Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Macosj είπε

χίλιες φορές να έδιναν αυτά τα λεφτά για να φτιάξουν χιλιάδες διαμερίσματα, παρά να τα ρίξουν στην ήδη υπερκορεσμενη αγορά 

Λεφτά για ανακαινίσεις και επισκευές δίνονται ήδη. Δυστυχώς υπάρχουν περιορισμοί. Το κακό για μένα είναι ότι σου έχουν βάλει τον μποναμά της ενεργειακής αναβάθμισης και εξαιρούνται άλλες σημαντικές δουλειές όπως στατικά. Εγώ πχ που μένω σε κτίριο προ του 50, αν πρώτα δεν βρεθεί τρόπος να το κάνω στατική ενίσχυση δεν παίζει να ασχοληθώ με μονώσεις κτλ, διότι και να το κάνω αυτό, μετά θέλουν όλα ξήλωμα. Επίσης ακόμα και αυτά τα προγράμματα που λες, αυξάνουν τιμές όπως κόστη μαστορων, εργολάβων, υλικών κτλ, και μετά αυτά παρασερνουν και τις τιμές σε πώληση και ενοικίαση. 

Πάντως για να μην γίνομαι κακεντρεχης, εύχομαι με αυτό το πρόγραμμα να βρουν σπίτι όσοι πραγματικά δεν μπορούν και να βολευτούν. 

• Like 1
  • Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ρε παιδιά..δεν μπορώ να το βρω πουθενά ..λέει ότι η προέγκριση ισχύει για 2 μήνες τουλάχιστον. Δηλαδή αν εγκριθεί η επιλεξιμότητα μου, έχω μόνο 2 μήνες να παρουσιάσω σπίτι στην τράπεζα ;
Εγώ θέλω να κάνω αίτηση αλλά δεν βρήκα σπίτι ακόμα. Αν κάνω αίτηση , καταλαβαίνω ότι θα ξεκινήσει να μετράει ο χρόνος ..και αν δεν βρω σπίτι σε 2 μήνες ; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, mariosnik_ είπε

Λεφτά για ανακαινίσεις και επισκευές δίνονται ήδη. Δυστυχώς υπάρχουν περιορισμοί. Το κακό για μένα είναι ότι σου έχουν βάλει τον μποναμά της ενεργειακής αναβάθμισης και εξαιρούνται άλλες σημαντικές δουλειές όπως στατικά. Εγώ πχ που μένω σε κτίριο προ του 50, αν πρώτα δεν βρεθεί τρόπος να το κάνω στατική ενίσχυση δεν παίζει να ασχοληθώ με μονώσεις κτλ, διότι και να το κάνω αυτό, μετά θέλουν όλα ξήλωμα. Επίσης ακόμα και αυτά τα προγράμματα που λες, αυξάνουν τιμές όπως κόστη μαστορων, εργολάβων, υλικών κτλ, και μετά αυτά παρασερνουν και τις τιμές σε πώληση και ενοικίαση. 

Πάντως για να μην γίνομαι κακεντρεχης, εύχομαι με αυτό το πρόγραμμα να βρουν σπίτι όσοι πραγματικά δεν μπορούν και να βολευτούν. 

Αυτά πάνε απευθείας για Airbnb. Το πρόγραμμα ανακαίνισης είναι ακόμα πιο παράλογο, πληρώνω εγώ την μόνωση του άλλου. Το κράτος θα πρέπει να φτιάξει χιλιάδες εργατικές κατοικίες, όπως έκανε πάντα. Το να δίνει χρήμα για αγορά σπιτιών και ανακαίνιση μόνο να αυξήσει τις ήδη αυξημένες τιμές μπορεί. Δεν είναι λογικό ο μέσος μισθός να είναι 1000(καθαρά) και ένα καινούριο μεσαίο διαμέρισμα να κάνει 300Κ. Ακόμα και το 1960, ο μέσος μισθός ήταν 1000 δραχμές, αλλά ένα καινούριο τότε έκανε 100Κ. Η γενιά αυτή θα περάσει πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις, έως ότου να φύγουν και να καταρρεύσει η χώρα από το ασφαλιστικό. Αυτοί ελπίζουν στον τουρισμό και στην εισαγωγή εργατών χαμηλού κόστους, έτσι ώστε να συντηρησουν τους γέρους και τους παρατρεχαμενους. 

Ακόμα και αυτό ο πρόγραμμα, στοχεύει αυτούς που ήδη είναι τουλάχιστον μεσαία τάξη, και οι περισσότεροι έχουν λίπος από πίσω. Οι φουκαράδες πάλι στην απέξω είναι. Το κράτος δίνει λεφτά στους μεσαίος για σπίτια και αυτοκίνητα, οι boomers βλέπουν την περιουσία τους να αξίζει περισσότερο καθώς αυτοι έχουν τα σπίτια, και έτσι όλες οι μη παραγωγικές-Παρασιτικές μονάδες της κοινωνίας είναι ευχαριστημένες

Επεξ/σία από Macosj
  • Like 4
Δημοσ.

παντως οσοι ειχαν χαμοσπιτα πριν την παρουσα κυβερνηση θα τους φιλανε τα ποδια τωρα. τους εδωσε λεφτα να τα ανακαινίσουν τσαμπα και τωρα με αυτα τα προγραμματα μπορουν να τα μοσχοπουλησουν. σπιτια των 50-80κ ευρω ρημαδια το 2015 τωρα γινανε τζιτζι και φευγουν για 160κ. πραφιτ! μετοχες της nvidia να ειχανε τετοια λεφτα δεν βγαζανε.

• Thanks 1
Δημοσ.

Με 100 χιλλιαρικα δεν φτιαχνεις σπιτι αλλα κοτετσι, μονο τα κουφωματα στοιχιζουν 25-30 χιλλιαρικα βαλε θερμομονωση και λοιπα ανετα ξεπερνας τα 50 δηλαδη τα μισα, αδεια οικοδομης μελετη μηχανικου, αστο :P 

Δημοσ.

Η κυβερνηση αντι να ριχνει σπιτια στην αγορα,  ριχνει λεφτα.

Οπότε αφου θα υπαρχει περισσοτερο χρημα για το περιορισμενο αποθεμα σπιτιων, οι τιμες θα ανεβουν (ηδη ανεβηκαν).

Οποτε αν εχετε σπιτι προς πωληση ειστε τυχεροι, θα βρειτε καποιο κοροιδο να αγορασει οσο οσο, αφου θα εχει μπολικα δανεικα λεφτα...

Α και να πουμε και το εξης : Το προγραμμα ειναι κυριως φτιαγμενο κυριως για να ξεστοκαρουν οι τραπεζες καποια κατασχεμενα που εχουν , τα οποια αν επεφταν χωρις προγραμματα δανειων θα εβγαινα σε πολυ χαμηλοτερες τιμες...

• Like 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 hours ago, salmp7 said:

Γνωρίζει κάποιος πόσο κάνει 20+20;

Λογικά 28;

Αναφέρομαι στα εισοδηματικά κριτήρια, που υπολογίζει στον άγαμο 20χιλιάδες και στο ζευγάρι 28. Άρα το πρόγραμμα είναι για να μένουν άγαμοι και χωρίς οικογένεια οι έλληνες;

Ναι γιατί ένας μόνος του θα κάνει ένα σπίτι και θα πάρει 20.000 επιδότηση, στην άλλη περίπτωση 2 μαζί θα κάνουν πάλι ένα σπίτι και θα πάρουν 28.000 επιδότηση.

Ο πρώτος και δεν γ@μ$ει και θα πάρει 20.000 μόνο, ο δεύτερος και γ#$%ει και θα πάρει και 28.000!

Αλλιώς ο δεύτερος θα πάρει 20.000 για τον εαυτό του και 8000 επίδομα μουρμούρας.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Haha 1
Δημοσ.
8 ώρες πριν, hid3 είπε

Εγώ αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι το εξής. Αν ένα σπίτι το πουλάει ένας 200κ αλλά με βάση την τωρινή παράλογη λογική κοστίζει πχ 160κ η τράπεζα θα σου δώσει 180κ(90%) η θα σου δώσει ανάλογα την αξία που το κοστολογεί?

Έχεις βρει ένα σπίτι που ο ιδιοκτήτης το κοστολογεί όσο γουστάρει, και σου ζητάει π.χ. 150.000 ευρώ.
Όταν θα έρθει η ώρα του μηχανικού, θα σου κλείσει ραντεβού και θα έρθει να αξιολογήσει το ακίνητο. Η τιμή του ακινήτου υπολογίζεται ανα τετραγωνικό και επηρεάζεται από την περιοχή, τα τετραγωνικά, την κατάσταση του ακινήτου, το αν υπάρχει πιλοτή, parking, αποθήκη κτλ.
Αν τώρα, ο μηχανικός σου βγάλει μία τιμή π.χ. 125.000 ευρώ, η τράπεζα θα πρέπει να σου εγκρίνει δάνειο για το 90% του ποσού που ενέκρινε ο μηχανικός και ΟΧΙ του ποσού που ζητάει ο ιδιοκτήτης (αυτό δεν ενδιαφέρει την τράπεζα). Άρα η τράπεζα πρέπει να σου καλύψει 112.500 ευρώ. Τα υπόλοιπα 12.500 ευρώ θα πρέπει να τα έχεις εσύ στην άκρη για να τα δώσεις προκαταβολή στην τράπεζα.
Όπως καταλαβαίνεις, εδώ υπάρχει μία διαφορά 25.000 ευρώ από την τιμή που ζητάει ο ιδιοκτήτης. Και εδώ έρχεται το μεγάλο αστείο των ακινήτων πια στην Ελλάδα.
Να κόψεις το λαιμό σου, να βρεις τη διαφορά αν θες να το πάρεις. Με άλλα λόγια, χρειάζεσαι 12.500 για την τράπεζα + 25.000 για τον ιδιοκτήτη. Άρα, θα πρέπει να έχεις μπροστά 37.500 για να ξεκινήσεις την όλη ιστορία.
Αυτά, χωρίς να υπολογίζονται συμβολαιογράφοι και δικηγόροι, ούτε έξτρα έξοδα που μπορεί να προκύψουν.
Καταλαβαίνεις προφανώς ότι μιλάμε για πραγματικό αστείο, καθώς μπορεί ο καθένας με ένα σαπάκι του 1972 να νομίζει ότι έχει χρυσορυχείο και χθες να κόστιζε 40.000 και σήμερα να ζητάει 120.000.
Έλα μου όμως που ο μηχανικός δεν πρόκειται για κανένα λόγο να σου δώσει φουσκωμένη τιμή. Οπότε, θα εγκρίνει κάπου στα 35-40.000 και τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα βρεις εσύ.

Καλή επιτυχία!!!

(Ένας survivor του προγράμματος "Σπίτι μου Ι")

• Like 10
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, Macosj είπε

Αυτά πάνε απευθείας για Airbnb. Το πρόγραμμα ανακαίνισης είναι ακόμα πιο παράλογο, πληρώνω εγώ την μόνωση του άλλου. Το κράτος θα πρέπει να φτιάξει χιλιάδες εργατικές κατοικίες, όπως έκανε πάντα. Το να δίνει χρήμα για αγορά σπιτιών και ανακαίνιση μόνο να αυξήσει τις ήδη αυξημένες τιμές μπορεί. Δεν είναι λογικό ο μέσος μισθός να είναι 1000(καθαρά) και ένα καινούριο μεσαίο διαμέρισμα να κάνει 300Κ. Ακόμα και το 1960, ο μέσος μισθός ήταν 1000 δραχμές, αλλά ένα καινούριο τότε έκανε 100Κ. Η γενιά αυτή θα περάσει πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις, έως ότου να φύγουν και να καταρρεύσει η χώρα από το ασφαλιστικό. Αυτοί ελπίζουν στον τουρισμό και στην εισαγωγή εργατών χαμηλού κόστους, έτσι ώστε να συντηρησουν τους γέρους και τους παρατρεχαμενους. 

Ακόμα και αυτό ο πρόγραμμα, στοχεύει αυτούς που ήδη είναι τουλάχιστον μεσαία τάξη, και οι περισσότεροι έχουν λίπος από πίσω. Οι φουκαράδες πάλι στην απέξω είναι. Το κράτος δίνει λεφτά στους μεσαίος για σπίτια και αυτοκίνητα, οι boomers βλέπουν την περιουσία τους να αξίζει περισσότερο καθώς αυτοι έχουν τα σπίτια, και έτσι όλες οι μη παραγωγικές-Παρασιτικές μονάδες της κοινωνίας είναι ευχαριστημένες

Και για τις εργατικές κατοικίες πάλι θα πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος. Τα λεφτά που δίνονται τώρα είναι από κονδύλια της ΕΕ, λεφτά του Ευρωπαίου φορολογούμενου που μέσα σε αυτούς είναι και η Ελλάδα. Δύσκολα θα χτιστούν εργατικές κατοικίες. Καλύτερα θα ήταν να αξιοποιήσει το κράτος ακίνητα παρατημένα από κληρονομιες που δεν τα αναζήτησε κανένας, να τα φτιάξει και να τα κάνει δωρεάν παραχώρηση σε απόρους. Οι τιμές των ακινήτων όσο υπάρχει τουρισμός, golden visa και airbnb δεν υπαρχει περίπτωση να πέσουν. Το κτιριακό δυναμικό της χώρας, δημόσιο και ιδιωτικό ρημάζει λόγω αδυναμίας να γίνει συντήρηση, διαχειριστικης αδυναμίας αλλά και οικονομικής, πρέπει να πέσει χρήμα για να σωθεί ότι είναι να σωθεί αλλιώς θα ρημαξουν τα πάντα και αυτό θα έχει και επιπτώσεις στην ζωή του μέσου πολίτη άσχετα με όλες αυτές τις θεωρίες περί μπουμερς, παρασίτων, τιμων κτλ. Τώρα και λεφτά να μην δώσουν και να τα πουλάγανε όλα σε τιμές χώμα, θα έπρεπε να τα φτιάξει ο νέος αγοραστής μετά την αγορά., πάλι λεφτά και προγράμματα θα χρειαζόταν και αυτός. 

4 ώρες πριν, kokoviosR είπε

Η κυβερνηση αντι να ριχνει σπιτια στην αγορα,  ριχνει λεφτα.

Οπότε αφου θα υπαρχει περισσοτερο χρημα για το περιορισμενο αποθεμα σπιτιων, οι τιμες θα ανεβουν (ηδη ανεβηκαν).

Οποτε αν εχετε σπιτι προς πωληση ειστε τυχεροι, θα βρειτε καποιο κοροιδο να αγορασει οσο οσο, αφου θα εχει μπολικα δανεικα λεφτα...

Α και να πουμε και το εξης : Το προγραμμα ειναι κυριως φτιαγμενο κυριως για να ξεστοκαρουν οι τραπεζες καποια κατασχεμενα που εχουν , τα οποια αν επεφταν χωρις προγραμματα δανειων θα εβγαινα σε πολυ χαμηλοτερες τιμες...

Αμφιβάλλω κατά πόσο ισχύει αυτό που λες στο τέλος για τις τραπεζες

Οι τράπεζες ότι βγάζουν σε πλειστηριασμο, αγοράζεται το 10-20%

Η κατάσχεση δεν σημαίνει ιδιοκτησία, οπότε δεν νομίζω πως μπορεί να παρεμβει η τράπεζα για να ανακαινίσει κάτι και να αυξήσει τις πιθανότητες πώλησης. Ρημαγμενα είναι σχεδόν τα περισσότερα που βγαίνουν σε κατάσχεση. Αυτός που θα πάρει θα δώσει πολλά λεφτά συν ότι άλλο βάρος υπάρχει από πίσω, οφειλές σε νερό κτλ. 

Επεξ/σία από mariosnik_
Δημοσ.
2 hours ago, mariosnik_ said:

Αμφιβάλλω κατά πόσο ισχύει αυτό που λες στο τέλος για τις τραπεζες

Η κατάσχεση δεν σημαίνει ιδιοκτησία, οπότε δεν νομίζω πως μπορεί να παρεμβει η τράπεζα για να ανακαινίσει κάτι και να αυξήσει τις πιθανότητες πώλησης. Ρημαγμενα είναι σχεδόν τα περισσότερα που βγαίνουν σε κατάσχεση. Αυτός που θα πάρει θα δώσει πολλά λεφτά συν ότι άλλο βάρος υπάρχει από πίσω, οφειλές σε νερό κτλ. 

Διπλασιάζεται από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers. Στόχος να απελευθερωθούν περίπου 25.000 κατοικίες και να βγουν ξανά στην αγορά, περιορίζοντας το ύψος των ενοικίων. Δίνεται ένα έτος περίοδος χάριτος ώστε να βγάλουν οι τράπεζες τα ακίνητα στην αγορά.  

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, kokoviosR είπε

Διπλασιάζεται από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers. Στόχος να απελευθερωθούν περίπου 25.000 κατοικίες και να βγουν ξανά στην αγορά, περιορίζοντας το ύψος των ενοικίων. Δίνεται ένα έτος περίοδος χάριτος ώστε να βγάλουν οι τράπεζες τα ακίνητα στην αγορά.  

Το γνωρίζω ήδη. Πρέπει ουσιαστικά να μειώσουν κατά πολύ την τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμους ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες αγοράς. Αμφιβάλλω βέβαια για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, αλλά δεν μπορώ να το κρίνω άμα δεν δούμε πρώτα πως θα δράσει. 

Επεξ/σία από mariosnik_
  • Like 1
Δημοσ.

Είναι σαν αυτό που βγήκε πριν 1,5 χρόνο για τα πολύ παλιά ακίνητα που στόχευε νέους έως κάποιας ηλικίας με κάτι εντελώς ταπεινά εισοδηματικά κριτήρια και με κάτι χαμηλά επιτόκια που όμως στο τέλος δεν ήταν και τόσο χαμηλά και κάπως έφυγε άπατο το όλο σκηνικό;

8 ώρες πριν, mariosnik_ είπε

Γιατί βγάζουν οι τράπεζες τα κατασχεμένα σε πλειστηριασμό; Όλα μεταξύ τους γίνονται και τα παίρνουν σε εξευτελιστικές τιμές.

Δημοσ.
9 ώρες πριν, d4mage είπε

Είναι σαν αυτό που βγήκε πριν 1,5 χρόνο για τα πολύ παλιά ακίνητα που στόχευε νέους έως κάποιας ηλικίας με κάτι εντελώς ταπεινά εισοδηματικά κριτήρια και με κάτι χαμηλά επιτόκια που όμως στο τέλος δεν ήταν και τόσο χαμηλά και κάπως έφυγε άπατο το όλο σκηνικό;

Γιατί βγάζουν οι τράπεζες τα κατασχεμένα σε πλειστηριασμό; Όλα μεταξύ τους γίνονται και τα παίρνουν σε εξευτελιστικές τιμές.

Εκείνο πριν 1.5 χρόνο ήταν το "σπίτι μου" που είχε πάει άπατο γιατί δεν συνέφερε. Τώρα έχουμε το "σπίτι μου 2". 

Για το ποιος αγοράζει τα κατασχεμενα, μόνο φήμες έχω ακούσει, δεν έχω γνώση. Οι φήμες λένε για κοράκια και για κυκλώματα που παίρνουν όλα τα φυλετα και ξέρουν από πριν τι αξίζει και τι όχι. 

Δημοσ.

Έχει λάβει κάποιος βεβαίωση επιλεξιμοτητας;

Στη θυρίδα, που λογικά εκεί θα έβλεπα το status, παίρνω μνμ ότι δεν έχω δικαίωμα πρόσβασης

Δημοσ.
Στις 18/1/2025 στις 6:51 ΜΜ, jpater είπε

Έχει λάβει κάποιος βεβαίωση επιλεξιμοτητας;

Στη θυρίδα, που λογικά εκεί θα έβλεπα το status, παίρνω μνμ ότι δεν έχω δικαίωμα πρόσβασης

Όχι δεν έχω λάβει τίποτα ακόμα. Ούτε στην θυρίδα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...