Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους.

Στο παρακάτω σύστημα κάηκε η κάρτα γραφικών και η μητρική, δε νομίζω ότι συμφέρει να τις αντικαταστήσω.

CPU INTEL I7 8700K

MOBO ASUS ROG STRIX Z370 F GAMING

RAM DDR4 32GB KIT 4x8GB PC 3200 G.Skill Ripjaws

GPU AMD VEGA 64 (LIQ)

HD SSD SAMSUNG 850 EVO 512GB

MONITOR LG 32GK650F  2560x1440

PS EVGA 800 Watt

Οπότε πάω σε καινούργιο υπολογιστή. Η χρήση του είναι παιχνίδια. Δεν θα λυπηθώ να δώσω κάτι παραπάνω γιατί είχα αρκετά χρόνια το προηγούμενο σύστημα με το οποίο ήμουν πολύ ευχαριστημένος.

Σκέφτομαι να πάρω τα παρακάτω κομμάτια.

Μητρική                    Gigabyte Z790 AERO G rev. 1.0 Wi-Fi Motherboard ATX με Intel 1700

(την επέλεξα γιατί έχει 5 θέσεις για M2 δίσκους)

Επεξεργαστή            Intel Core i7-14700F 2.1GHz Επεξεργαστής 20 Πυρήνων για Socket 1700 Tray

Μνήμη                        Corsair Vengeance RGB XMP 48GB DDR5 RAM με 2 Modules (2x24GB) Ταχύτητα 6400 για Desktop

Κάρτα γραφικών     Gigabyte Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6 Gaming OC.

Παρακαλώ μία συμβουλή γα τς επιλογές μου. Να συνεχίσω για αγορά ή να αλλάξω κάτι?

Δημοσ.

Οι intel, δεν είναι vfm, είναι ενεργοβόροι και έχουν φτάσει στο τέλος της πλατφόρμας. Από τον 14700k πρακτικά έχει μία μόνο και λογικά ασύμφορη αναβάθμιση αν ποτέ το επιθυμήσεις. Επίσης δεν είναι οι καλύτεροι στα παιχνίδια...

Ψήνεσαι για amd;

Ένα διαθέσιμο budget, ποιο είναι;  Περίπου ότι κοστίζουν τα παραπάνω;

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, nickol-us είπε

Οι intel, δεν είναι vfm, είναι ενεργοβόροι και έχουν φτάσει στο τέλος της πλατφόρμας. Από τον 14700k πρακτικά έχει μία μόνο και λογικά ασύμφορη αναβάθμιση αν ποτέ το επιθυμήσεις. Επίσης δεν είναι οι καλύτεροι στα παιχνίδια...

Ψήνεσαι για amd;

Ένα διαθέσιμο budget, ποιο είναι;  Περίπου ότι κοστίζουν τα παραπάνω;

Ναι κανε μια πρόταση για amd δεν έχω πρόβλημα. Budget 300- 400 ευρώ για επεξεργαστή.

Δημοσ.

Εχω μπερδευτεί με τους amd επεξεργαστές. Ποιόν amd επεξεργαστή  να επιλέξω για χρήση με κάρτα  γραφικών rx 7800xt.

Δημοσ.
16 hours ago, bhtae said:

Ναι κανε μια πρόταση για amd δεν έχω πρόβλημα. Budget 300- 400 ευρώ για επεξεργαστή.

Πρακτικά εάν θέλεις gamming όσο πιο οικονομικά γινετε->

5700x3d στα 200 (για 7800xt και ένας 5600x είναι οκ)

B550 στα 120

Και κρατάς όλα τα υπόλοιπα που έχεις.

Εναλλακτικά κοιτάς σε οτιδήποτε σε am5 (σειρές 7x00 + 9x00) με κορυφαίες επιλογές τους 7800x3d και 9800x3d αλλά έχουν ξεφύγει σε τιμές αρκετα + την ακριβότερη μητρική+της ddr5 μνήμες.

Πιστεύω με σκοπό το gamming προσωπικά μάλλον θα πήγαινα στην φτηνή λύση 5700x3d σε σχέση με το να έδινα ~x3 τα χρήματα για τους πιο καινούργιους x3d.

Υ.γ Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστείς και μια ψυκτρα.Κοιτα για arctic 36 στο ~30ευρω

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω την εντύπωση ότι σε gaming ο ΑΜ4 5700X3D δινει περίπου παρόμοιες επιδοσεις με τον ΑΜ5 7600 (αν κάνω λάθος διορθωστε με).

(Και αυτός κάνει 200Ε, μια καλή μητρικη Β650 από 150-200Ε το πολύ, και 105Ε οι μνήμες DDR5 32GB.)

Και εννοείται ότι οι ΑΜ5 7800Χ3D και 9800X3D έχουν καλυτερες επιδοσεις, αλλά κοστίζουν και δυσανάλογα πολυ περισσοτερο. 

Ενδιάμεσα, οι αλλοι ΑΜ5 (76000X, 7700x κλπ) δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω από τον 7600 σε gaming.

Εγω θα ζυγιζα τα χρήματα που μπορώ να δώσω, και αν με έπαιρνε, αντι για ΑΜ4 5700Χ3D, θα πήγαινα σε ΑΜ5 7600, με προοπτική να βάλω στον μελλον εναν ΑΜ5 Χ3D όταν πέσουν οι τιμές. 

Μόνο όμως αν με έπαιρνε, χωρίς να υποβαθμισω τα υπόλοιπα κομμάτια. 

ΥΓ. Τέλος, βλεπω στο skroutz να λέει μεταχειρισμενος AM5 7800X3D με 430Ε αντι για 540 καινούργιος. Τι κόλπο είναι αυτό που δίνει το skroutz 3 χρονια εγγυηση για μεταχειρισμένο cpu? 

Επεξ/σία από sattack
  • Like 1
Δημοσ.
47 minutes ago, sattack said:

Έχω την εντύπωση ότι σε gaming ο ΑΜ4 5700X3D δινει περίπου παρόμοιες επιδοσεις με τον ΑΜ5 7600 (αν κάνω λάθος διορθωστε με).

(Και αυτός κάνει 200Ε, μια καλή μητρικη Β650 από 150-200Ε το πολύ, και 105Ε οι μνήμες DDR5 32GB.)

Και εννοείται ότι οι ΑΜ5 7800Χ3D και 9800X3D έχουν καλυτερες επιδοσεις, αλλά κοστίζουν και δυσανάλογα πολυ περισσοτερο. 

Ενδιάμεσα, οι αλλοι ΑΜ5 (76000X, 7700x κλπ) δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω από τον 7600 σε gaming.

Εγω θα ζυγιζα τα χρήματα που μπορώ να δώσω, και αν με έπαιρνε, αντι για ΑΜ4 5700Χ3D, θα πήγαινα σε ΑΜ5 7600, με προοπτική να βάλω στον μελλον εναν ΑΜ5 Χ3D όταν πέσουν οι τιμές. 

Μόνο όμως αν με έπαιρνε, χωρίς να υποβαθμισω τα υπόλοιπα κομμάτια. 

ΥΓ. Τέλος, βλεπω στο skroutz να λέει μεταχειρισμενος AM5 7800X3D με 430Ε αντι για 540 καινούργιος. Τι κόλπο είναι αυτό που δίνει το skroutz 3 χρονια εγγυηση για μεταχειρισμένο cpu? 

Παρολο που οντως ειναι ~ισαξιοι(καπου στο 10% φευγουν μπροστα ποτε ο ενας ποτε ο αλλος με 4090-οποτε με 7800xt ακομα μικροτερες διαφορες) οι 5700x3d και 7600x.

Δεν ειναι απαραιτητα κακο tradeoff

Δινεις σημερα ~150 ευρω(κανενα 50ευρω σε μητρικη+100ευρω σε 32gb ddr5) περισσοτερο για πας σε am5 k να εχεις τις ~επιδοσεις αλλα σε βαθος χρονου(ακομα και στην 3ετια+) οταν θελεις να ξαναλλαξεις gpu με καποια πολυ καλυτερη, απλα αλλαζεις και εναν cpu και συνεχιζεις.

Δεν νομιζω πως υπαρχει αντικειμενικα σωστο + λαθος.Περισσοτερο ειναι τι επιλογη ταιριαζει στον ts

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις . Εκεί που δεν ήξερα τίποτα τώρα έχω μία εικόνα.

Κατέληξα στο παρακάτω σύστημα.

Μητρική Asus TUF GAMING X870-PLUS WIFI Motherboard ATX με AMD AM5                                    361 ευρώ

Επεξεργαστή AMD Ryzen 7 7700 Tray Επεξεργαστής 8 Πυρήνων για Socket AM5                                       271 ευρώ

Μνήμη G.Skill Trident Z5 RGB 64GB DDR5 RAM (2x32GB) και Ταχύτητα 6000                                 215 ευρώ

Κάρτα γραφικών Gigabyte Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6 Gaming OC.                                                  506 ευρώ

Κουτί                                                                                                                                                         100 ευρώ

Ανεμιστήρας arctic 36                                                                                                                                                 31 ευρώ

Σύνολο               1477

Υπολογιστή θα ξαναπάρω μετά από 6-7 χρόνια οπότε εάν υπάρχει καλός λόγος μπορώ να ανέβω και 500 ευρώ στο συνολικό κόστος του υπολογιστή.

Κάποια συμβουλή? Να προχωρήσω σε αυτό το σύστημα?

Δημοσ.

Εγω βνομιζω οτι αυτη η μητρικη ειναι υπερβολικη και ακριβη σε σχεση με το υπολοιπο συστημα. Θα επερνα μια MSI η Gigabyte (θεορω τις Asus υπερτιμημενες) γυρω στα 180-200Ε. Επισης υπερβολη ειναι τα 64gb της μνημης για gaming. Ειναι καπου 250Ε τα οποια θα τα εδινα για καλυτερο επεξεργαστη η καρτα γραφικων

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 17/01/2025 at 18:10, bhtae said:

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις . Εκεί που δεν ήξερα τίποτα τώρα έχω μία εικόνα.

Κατέληξα στο παρακάτω σύστημα.

Μητρική Asus TUF GAMING X870-PLUS WIFI Motherboard ATX με AMD AM5                                    361 ευρώ

Επεξεργαστή AMD Ryzen 7 7700 Tray Επεξεργαστής 8 Πυρήνων για Socket AM5                                       271 ευρώ

Μνήμη G.Skill Trident Z5 RGB 64GB DDR5 RAM (2x32GB) και Ταχύτητα 6000                                 215 ευρώ

Κάρτα γραφικών Gigabyte Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6 Gaming OC.                                                  506 ευρώ

Κουτί                                                                                                                                                         100 ευρώ

Ανεμιστήρας arctic 36                                                                                                                                                 31 ευρώ

Σύνολο               1477

Υπολογιστή θα ξαναπάρω μετά από 6-7 χρόνια οπότε εάν υπάρχει καλός λόγος μπορώ να ανέβω και 500 ευρώ στο συνολικό κόστος του υπολογιστή.

Κάποια συμβουλή? Να προχωρήσω σε αυτό το σύστημα?

Για το bold κομματι->

Eννοεις ότι θα το αγοράσεις ως έχει και δεν θα αναβαθμίσεις για 6-7 χρόνια?

Πάντως 3 παρατηρήσεις εφόσων έχεις κάποιο "αέρα" στα χρήματα.

1)Θα έλεγα να κοιτάξεις για 7900.Δεν είναι τάξεις μεγέθους(~340 ευρώ) πιο ακριβός και εχει 50% περισσότερους πυρήνες που σε βάθος τοσου χρόνου σίγουρα θα φανούν χρήσιμοι.

2)Και εγώ πιστεύω πως θα μπορούσες εύκολα να κόψεις χρήματα από την μητρική οι x870e και x670e έχουν το ιδιο ακριβώς τσιπ πάνω, απλά οι x870e υποστηρίζουν default USB 4.0 ενώ στους x670e εάν το χρειαστείς μπορείς να το βάλεις πιο μετά.

3)Εάν δεν έχεις πάρει την 7800xt θα έλεγα να περιμένεις λιιιγο για την 9070/9070xt.Δεν θα έχει τρομακτική διαφορά σε raster αλλά θα είναι -απο ότι λεγετε- x2 σε rt/upscaling/ai που σε βάθος χρόνου θα είναι καλό να έχεις.

Psu/nvme/case κρατάς αυτά που έχεις?

Επεξ/σία από @topos
  • Like 1
  • Λύση
Δημοσ.
6 ώρες πριν, @topos είπε

Για το bold κομματι->

Eννοεις ότι θα το αγοράσεις ως έχει και δεν θα αναβαθμίσεις για 6-7 χρόνια?

Πάντως 3 παρατηρήσεις εφόσων έχεις κάποιο "αέρα" στα χρήματα.

1)Θα έλεγα να κοιτάξεις για 7900.Δεν είναι τάξεις μεγέθους(~340 ευρώ) πιο ακριβός και εχει 50% περισσότερους πυρήνες που σε βάθος τοσου χρόνου σίγουρα θα φανούν χρήσιμοι.

2)Και εγώ πιστεύω πως θα μπορούσες εύκολα να κόψεις χρήματα από την μητρική οι x870e και x670 έχουν το ιδιο ακριβώς τσιπ πάνω, απλά οι x870e υποστηρίζουν default USB 4.0 ενώ στους x670e εάν το χρειαστείς μπορείς να το βάλεις πιο μετά.

3)Εάν δεν έχεις πάρει την 7800xt θα έλεγα να περιμένεις λιιιγο για την 9070/9070xt.Δεν θα έχει τρομακτική διαφορά σε raster αλλά θα είναι -απο ότι λεγετε- x2 σε rt/upscaling/ai που σε βάθος χρόνου θα είναι καλό να έχεις.

Psu/nvme/case κρατάς αυτά που έχεις?

Ναι δεν αναβαθμίζω για 6-7 χρόνια. Η χρήση αποκλειστικά για παιχνίδια.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Είδα τις δικές σου παρατηρήσεις και του προηγούμενου φίλου και μου φαίνονται πολύ λογικές.

Οπότε αλλάζω την μητρική σε φθηνότερη

Gigabyte X670 Aorus Elite AX rev. 1.0 Wi-Fi Motherboard ATX με AMD AM5                                     216 ευρώ

(κριτήριο είναι οι 4 θέσεις M2.)

Κρατάω επεξεργαστή ( δεν κάνει bottleneck με κάρτα γραφικών)

AMD Ryzen 7 7700 Tray Επεξεργαστής 8 Πυρήνων για Socket AM5                                                      271 ευρώ

Μνήμη

G.Skill Trident Z5 RGB 64GB DDR5 RAM με 2 Modules (2x32GB) και Ταχύτητα 6000                      209 ευρώ

Αλλάζω κάρτα γραφικών σε

Gigabyte Radeon RX 7900 XT 20GB GDDR6 GAMING OC                                                                  720 ευρώ

Κουτί

Be Quiet Pure Base 600 Window Midi Tower                                                                                              96 ευρώ

Ανεμιστήρας

arctic 36                                                                                                                                                         31 ευρώ

Σ'υνολο         1542 ευρώ και έχω 450 ευρώ διαθέσιμα.

Psu ssd κτλ  κρατάω τα παλαιά .

Δημοσ.

Αλλάζω κάρτα γραφικών σε

Gigabyte Radeon RX 7900 XT 20GB GDDR6 GAMING OC                                                                  720 ευρώ

Σ'υνολο         1542 ευρώ και έχω 450 ευρώ διαθέσιμα.

εφόσον υπάρχουν χρήματα πήγαινε nvidia δεν χρειάζεται σειρά 50xx μια καλή αγορά 40xx λόγω dlss είναι πολύ καλύτερο από ότι προσφέρει η amd 

• Like 1
Δημοσ.

Περιμενε τις νεες καρτες,κριμα ειναι

Επισης δες τον 9700x που ειναι στα 350 και ειναι πολυ κοντα σε 7800x3d σε gaming και πιο γρηγορος σε productivity

• Like 1
Δημοσ.
10 ώρες πριν, ougxar είπε

Περιμενε τις νεες καρτες,κριμα ειναι

Επισης δες τον 9700x που ειναι στα 350 και ειναι πολυ κοντα σε 7800x3d σε gaming και πιο γρηγορος σε productivity

Ξέρω για τις νέες κάρτες αλλά πρέπει να πάρω υπολογιστή τώρα. Οκ θα πάρω τον 7 9700x

• Like 1
Δημοσ.
Στις 16/1/2025 στις 10:24 ΜΜ, bhtae είπε

η μητρική που έβαλες ειναι 300 ευρώ απο μόνη της καλύτερα να βάλεις 150 ευρώ για μητρική και τα άλλα να τα βάλεις για +150 στον επεξεργαστή ή την κάρτα γραφικών  ειδικά ο συγκεκριμένος συνδυασμός πήρες i5 που δεν κάνει OC με chipset που ειναι για OC 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...