Προς το περιεχόμενο

Επιλογή UPS (για 27inch dell monitor + laptop)

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από @topos,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα σε όλους,

Είχα ένα APC UPS (APC Back-UPS Line-Interactive 950VA 520W) που μετά από περίπου 4 χρόνια σταμάτησε να λειτουργεί (λογικά οι μπαταρίες με άφησαν), οπότε ψάχνω να αγοράσω καινούργιο. Το UPS προορίζεται για ένα 27-inch Dell monitor, το οποίο παρέχει ρεύμα μέσω Type-C σε ένα MacBook Pro M1 Pro. Οι ανάγκες μου δεν είναι μεγάλες, αλλά θέλω αξιοπιστία και επαρκή αυτονομία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Ποια μάρκα UPS προτείνετε και τι "μέγεθος" (VA/Watt) θα ήταν κατάλληλο για τη χρήση αυτή; Επίσης, αξίζει να ξαναπάω σε APC ή να κοιτάξω για άλλες μάρκες, και αν ναι έχετε κάποια να προτείνετε;

Σκεφτόμουν την eaton και πιο συγεκριμένα το Eaton 5E Gen2 700 USB UPS Line-Interactive 700VA 360W. Τι άποψη έχουμε για την eaton; 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Επεξ/σία από gianso
added more text
Δημοσ.
6 minutes ago, kostas_anes said:

Γιατι δεν αλλαζεις απλως μπαταριες;

Δεν ειμαι αρκετα "άνετος" να το ανοίξω και να το κάνω εγώ (από οσο διάβασα το κόστος ειναι 35 και για τις 2 μπαταρίες + κόστος εγκατάστασης ενός ηλεκτρολόγου). Με λίγο παραπάνω θα πάρω το Eaton που αναφέρω στα 72 απο you.gr με τιμολόγιο (άρα μια η άλλη θα πω από πλευράς χρημάτων).

• Λύση
Δημοσ.
7 hours ago, gianso said:

Δεν ειμαι αρκετα "άνετος" να το ανοίξω και να το κάνω εγώ (από οσο διάβασα το κόστος ειναι 35 και για τις 2 μπαταρίες + κόστος εγκατάστασης ενός ηλεκτρολόγου). Με λίγο παραπάνω θα πάρω το Eaton που αναφέρω στα 72 απο you.gr με τιμολόγιο (άρα μια η άλλη θα πω από πλευράς χρημάτων).

Δεν θεωρω το eaton καλυτερο απο αυτο που εχεις(και τα 2 ειναι μετρια).

Ομως το καινουργιο eaton ειναι αρκετα μικροτερο και αυτο θα μεταφραζετε σε χρονο λειτουργιας(απο powerdraw δεν πρεπει να εισαι πανω απο ~180watt).

Οποτε πρακτικα σημαινει-> Εαν με το apc σου κρατουσε ~40λεπτα με το eaton θα σου κραταει ~25λεπτα.

Εγω προσωπικα θα εκανα την μανουρα να αλλαξω τις μπαταριες του apc(οχι ομως με τις φθηνοτερες που θα εβρισκα) εφοσων ειναι και σχετικα "φρεσκο".

• Like 1
Δημοσ.
17 minutes ago, @topos said:

Δεν θεωρω το eaton καλυτερο απο αυτο που εχεις(και τα 2 ειναι μετρια).

Ομως το καινουργιο eaton ειναι αρκετα μικροτερο και αυτο θα μεταφραζετε σε χρονο λειτουργιας(απο powerdraw δεν πρεπει να εισαι πανω απο ~180watt).

Οποτε πρακτικα σημαινει-> Εαν με το apc σου κρατουσε ~40λεπτα με το eaton θα σου κραταει ~25λεπτα.

Εγω προσωπικα θα εκανα την μανουρα να αλλαξω τις μπαταριες του apc(οχι ομως με τις φθηνοτερες που θα εβρισκα) εφοσων ειναι και σχετικα "φρεσκο".

Το κόστος με τον ηλεκτρολόγο πάντως με οδηγεί στην τιμή του Eaton. Να πω την αλήθεια, το θέλω κυρίως για προστασία από υπέρταση και όχι τόσο για να κρατήσει τον υπολογιστή ανοιχτό (μιας και είναι laptop), αλλά για να προστατεύσει την οθόνη από ενδεχόμενες βλάβες. Ευχαριστώ για την άποψή σου, θα τη λάβω υπόψη.

Δημοσ.
3 minutes ago, gianso said:

Το κόστος με τον ηλεκτρολόγο πάντως με οδηγεί στην τιμή του Eaton. Να πω την αλήθεια, το θέλω κυρίως για προστασία από υπέρταση και όχι τόσο για να κρατήσει τον υπολογιστή ανοιχτό (μιας και είναι laptop), αλλά για να προστατεύσει την οθόνη από ενδεχόμενες βλάβες. Ευχαριστώ για την άποψή σου, θα τη λάβω υπόψη.

Μηπως κατι τετοιο λοιπον -> https://www.e-shop.gr/powerwalker-avr-600-600va-360w-automatic-voltage-regulator-p-PER.664498

Και δεν ξανασχολησε και με μπαταριες(δεν πιστευω να σου κρατησει 4ετια του eaton λογο του οτι ειναι μικροτερη)

Δημοσ.
4 minutes ago, @topos said:

Μηπως κατι τετοιο λοιπον -> https://www.e-shop.gr/powerwalker-avr-600-600va-360w-automatic-voltage-regulator-p-PER.664498

Και δεν ξανασχολησε και με μπαταριες(δεν πιστευω να σου κρατησει 4ετια του eaton λογο του οτι ειναι μικροτερη)

Το σκέφτομαι σοβαρά να πω αλήθεια. Το ότι είναι μικρότερο το eaton σημαίνει απαραίτητα ότι η μπαταρία θα βγάλει λιγότερο;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 minutes ago, gianso said:

Το σκέφτομαι σοβαρά να πω αλήθεια. Το ότι είναι μικρότερο το eaton σημαίνει απαραίτητα ότι η μπαταρία θα βγάλει λιγότερο;

Ετσι εκτιμω.

Spoiler

->Υποθετω γενικα οτι πεφτει % η δυναμικη τους, οποτε το apc με ~40% "υγειας" μπαταριας θα σου δωσει τα watt που χρειαζεσαι, το eaton αντιστοιχα στο 40% δεν θα μπορει να τα δωσει. 

-Τα παραπανω προφανως με "εφαμιλλες" ποιοτητας μπαταριες και φορτο/χρηση προφανως-

Ας με διορθωσει προφανως εαν καποιος ξερει παραπανω η οτι η συλλογιστικη μου ειναι λαθος...

Παντως γενικα στην 2ετια θελουν αλλαγη οι μπαταριες, πιθανων εσενα σου κρατησε περισσοτερο γιατι εχεις μικρο φορτιο πανω.

Τωρα για να σου πω και για τον σταθεροποιητη τασης

Spoiler

Εχω ενα lamtech 1600va εδω και ~10χρονια (του εχω συσκευες περι τα ~700watt πανω)

Περα απο κατι ηχητικα κλικ/κλακ που κανει σε αυξομειωσεις τασης (ειχα βαλει 2 εξυπνες μπριζες -μια πριν και μια μετα- για test και εδειχνε οτι οντως κατι αλλαζε στην ταση) δεν ξερω να σου πω εαν εχουν και αυτα καποια διαρκεια ζωης η εαν πρεπει να αλλαζοντε προληπτικα καποια στιγμη

Το σιγουρο ειναι οτι εχουν 24/7 καταναλωση που συνδιαστηκα δεν ειναι εντελως αμελητεα, εμενα ειναι στα 20watt οποτε ~15kw/μηνα. Προσωπικα οταν εχω σβηστο το pc το σβηνω και αυτο εντελως με εξυπνη μπριζα.(υποθετω αντιστοιχη η και περισσοτερη καταναλωση θα εχουν και τα ups)

Επεξ/σία από @topos
Δημοσ.

To eaton εχει μια μπαταρια  9ah. Το APC εχει 2 7ah. Προφανώς και μιλάμε για περισσοτερο runtime και είναι ανώτερο προιόν απο το eaton. Πραγματικά δεν είναι τιποτα να αλλαξεις τις μπαταρίες. Αν παλι δεν αισθανεσαι ανετα και πολυ καλα κανεις ενα ηλεκτρολόγος πιστευω να παρει ενα 20αρικο. Τα UPS εχουν απο μόνα τους AVR. Αν παλι θελεις να παρεις ενα καλο, ποιοτικο AVR που θα σου μεινει για παντα και θα κοιμασαι ησυχος τοτε ανεβαζεις budget και πας σε KEBO με servo.

• Like 2
Δημοσ.
14 hours ago, kaklikos said:

To eaton εχει μια μπαταρια  9ah. Το APC εχει 2 7ah. Προφανώς και μιλάμε για περισσοτερο runtime και είναι ανώτερο προιόν απο το eaton. Πραγματικά δεν είναι τιποτα να αλλαξεις τις μπαταρίες. Αν παλι δεν αισθανεσαι ανετα και πολυ καλα κανεις ενα ηλεκτρολόγος πιστευω να παρει ενα 20αρικο. Τα UPS εχουν απο μόνα τους AVR. Αν παλι θελεις να παρεις ενα καλο, ποιοτικο AVR που θα σου μεινει για παντα και θα κοιμασαι ησυχος τοτε ανεβαζεις budget και πας σε KEBO με servo.

Οπότε ακόμα και εάν σε ένα ups έχουν "πεθάνει" οι μπαταρίες του συνεχίζει να προστατεύει από υπερτάσεις/υποτασεις?

Στην περίπτωση του ts εάν απλά συνεχίζει να χρησιμοποιεί το apc που ήδη έχει θα είναι το ίδιο με το να έπαιρνε ένα "random" σταθεροποιητή?

Spoiler

Υ.γΜηπωε παίζει να προσπαθεί να φορτίζει συνεχώς την μπαταρία και  κάνει θορυβο?

Δημοσ.
43 minutes ago, @topos said:

Οπότε ακόμα και εάν σε ένα ups έχουν "πεθάνει" οι μπαταρίες του συνεχίζει να προστατεύει από υπερτάσεις/υποτασεις?

Στην περίπτωση του ts εάν απλά συνεχίζει να χρησιμοποιεί το apc που ήδη έχει θα είναι το ίδιο με το να έπαιρνε ένα "random" σταθεροποιητή?

Reveal hidden contents

Υ.γΜηπωε παίζει να προσπαθεί να φορτίζει συνεχώς την μπαταρία και  κάνει θορυβο?

Όχι ακριβώς γιατί οι μπαταρίες του ups χρησιμοποιούνται από το κύκλωμα για διορθώσεις του ρεύματος (εδω παίζει  ρολο η ποιότητα ) ενώ στο σταθεροποίητη ειναι για πολύ μικρότερες και για ασφάλεια cutoff 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, @topos είπε

Απόκρυψη περιεχομένων

Οχι. Σε offline kai line interactive τα ups αν στο self test κανουν fail τοτε γινεται bypass και θεωρητικα δεν εχεις καθολου προστασια.. Καμια φορα αν η κατασταση ειναι χαλια τοτε δεν ανοιγουν καν. Οως και να εχει δεν μπορεις να συγκρινεις εναν servo σταθεροποιητη με τον σταθεροποιητη του ups. Το ενα αφορα εξοπλισμο γι αυτον τον λογο και μονο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ πολύ όλους για το χρόνο και τις απαντήσεις σας! Τελικά ανακάλυψα ότι είναι 650W (1200VA) και δεν το είχα καν συνειδητοποιήσει 😅.

Σκέφτομαι να αγοράσω έναν απλό σταθεροποιητή τάσης και το έβαλα το UPS σε αγγελία ήδη εδώ. Ίσως κάποιος "enthusiast" θελήσει να ασχοληθεί με την αλλαγή των μπαταριών και να μη πάει στη ανακύκλωση.

Επεξ/σία από gianso
Δημοσ.

Σύμφωνα με το επίσημο site η συγκεκριμένη σειρά για τα 1200VA/1600VA/2200VA δεν έχει ανταλλακτικό μπαταρίας που να αλλάζει μόνος του ο χρήστης, αλλά θα πρέπει να απευθύνεται σε εξουσιοδοτημένο επισκευαστή.

Oποτε 45Ε η αγορα του μεταχειρισμενου, καμια 40αρια Ε οι οριτζιναλ μπαταριες και καμια 30αρια Ε ο τεχνικος, ερχεται ακριβοτερο απο το καινουργιο, 109 Ε

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σύμφωνα με αυτό όντως λέει πως δεν είναι user replacable.(Βασικά όλη η σειρα,όχι μόνο τα "μεγάλα".)

"The battery in the Easy UPS Series is not user-replaceable.
Contact SEIT Technical Support for a list of authorized service 
centers near you"

Spoiler

Βέβαια υπάρχουν βίντεο στο YouTube είτε με παρεμφερη μοντέλα apc, είτε για το 900αρη -που δεν βρίσκω καμία ιδιαιτερα παραξενη διαδικασία (κάπως έτσι ήταν η διαδικασία σε 2 no name που έχει τύχει να ανοίξω/αλλάξω μπαταρία)

Μήπως απλά το αναφέρουν για νομικούς λόγους?

Π.χ να μην το ανοίξει κανείς ενώ είναι ακόμα στην μπριζα η κάτι τέτοιο τέλος πάντων κουκουρούκου?

Επεξ/σία από @topos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...