airtrelomike13 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Καλησπέρα σας Η μητέρα μου έχει ένα διαμέρισμα 95 τμ κατασκευής του 1996. Θέλει να προβεί σε ανακαίνιση αυτού ( όχι να αλλάξει τη διαρρύθμιση) Θα Ήθελα να κάνω τις ακόλουθες τρεις ερωτησεις: 1) Τι περιεχει/προβλέπει μια ανακαίνιση σπιτιού? 2)Είναι προτιμοτερο να φωνάξουμε μεμονωμένους δικούς μας μαστορους πχ άλλον για τη κουζίνα, άλλο για το μπάνιο ή να πάμε σε εταιρεία ανακαίνισης που τα αναλαμβάνει όλα? 3) Μίλησα με μια φίλη μου μηχανικό και μου είπε το εξης: Ότι θέλω να κάνω εντός σπιτιού δεν χρειάζεται να πάρω άδεια από κάπου. Αλλά ότι θέλω να κάνω εκτός σπιτιού πχ εξωτερική θερμομόνωση και αλλαγή κουφωμάτων αλουμινίου θα πρέπει να πάρω την άδεια της πολυκατοικίας. Ισχύει κάτι τέτοιο?
ekechagi Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 1) Ανακαίνιση κουζίνας, μπάνιου είναι συνήθως τα βασικά. Πλακάκια, κουφώματα, θέρμανση στη συνέχεια. Έπιπλα στο τέλος (κρεβάτια, ντουλάπες κτλπ). 2) Εάν βάζεις εσύ τους μάστορες, έχει αφενώς καλύτερο αποτέλεσμα (εσύ λες στο μάστορα τι θέλει να φτιάξει, άρα είναι πιο κοντά στα "θέλω" σου) και πιο οικονομικό. Η εταιρεία ανακαίνισης βγάζει κέρδος από το "καπέλο" στη δουλειά των μαστόρων. Επίσης λεπτομέρειες χάνονται στην επικοινωνία μεταξύ εσένα, της εταιρείας και του μάστορα. Ωστόσο δεν χρειάζεται να επιβλέπεις και να συντονίζεις εσύ τους μάστορες, το οποίο είναι δουλειά. Μιλάς με έναν άνθρωπο και μόνο, το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο. 3) Σε γενικές γραμμές, ναι. Το εσωτερικό είναι ιδιοκτήσια σου. Η όψη είναι κοινόχρηστη. Η εγκατάσταση εξωτερικής θερμομόνωσης, καλό είναι να γίνει στο σύνολο της οικοδομής. Η αλλαγή κουφωμάτων, ως προς υλικό και χρώμα είναι λίγο γκρίζα ζώνη. Εάν δεν σου κάνουν φασαρία, μπορείς να τα αλλάξεις και χωρίς την οικοδομή. Διαστάσεις όμως θέλει ενημέρωση οικοδομικής αδείας και, συνεπώς, άδεια από την οικοδομή.
haris_216 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Δημοσ. 18 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) 1) Η "ανακαίνιση" περιέχει/προβλέπει ότι θέλεις εσύ να κάνεις. Κάποιος λέγοντας "ανακαίνιση" μπορεί να εννοεί κάτι ελάχιστο όπως ένα απλό βάψιμο και φρεσκάρισμα πορτών/ντουλαπιών (ΝΑΙ, κάποιοι νοικιάζουν/πωλούν τέτοια "ανακαινισμένα" σπίτια) και άλλος να ξηλώσει τα πάντα (εκτός των τοίχων αφού δεν θες). Δηλαδή να αλλάξει ντουλάπια, κουζίνα, μπάνιο, κουφώματα, πατώματα, κλπ. Ανάλογα τι χρειάζεται το σπίτι, για ποια χρήση θα το έχεις και τι φράγκα θες να ρίξεις 2) Στην περίπτωση της (σοβαρής) εταιρίας ανακαίνισης θα μιλήσετε για αυτά που θέλεις και θα ασχοληθείς ελάχιστα με τα υπόλοιπα, καθώς θα το "τρέξουν" εκείνοι. Θα έχεις να μιλάς (και να τσακώνεσαι) με ένα μόνο άτομο. Φυσικά αυτό σημαίνει ένα κόστος σημαντικό αφού εκείνοι θα τρέχουν για σένα αλλά και έχουν δικά τους συνεργεία και άρα δεν παίζει να μπει μέσα ο "μπατζανάκης σου που θα σου κάνει καλύτερη τιμή". Θα βγάλουν από τη δουλειά τους, από τη χρέωση του συνεργείου και από την προμήθεια των υλικών. Αν ασχοληθείς εσύ μπορεί να σου βγει φθηνότερα (όχι απαραίτητα, ειδικά αν δεν ξέρεις την "πιάτσα" και δεν τρέξεις/γυρίσεις αρκετά) αλλά σίγουρα θα καταλήξεις να κυνηγάς μαστόρους για προθεσμίες, σταβομάρες και υπερβάσεις προϋπολογισμού. Νεύρα, πίεση και άγχος Επεξ/σία 18 Ιανουαρίου από haris_216 1
HardwareZone Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Και τα συνεργεία/εργολάβοι ανακαινίσεων και κτισίματος από το μηδέν καθυστερούν σχεδόν όλοι από λίγο έως πολύ. Τους έχω συνέχεια στα πόδια μου στην δουλειά και τους έχω σιχαθεί. Ειδικά τα ψέμματα τους (έλα γιατί πρέπει να τελειώσεις και εσύ γιατί αύριο παραδίδεται στον ιδιοκτήτη, και αυτοί έχουν ακόμα τύπο να στοκάρει τα 1000 χτυπήματα στις σκάλες και τους τοίχους )
meletis_m Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 4 ώρες πριν, airtrelomike13 είπε Καλησπέρα σας Η μητέρα μου έχει ένα διαμέρισμα 95 τμ κατασκευής του 1996. Θέλει να προβεί σε ανακαίνιση αυτού ( όχι να αλλάξει τη διαρρύθμιση) Θα Ήθελα να κάνω τις ακόλουθες τρεις ερωτησεις: 1) Τι περιεχει/προβλέπει μια ανακαίνιση σπιτιού? 2)Είναι προτιμοτερο να φωνάξουμε μεμονωμένους δικούς μας μαστορους πχ άλλον για τη κουζίνα, άλλο για το μπάνιο ή να πάμε σε εταιρεία ανακαίνισης που τα αναλαμβάνει όλα? 3) Μίλησα με μια φίλη μου μηχανικό και μου είπε το εξης: Ότι θέλω να κάνω εντός σπιτιού δεν χρειάζεται να πάρω άδεια από κάπου. Αλλά ότι θέλω να κάνω εκτός σπιτιού πχ εξωτερική θερμομόνωση και αλλαγή κουφωμάτων αλουμινίου θα πρέπει να πάρω την άδεια της πολυκατοικίας. Ισχύει κάτι τέτοιο? Είναι διαμέρισμα 29 ετών . Η ανακαίνηση είναι αναλόγως τι θές εσύ . Θα κοίταζα κυρίως τα υδραυλικά και τους εσωτερικούς σωλήνες σε μπάνιο/ κουζίνα . Επιπλέον εάν έχουν αλλάξει οι ανάγκες για ρεύμα ( π.χ εγκατάσταση κλιματιστικών ) και αλλαγές στίς ανάγκες θα κοίταζα και τη παροχή / γραμμές . Για οτιδήποτε θές να κάνεις εξωτερικά ( π.χ. θερμοπρόσοψη διαμερίσματος) θα χρειαστείς και άδεια μικρής κλιμακας , όπως σωστά σου είπε η γνωστή μηχανικός. Για το χρώμα των αλουμινίων θα πρέπει να είναι ίδιο με τους υπόλοιπους , αναλόγως τι αναφέρει και το καταστατικό της πολυκατοικίας . Γενικά με τα συνεργεία αναλυτικά τις εργασίες και γραπτώς τις προσφορές . Καλύτερα σε αυτό το κομμάτι να συμβουλευτείς τη μηχανικό όλο και θα εχει να προτεινει συνεργεια / εργολάβους .
airtrelomike13 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Μέλος Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2 ώρες πριν, ekechagi είπε Η αλλαγή κουφωμάτων, ως προς υλικό και χρώμα είναι λίγο γκρίζα ζώνη. Εάν δεν σου κάνουν φασαρία, μπορείς να τα αλλάξεις και χωρίς την οικοδομή. Διαστάσεις όμως θέλει ενημέρωση οικοδομικής αδείας και, συνεπώς, άδεια από την οικοδομή πάντως κατ'εμε ειναι απίστευτο το γεγονος ότι για την αλλαγή κουφωμάτων/αλουμινίων θα πρέπει να πάρω άδεια. Για να μην παρεξηγηθώ ΔΕΝ αμφισβητώ αυτό που λες, απλά είναι απίστευτο αυτό το πράγμα που συμβαίνει στην Ελλάδα. Πχ εμένα δυο μπαλκονόπορτες οδηγούν στο μπαλκόνι μου. Δηλαδή ανοίγεις τη πόρτα της κουζίνας ή του δωματίου μου και οδηγούν στο μπαλκόνι μου, το οποιο επισης ειναι δικο μου. Για ποιο λογο θα πρέπει να πάρω άδεια από τη στιγμή που με το άνοιγμα της πόρτας είτε του δωματίου μου, είτε της κουζίνας, βγαίνω πάλι σε δικό μου χώρο το οποιο ειναι το μπαλκόνι μου
vasilllis Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Δημοσ. 18 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) 2 λεπτά πριν, airtrelomike13 είπε πάντως κατ'εμε ειναι απίστευτο το γεγονος ότι για την αλλαγή κουφωμάτων/αλουμινίων θα πρέπει να πάρω άδεια. Για να μην παρεξηγηθώ ΔΕΝ αμφισβητώ αυτό που λες, απλά είναι απίστευτο αυτό το πράγμα που συμβαίνει στην Ελλάδα. Πχ εμένα δυο μπαλκονόπορτες οδηγούν στο μπαλκόνι μου. Δηλαδή ανοίγεις τη πόρτα της κουζίνας ή του δωματίου μου και οδηγούν στο μπαλκόνι μου, το οποιο επισης ειναι δικο μου. Για ποιο λογο θα πρέπει να πάρω άδεια από τη στιγμή που με το άνοιγμα της πόρτας είτε του δωματίου μου, είτε της κουζίνας, βγαίνω πάλι σε δικό μου χώρο το οποιο ειναι το μπαλκόνι μου Aδεια θα παρεις αν εξωτερικα που φαινεται απο το δρομο τα λευκα αλουμινια εγιναν μπλε και ειναι παρατυπα με την υπολοιπη πολυκατοικια ή το ανοιγμα 2χ2 εγινε παραθυρο. Επεξ/σία 18 Ιανουαρίου από vasilllis
airtrelomike13 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Μέλος Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 6 λεπτά πριν, meletis_m είπε Είναι διαμέρισμα 29 ετών . Η ανακαίνηση είναι αναλόγως τι θές εσύ . Θα κοίταζα κυρίως τα υδραυλικά και τους εσωτερικούς σωλήνες σε μπάνιο/ κουζίνα . Επιπλέον εάν έχουν αλλάξει οι ανάγκες για ρεύμα ( π.χ εγκατάσταση κλιματιστικών ) και αλλαγές στίς ανάγκες θα κοίταζα και τη παροχή / γραμμές . Για οτιδήποτε θές να κάνεις εξωτερικά ( π.χ. θερμοπρόσοψη διαμερίσματος) θα χρειαστείς και άδεια μικρής κλιμακας , όπως σωστά σου είπε η γνωστή μηχανικός. Για το χρώμα των αλουμινίων θα πρέπει να είναι ίδιο με τους υπόλοιπους , αναλόγως τι αναφέρει και το καταστατικό της πολυκατοικίας . Γενικά με τα συνεργεία αναλυτικά τις εργασίες και γραπτώς τις προσφορές . Καλύτερα σε αυτό το κομμάτι να συμβουλευτείς τη μηχανικό όλο και θα εχει να προτεινει συνεργεια / εργολάβους . κουζινα μπανιο θα γινουν σίγουρα. Μάλιστα πήρα τηλ το πρωι μεσω γνωστου να ρωτήσω για ανακαίνιση μπάνιου και μου είπε ότι υπάρχουν πακέτα. Γενικώς μια καλή ανακαίνιση μπάνιου κοστίζει 4000. Για ανακαίνιση κουζίνας ( κλασσικής) πήρα τιμή στα 2700 χωρίς νεροχύτη, απορροφητήρια, φουρνο, εστια, μπαταρια Κοίτα ξεχάσαμε να πούμε ότι μέσα στην ανακαίνιση σπιτιού συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή των εσωτερικών πορτών των δωματίων κουζίνας κλπ.
ekechagi Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Δημοσ. 18 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, airtrelomike13 είπε πάντως κατ'εμε ειναι απίστευτο το γεγονος ότι για την αλλαγή κουφωμάτων/αλουμινίων θα πρέπει να πάρω άδεια. Για να μην παρεξηγηθώ ΔΕΝ αμφισβητώ αυτό που λες, απλά είναι απίστευτο αυτό το πράγμα που συμβαίνει στην Ελλάδα. Πχ εμένα δυο μπαλκονόπορτες οδηγούν στο μπαλκόνι μου. Δηλαδή ανοίγεις τη πόρτα της κουζίνας ή του δωματίου μου και οδηγούν στο μπαλκόνι μου, το οποιο επισης ειναι δικο μου. Για ποιο λογο θα πρέπει να πάρω άδεια από τη στιγμή που με το άνοιγμα της πόρτας είτε του δωματίου μου, είτε της κουζίνας, βγαίνω πάλι σε δικό μου χώρο το οποιο ειναι το μπαλκόνι μου Η όψη της οικοδομής αποτελεί πολεοδομικό στοιχείο. Κατ΄ επέκταση η οποιαδήποτε αλλαγή της όψης χρειάζεται άδεια/ενημέρωση της πολεοδομίας. Πολεοδομικά δεν αναγνωρίζεται ξεχωριστά η κάθε οριζόντια ιδιοκτησία, αλλά η οικοδομή σαν σύνολο και ιδιοκτήτης ή εκπρόσωπος της οικοδομής είναι η συνέλευση ή και ο διαχειριστής. Κανονικά, ακόμη και για να βαφτεί η όψη της οικοδομής με διαφορετικό χρώμα, πρέπει να ενημερωθεί η πολεοδομία, για το λόγο αυτό. Επειδή, όμως, δεν αποτελεί ζήτημα ουσίας, εάν δεν κινήσει κάποιος διαδικασίες (καταγγελία) δεν δημιουργείται ζήτημα αυπεπάγγελτα. Το ίδιο ισχύει και για τα κουφώματα. Οπότε, για αυτό είναι γκρίζα ζώνη. Ναι μεν χρειάζεται, αλλά μπορεί να το περάσεις και στη ζούλα. Επεξ/σία 18 Ιανουαρίου από ekechagi
airtrelomike13 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Μέλος Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 3 λεπτά πριν, vasilllis είπε Aδεια θα παρεις αν εξωτερικα που φαινεται απο το δρομο τα λευκα αλουμινια εγιναν μπλε και ειναι παρατυπα με την υπολοιπη πολυκατοικια ή το ανοιγμα 2χ2 εγινε παραθυρο. μπροστά από τη πολυκατοικία μας, έχει άλλη πολυκατοικία, δεν φαίνεται κάτι. Τέλος πάντων αυτά είναι τα αρνητικά αμα μενεις σε πολυκατοικια. Ενώ στο χωριό που έχω μια μονοκατοικία έστω και παλιά , τα πράγματα είναι πιο ελεύθερα
vasilllis Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Μόλις τώρα, airtrelomike13 είπε μπροστά από τη πολυκατοικία μας, έχει άλλη πολυκατοικία, δεν φαίνεται κάτι. Τέλος πάντων αυτά είναι τα αρνητικά αμα μενεις σε πολυκατοικια. Ενώ στο χωριό που έχω μια μονοκατοικία έστω και παλιά , τα πράγματα είναι πιο ελεύθερα Αν δεν μπορει ΚΑΝΕΝΑΣ να δει τις αλλαγες μπορεις να κανεις οτι θες.ΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ τοτε ακολουθεις τους κανονισμους.Τωρα αν ειναι χωστο ρετιρε στον 7ο και δεν φαινεται απο πουθενα βαλε και κουρτινες.Μονοκατοικια εισαι κυριολεκτικα ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ σε αντιθεση με την πολυκατοικια που εισαι χρηστης της.
airtrelomike13 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Μέλος Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 3 λεπτά πριν, vasilllis είπε Αν δεν μπορει ΚΑΝΕΝΑΣ να δει τις αλλαγες μπορεις να κανεις οτι θες.ΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ τοτε ακολουθεις τους κανονισμους.Τωρα αν ειναι χωστο ρετιρε στον 7ο και δεν φαινεται απο πουθενα βαλε και κουρτινες.Μονοκατοικια εισαι κυριολεκτικα ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ σε αντιθεση με την πολυκατοικια που εισαι χρηστης της. Σκέψου ότι εκμεταλλευόμενος το γεγονος οτι εχω μπροστα μου αλλη πολυκατοικια, ειχαμε κλεισει το μισο μπαλκονι εδω και 15 χρονια και κανείς μας, ΔΕΝ μας εκανε τιποτα. Φυσικά ήταν αυθαίρετο, φυσικά και το τακτοποιήσαμε αναγκαστικά καθώς μου το έκανε γονική παροχή η μητέρα μου, αλλιως δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η μεταβίβαση. Αλλά θέλω να σου πω ότι τοσα χρονια ουτε γατα ουτε ζημια.
filipprin Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Δημοσ. 18 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, airtrelomike13 είπε πάντως κατ'εμε ειναι απίστευτο το γεγονος ότι για την αλλαγή κουφωμάτων/αλουμινίων θα πρέπει να πάρω άδεια. Για να μην παρεξηγηθώ ΔΕΝ αμφισβητώ αυτό που λες, απλά είναι απίστευτο αυτό το πράγμα που συμβαίνει στην Ελλάδα. Καμια αδεια δεν χρειαζεσαι απλα ακολουθείς τον χρωματισμο της πολυκατοικίας κύριός στα παντζουρια .Τα εσωτερικα αν τα κανείς ασπρα δεν προκειτε να σε ενοχλησει κανεις η αν τα κάνεις συρομενα η ανοιγομενα.Τωρα αν τα εξωτερικα ειναι συρομενα και θες να βαλεις ρολα έχεις προβλημα. Πχ κάνεις τα εξωτερικα συρομενα και τα εσωτερικα ανοιγομενα. Επεξ/σία 18 Ιανουαρίου από filipprin
airtrelomike13 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Μέλος Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2 ώρες πριν, filipprin είπε Καμια αδεια δεν χρειαζεσαι απλα ακολουθείς τον χρωματισμο της πολυκατοικίας κύριός στα παντζουρια .Τα εσωτερικα αν τα κανείς ασπρα δεν προκειτε να σε ενοχλησει κανεις η αν τα κάνεις συρομενα η ανοιγομενα.Τωρα αν τα εξωτερικα ειναι συρομενα και θες να βαλεις ρολα έχεις προβλημα. Πχ κάνεις τα εξωτερικα συρομενα και τα εσωτερικα ανοιγομενα. ε εντάξει μπορώ να πάρω παντζούρια τα ιδια με αυτα που εχω τωρα και ακολουθούν το χρωματισμό της πολυκατοικίας. Εγώ νόμιζα και για τα εσωτερικά θα πρέπει να κάνω τα ίδια. Βέβαια με το παραθυράκη που έχω στη κουζίνα μπορεί να έχω θέμα. Πάντως για τη κουζίνα και το μπάνιο ευτυχώς είναι εσωτερικά και δεν χρειάζεται να πάω να πάρω από κάπου άδεια. Σπίτι μου είναι ότι θέλω το κάνω. Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι μόνο για την εξωτερική θερμομόνωση θα έχω θέμα
filipprin Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Δημοσ. 18 Ιανουαρίου Μόλις τώρα, airtrelomike13 είπε Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι μόνο για την εξωτερική θερμομόνωση θα έχω θέμα Αυτο και νομιζω οτι αν ειναι πολυκατοικια και κάνεις μονο τον οροφο σου εκτός του αν μπορείς σιγουρα και το όφελός απο την μωνωση θα ειναι μικρο.Εκει θες σιγουρα μηχανικο........ 3 λεπτά πριν, airtrelomike13 είπε ε εντάξει μπορώ να πάρω παντζούρια τα ιδια με αυτα που εχω τωρα και ακολουθούν το χρωματισμό της πολυκατοικίας. Εγώ νόμιζα και για τα εσωτερικά θα πρέπει να κάνω τα ίδια. Βέβαια με το παραθυράκη που έχω στη κουζίνα μπορεί να έχω θέμα. Πάντως για τη κουζίνα και το μπάνιο ευτυχώς είναι εσωτερικά και δεν χρειάζεται να πάω να πάρω από κάπου άδεια. Σπίτι μου είναι ότι θέλω το κάνω. Και σε εμας ειχαμε τα παλια ασημενια αβαφα εσωτερικα αλουμινια και βαλαμε ασπρα.Δεν υπαρχει θεμα φαίνεται δεν φαίνεται.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα