Προς το περιεχόμενο

Mac mini m4 απορίες

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από slaughter,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 22/1/2025 στις 6:30 ΜΜ, Tilemaxx είπε

Θεωρείς ότι για χρήση κυρίως light (browsing, music, streaming/dl, κανένα emulator), δεν έχει νόημα να τρέχεις το μηχάνημα από εξωτερικό σκληρό; Είχα διαβάσει ότι ο χρόνος ζωής του εσωτερικού SSD των Mac είναι από τους καλύτερους της αγοράς, με τις ίδιες ταχύτητες ακόμη και όταν ο δίσκος είναι πλέον «πεθαμένος».

Αυτό είναι αλήθεια. Οι δίσκοι των Mac έχουν αντοχή. Το να τρέχει κανείς το μηχάνημα από εξωτερικό δίσκο δεν έχει τόσο σκοπό,  το μην "φθείρει" τον δίσκο,  όσο το να έχει χώρο (GB) σε καλύτερη τιμή. 

Αν το MacMini μου,  το αγοραζα με 4ΤΒ δίσκο, που τώρα έχω εξωτερικά,  θα πήγαινα σε επίπεδα τιμής MacStudio...

Αυτός είναι ο λόγος...

Έτσι προτίμησα να πάω σε περισσότερη μνήμη (32GB),  αντί σε δίσκο.  

Στις 22/1/2025 στις 8:05 ΜΜ, ksessalonikios είπε

άδικος κόπος 
1. αν τον έχεις να μπουτάρει από εξωτερικό δεν θα έχεις τα apple inteligence, Apple Pay και λοιπες apple υπηρεσίες
2. ήδη κυκλοφορούν μεγαλύτεροι εσωτερικοί  ssd για το μηχανημα, αν πεθάνει μετά απο χρόνια τοτε θα τους βρισκεις σε καθε online μαγαζι, τον αντικαθιστας κι ολα καλά (θεωρωντας αυτονοητη την χρήση Time Machine)

Το ένα ίσχυει μερικώς....

Ναι δεν θα έχει Apple Intelligence, που για όσους το έχουν δοκιμασει, δεν λέει παρα πολλά. Προς το παρόν τουλάχιστον. Το ChatGTP παραμένει μία καλή επιλογή. 

Αυτό που μπορεί να κάνει κανείς  είναι να κάνει boot από τον (εσωτερικό) δίσκο κανονικά, έχοντας μεταφέρει το Home Folder του στον εξωτερικο δίσκο. Ετσι κρατάει τα πλεονεκτήματα του εσωτερικού boot,  και στον εξωτερικό,  γίνονται όλα τα γραψε σβήσε, τα κατεβασματα και εκει που χρειάζεται ο χώρος (Documents, Music, Movies). 

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να πάει κανείς στην Ρώμη, και θα πρέπει να πάρει  αυτόν που τον βολεύει.  

Απλώς είναι καλό να υπάρχουν επιλογές και διαφορετικά σενάρια χρήσης,  και ο καθένας διαλέγει.  Και ευτυχώς υπάρχουν. 

Ναι συμφωνώ,  το Time Machine ειναι αυτονόητο και όποιος δεν έχει, μια ημέρα θα το μετανοιώσει. 

Επεξ/σία από Jiakometi
  • Thanks 1
  • Απαντ. 47
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας @Jiakometi @ksessalonikios

Έχω αγοράσει ένα στικάκι 256GB που εκεί κρατώ το «βαρύ περιεχόμενο» (Movies/Series), ενώ έχω άλλο ένα 128gb αποκλειστικά για Time Machine. Άλλη μια ερώτηση. Μπορώ να μεταφέρω το backup του iPhone στο Flash Drive;

Επεξ/σία από Tilemaxx
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Tilemaxx είπε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας @Jiakometi @ksessalonikios

Έχω αγοράσει ένα στικάκι 256GB που εκεί κρατώ το «βαρύ περιεχόμενο» (Movies/Series), ενώ έχω άλλο ένα 128gb αποκλειστικά για Time Machine. Άλλη μια ερώτηση. Μπορώ να μεταφέρω το backup του iPhone στο Flash Drive;

Θεωρώ ότι τα Flash Drives δεν είναι αξιόπιστο μέσο αποθήκευσης. Θα προτιμούσα έναν δίσκο (HDD ή SSD). 

Επίσης 128 GB για Time Machine ειναι μάλλον μικρή χωρητικότητα. Η Apple συνιστα χώρο τουλάχιστον τριπλασίου μεγέθους από τον όγκο των δεδομένων μας. 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Jiakometi είπε

Θεωρώ ότι τα Flash Drives δεν είναι αξιόπιστο μέσο αποθήκευσης. Θα προτιμούσα έναν δίσκο (HDD ή SSD). 

Επίσης 128 GB για Time Machine ειναι μάλλον μικρή χωρητικότητα. Η Apple συνιστα χώρο τουλάχιστον τριπλασίου μεγέθους από τον όγκο των δεδομένων μας. 

Έχω στο πρόγραμμα αγορά σκληρού, απλώς είχα βρει το συγκεκριμένο drive σε τιμή χώμα, 15€ BF αν θυμάμαι καλά, οπότε προσωρινά βολεύομαι με αυτό. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα. 

Δοκίμασα την θήκη https://www.amazon.de/dp/B0BL6F56DP/ref=pe_27091401_487024491_TE_item μαζι με τον σκληρο KC3000 2TB και οι χρόνοι εγγραφής και αναγνωσης που πέτυχα ήταν 2800 και 2800 αντοιστοιχα ο εσωτερικος έδωσε 2200 και 2800..... Ο σκληρός δεν έπρεπε να φτάσει την μέγιστη του ταχύτητα? 

Επεξ/σία από georgedamp
Δημοσ.
3 ώρες πριν, georgedamp είπε

Καλημέρα. 

Δοκίμασα την θήκη https://www.amazon.de/dp/B0BL6F56DP/ref=pe_27091401_487024491_TE_item μαζι με τον σκληρο KC3000 2TB και οι χρόνοι εγγραφής και αναγνωσης που πέτυχα ήταν 2800 και 2800 αντοιστοιχα ο εσωτερικος έδωσε 2200 και 2800..... Ο σκληρός δεν έπρεπε να φτάσει την μέγιστη του ταχύτητα? 

Καλημέρα, 

Όχι δεν θα έφτανε την ονομαστική ταχύτητα του δίσκου για δύο λόγους. 
1. Η μέτρηση σε διαφορετικές μονάδες. Η ταχύτητα του δίσκου συνήθως εκφράζεται σε ΜΒ/s ενώ της θήκης σε Gbps, που ουσιαστικά είναι bandwidth, όχι ταχύτητα.  Ο KC 3000 έχει ονομαστική ταχύτητα Reed 7.000 MB/s. 
Εάν κάνει κανείς την μετατροπή θα δει ότι αυτή η ταχύτητα ήθελε bus speed μεγαλύτερο του 40 Gbps. Στην περίπτωση μας 56 Gbps όπως φαίνεται και από την μετατροπή.  παρακάτω. 

IMG_6924.jpeg.0b5ff44569bcfb197f37a99e75509d3f.jpeg

Δηλαδή πάνε σε πρωτόκολλο ΤΒ 5 που επιτρέπει 80 Gbps. Όμως το απλό MacMini έχει bus ΤΒ 4 και όχι ΤΒ 5. Μόνο το MacMini Pro έχει bus TB 5. Και φυσικά θα χρειαζόταν κανείς και την αντίστοιχη θήκη. (ΤΒ 5 ). 

2. Το πρωτόκολλο επικοινωνίας Thunderbolt, δεν δίνει όλη του την χωρητικότητα σε μεταφορά Data. Έχει ξεχωριστά lanes για video τα οποία μειώνουν το συνολικό bandwidth για data. Όπως επίσης το μειώνουν και οι απαιτήσεις για ρεύμα (συνήθως μέχρι 100W ) για ένα TB 4 bus / καλώδιο. 
Κάποιο ρόλο παίζει και η ποιότητα του καλωδίου. 

Για να μη μακρηγορούμε σε real life σενάριο, είσαι καλά. Αυτή είναι η συνηθισμένη ταχύτητα που μπορείς να επιτύχεις με αυτόν το δίαυλο και είναι ισάξια του εξωτερικού δίσκου. Πριν κάποια χρόνια θα ήταν αδιανόητο εσωτερικός και εξωτερικός δίσκος να τρέχουν στις ίδιες ταχύτητες. 

Τωρα αν θέλεις μεγαλύτερη ταχύτητα ακόμη …… τα είπαμε και παραπάνω 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Jiakometi είπε

Καλημέρα, 

Όχι δεν θα έφτανε την ονομαστική ταχύτητα του δίσκου για δύο λόγους. 
1. Η μέτρηση σε διαφορετικές μονάδες. Η ταχύτητα του δίσκου συνήθως εκφράζεται σε ΜΒ/s ενώ της θήκης σε Gbps, που ουσιαστικά είναι bandwidth, όχι ταχύτητα.  Ο KC 3000 έχει ονομαστική ταχύτητα Reed 7.000 MB/s. 
Εάν κάνει κανείς την μετατροπή θα δει ότι αυτή η ταχύτητα ήθελε bus speed μεγαλύτερο του 40 Gbps. Στην περίπτωση μας 56 Gbps όπως φαίνεται και από την μετατροπή.  παρακάτω. 

IMG_6924.jpeg.0b5ff44569bcfb197f37a99e75509d3f.jpeg

Δηλαδή πάνε σε πρωτόκολλο ΤΒ 5 που επιτρέπει 80 Gbps. Όμως το απλό MacMini έχει bus ΤΒ 4 και όχι ΤΒ 5. Μόνο το MacMini Pro έχει bus TB 5. Και φυσικά θα χρειαζόταν κανείς και την αντίστοιχη θήκη. (ΤΒ 5 ). 

2. Το πρωτόκολλο επικοινωνίας Thunderbolt, δεν δίνει όλη του την χωρητικότητα σε μεταφορά Data. Έχει ξεχωριστά lanes για video τα οποία μειώνουν το συνολικό bandwidth για data. Όπως επίσης το μειώνουν και οι απαιτήσεις για ρεύμα (συνήθως μέχρι 100W ) για ένα TB 4 bus / καλώδιο. 
Κάποιο ρόλο παίζει και η ποιότητα του καλωδίου. 

Για να μη μακρηγορούμε σε real life σενάριο, είσαι καλά. Αυτή είναι η συνηθισμένη ταχύτητα που μπορείς να επιτύχεις με αυτόν το δίαυλο και είναι ισάξια του εξωτερικού δίσκου. Πριν κάποια χρόνια θα ήταν αδιανόητο εσωτερικός και εξωτερικός δίσκος να τρέχουν στις ίδιες ταχύτητες. 

Τωρα αν θέλεις μεγαλύτερη ταχύτητα ακόμη …… τα είπαμε και παραπάνω 

Ευχαριστώ για την απάντηση.... Δεν χρειάζομαι μεγαλύτερη ταχύτητα… ίσα ίσα που αυτή είναι υπέρ αρκετή για εμένα απλά είπα να ρωτήσω… Πάντως βλέπω πως ο εξωτερικός τα πάει καλύτερα από τον εσωτερικό.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 10/1/2025 στις 4:36 ΜΜ, Jiakometi είπε

Ναι παίζει η επιλογή. ΟΜΩΣ όπως έγραψα και αρχικά αν μεταφέρεις και το λειτουργικό στον εξωτερικό δίσκο και κάνεις boot από εκεί, τότε δεν θα έχεις πρόσβαση στο Apple Intelligence. H Apple έχει απενεργοποιήσει αυτην την δυνατότητα. Προς το παρόν έχω το Home Folder μονο στον εξωτερικο και κραταω το Mac OS (και φυσικα κανω boot) από τον εσωτερικο.   O @flyer  σου έχει ήδη δ΄ψσει το link  με τις επισημε οδηγίες.

Επειδή δεν καίγομαι για το Apple Intelligence,  με βλέπω σύντομα να πάω όλο το συστημα στον εξωτερικο δίσκο και να δουλευω από εκει, όπως 'εκανα τα τελευταια 12 χρόνια. (Από τον iMac late 2012)

Ομως εδώ να πω το εξής : Tο κάνω γιατί έχω αυτόν τον δίσκο ώς scratch disk με απαιτητικα προγραμματα επεξεργασίας φωτογραφίας.

Αν η χρήση σου δεν το επιβάλλει ( surfing, office, mail κλπ) τότε σαφως δεν το χρειαζεσαι.   Την θηκη την εχω 1 μηνα, από τοτε που  μου πραδοθηκε το MacMini (ηταν ΒΤΟ). 

Τώρα οι πιο γρήγορες επιλογές..

Έχω δύο τέτοιες θήκες με δύο Kinston KC3000, (2 x 2TB) και έτσι έχω 4ΤΒ σε Raid 0.  Οπότε και οι ταχύτητες αυξήθηκαν αντιστοιχα. 

Screenshot2025-01-10at16_02_36.png.f89ff1860f3d940322b4ee1caad83449.png

Όμως αυτό έχει λογική να γίνεται από όσους το χρειάζονται πραγματικά. Δεν είναι αυτοσκοπός.

Η θήκη που παρέθεσες δουλεύει, αλλά σε πολύ χαμηλότερες ταχύτητες.  Για να 

Κατα τα άλλα ο @flyer παραπανω τα γραφει πολύ σωστά.   

Το έχω διαβάσει κι εγώ αυτό.  Πάντως μέχρι τώρα, με δυο minor updates δεν ειχα προβλημα, αν αντιμετωπισω αργότερα με major updates θα ενημερώσω. 

Επίσης για την κάρτα ήχου. Δεν χρησιμοποιώ υπολογιστή για ακρόαση μουσικής,  οπότε δεν μπορώ να σου πω ποια είναι η καλύτερη λύση για κάρτα.

Θα πω απλώς ότι η ενσωματωμένη είναι αξιοπρεπής και ενδεχομένως με ένα DAC θα πάρεις ποιοτικότερο ήχο.  

Αδερφέ, πως το εκανες raid 0 και επισης ποσο περιπου σου στοιχησε?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 λεπτά πριν, KimonIoan είπε

Software raid μέσα από το disk utility. Κόστος 0 , μιας και ήδη υπάρχει 20+ χρόνια τώρα, η δυνατότητα software raid στο Mac OS .

Επεξ/σία από atheatos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 ώρες πριν, KimonIoan είπε

Για το RAID όπως το λέει ο  @atheatos παραπάνω. 

Τώρα για το κόστος...

Δυο θήκες / δύο δίσκοι / δύο καλώδια  όλα μαζί περίπου 550 €. 

Επεξ/σία από Jiakometi
Δημοσ.
14 ώρες πριν, Jiakometi είπε

Για το RAID όπως το λέει ο  @atheatos παραπάνω. 

Τώρα για το κόστος...

Δυο θήκες / δύο δίσκοι / δύο καλώδια  όλα μαζί περίπου 550 €. 

God Damnn

Δημοσ.
Στις 16/1/2025 στις 12:46 ΜΜ, ksessalonikios είπε

@vasiliskiosses97 δεν χρειάζεσαι καν να το συνδέσεις με καλώδιο την πρώτη φορά, γίνεται και μέσω bluetooth

Once the m4 Mac mini is turned on, press the power button 3 times until it says to turn the keyboard to Bluetooth pairing mode
Then enter the numbers it shows on your screen using your keyboard and press return
if it’s still asking you to enter the numbers, connect your mouse to the Mac mini and it should resolve it.

Πωωω, πήγα από Mac Mini M2 σε Μ4 κι έχω τα Logitech MX Keys & Anywhere 3, και πήγα και αγόρασα ασύρματο ποντίκι USB-A, αντάπτορα USB-A σε Type-C ενώ μπορούσα να κάνω αυτό...

Θα το γνωρίζω για το Μ5! 😆

Πάντως το migration assistance έπαιξε άψογα!!

Δημοσ.
1 ώρα πριν, bill_viper είπε

Πάντως το migration assistance έπαιξε άψογα!!

Θα συμφωνησω και εγω...δεν χρειαστηκε να κανω τιποτα αλλο...μεταφορα και ετοιμο λες και δουλευα στο Μ2

Δημοσ.

Όσο για το thunderbolt 5 vs 4  πραγματικά η διαφορά δεν είναι για να απασχολεί χρήστη που δεν είναι επαγγελματίας ή δεν μεταφέρει καθημερινά πραγματικά μεγάλο όγκο από κάμερα υποθέτω γιατί τι άλλο μπορεί να δώσει τέτοια διαφορά που να δικαιολογεί το πόνημα και επένδυση...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 9/1/2025 στις 10:57 ΠΜ, georgedamp είπε

Καλη χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους

Σκέπτομαι την αγορά ενός mac mini m4 16/256. Είναι η πρώτη φορά με Mac και έχω κάποιες απορίες εάν μπορείτε να με βοηθήσετε.

1)      Το ms office (word, excel) δουλεύουν καλά? Εάν αγοράσω το κλειδί από αυτά τα site που τα πουλάνε 10-20 ευρώ θα έχω θέμα? (στα windows ετσι τα είχα)

2)      Θα έχω κάποιο θέμα με τα torrents?

3)      Μουσική από το youtube πχ θα έχω πτώση της ποιότητας του ήχου? Τωρα ακούω από την υπολογιστή από μια SB Z.

4)      Φαντάζομαι πως τα games τα ξεχνάω έπαιζα που και που κανα fortnite αλλα δεν είναι θέμα μπορώ και από το ps5

5)      Ξέρετε κάποια αξιόπιστη βάση που να παίρνει και m2 και ποιον σκληρό προτείνετε από 2 εως 4 tb.

6)      Υπάρχουν free προγράμματα για απλή επεξεργασία εικόνας ή θα πρέπει να πληρώνω με τον χρόνο photoshop?

7)      Ntfs αρχεία υποστηρίζει η exfat? Θα εχω πρόβλημα στο να μεταφέρω αρχεία από το Mac σε ένα άλλο pc ή μια οποιαδήποτε συσκευή ?

😎      Γενικά αξίζει η αγορά του η να δώσω κάτι παραπάνω και να πάω σε ένα pc?

Ευχαριστώ πολύ

Από την στιγμή που δεν έχεις κάνει την μελέτη για όλα αυτά τα πολλά που ρωτάς και ρωτάς εδώ, με σιγουριά θα πω, είσαι τύπος για PC όπως και οι περισσότεροι (κι εγώ μαζί). Περισσότερη ελευθερία, λιγότεροι περιορισμοί του συστήματος.

Επεξ/σία από skritikos
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...