Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα φίλε @UnholyDemoniX.

Είμαι στο ίδιο επάγγελμα με εσένα (στο περίπου), τουλάχιστον 15 χρόνια. Έχω στήσει περισσότερους απο 1000 υπολογιστές. Τα χρήματα που ζητάς είναι απολύτως φυσιολογικά. Αν κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να τα δώσουν, προφανώς δεν αντιλαμβάνονται τι προσφέρεις. Δυστυχώς στην ίδια κατηγορία ανήκουν και κάποιοι συμφορουμίτες, παράδοξο κατα την ταπεινή μου άποψη. 

Προσωπικά όταν συναντώ "πελάτη" που τα 100€ για την εργασία μου του φαίνονται πολλά τον παραπέμπω απευθείας σε e-shop, public, πλαίσιο και δεν ξανασχολούμαι. 

• Like 1
  • Haha 1
  • Απαντ. 77
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, makhno21 είπε

Καλημέρα φίλε @UnholyDemoniX.

Είμαι στο ίδιο επάγγελμα με εσένα (στο περίπου), τουλάχιστον 15 χρόνια. Έχω στήσει περισσότερους απο 1000 υπολογιστές. Τα χρήματα που ζητάς είναι απολύτως φυσιολογικά. Αν κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να τα δώσουν, προφανώς δεν αντιλαμβάνονται τι προσφέρεις. Δυστυχώς στην ίδια κατηγορία ανήκουν και κάποιοι συμφορουμίτες, παράδοξο κατα την ταπεινή μου άποψη. 

Προσωπικά όταν συναντώ "πελάτη" που τα 100€ για την εργασία μου του φαίνονται πολλά τον παραπέμπω απευθείας σε e-shop, public, πλαίσιο και δεν ξανασχολούμαι. 

Είσαι επαγγελματίας ή το κάνεις μαύρα ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, pipboy2000 είπε

Απλά να θυμήσω οτι η πληροφορική είναι επιστήμη δεν είναι τέχνη... αλλο η δημιουργικότητα και η αισθητική έκφραση της "νυχούς" πάνω στα νύχια και άλλο πράγμα βάζω σωλήνες υδρόψυξης κλπ...

Τα μπερδεύεις λίγο. 

Η επιστήμη της πληροφορικής είναι άλλο πράγμα. Δεν είναι να στήνεις υδρόψυξη ή να κάνεις συνθέσεις υπολογιστών. Είναι εντελώς άσχετα πράγματα. 

Το να στήνεις σύστημα είναι τεχνικό θέμα και είναι τόσο επιστήμη όσο τα ηλεκτρολογικά, υδραυλικά. Και ναι τα νύχια. 

Δεν το λέω απαξιωτικά σε καμία περίπτωση, θέλει μεράκι και εμπειρία για να το κάνεις εύκολα και σωστά. Αλλά δεν είναι επιστήμη. Και σίγουρα όχι της πληροφορικής. Άσχετα αν κάποιοι πληροφορικαριοι ασχολούνται με αυτό από ανάγκη ή τριβή με τον υπολογιστή.

Επεξ/σία από Grfoxz
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Μια απλη ερωτηση χωρις προθεση ειρωνιας. Γιατι καποιος που δεν ξερει να πληρωσει σε εσενα 100 ευρω για να το στησεις και να μην παει στο πλαισιο πχ να το παρει ετοιμο (δινοντας κατι παραπανω αλλα να εχει τις εγγυησεις του)?

Δημοσ.

Η γνώση και η εμπειρία είναι αυτή που θα πρέπει να πληρώνει ο καθένας σας, οχι απλά επειδή ειδε στο ιντερνετ 2 βίντεο.

Αυτός που ξέρει να κάνει φορματ και να στήσει ΠΛΗΡΩΣ τον υπολογιστή σε μισή ώρα πχ πρέπει να αμείβεται παραπάνω οχι επειδη είναι μάγκας και το εκανε γρήγορα, αλλά επειδή η εμπειρία του έχοντας στήσει 1000 (λεμε τώρα υπολογιστές) να του έχει διδάξει πολλά.

Επειδή ερασιτεχνικά έχω στήσει κ εγω υπολογιστές και ασχολούμαι με το άθλημα, when duty calls που λέμε και στο χωριό μου, ξέρεις τι χρειάζεσαι εξαρχής και δεν πας στον πελάτη χύμα. Έχεις κάνει την προετοιμασία σου! (Πολλές φορές γνωρίζοντας το hardware εχω ΗΔΗ μπει και εχω ΗΔΗ κατεβασμένους drivers να μην τους ψάχνω εκεινη την ωρα. Πόσες φορές σας έχει τυχει (ειδικά παλαιότερα) περνας windows 7 και δεν εχει lan drivers. Δεν ειχες αλλον υπολογιστή σπιτι. Τι κάνεις;

Και οχι τα 100€ δεν μου φαίνονται υπερβολικά, εαν μιλάμε για στήσιμο εξαρχής (κοινώς πλήρης συναρμολόγηση και μάζεμα καλωδίων) ρύθμιση bios (οχι τις χαζομάρες που διάβασα πατάω next και τελείωσε) καθώς και πέρασμα προγραμμάτων που θέλει ο χρήστης. Και δεν εννοώ να σου πέρασα τον chrome και τα κατεβάζεις. Να κάνεις και τα Log in να είναι έτοιμος. Έλεγχος stress test και θεμοκρασιών, έλεγχος hardware γενικότερος, memtest κλπ.

Για τον δικό μου υπολογιστή έφαγα περίπου 3 ώρες με τα όλα του και όταν ημουν σιγουρος οτι ειναι οκ εκλεισα το κουτί. Το ίδιο θα έκανα και για τον καθένα, εκτός κ αν αρχίσει να το παίζει εξυπνάκιας και οτι εμενα ο μαστρομήτσος μου έχει πει να κλείσουμε το ταδε και το ταδε, τις ενημερώσεις κλπ επειδή το κανουν επιτηδες και βαραίνει και τετοιες χαζομάρες.

5 λεπτά πριν, imr είπε

Μια απλη ερωτηση χωρις προθεση ειρωνιας. Γιατι καποιος που δεν ξερει να πληρωσει σε εσενα 100 ευρω για να το στησεις και να μην παει στο πλαισιο πχ να το παρει ετοιμο (δινοντας κατι παραπανω αλλα να εχει τις εγγυησεις του)?

Αρχικά γιατί θα πάρει χειρότερο σύστημα, υπερκοστολογημένο.

Επίσης, όταν στήνεις ένα σύστημα, συνήθως είθισται να αναλαμβάνεις και το support του όπως έκαναν και οι παλαιότεροι απο εμάς.

Το πλαίσιο και το κάθε πλαίσιο θα βρει την ευκολη λυση να σε βάλει να πληρώσεις, να σου κάνει φορμάτ και γενικότερα να μην ασχοληθεί πλήρως γιατί εχει και άλλες 500 δουλειές να κάνει ο υπάλληλος ώστε να πάρει τον βασικό του μισθό (και τα γράφω αυτά επειδή γνώριζα απο άτομο εκει πέρα πως είναι οι συνθήκες, έφυγε στο 4μηνο).

Προσωπικά εάν έχω στήσει σε οποιονδήποτε ενα σύστημα και κάποιο εξάρτημα χαλάσει, θα αναλάβω την εγγύησή του (κοινώς θα το τρέξω που λέμε) αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει ο πελάτης αφού του εξηγήσεις τι και πως. Μου έχει τυχει σε υδρόψυξη έτοιμη που ειχαμε βάλει να βγάλει βλάβη και κατάφερα να πάρω τα χρήματα πίσω ώστε να αγοράσουμε κάτι άλλο μιας και ο χρήστης τελικά δεν επιστευόταν το εξαρτημα αυτό. Ξέρεις τι εβγαλα απο αυτό; Κέρασε φαγητό και με σύστησε σε άλλους 2 γνωστούς του για τους υπολογιστές του.

Το πλαισιο και καθε πλαισιο θα σου ελεγε εεεεεε ο κατασκευαστης δεν το βγάζει αυτο και σας δινουμε πιστωτικο 10€ (μα εκανε 100!!!!!!!!!!! ναι τοσο το κοστολογει τώρα) ώστε να πάρετε κάτι αλλο.

• Like 2
Δημοσ.
16 ώρες πριν, stormrain είπε

Πατας εικονιδιο και "γινεται κατι", συνηθως αυτο που θελει ο χρηστης.

Δυστυχως βεβαια, συχνα συμβαινει κατι πολυ χειροτερο: Γινεται κατι, χωρις να πατησεις κανενα εικονιδιο, και συνηθως κατι που δεν το θελει ο χρηστης. Ο υπερβολικος αυτοματισμος ειναι ο,τι χειροτερο. Εκνευριζομαι αφανταστα οταν οι συσκευες μου, ειτε σε επιπεδο hardware ειτε σε software κανουν κατι που ΔΕΝ το ζητησα.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, makhno21 είπε

Είμαι επαγγελματίας. 

Άρα εφόσον είσαι επαγγελματίας τότε καταλαβαίνεις ότι δεν είναι δυνατόν και σωστό να ζητάει 100€ το παλικάρι μαύρα και να χρεώνεις τα ίδια και εσύ φανερά.

Δημοσ.
22 minutes ago, nikοs said:

Άρα εφόσον είσαι επαγγελματίας τότε καταλαβαίνεις ότι δεν είναι δυνατόν και σωστό να ζητάει 100€ το παλικάρι μαύρα και να χρεώνεις τα ίδια και εσύ φανερά.

Εγω ζητάω 250€ φανερά (με απόδειξη/τιμολόγιο).
Πόσο πρέπει να ζητάει το μαύρο παλικάρι;

• Like 1
Δημοσ.
Στις 17/1/2025 στις 9:20 ΠΜ, UnholyDemoniX είπε

Καλημέρα, έχω αναλάβει ένα pc να στήσω από την έρευνα και την αγορά των προϊόντων μέχρι το τέλος, συναρμολόγηση και Windows. Ποια θεωρείτε πως είναι μια καλή τιμή να πάρω? Δεδομένου ότι ένα φορμάτ πάει στο 50ευρω έλεγα να πάω στα 100. Ευχαριστώ 

Καλή τιμή για ποιον; Δεν υπάρχει καλή τιμή, υπάρχει η τιμή που εσύ με τις ώρες της δουλειάς που αφιέρωσες θα είσαι ικανοποιημένος και ο πελάτης θα είναι επίσης ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την τιμή. Η τιμή φυσικά πρέπει να είναι συμβατή με το κόστος του pc. Δε γίνεται να ζητήσεις 100 ευρώ για ένα pc που τα parts του όλα μαζί είναι στα 400 ευρώ. Ουσιαστικά δε σε συμφέρει να ασχοληθείς με ένα τόσο φθηνό PC. Αν όμως έχει 1000+ ευρώ, τα 100 ευρώ είναι μια λογική τιμή. Προσωπικά παλαιότερα ετοίμαζα επαγγελματικές συνθέσεις για πελάτες (πχ Η/Υ για transcoding με Threadripper) που η αξία τους έφτανε τα 5000 ευρώ. Δε τα συναρμολογούσα καν, έκανα την έρευνα αγοράς και τα συναρμολογούσε το κατάστημα από τα οποία τα αγόραζα. Εγώ έλεγχα την ορθή λειτουργία τους για τις απαιτήσεις του πελάτη, ότι πχ δε ψήνεται όταν κάνει transcode - πχ ρύθμιζα το TDP στο BIOS για ποιο energy efficient λειτουργία κτλ κτλ. Επίσης έκανα stress test για κάποιες μέρες για να εξασφαλίσω πως το μηχάνημα όταν πάει στο πελάτη θα δουλεύει 100% 24/7. Ε δε θα χρέωνα 100 ευρώ για κάτι τέτοιο, χρέωνα πολύ παραπάνω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, HardwareZone είπε

Εγω ζητάω 250€ φανερά (με απόδειξη/τιμολόγιο).
Πόσο πρέπει να ζητάει το μαύρο παλικάρι;

Αρχικά να μη κάνει δουλειά μαύρα.

Έπειτα αν ζητάς 250€ για μια τέτοια δουλειά είσαι κατά γενική ομολογία ακριβός. Καλά κάνεις , δεν μπορώ να σου πω εγώ πως να δουλέψεις αλλα δεν είσαι ο μέσος όρος.

Εσύ εφόσον είσαι επαγγελματίας, ξέρεις πολύ καλά ότι δεν γίνεται να έχεις τα ίδια κοστολόγια με το μαύρο φίλο μας . Διότι εσύ όπως και εγώ έχουμε επενδύσει σε εξοπλισμό , έχουμε εργαστήριο , υπαλλήλους, δικλείδες ασφαλείας. Πληρώνουμε ένα σκασμό πράγματα από τα υποχρεωτικά(φόροι , ρεύματα , εγκαταστάσεις κλπ) έως τα μη υποχρεωτικά (διαφήμιση, διακόσμηση χώρου κλπ) καθώς και τα μαμησιατικα κάθε φορά (προγράμματα τιμολόγησης, διασυνδέσεις,πυρασφάλειες, κλπ).

Οπότε που θες να καταλήξεις; Καλά κάνει και ζητάει 100€ επειδή δουλεύει μαύρα ; Θα έπρεπε να ζητάει περισσότερα όπως λέει ή τελικά κάνει ζημιά σε όλους αυτούς που το κάνουν νόμιμα χωρίς μάλιστα να μπορεί να παρέχει εγγυήσεις στους πελάτες του ;

Επεξ/σία από nikοs
Δημοσ.
8 ώρες πριν, dpolal είπε

Όσοι μιλάτε απαξιωτικά για τις νυχούδες καλύτερα να αναθεωρήσετε λίγο.

Ακριβώς τα ίδια με έναν τεχνικό υπολογιστών πρέπει να κάνουν και αυτές αν θέλουν να έχουν πελατεία, διαρκή ενημέρωση, επένδυση σε εξοπλισμό και ιδιαίτερα στα αναλώσιμα συν ότι μετά από κάθε πελάτισσα πρέπει να αλλάζουν τα εργαλεία τους για λόγους υγιεινής κλπ.
Και μιλάμε για τέχνη, δεν πασαλείβεις απλά νύχια.

Αν ήταν τόσο εύκολο θα το έκαναν όλοι.

Disclaimer.
Δεν τα έχω/είχα ποτέ με νυχού, απλά έτυχε να κάνουμε παρέα κάποτε με μια κοπέλα που έκανε αυτό το επάγγελμα.

Καλά δεν υπάρχει σύγκριση τώρα όμως. Νύχια κάνει το κάθε 18χρονο έχει γεμίσει κυριολεκτικά ο τόπος σου λέει εύκολα λεφτά γρήγορα χωρίς γνώσεις τίποτα. Εννοείται είναι δουλειά που θα κάνει γυναίκα όχι ανδρική εμάς πιάνουν σε άλλα τα χέρια μας. Δεν έχουν καμία σχέση τα νύχια με τη συνεχή εξέλιξη των υπολογιστών και στα εκατομμύρια θέματα που μπορεί να συναντήσεις. Για αυτό είπα ότι είναι παράλογο 50 ευρώ για νύχι ενώ τα 50 κάποιοι λένε πολλά για format και στήσιμο τα πάντα από την αρχή. 

• Like 1
Δημοσ.

Αμα θελετε 5-6 ωρες για να στησετε ενα build,κατι κανετε λαθος.
Δε συζηταμε τον αλλο που λεει οτι του παιρνει μια μερα με τα benchmarks.

Και οχι,100 ευρω δεν ειναι νορμαλ τιμη για κατι τετοιο.

Σοβαρευτειτε,ο χρονος σας δεν ειναι τοσο ακριβος οσο νομιζετε.

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.

50 ευρω παιρνει το msystems που ειναι και απο τα καλυτερα του χωρου οποτε...

επισης τα νυχια για πολλους ειναι αχρηστα,για αλλους ειναι τα 144 στα games και οι νεες καρτες γραφικων,περι ορεξεως κολοκυθοπιτα

• Thanks 1
Δημοσ.
40 minutes ago, StamTheMan said:

Αμα θελετε 5-6 ωρες για να στησετε ενα build,κατι κανετε λαθος.
Δε συζηταμε τον αλλο που λεει οτι του παιρνει μια μερα με τα benchmarks.

Και οχι,100 ευρω δεν ειναι νορμαλ τιμη για κατι τετοιο.

Σοβαρευτειτε,ο χρονος σας δεν ειναι τοσο ακριβος οσο νομιζετε.

Πόσο σου παίρνει ένα build τερατάκι με αρκετά drives, περίεργο κουτί, αρκετά καλώδια και καλούδια, hard tubing water cooling build, κλπ;
10 λεπτά και η μακαρονάδα να φαλτσάρει το πίσω καπάκι του κουτιού; :D

Εσύ θα κοστολογήσεις τον χρόνο του άλλου;
Μπορείς να κοστολογήσεις τον δικό σου.
Τον δικό μου, τον δικό του και του άλλου όχι.
Δεν μπορείς να τον καθορίσεις, ούτε να τον κοστολογήσεις σύμφωνα με τα δικά σου πιστεύω.
Μπορείς να επιλέξεις ποιόν ή ποιά θα πληρώσεις, για τι, και πόσο.

Το ποσό που είπα παραπάνω είναι παράδειγμα, λίγο extreme ίσως.

Κάνω πιο πολύπλοκη δουλειά, που περιέχει κατασκευαστικό τομέα, σχεδιαστικό, μελέτη, software υλοποίηση, hardware, και ενσωμάτωση όλων αυτών στον χώρο (που μπορεί και αυτός να διαμορφωθεί).

Δεν μου είπε κανείς πόσο θα χρεώνω, και δεν θα έπρεπε κι όλας.
Αν θέλει με διαλέγει ο πιθανός πελάτης για τις ικανότητες, τις ιδέες, τα project που έχω κάνει, τα targets που πιάνω και τον χρόνο που υλοποιώ και ακολουθεί πάντα την συμφωνία ότι και αν χρειαστεί να γίνει.
Είμαι ακριβός; Ναι. Εϊμαι όμως και αντίστοιχα λεπτομερής, ψείρας, και δίνω λύση σε κάθε πρόβλημα και use case που μπορεί να ζητήσει ο καθένας.

Όπως και εσύ αν θες Ferrari και δεν σου βγαίνει, θα καταλήξεις στο Mazda, έτσι και αυτός που δεν θεωρεί ότι αξίζω αυτά που ζητάω, ή απλά δεν τα έχει για να τα δώσει, θα πάει στον αντίστοιχο "μάστορα".

That's life.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...