s1mplement Δημοσ. 15 Ιανουαρίου Δημοσ. 15 Ιανουαρίου Καλησπέρα σας Έχω δουλεύψει σε μια εταιρεία με σύμβαση ορισμένου χρόνου και στην αρχή του νέου έτους πήρα ξανά από την ίδια εταιρεία σύμβαση ορισμένου χρόνου για δεύτερο έτος, δικαιούμαι σε αυτό το δεύτερο έτος 21 ημέρες άδειας με πενθήμερη εργασία ή 20; Το ρωτάω επειδή έχω βρεί στο διαδίκτυο αυτο: "Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος ο μισθωτός δικαιούται να λάβει την ετήσια κανονική άδεια με αποδοχές, η οποία αναλογεί στο χρόνο απασχόλησης του στην υπόχρεη επιχείρηση και υπολογίζεται όπως ανωτέρω. Η άδεια αυτή επαυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα για κάθε έτος απασχόλησης επιπλέον του πρώτου μέχρι τις είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες αν στην επιχείρηση εφαρμόζεται σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας" Αλλά δεν ξέρω τι ισχύει με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ευχαριστώ
BigBlack Δημοσ. 15 Ιανουαρίου Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 1 hour ago, s1mplement said: Καλησπέρα σας Έχω δουλεύψει σε μια εταιρεία με σύμβαση ορισμένου χρόνου και στην αρχή του νέου έτους πήρα ξανά από την ίδια εταιρεία σύμβαση ορισμένου χρόνου για δεύτερο έτος, δικαιούμαι σε αυτό το δεύτερο έτος 21 ημέρες άδειας με πενθήμερη εργασία ή 20; Το ρωτάω επειδή έχω βρεί στο διαδίκτυο αυτο: "Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος ο μισθωτός δικαιούται να λάβει την ετήσια κανονική άδεια με αποδοχές, η οποία αναλογεί στο χρόνο απασχόλησης του στην υπόχρεη επιχείρηση και υπολογίζεται όπως ανωτέρω. Η άδεια αυτή επαυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα για κάθε έτος απασχόλησης επιπλέον του πρώτου μέχρι τις είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες αν στην επιχείρηση εφαρμόζεται σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας" Αλλά δεν ξέρω τι ισχύει με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ευχαριστώ Εφόσον ανανεώθηκε η ετήσια σύμβαση, στο δεύτερο έτος δικαιούσαι 21 ημέρες άδειας. Δεν έχει σημασία αν η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου ή αορίστου, μόνο ο χρόνος συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. Επίσης, συμπληρώνοντας 12 έτη εργασιακού βίου (συνολικά σε όλους τους εργοδότες) δικαιούσαι 25 ημέρες άδειας ανεξάρτητα από τον εργοδότη, το είδος της σύμβασης κλπ. 1 1
s1mplement Δημοσ. 15 Ιανουαρίου Μέλος Δημοσ. 15 Ιανουαρίου Ευχαριστω για την απαντηση, Και εάν έχουν αλλάξει όροι σύμβασης πχ τμήμα και μισθός; Πάλι δικαιούμαι 21 ημέρες σωστα;
glib Δημοσ. 15 Ιανουαρίου Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 3 ώρες πριν, s1mplement είπε Ευχαριστω για την απαντηση, Και εάν έχουν αλλάξει όροι σύμβασης πχ τμήμα και μισθός; Πάλι δικαιούμαι 21 ημέρες σωστα; Ο μισθός και το τμήμα δεν έχουν σχέση με τις μέρες άδειας, 21 ότι και να έχει αλλάξει σε αυτά τα δύο. 1
s1mplement Δημοσ. 23 Ιανουαρίου Μέλος Δημοσ. 23 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) Στις 15/1/2025 στις 4:28 ΜΜ, glib είπε Ο μισθός και το τμήμα δεν έχουν σχέση με τις μέρες άδειας, 21 ότι και να έχει αλλάξει σε αυτά τα δύο. Πάντως στην HR μου είπαν και καλά ότι έληξε το συμβόλαιο στο πρώτο έτος και έκαναν καινούριο συμβόλαιο για το δεύτερο έτος και ότι και καλά ξεκινάω από την αρχή και δεν παίρνω +1 ημέρα άδειας. Και μου είπαν οτι το τμήμα legal του HR το είπε αυτό. Δηλαδή για ορισμένου χρόνου δεν ισχύει αυτή η νομοθεσία ή κάτι τέτοιο. Ρώτησα το legal τμήμα για διευκρινήσεις. Γνωρίζει κάνεις τι ισχύει ή που υπάχει επίσημη πηγή/πληροφορία ή που μπορω να ρωτήσω σχετικά με αυτό; Μήπως εγώ δεν το εξήγησα καλά και έχει διαφορά το να γίνει ανανέωση συμβολαίου ορισμένου χρόνου με το να τελειώνει το προηγούμενο και να υπογράφεται ένα καινούριο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Επεξ/σία 23 Ιανουαρίου από s1mplement
BigBlack Δημοσ. 23 Ιανουαρίου Δημοσ. 23 Ιανουαρίου Τα τμήματα HR και Legal (τρομάρα τους, τα βαφτίζουν και στα αγγλικά) έχουν άγνοια ή "άγνοια" των νόμων, περιμένουν να την έχεις κι εσύ. Μην τους κάνεις τη χάρη. 1ο link, η νομοθεσία βάσει της οποίας είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου εργαζόμενοι δικαιούνται τις άδειές τους κλπ. Από την επιθεώρηση εργασίας. 2ο link, ο λόγος για τον οποίο ο συνεχόμενος χρόνος απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη μετράει ως ενιαία σύμβαση. Από το κέντρο πληροφόρησης της ΓΣΕΕ. Στα λινκ υπάρχουν τηλέφωνα, μη διστάσεις να καλέσεις για περισσότερες διευκρινήσεις. Θα σου έδινα περισσότερες πληροφορίες με νόμους κλπ αλλά έχω χάσει την επαφή με το αντικείμενο εδώ και κάποια χρόνια και φοβάμαι μην σε παραπληροφορήσω. Πάντως υπάρχει όχι μόνο νομοθεσία επί του θέματος αλλά και νομολογία, δηλαδή τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Πάρε την πληροφόρηση που χρειάζεσαι και τρίψτην στα μούτρα των τραχανοπλαγιάδων "HR" και "Legal". Ενημέρωσε σχετικά και τους ορισμένου χρόνου συναδέλφους σου. 1 hour ago, s1mplement said: Πάντως στην HR μου είπαν και καλά ότι έληξε το συμβόλαιο στο πρώτο έτος και έκαναν καινούριο συμβόλαιο για το δεύτερο έτος και ότι και καλά ξεκινάω από την αρχή και δεν παίρνω +1 ημέρα άδειας. Και μου είπαν οτι το τμήμα legal του HR το είπε αυτό. Δηλαδή για ορισμένου χρόνου δεν ισχύει αυτή η νομοθεσία ή κάτι τέτοιο. Ρώτησα το legal τμήμα για διευκρινήσεις. Γνωρίζει κάνεις τι ισχύει ή που υπάχει επίσημη πηγή/πληροφορία ή που μπορω να ρωτήσω σχετικά με αυτό; Μήπως εγώ δεν το εξήγησα καλά και έχει διαφορά το να γίνει ανανέωση συμβολαίου ορισμένου χρόνου με το να τελειώνει το προηγούμενο και να υπογράφεται ένα καινούριο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 1
s1mplement Δημοσ. 23 Ιανουαρίου Μέλος Δημοσ. 23 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) 9 λεπτά πριν, BigBlack είπε Τα τμήματα HR και Legal (τρομάρα τους, τα βαφτίζουν και στα αγγλικά) έχουν άγνοια ή "άγνοια" των νόμων, περιμένουν να την έχεις κι εσύ. Μην τους κάνεις τη χάρη. 1ο link, η νομοθεσία βάσει της οποίας είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου εργαζόμενοι δικαιούνται τις άδειές τους κλπ. Από την επιθεώρηση εργασίας. 2ο link, ο λόγος για τον οποίο ο συνεχόμενος χρόνος απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη μετράει ως ενιαία σύμβαση. Από το κέντρο πληροφόρησης της ΓΣΕΕ. Στα λινκ υπάρχουν τηλέφωνα, μη διστάσεις να καλέσεις για περισσότερες διευκρινήσεις. Θα σου έδινα περισσότερες πληροφορίες με νόμους κλπ αλλά έχω χάσει την επαφή με το αντικείμενο εδώ και κάποια χρόνια και φοβάμαι μην σε παραπληροφορήσω. Πάντως υπάρχει όχι μόνο νομοθεσία επί του θέματος αλλά και νομολογία, δηλαδή τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Πάρε την πληροφόρηση που χρειάζεσαι και τρίψτην στα μούτρα των τραχανοπλαγιάδων "HR" και "Legal". Ενημέρωσε σχετικά και τους ορισμένου χρόνου συναδέλφους σου. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Θα τα μελετήσω και θα ενημερώσω οταν βγάλω άκρη! Επεξ/σία 23 Ιανουαρίου από s1mplement 1
BigBlack Δημοσ. 23 Ιανουαρίου Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 10 minutes ago, s1mplement said: Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Θα τα μελετήσω και θα ενημερώσω οταν βγάλω άκρη! Ισχύει ακόμα όπως θυμόμουν και αυτό, πάλι από την επιθεώρηση εργασίας, ιδίως η παράγραφος 4. Τι θεωρείται διαδοχική σύμβαση εργασίας. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα