Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα παιδιά.

Η αρχική αναζήτησή μου για Mini PC μπήκε σε παύση και πλέον κοιτάω και για Mini Tower (Micro ATX). Budget: max 550 € (αλλά προτιμώ να το κρατήσω κάτω από 500).
Η χρήση του desktop θα είναι για Internet Browsing, (λίγο) Photoshop, Office, Stremio / KODI / Movies viewing και Spotify Streaming. Παιχνίδια δεν παίζω.
Παρόλα αυτά, επειδή αλλάζω / αναβαθμίζω PC κάθε 10 χρόνια, θέλω να πάρω κάτι που θα είναι αρκετά futureproof για τις ανάγκες μου.
Αυτή τη στιγμή είμαι με έναν Intel Core i5 4460 / 12GB Ram / Geforce GT630 2GB

Τι θα κρατήσω από το παλιό PC:
- Τροφοδοτικό Corsair TX550M 550W
- Κάρτα ήχου ASUS Xonar D2X (PCI Express)
- Δύο SSD (2,5'') και έναν μηχανικό 3,5''
- Οθόνη HP LP2475W καθώς και πληκτρολόγιο / ποντίκι

Ψάχνω για AM5 CPU με Integrated graphics και 2x16GB DDR5 RAM. Δεν παίζω παιχνίδια αλλά θα ήθελα να έχω την επιλογή στο μέλλον να βάλω μια ξεχωριστή κάρτα γραφικών αν καταστεί απαραίτητο. Με ενδιαφέρει η mainboard να έχει PCI Express 1.0 / 2.0 / 3.0 ώστε να παίρνει χωρίς πρόβλημα την PCI Express κάρτα ήχου που ήδη έχω.
Θα ήθελα επίσης να μπορώ να συνδέσω τους δύο SATA 3 2,5'' SSD μου καθώς και τον 3,5'' μηχανικό δίσκο που έχω. Ευπρόσδεκτη τουλάχιστον μια M.2 θύρα (αν και θα προτιμούσα δύο).
Για κουτί καλοκοιτάω το πολύ όμορφο Asus Prime AP201.
Για CPU, τον AMD Ryzen 5 8500G.
Για Mainboard, σκέφτομαι την Asus TUF Gaming A620M Plus.
Για RAM, μάλλον κάτι οικονομικό όπως αυτές: Crucial 32GB DDR5 RAM / 5600

Φαντάζομαι θα χρειαστώ και 2-3 Fans, και σκέφτομαι να πάω σε Be Quiet.
Σκοπός μου είναι να παραγγείλω τα κομμάτια και να το στήσω μόνος μου. Θα αγοράσω και κάποια οικονομική άδεια για Windows 11 και θα τα βάλω στον ένα από τους SSD που ήδη έχω. Όπως πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που έστησα από την αρχή PC και θα ήθελα τουλάχιστον να είμαι σίγουρος ότι τα κομμάτια που σκέφτομαι να πάρω είναι "συμβατά" μεταξύ τους και δεν θα έχω κάποιο θέμα. 

Ευπρόσδεκτες απόψεις για τα παραπάνω και σε γενικότερο επίπεδο - π.χ. αν κάτι από αυτά που σκέφτομαι να πάρω δεν θεωρείται ΟΚ, ή είναι overkill / υπερεκτιμημένο, κλπ.
Από κουτιά ειδικά το Asus Prime AP201 μου αρέσει πολύ. Το έχει πάρει κανένας να μας πει γνώμη;

Τέλος, ξεχνάω μήπως κάτι στο build που θέλω να φτιάξω;

Επεξ/σία από stark
Δημοσ.
Στις 14/1/2025 στις 8:39 ΜΜ, stark είπε

Καλησπέρα παιδιά.

Η αρχική αναζήτησή μου για Mini PC μπήκε σε παύση και πλέον κοιτάω και για Mini Tower (Micro ATX). Budget: max 550 € (αλλά προτιμώ να το κρατήσω κάτω από 500).
Η χρήση του desktop θα είναι για Internet Browsing, (λίγο) Photoshop, Office, Stremio / KODI / Movies viewing και Spotify Streaming. Παιχνίδια δεν παίζω.
Παρόλα αυτά, επειδή αλλάζω / αναβαθμίζω PC κάθε 10 χρόνια, θέλω να πάρω κάτι που θα είναι αρκετά futureproof για τις ανάγκες μου.
Αυτή τη στιγμή είμαι με έναν Intel Core i5 4460 / 12GB Ram / Geforce GT630 2GB

Τι θα κρατήσω από το παλιό PC:
- Τροφοδοτικό Corsair TX550M 550W
- Κάρτα ήχου ASUS Xonar D2X (PCI Express)
- Δύο SSD (2,5'') και έναν μηχανικό 3,5''
- Οθόνη HP LP2475W καθώς και πληκτρολόγιο / ποντίκι

Ψάχνω για AM5 CPU με Integrated graphics και 2x16GB DDR5 RAM. Δεν παίζω παιχνίδια αλλά θα ήθελα να έχω την επιλογή στο μέλλον να βάλω μια ξεχωριστή κάρτα γραφικών αν καταστεί απαραίτητο. Με ενδιαφέρει η mainboard να έχει PCI Express 1.0 / 2.0 / 3.0 ώστε να παίρνει χωρίς πρόβλημα την PCI Express κάρτα ήχου που ήδη έχω.
Θα ήθελα επίσης να μπορώ να συνδέσω τους δύο SATA 3 2,5'' SSD μου καθώς και τον 3,5'' μηχανικό δίσκο που έχω. Ευπρόσδεκτη τουλάχιστον μια M.2 θύρα (αν και θα προτιμούσα δύο).
Για κουτί καλοκοιτάω το πολύ όμορφο Asus Prime AP201.
Για CPU, τον AMD Ryzen 5 8500G.
Για Mainboard, σκέφτομαι την Asus TUF Gaming A620M Plus.
Για RAM, μάλλον κάτι οικονομικό όπως αυτές: Crucial 32GB DDR5 RAM / 5600

Φαντάζομαι θα χρειαστώ και 2-3 Fans, και σκέφτομαι να πάω σε Be Quiet.
Σκοπός μου είναι να παραγγείλω τα κομμάτια και να το στήσω μόνος μου. Θα αγοράσω και κάποια οικονομική άδεια για Windows 11 και θα τα βάλω στον ένα από τους SSD που ήδη έχω. Όπως πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που έστησα από την αρχή PC και θα ήθελα τουλάχιστον να είμαι σίγουρος ότι τα κομμάτια που σκέφτομαι να πάρω είναι "συμβατά" μεταξύ τους και δεν θα έχω κάποιο θέμα. 

Ευπρόσδεκτες απόψεις για τα παραπάνω και σε γενικότερο επίπεδο - π.χ. αν κάτι από αυτά που σκέφτομαι να πάρω δεν θεωρείται ΟΚ, ή είναι overkill / υπερεκτιμημένο, κλπ.
Από κουτιά ειδικά το Asus Prime AP201 μου αρέσει πολύ. Το έχει πάρει κανένας να μας πει γνώμη;

Τέλος, ξεχνάω μήπως κάτι στο build που θέλω να φτιάξω;

Καλησπέρα φίλε μου , καλά το πας

Μία χαρά είναι το κουτί τα καλύτερα λένε όλοι οι reviewers

Μνήμες διάλεξε κάποια απο αυτές :

https://www.skroutz.gr/c/56/mnhmes-pc-ram/f/583123_1361378_1942370/32GB-DDR5-AMD-EXPO.html?keyphrase=6000+cas30&order_by=pricevat&order_dir=asc

Με 10-15 ευρώ πάνω παίρνεις 6000Mghz και CAS30 , αυτές που έχεις βάλει εσύ είναι 5600Mghz με CAS46

Τώρα αφού δεν παίζει παιχνίδια τότε δεν σου χρειάζονται τα ενσωματωμένα του 8500G ( τα οποία είναι αρκετά καλά για APU και συνήθως θα προτιμήσει κάποιο που δεν θα βάλει κάρτα γραφικών αλλά θέλει να παίξει κάποιο ελαφρύ παιχνίδι ή κάτι πιο βαρύ σε low)

Οπότε αν έχεις σκοπό να βάλεις κάρτα κάποια στιγμή καλύτερα να πας στον Ryzen 7600 που είναι ανώτερος ο οποίος έχει ενσωματωμένα γραφικά ( δεν είναι σαν τους AM4 που είχαν γραφικά μόνο οι G)

• Like 1
Δημοσ.
2 hours ago, tsofras said:

Καλησπέρα φίλε μου , καλά το πας

Μία χαρά είναι το κουτί τα καλύτερα λένε όλοι οι reviewers

Μνήμες διάλεξε κάποια απο αυτές :

https://www.skroutz.gr/c/56/mnhmes-pc-ram/f/583123_1361378_1942370/32GB-DDR5-AMD-EXPO.html?keyphrase=6000+cas30&order_by=pricevat&order_dir=asc

Με 10-15 ευρώ πάνω παίρνεις 6000Mghz και CAS30 , αυτές που έχεις βάλει εσύ είναι 5600Mghz με CAS46

Τώρα αφού δεν παίζει παιχνίδια τότε δεν σου χρειάζονται τα ενσωματωμένα του 8500G ( τα οποία είναι αρκετά καλά για APU και συνήθως θα προτιμήσει κάποιο που δεν θα βάλει κάρτα γραφικών αλλά θέλει να παίξει κάποιο ελαφρύ παιχνίδι ή κάτι πιο βαρύ σε low)

Οπότε αν έχεις σκοπό να βάλεις κάρτα κάποια στιγμή καλύτερα να πας στον Ryzen 7600 που είναι ανώτερος ο οποίος έχει ενσωματωμένα γραφικά ( δεν είναι σαν τους AM4 που είχαν γραφικά μόνο οι G)

Σε ευχαριστώ για το feedback.
Τελικά σε μνήμες διαπίστωσα ότι τουλάχιστον στις σχετικά οικονομικές υπάρχει γενικότερο θέμα με την διαθεσιμότα (πολλές έχουν 25 μέρες αναμονή). Κατέληξα σε μια μέση λύση με αυτές   https://www.pc1.gr/showitem.php?ID=200043438
στα 6000mhz / CAS 36 στα 95.5 € γιατί αποφάσισα να μειώσω λίγο το budget στα 480, ώστε σε λίγο καιρό να χτυπήσω και κάποιον nvme M.2 για βασικό OS σκληρό.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, stark είπε

Κατέληξα σε μια μέση λύση με αυτές   https://www.pc1.gr/showitem.php?ID=200043438
στα 6000mhz / CAS 36 στα 95.5 € γιατί αποφάσισα να μειώσω λίγο το budget στα 480, ώστε σε λίγο καιρό να χτυπήσω και κάποιον nvme M.2 για βασικό OS σκληρό.

Υπάρχουν και οι παρακάτω στα 100,84€ με CL30:

TeamGroup T-Create Expert 32GB DDR5 RAM με 2 Modules (2x16GB) και Ταχύτητα 6000 για Desktop (CTCED532G6000HC30DC01)

Διαθέσιμο από 1 έως 3 ημέρες

Επεξ/σία από TopCLR
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 hours ago, stark said:

Σε ευχαριστώ για το feedback.
Τελικά σε μνήμες διαπίστωσα ότι τουλάχιστον στις σχετικά οικονομικές υπάρχει γενικότερο θέμα με την διαθεσιμότα (πολλές έχουν 25 μέρες αναμονή). Κατέληξα σε μια μέση λύση με αυτές   https://www.pc1.gr/showitem.php?ID=200043438

Και αυτες στην βδομαδα με cl30~ 100 ευρω

Επεξ/σία από @topos
  • Like 1
Δημοσ.
1 minute ago, @topos said:

Και αυτες στην βδομαδα~ 100 ευρω

Δυστυχώς όσοι ξέρουν πώς κινείται τον τελευταίο καιρό το e-shop, οι 4-7 μέρες σημαίνουν 10 με 15+.
Τις συγκεκριμένες τις είδα κι εγώ και κάλεσα σήμερα και μου είπαν ότι θέλουν χρόνο για να τις βρουν και μάλλον θα έρθουν απ' έξω οπότε παραδέχτηκαν ότι δεν θα είναι διαθέσιμες στις μέρες που γράφουν. Το ίδιο και με την CPU που την είχα παραγγείλει από κει και σήμερα μου είπαν ότι θα αργήσει. Τελικά τις βρήκα σε skroutζομάγαζο (καλάθι skroutz) με παράδοση Τρίτη στην ίδια τιμή.
Για τις μνήμες και αυτές που κυνήγησα μου είπαν ότι θα αργήσουν

https://www.pc1.gr/showitem.php?ID=200043438

Κατέληξα στην αρχική μου παραγγελία με άμεσα διαθέσιμες αυτές. ΟΚ δεν θεωρώ ότι στην πράξη και με τη χρήση που κάνω θα δω σοβαρή διαφορά 6000 με 5600. Και το Cas 36 είναι μια μέση λύση (καλύτερο από το 40).

https://www.pc1.gr/showitem.php?ID=200043437

12 minutes ago, @topos said:

Αυτές με 3 ευρώ παραπάνω και σχετικά άμεση διαθεσιμότητα μάλλον είναι καλή λύση...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 λεπτά πριν, stark είπε

Αυτές με 3 ευρώ παραπάνω και σχετικά άμεση διαθεσιμότητα μάλλον είναι καλή λύση...

Αυτές στα 103Ε προτείνω πάντα εγω σε διαφορές συνθέσεις! 

Έχω πάρει τις ίδιες σε 64GB. 

Δεν βρίσκω λόγο να πληρώσει κάποιος περισσότερα!

Επεξ/σία από sattack
  • Like 1
Δημοσ.
51 λεπτά πριν, stark είπε

Μάλλον όχι και τόσο συμβατές με την MOBO μου;

Χωρίς να έχω εμπειρία με διάφορα μοντέλα, εγώ αυτές τις λίστες δεν τις πιστεύω ως αιτία αποκλεισμού! 

Νομίζω ότι βάζουν μόνο μοντέλα που έχουν δοκιμάσει, χωρίς να σημαίνει ότι δεν δουλεύουν και με άλλα μοντέλα που δεν τα έχουν δοκιμάσει. 

Νομίζω ότι με τα EXPO ή με τα XMP σε όλες τις μητρικες θα παίζουν. 

Πιθανόν αυτές που είναι στις λίστες να παίζουν με ακόμα πιο σφιχτά timmings? 

Αλλά όποιος δεν καίγεται για μεγάλα overclock δεν νομιζω να μην παίξουν τελικά στις βασικές συχνότητες, πχ στα 6000, (αφού πρώτα κάνει το memory training η μητρική).

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παιδιά αφήνω την πάστα που θα έχει η ψύκτρα ή αγοράζω και βαζω δικιά μου με τη λογική ότι θα είναι καλύτερη;

Επεξ/σία από stark

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...