Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Disrespect είπε

Δεν θα υπάρχουν κοινόχρηστα, γιατι δεν υπάρχει κηπος ούτε ασανσερ, ουτε κεντρική θερμανση. Ειναι αυτόνομα τα διαμερισματα με αντλιες θερμότητας.

Για κανονισμό πολυκατοικίας μιλάει ουσιαστικά ο BigBlack. Τα κοινόχρηστα είναι παράδειγμα.

• Like 1
Δημοσ.
11 minutes ago, Disrespect said:

Δεν θα υπάρχουν κοινόχρηστα, γιατι δεν υπάρχει κηπος ούτε ασανσερ, ουτε κεντρική θερμανση. Ειναι αυτόνομα τα διαμερισματα με αντλιες θερμότητας.

Αποχέτευση; Ταράτσα, πιθανοί ηλιακοί; Όπως και να έχει είναι πολυκατοικία και πρέπει να έχει κανονισμό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χωρίς κανονισμό ο καθένας κάνει σχετικά ότι γουστάρει, η φαγωμάρα και η ασυνεννοησία ξεκινά day-1.

Τεντώνω το παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό. Ο νέος αγοραστής θέλει να φτιάξει οίκο ανοχής στον όροφό του. Έστω καλύπτονται οι προϋποθέσεις του νόμου (πχ απόσταση από σχολεία και ότι άλλο), υπάρχει σχετική αναφορά στον κανονισμό της πολυκατοικίας να το απαγορεύει, ή δεν υπάρχει θέμα?

Επεξ/σία από iml
  • Like 1
Δημοσ.
14 minutes ago, iml said:

Τεντώνω το παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό. Ο νέος αγοραστής θέλει να φτιάξει οίκο ανοχής στον όροφό του. Έστω καλύπτονται οι προϋποθέσεις του νόμου (πχ απόσταση από σχολεία και ότι άλλο), υπάρχει αναφορά στον κανονισμό της πολυκατοικίας που το απαγορεύει?

Αυτό ακριβώς. Αν και στην περίπτωση που δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανονισμός, ισχύει ο αρχαίος (1929) που είναι παρωχημένος σε πολλά ζητήματα.

Κάποια περιγράφονται στο παρακάτω λινκ:

https://www.nomikosodigos.info/guide/simple-legal/946-condo-building-rules

• Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, iml said:

Τεντώνω το παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό. Ο νέος αγοραστής θέλει να φτιάξει οίκο ανοχής στον όροφό του.

Εμάς πάντως το γράφει στον κανονισμό της πολυκατοικίας αυτό το σενάριο.

Spoiler

10ODMdX.jpeg

Ko00EBB.jpeg

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρέπει να κάνω κανονισμό πολυκατοικίας για μια μονοκατοικία που χωρίστηκε στα 2 και το κάθε διαμερισμα είναι αυτόνομο και δεν μοιράζεται τίποτα με το άλλο; Αυτό πρωτη φορά το ακούω. Ούτε ο μηχανικός μου το έχει πει. 

Επεξ/σία από Disrespect
Δημοσ.
7 minutes ago, Disrespect said:

Πρέπει να κάνω κανονισμό πολυκατοικίας για μια μονοκατοικία που χωρίστηκε στα 2 και το κάθε διαμερισμα είναι αυτόνομο και δεν μοιράζεται τίποτα με το άλλο; Αυτό πρωτη φορά το ακούω. Ούτε ο μηχανικός μου το έχει πει. 

Υπάρχει σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών πλέον, από μονοκατοικία έγινε πολυκατοικία. Ο μηχανικός σου μπορεί να είναι εξαιρετικός στα άλλα, αλλά στα διαδικαστικά μάλλον πετάει χαρταετό. Δικαίως βέβαια γιατί δεν είναι δουλειά του αλλά δουλειά δικηγόρου/συμβολαιογράφου, ωστόσο θα μπορούσε να σε συμβουλέψει σχετικά.

Μπορείς να φτιάξεις κανονισμό μόνος σου πριν κάνεις τη μεταβίβαση αλλά αφού έχει υπογραφεί προσύμφωνο, καλό θα ήταν είναι να φτιαχτεί ο κανονισμός συναινετικά με τον αγοραστή και να μοιραστείτε τα κόστη της συμβολαιογραφικής πράξης και του υποθηκοφυλακείου (για τη σύνταξη και καταχώριση του κανονισμού και μόνο).

Καταλαβαίνω πως βρίσκεσαι προ εκπλήξεως αλλά σε διαβεβαιώνω πως χρειάζεσαι συμβολαιογράφο για να αποφύγεις μελλοντικές κακοτοπιές, ή για να μην βρεθείς προ χειρότερης εκπλήξεως αν μαζί με το συμβόλαιο πώλησης ο αγοραστής σου έχει έτοιμο κανονισμό να συνυπογράψεις.

Ασφαλώς πράττεις όπως νομίζεις. Καλό είναι όμως να συμβουλευτείς το δικηγόρο σου, αν έχεις, να σε κατευθύνει. Και, κουράγιο!

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 13/1/2025 στις 2:34 ΜΜ, Disrespect είπε

Καλησπέρα. Εχω διαχωρίσει ενα διώροφο κτήριο που αρχικά ειχε ολοκληρο μια παροχή ρεύματος και ενα υδρομετρο σε δύο οροφοδιαμερίσματα (ισογείο και 1ος οροφος) και θέλω να πουλήσω τον οροφο. Εχω τελειώσει τις διαδικασίες με πολεοδομία και εφορία, εχω εγκαταστήσει νέα παροχή ρεύματος στον όροφο, και ο μηχανικος μου λέει οτι είναι έτοιμο για μεταβίβαση και τον δευτερο μετρητή νερού θα τον βάλει ο αγοραστής (εγω δηλαδη θα κρατησω αυτον που ειχε ηδη το ακινητο αρχικα) . Ο αγοραστής ομως πιστεύει οτι πρέπει να το επιβαρυνθώ εγώ. Ξέρετε μηπως τι ισχύει;

Θέμα συμφωνίας είναι καθαρά. Δεν υπάρχει νόμος που λέει ότι με 100.000€ για παράδειγμα, το σπίτι πρέπει ή δεν πρέπει να έχει νερό.  Πόσο μάλλον όταν για νερό θέλει κοντά 3.000€.

Αν είχε αναφερθεί εξ αρχής ότι το σπίτι δεν έχει νερό, τότε αλλάζει. Αν όμως δεν είχε αναφερθεί, σημαίνει ότι ήταν αυτονόητο ότι έχει. 

Για αυτό δίνονται ΟΛΑ εξ αρχής γραπτά. 

41 λεπτά πριν, Disrespect είπε

Κανονικά ναι. Αν μεθαύριο έχετε μια διαφωνία, ποιος θα έχει δίκιο? Ποιος θα πληρώσει για μόνωση ταράτσας? Ποιος θα υποχρεώσει τον άλλο ότι είναι για βάψιμο το κτίριο ?  

17 λεπτά πριν, BigBlack είπε

Υπάρχει σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών πλέον, από μονοκατοικία έγινε πολυκατοικία. Ο μηχανικός σου μπορεί να είναι εξαιρετικός στα άλλα, αλλά στα διαδικαστικά μάλλον πετάει χαρταετό. Δικαίως βέβαια γιατί δεν είναι δουλειά του αλλά δουλειά δικηγόρου/συμβολαιογράφου, ωστόσο θα μπορούσε να σε συμβουλέψει σχετικά.

Σωστά. 

20 ώρες πριν, iml είπε

Χωρίς κανονισμό ο καθένας κάνει σχετικά ότι γουστάρει, η φαγωμάρα και η ασυνεννοησία ξεκινά day-1.

Τεντώνω το παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό. Ο νέος αγοραστής θέλει να φτιάξει οίκο ανοχής στον όροφό του. Έστω καλύπτονται οι προϋποθέσεις του νόμου (πχ απόσταση από σχολεία και ότι άλλο), υπάρχει σχετική αναφορά στον κανονισμό της πολυκατοικίας να το απαγορεύει, ή δεν υπάρχει θέμα?

ή θέλει να φτιάξει εταιρεία με υπαλλήλους που μπαινοβγαίνουν όλο το 24ωρο ή airbnb. Είναι αποδεκτό από τoν πωλητή ?

Επεξ/σία από sphinxgr
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 15/1/2025 στις 4:37 ΜΜ, moon1821 είπε

μην πουλας αν δεν εχεις άμεση αναγκη, θα αλλαξει όλη σου η ζωή (προς το χειροτερο)

Να σου πω την αλήθεια, δεν έχω ανάγκη να πουλήσω, αλλά με ποιο σκεπτικό το λες αυτό;  Τι θα αλλάξει προς το χειρότερο αν πουλήσω ένα ακίνητο που δεν χρησιμοποιώ;

Στις 15/1/2025 στις 2:58 ΜΜ, BigBlack είπε

Μπορείς να φτιάξεις κανονισμό μόνος σου πριν κάνεις τη μεταβίβαση αλλά αφού έχει υπογραφεί προσύμφωνο, καλό θα ήταν είναι να φτιαχτεί ο κανονισμός συναινετικά με τον αγοραστή και να μοιραστείτε τα κόστη της συμβολαιογραφικής πράξης και του υποθηκοφυλακείου (για τη σύνταξη και καταχώριση του κανονισμού και μόνο).

Καταλαβαίνω πως βρίσκεσαι προ εκπλήξεως αλλά σε διαβεβαιώνω πως χρειάζεσαι συμβολαιογράφο για να αποφύγεις μελλοντικές κακοτοπιές, ή για να μην βρεθείς προ χειρότερης εκπλήξεως αν μαζί με το συμβόλαιο πώλησης ο αγοραστής σου έχει έτοιμο κανονισμό να συνυπογράψεις.

Ασφαλώς πράττεις όπως νομίζεις. Καλό είναι όμως να συμβουλευτείς το δικηγόρο σου, αν έχεις, να σε κατευθύνει. Και, κουράγιο!

Σε ευχαριστώ. Θα ρωτήσω τον συμβολαιογράφο πως γίνεται αυτό 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...