόν απέναντι από το σπίτι μου.

Επεξ/σία από stefanos50
Δημοσ.
8 minutes ago, stefanos50 said:

Κάπου που διάβαζα για το C1001 error έλεγαν ότι ήταν πρόβλημα με instability και overcloking που είχαν κάνει κάποιοι. 

Γι'αυτό το είπα επειδή έχει διάφορα "default" η intel (πχ performance) πλέον και ένα σύνηθες instability στο overclocking, είναι χαμηλή τάση όταν είναι σχετικά idle η CPU. 

Εκτός αν υπάρχει άλλη συναστρία, μια και έχεις παίξει και με μνήμες+θέσεις τους, εγώ θα τον επέστρεφα.

• Λύση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μόλις έτρεξα το MemTest και από το πρώτο λεπτό μου έβγαλε χιλιάδες errors. Οι ram που έχω το ένα kit το αγόρασα το 2019 και το άλλο πριν 3 περίπου μήνες (είναι ακριβώς τα ίδια μοντέλα όμως). Όταν δοκίμασα με τις δυο μνήμες επέλεξα να κρατήσω τις πιο καινούργιες. Τώρα τρέχω MemTest στις παλιές και δεν βγάζει κανένα σφάλμα. Πιθανώς οπότε είναι αυτό το πρόβλημα. Θα δοκιμάσω αργότερα να κάνω και compile ώστε να σιγουρευτώ.

Επεξ/σία από stefanos50
Δημοσ.

Όλα λειτουργούν σωστά με τις μνήμες που πέρασαν το MemTest οπότε το πρόβλημα τελικά ήταν οι 2 ελαττωματικές μνήμες τις οποίες θα τις στείλω πίσω μιας και αγοράστηκαν πρόσφατα. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τον χρόνο σας.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...