Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 65
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Φανταστείτε τι επικρατεί σε ορισμένα επαγγέλματα και χώρες όταν διαβάζουμε ότι αναταραχή προκλήθηκε σε επαγγελματίες συγκεκριμένων κλάδων επειδή ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας είπε ότι σε 2 χρόνια δεν θα υπάρχουν. Και εγώ είμαι ο Μπάμπης ο Σουγιάς και λέω ότι σε 50 χρόνια δεν θα υπάρχουν οι νεκροθαφτες. 

Δημοσ.
2 hours ago, mariosnik_ said:

Φανταστείτε τι επικρατεί σε ορισμένα επαγγέλματα και χώρες όταν διαβάζουμε ότι αναταραχή προκλήθηκε σε επαγγελματίες συγκεκριμένων κλάδων επειδή ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας είπε ότι σε 2 χρόνια δεν θα υπάρχουν. Και εγώ είμαι ο Μπάμπης ο Σουγιάς και λέω ότι σε 50 χρόνια δεν θα υπάρχουν οι νεκροθαφτες. 

Αυτό που είπε ο Zuckerberg είναι το ίδιο που είπε και ο CEO της Nvidia, που το λένε και όλοι όσοι δεν κλείνουν τα μάτια μπροστά στην 5η Βιομηχανική Επανάσταση που ήρθε.

Δεν έρχεται.

Ήρθε.

Ο κόσμος έχει 2 επιλογές:

1. Να αναγνωρίσει ότι τα πράγματα αλλάζουν ταχύτατα και να πράξει ανάλογα με τις δικές του περιστάσεις. Αν κινδυνεύει η δουλειά του να εξελιχθεί ο ίδιος σε κάτι άλλο.

2. Να κλείσει τα μάτια, να συνεχίσει αμπελοφιλοσοφίες, και εντός 5ετίας να κλαίγεται για τον άδικο τούτο κόσμο. 

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 hours ago, alex1_kgr said:

Δεν έχω καμία ιδεά από python αλλά προχθές ήθελα ένα απλό script να επίλεγει το παράθυρο που θέλω και να πατάει κάποια κουμπιά. Το chatgpt μου το έφτιαξε σε μερικά δευτερόλεπτα και μάλιστα με τεκμηρίωση, οπότε 2 λεπτά αργότερα έκανα τη δουλειά μου.

Επιβεβαιώνω ως freelancer προγραμματιστής, ότι μετά την έλευση του ChatGPT, ο βαθμός δυσκολίας εύρεσης νέων πελατών/προτζεκτ έχει πολλαπλασιαστεί. Πολύ απλά γιατί πελάτες που χρειάζονταν προγραμματιστή να γράψει έστω τις 5-10-20-50 απλές γραμμές κώδικα για να τρέξει κάτι, μπορούν πλέον με μία μικρή κουβέντα με το ΑΙ να το έχουν έτοιμο γρήγορα και δωρεάν. 

Εμένα ήδη μου έχει κάνει ζημία, αλλά δεν έχω καμία εμπάθεια ή πίκρα, αντίθετα είμαι οπαδός της προόδου και περιμένω το ΑΙ να επιλύσει τρομερά δύσκολα προβλήματα στο μέλλον (ανίατες ασθένειες, κλπ) αλλά και επίσης να ξαλαφρώσει πολύ κόσμο από εντελώς ανιαρές δουλειές και θα έχει περισσότερο χρόνο για απολάυσεις, τέχνη, ταξίδια, χόμπυ ή απλά ξεκούραση και κουβέντα με φίλους. Όπως ακριβώς τα τρακτέρ και οι αλωνιστικές γλύτωσαν δισεκατομμύρια κόσμο από τη βάσανο της αγροτικής εργασίας όλη μέρα, και οι οικιακές συσκευές γλύτωσαν τις νοικοκυρές από πολύωρη καθημερινή εργασία για απλά πράγματα όπως το πλύσιμο ρούχων

Επεξ/σία από archer100
  • Like 5
Δημοσ.

Σας είναι δύσκολο ρε παιδιά να βάλετε το Link στην ώρα που λέει αυτά τα πράγματα ο Mark? Τι να δούμε? ολόκληρο το επειδόδιο 3 ώρες? Σας είναι δύσκολο ρε παιδιά να βάλετε το Link στην ώρα που λέει αυτά τα πράγματα ο Mark? Τι να δούμε? ολόκληρο το επειδόδιο 3 ώρες? 

Δημοσ.

Όταν είσαι καβάλα στο (κοντό) άλογο, βλέπεις τα χόρτα από ψηλά. Έρχεται όμως και η στιγμή που θα βρεθείς με χώματα στο στόμα... 😄

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 hours ago, gordonas said:

Αγαπητέ χωρίς να θέλω να σε προσβάλω, μάλλον έχεις μηδενική εμπειρία από κατασκευές. Είμαι στο 90% ολοκλήρωσης μιας μεσαίας οικοδομής, αρκετά ακριβής και δεν υπάρχει πιθανότητα στην επόμενη 10ετία να αντικατασταθεί έστω ένα από τα συνεργεία που μπήκαν μέσα. Επιστημονική φαντασία. 

Αυτή την στιγμή βιώνουμε την επανάσταση της ΑΙ. Αυτό θα σαρώσει άπειρα επαγγέλματα, βασικά υπηρεσίες και δεν έχει να κάνει με τον Ζούκερμπεργκ. Και εσείς αν είχατε επιχείρηση και μπορούσατε να αντικαταστήσετε εργαζόμενο με ΑΙ, γιατί θα είχατε καλύτερη απόδοση και μικρότερο κόστος, θα το κάνατε ΧΤΕΣ.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Στην βιομηχανική επανάσταση ο κόσμος βίωσε το ίδιο πράγμα ακριβώς. 

Αυτή η γενιά λοιπόν θα βιώσει την επανάσταση της ΑΙ. Αν δεν βρούμε τρόπο να καταστραφούμε σαν είδος και ξεπεράσουμε αυτή την τεχνολογική επανάσταση, η επόμενη γενιά θα βιώσει την επανάσταση των ρομποτ. Μιλάμε για 30 χρόνια μετά, τουλάχιστον.

Όταν θα έχεις ρομποτ που θα στοιχίζει 15.000€ τον χρόνο, θα έχει μέγεθος και βάρος ανθρώπου και θα έχει διπλάσια απόδοση, τότε θα μιλάμε για την γενιά των ρομπότ.

Απέχουμε πάρα πολύ από αυτό. Η ΑΙ είναι εδώ, τα ρομπότ ΟΧΙ. 

Όλα τα επαγγέλματα που είναι υπηρεσίες απειλούνται. Από μηχανικούς, δικηγόρους, υποστήριξη πελατών, ότι μπορείτε να φανταστείτε. 

Για όσους έχετε επαφή με το SAP, σκεφτείτε το εξής. Σε μερικά χρόνια θα απαντάει στο τηλέφωνο το SAP. Θα μιλάς στο SAP. Δεν θα υπάρχει ενδιάμεσος. Σκεφτείτε πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι αυτό. Ρεσεψιόν ξενοδοχείων, εμπόριο κτλ. κτλ. 24 ώρες το 24ώρο θα μπορείς να πάρεις τηλέφωνο και να κάνεις παραγγελία, να ρωτήσεις γιατί καθυστερεί, να παραγγείλεις στατικά για το σπίτι σου, αρχιτεκτονικά σχέδια, να πάρεις άποψη για μια αστική υπόθεση που σε απασχολεί. 

Δεν φταίει ο Ζούκερμπεργκ. Μια χαρά τα λέει αυτός. Μην ξεχνάτε ότι αυτός, όπως και ο Μασκ και χιλιάδες άλλοι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που εμείς ΔΕΝ έχουμε. Έχουν δει αρκετά καλά το μέλλον από την κλειδαρότρυπα.

Προφανώς και δεν είμαι επαγγελματίας κατασκευαστής.

Το σπίτι των γονιών μου είναι του 1986 περιπου και μέχρι τώρα σε όλη του την ύπαρξη μέχρι σήμερα υδραυλικός ήρθε 2 φορές, μία για να αλλάξει μία σωλήνωση που έγινε λάθος και όλο βούλωνε (που την ξεβουλώναμε μόνοι μας) και άλλη μία φορά για να περάσει μία νέα παροχή βρύσης. Την δε βρύση της κουζίνας την αλλάξαμε μία φορά στην 15ετία όταν κάναμε ανακαίνιση και άλλη μία πρόσφατα που την άλλαξα εγώ.

Για ηλεκτρολόγο μπήκε μία φορά όταν έγινε το σπίτι και άλλη μία όταν κάναμε κατ' οίκον εξοικονόμηση για να βάλει νέο πίνακα και να περάσει πιο χοντρά καλώδια σε σημεία που θα βάζαμε μεγάλα κλιματιστικά (2 σημεία) και για την αντλία θερμότητας.

Και μιλάμε για σπίτι που έγινε την δεκαετία του 80.

Έχω και σόι με σπίτια από το 1960 και πίσω που τα κληρονόμησαν από τον παππού και φ΄λερνουν υδραυλικό πολύ πιο συχνά από ότι εμείς.

Αν σε νέο σπίτι που γίνεται τώρα μπαίνει υδραυλικός για προβλήματα στα υδραυλικά να κάνουν μήνυση αυτόν που το κατασκεύασε γιατί κάτι θα έκανε λάθος. Πιο πολλές φορές χρειάστηκα εγώ σαν τεχνικός Η/Υ σε διάφορα σπίτια παρά υδραυλικός, και το επάγγελμα του τεχνικού φθείνει ήδη.

Επεξ/σία από Diavolos666
Δημοσ.

Ίσως έρθει η στιγμή πού η τεχνητή νοημοσύνη αντικαταστήσει καί τούς μετόχους τών εταιρειών κι έτσι γλυτώσουν οι αφελείς λαοί από τά παράσιτα πού μέ προθυμία εκτρέφουν, θαυμάζοντάς τα κιόλας. :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πιθανόν αλλά προς το παρόν δεν είναι εφικτό.Δεν υπάρχει κάποιο ai είτε δωρεάν είτε με πληρωμή αυτή τη στιγμή στην αγορά που να μπορεί να δημιουργήσει από μόνο του ένα ολόκληρο πρότζεκτ.Φυσικα δεν μιλάω για κάτι απλό του τύπου φτιάξε μου ένα απλό αρχείου html με αυτά τα χαρακτηριστικά,αλλά για ποιο μεγάλα και περίπλοκα πρότζεκτ.

Είναι πάντως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο όσο αφορά το debugging,για συντακτικά λάθη αλλά και λογικά λάθη τα οποία είναι πιο δύσκολο να εντοπίσεις στον κώδικά σου.

Και επίσης πολύ χρήσιμο για να επεκτείνεις τις γνώσεις σου πάνω σε κάτι που δουλεύεις ή και να το βελτίωσεις,διότι οι πληροφορίες είναι πάρα πολλές πλέον και οι τομείς της τεχνολογίας έχουν αρκετά κοινά σημεία.

Για παράδειγμα μπορεί αυτό να είναι κάποιος αλγόριθμος,κάποια τεχνική,κάποιο μαθηματικό μοντέλο ή τελοσπαντων κάτι που μπορεί να σχετίζεται άμεσα με το θέμα που ασχολείσαι και το οποίο αν το εφαρμόσεις να έχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Γνώσεις δηλαδή που μπορεί να μην γνώριζες γιατί δεν είναι δυνατόν να τα γνωρίζεις όλα,η τεχνολογία προχωράει και υπάρχουν συνεχώς εξελίξεις.Το ai δεν θα σου τα δώσει όλα έτοιμα στο χέρι αλλά θα σου φέρει στην προσοχή σου αυτή την νέα για εσένα γνώση και το πώς μπορεί να σχετίζεται με το αντικείμενο που δουλεύεις ώστε να την αξιοποιήσεις όπως εσύ καταλαβαίνεις καλύτερα. 

Επομένως ναι είναι λογικό ένας μηχανικός με τη βοήθεια του ai να γίνεται αρκετά πιο παραγωγικός και μια εταιρεία να χρειάζεται λιγότερους,αλλά δεν νομίζω να φτάσαμε ακόμα στο σημείο που θα αντικατασταθούν πλήρως.Θα δείξει.

Επεξ/σία από deathblade
Δημοσ.
9 ώρες πριν, panther_512 είπε

Αυτό που είπε ο Zuckerberg είναι το ίδιο που είπε και ο CEO της Nvidia, που το λένε και όλοι όσοι δεν κλείνουν τα μάτια μπροστά στην 5η Βιομηχανική Επανάσταση που ήρθε.

Δεν έρχεται.

Ήρθε.

Ο κόσμος έχει 2 επιλογές:

1. Να αναγνωρίσει ότι τα πράγματα αλλάζουν ταχύτατα και να πράξει ανάλογα με τις δικές του περιστάσεις. Αν κινδυνεύει η δουλειά του να εξελιχθεί ο ίδιος σε κάτι άλλο.

2. Να κλείσει τα μάτια, να συνεχίσει αμπελοφιλοσοφίες, και εντός 5ετίας να κλαίγεται για τον άδικο τούτο κόσμο. 

Δεν χρειάζεται κανένας να περιμένει να τα μάθει αυτά από τον Ζουκενμπεργκ. Και δεν υπάρχει λόγος να προκαλείται "αναστάτωση" σε έναν κλάδο επειδή κάτι είπε αυτός. 

Όσο για τις επιλογές του κόσμου, συμφωνώ. 

Οι μηχανικοί λογισμικού και τα περισσότερα επαγγέλματα που υπάρχουν σήμερα, θα υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα, αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα ανεργίας ανάλογα τον κλάδο. Κατά τα λοιπά, ας μην γινόμαστε υπερβολικοί. Εκεί που μπορεί να χαθούν θέσεις, νέες θέσεις θα ανοίξουν πάνω στις τεχνολογίες ΑΙ. 

Δημοσ.

Από την άλλη βέβαια να πούμε πως είναι δυνατό εργαλείο υποστήριξης, ακόμα και προώθησης/βελτίωσης των υφιστάμενων προγραμματιστών. 

Προσωπικά, με βοήθησε να χτίσω ολόκληρο Dashboard με React την οποία γνώριζα σε επίπεδο 0 (ΜΗΔΕΝ) γράφοντας μου όλα τα κομμάτια κώδικα και μάλιστα μου βελτίωνε διαρκώς το UI και την εμφάνιση στέλνοντας του εικόνες από το πως φαίνεται τώρα και τι αλλαγές ήθελα. Πχ φτιάξε μου 3 στήλες στο κάτω αριστερά πεδίο με διαβάθμιση χρωμάτων κλπ και μου γραφε όλον τον κώδικα. Πράγματα που θα ήθελα πολλές ώρες μελέτης και ψαξίματος για να φτιάξω μόνος. Και το εντυπωσιακό είναι οτι άρεσε πολύ στον πελάτη, ενώ γενικά είμαι χάλιας στο design

Για μένα είναι ταυτόχρονα και φίλος και εχθρός, αλλά σε κάθε περίπτωση όπως είπα εκ φύσεως είμαι ανοιχτός σε κάθε εργαλείο προόδου

Δημοσ.
9 ώρες πριν, archer100 είπε

Επιβεβαιώνω ως freelancer προγραμματιστής, ότι μετά την έλευση του ChatGPT, ο βαθμός δυσκολίας εύρεσης νέων πελατών/προτζεκτ έχει πολλαπλασιαστεί. Πολύ απλά γιατί πελάτες που χρειάζονταν προγραμματιστή να γράψει έστω τις 5-10-20-50 απλές γραμμές κώδικα για να τρέξει κάτι, μπορούν πλέον με μία μικρή κουβέντα με το ΑΙ να το έχουν έτοιμο γρήγορα και δωρεάν. 

Εμένα ήδη μου έχει κάνει ζημία, αλλά δεν έχω καμία εμπάθεια ή πίκρα, αντίθετα είμαι οπαδός της προόδου και περιμένω το ΑΙ να επιλύσει τρομερά δύσκολα προβλήματα στο μέλλον (ανίατες ασθένειες, κλπ) αλλά και επίσης να ξαλαφρώσει πολύ κόσμο από εντελώς ανιαρές δουλειές και θα έχει περισσότερο χρόνο για απολάυσεις, τέχνη, ταξίδια, χόμπυ ή απλά ξεκούραση και κουβέντα με φίλους. Όπως ακριβώς τα τρακτέρ και οι αλωνιστικές γλύτωσαν δισεκατομμύρια κόσμο από τη βάσανο της αγροτικής εργασίας όλη μέρα, και οι οικιακές συσκευές γλύτωσαν τις νοικοκυρές από πολύωρη καθημερινή εργασία για απλά πράγματα όπως το πλύσιμο ρούχων

Η πολύ μεγάλη ευκολία με την οποία θα λύνει προβλήματα η ΑΙ, θα αυξήσει τρομερά τις απαιτήσεις του κόσμου για εύρεση λύσεων, παροχή υπηρεσιών, οπότε ενδέχεται πάλι να απαιτειται η συνδρομή ανθρώπου και υπάλληλου για να γίνει μια δουλειά παράλληλα με την χρήση εργαλείων ΑΙ. Ας μην γινόμαστε τόσο απαισιόδοξοι ότι μια νέα τεχνολογία θα μας εξαφανίσει. Αν συμβάλλει πάντως για την αποτελεσματική ίαση χρόνιων ασθενειών, καρκίνος, νευρολογικά, άνοιες κτλ, να τα χεσω όλα τα υπόλοιπα, και μόνο αυτό αρκεί. 

• Like 1
Δημοσ.

Εαν καταλαβα καλα κανει προβλεψεις ο τυπος που εδωσε τοσα χρηματα για να φτιαξει ενα ψηφιακο κοσμο οπου θα μπαινουμε ολοι και θα ζουμε ενα ψεμα.
Ειχε προβλεψει οτι ολοι θα ειμαστε εκει τωρα αλλα μαλλον ουτε ο ιδιος δεν μπαινει στον meta κοσμο του.
Ασε ρε Μαρκο τις προβλεψεις
Μπορει να γινει αυτο σε κωδικα για κανα arduino, μεχρι εκει ομως

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...