georgedamp Δημοσ. Πέμπτη στις 10:57 πμ Δημοσ. Πέμπτη στις 10:57 πμ (επεξεργασμένο) Καλη χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους Σκέπτομαι την αγορά ενός mac mini m4 16/256. Είναι η πρώτη φορά με Mac και έχω κάποιες απορίες εάν μπορείτε να με βοηθήσετε. 1) Το ms office (word, excel) δουλεύουν καλά? Εάν αγοράσω το κλειδί από αυτά τα site που τα πουλάνε 10-20 ευρώ θα έχω θέμα? (στα windows ετσι τα είχα) 2) Θα έχω κάποιο θέμα με τα torrents? 3) Μουσική από το youtube πχ θα έχω πτώση της ποιότητας του ήχου? Τωρα ακούω από την υπολογιστή από μια SB Z. 4) Φαντάζομαι πως τα games τα ξεχνάω έπαιζα που και που κανα fortnite αλλα δεν είναι θέμα μπορώ και από το ps5 5) Ξέρετε κάποια αξιόπιστη βάση που να παίρνει και m2 και ποιον σκληρό προτείνετε από 2 εως 4 tb. 6) Υπάρχουν free προγράμματα για απλή επεξεργασία εικόνας ή θα πρέπει να πληρώνω με τον χρόνο photoshop? 7) Ntfs αρχεία υποστηρίζει η exfat? Θα εχω πρόβλημα στο να μεταφέρω αρχεία από το Mac σε ένα άλλο pc ή μια οποιαδήποτε συσκευή ? 😎 Γενικά αξίζει η αγορά του η να δώσω κάτι παραπάνω και να πάω σε ένα pc? Ευχαριστώ πολύ Επεξ/σία Πέμπτη στις 12:54 μμ από georgedamp
Λύση slaughter Δημοσ. Πέμπτη στις 02:26 μμ Λύση Δημοσ. Πέμπτη στις 02:26 μμ Ας ξεκινήσουμε με τις ερωτήσεις σου : 1) Μπορείς να το περάσεις. Δεν είναι τόσο καλό όσο στα windows αλλά δουλεύει ικανοποιητικά 2) Δεν κάνω χρήση αλλά μπορείς να περάσεις ένα client και να κατεβάσεις οτι θες 3) Δεν ξέρω να σου πω για πολυκάναλο ήχο, αλλά απλή μουσική απο youtube or similar παίζει μια χαρά (για τα δικά μου μέτρα) 4) Υπάρχουν αρκετά παιχνίδια για mac και παίζουν πολύ καλά στους M επεξεργαστές του. Μπορείς να πάρεις και το apple arcade και να κατεβάσεις απο το store, και υπάρχει και Steam με επιλογές για mac 5) Δεν γνωρίζω 6) Ναι το GIMP αν δεν κάνω λάθος. Δεν κάνω χρήση. 7) Το MacOS διαβάζει NTFS δίσκους και flash αλλά δεν γράφει σε αυτά. Για να μπορέσεις να γράψεις σε NTFS θες κάποιο πρόγραμμα που σου κάνει την δουλειά. π.χ. Microsoft NTFS for Mac by Paragon Software, Microsoft NTFS for Mac by Tuxera, BuhoNTFS και άλλα Το αν αξίζει είναι κάτι που είναι διαφορετικό για τον κάθε έναν. Εγώ πριν κάνω την αλλαγή είχε περάσει στο PC μου ένα VM με MacOS και είχα κάνει τις δοκιμές μου. Είναι αρκετά διαφορετικά απο τα Windows και για έναν χρήστη με πολλά χρόνια σε windows κάποια πράγματα είναι δύσκολο να τα αλλάξει. Από την άλλη είναι μια νέα εμπειρία με πάρα πολλά βολικά πράγματα, ειδικά αν είσαι στο οικοσύστημα της Apple. 1
Jiakometi Δημοσ. Πέμπτη στις 06:05 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 06:05 μμ (επεξεργασμένο) Γενικά όπως σωστά τα λέει ο @slaughter παραπάνω. Ειδικότερα 2) Το Transmission ειναι θεωρώ ένας από τους καλύτερους client για αυτή τη δουλειά. 3) Η SB Z προφανώς δεν παίζει με το mini, αλλά οποιαδήποτε πολυκάναλη κάρτα ήχου μέσω USB πρέπει να παίξει. Κάποιες έχουν και ένδειξη συμβατότητας με Apple. 5) Πάρε αυτήν την θήκη της Acasis. Βάζεις όποιον NVME προτιμάς (εγώ έβαλα Kingston KC 3000) και θα έχεις το 95% της ταχύτητας του εσωτερικoύ δίσκου. Μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις και σαν boot disk (χωρίς να λειτουργεί όμως το Apple Intelligence), ή να μεταφέρεις εκεί το Home folder σου κρατώντας στον εσωτερικο < 20GB το λειτουργικό μόνο δηλαδή, , και κάνοντας όλες τις δουλειές από τον εξωτερικό, γρήγορα και χωρίς γράψε - σβήσε στον εσωτερικό SSD. Η θηκη δέχεται δίσκο μέχρι 8 TB. Αν θέλεις την διπλάσια ταχύτητα από τον εσωτερικό υπάρχει και εκεί λύση. 6) Το Gimp αλλά και η native (ενσωματωμένη στο λειτουργικό) εφαρμογή Photos, σε καλύπτουν θεωρώ για βασική επεξεργασία. 7) Χρησιμοποιώ το Tuxera 11 χρόνια τώρα χωρίς κανένα πρόβλημα για δίσκους / flash drives που μοιραζομαι με χρήστες Windows. Αυτά προς το παρόν. Επεξ/σία Πέμπτη στις 11:53 μμ από Jiakometi 4
bill_viper Δημοσ. Παρασκευή στις 09:08 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 09:08 πμ Απλά να συμπληρώσω όσον αφορά το NTFS υπάρχει και το δωρεάν της Hasleo. 2
slaughter Δημοσ. Παρασκευή στις 10:03 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 10:03 πμ 15 hours ago, Jiakometi said: 5) Πάρε αυτήν την θήκη της Acasis. Βάζεις όποιον NVME προτιμάς (εγώ έβαλα Kingston KC 3000) και θα έχεις το 95% της ταχύτητας του εσωτερικoύ δίσκου. Μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις και σαν boot disk (χωρίς να λειτουργεί όμως το Apple Intelligence), ή να μεταφέρεις εκεί το Home folder σου κρατώντας στον εσωτερικο < 20GB το λειτουργικό μόνο δηλαδή, , και κάνοντας όλες τις δουλειές από τον εξωτερικό, γρήγορα και χωρίς γράψε - σβήσε στον εσωτερικό SSD. Η θηκη δέχεται δίσκο μέχρι 8 TB. Παιζει και τα Μχ Mac η επιλογή να κάνεις boot απο εξωτερικό δίσκο? Και στα Macbook? Πόσο καιρό την δουλεύεις αυτή την θήκη? Πες μας και για ακόμα πιο γρήγορες επιλογές. Thanks
J0hn82 Δημοσ. Παρασκευή στις 10:07 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 10:07 πμ https://eclecticlight.co/2022/11/26/booting-two-apple-silicon-macs-from-one-external-disk/ https://eclecticlight.co/page/2/?s=Boot
georgedamp Δημοσ. Παρασκευή στις 10:08 πμ Μέλος Δημοσ. Παρασκευή στις 10:08 πμ 15 ώρες πριν, Jiakometi είπε Γενικά όπως σωστά τα λέει ο @slaughter παραπάνω. Ειδικότερα 2) Το Transmission ειναι θεωρώ ένας από τους καλύτερους client για αυτή τη δουλειά. 3) Η SB Z προφανώς δεν παίζει με το mini, αλλά οποιαδήποτε πολυκάναλη κάρτα ήχου μέσω USB πρέπει να παίξει. Κάποιες έχουν και ένδειξη συμβατότητας με Apple. 5) Πάρε αυτήν την θήκη της Acasis. Βάζεις όποιον NVME προτιμάς (εγώ έβαλα Kingston KC 3000) και θα έχεις το 95% της ταχύτητας του εσωτερικoύ δίσκου. Μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις και σαν boot disk (χωρίς να λειτουργεί όμως το Apple Intelligence), ή να μεταφέρεις εκεί το Home folder σου κρατώντας στον εσωτερικο < 20GB το λειτουργικό μόνο δηλαδή, , και κάνοντας όλες τις δουλειές από τον εξωτερικό, γρήγορα και χωρίς γράψε - σβήσε στον εσωτερικό SSD. Η θηκη δέχεται δίσκο μέχρι 8 TB. Αν θέλεις την διπλάσια ταχύτητα από τον εσωτερικό υπάρχει και εκεί λύση. 6) Το Gimp αλλά και η native (ενσωματωμένη στο λειτουργικό) εφαρμογή Photos, σε καλύπτουν θεωρώ για βασική επεξεργασία. 7) Χρησιμοποιώ το Tuxera 11 χρόνια τώρα χωρίς κανένα πρόβλημα για δίσκους / flash drives που μοιραζομαι με χρήστες Windows. Αυτά προς το παρόν. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Θεωρείς οτι η θα χρειαστώ κάρτα ήχου ή η ενσωματωμένη είναι ισάξια ή και καλύτερη απο την SB Z ? Να μην πάρω βάση με υποδοχή για σκληρό δίσκο ? Κάτι τετοιο δηλαδή δεν κάνει ? Χρειάζομαι usb A και η βάση νομίζω πως τα συνδιάζει ολα. Απο οτι κατάλαβα δεν χρειάζεται να πάω σε 512GB εφόσον πάρω την θήκη που προτείνεις πιο πάνω? Πληκρολόγιο Logitech MX keys mini + Mouse logitech MX έχω θα δουλευουν με τον mac mini? Το exfat το υποστηρίζει? Ευχαριστώ
flyer Δημοσ. Παρασκευή στις 10:47 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 10:47 πμ (επεξεργασμένο) 40 minutes ago, georgedamp said: Να μην πάρω βάση με υποδοχή για σκληρό δίσκο ? Κάτι τετοιο δηλαδή δεν κάνει ? Χρειάζομαι usb A και η βάση νομίζω πως τα συνδιάζει ολα. Απο οτι κατάλαβα δεν χρειάζεται να πάω σε 512GB εφόσον πάρω την θήκη που προτείνεις πιο πάνω? Πληκρολόγιο Logitech MX keys mini + Mouse logitech MX έχω θα δουλευουν με τον mac mini? Το exfat το υποστηρίζει? Ευχαριστώ Η συγκεκριμένη βάση παίζει στα 10 gbps. Το usb 3.1 δε παιζει ποτέ κοντά στην ονομαστική του ταχύτητα (10 gbps) και γενικά το usb έχει πολλά ψυχολογικά, οπότε δε τη προτείνω ειδικά αν θες να bootαρεις από εξωτερικό δίσκο. Επένδυσε σe κάτι με TB4 το οποίο παίζει πάντα κοντά στην ονομαστική του ταχύτητα και ειναι γενικά bugfree. Αν επενδύσεις σε κάποια θήκη σαν την acasis που προτείνει ο @Jiakometi (αυτή χρησιμοποιώ κι εγώ με αυτό τον δίσκο για boot από τον εξωτερικό και το εργαλείο πετάει!) και bootareis από εκεί έχεις διαθέσιμο τον χώρο του εξωτερικού ssd για οτιδήποτε θέλεις, οπότε δε χρειάζεσαι 512 για τον εσωτερικό. Τη μεταφορά του home folder δε τη προτείνω καθώς η apple σε κάθε update κάτι αλλάζει και δυσκολεύει τη συγκεκριμένη διαδικασία ενώ το boot από εξωτερικό υποστηρίζεται επίσημα. Επίσης υπόψη ο συνδυασμός εξωτερικής θήκης TB4 με ssd που πάιζει σε ταχύτητες πάνω από 3000Mb/s, είναι γρηγορότερος από τον εσωτερικό δίσκο του Mac mini4 (non pro). Πληκτρολόγια, ποντίκια παίζουν κανονικά Exfat υποστηρίζεται... Επεξ/σία Παρασκευή στις 10:49 πμ από flyer 1
georgedamp Δημοσ. Παρασκευή στις 11:07 πμ Μέλος Δημοσ. Παρασκευή στις 11:07 πμ 13 λεπτά πριν, flyer είπε Η συγκεκριμένη βάση παίζει στα 10 gbps. Το usb 3.1 δε παιζει ποτέ κοντά στην ονομαστική του ταχύτητα (10 gbps) και γενικά το usb έχει πολλά ψυχολογικά, οπότε δε τη προτείνω ειδικά αν θες να bootαρεις από εξωτερικό δίσκο. Επένδυσε σe κάτι με TB4 το οποίο παίζει πάντα κοντά στην ονομαστική του ταχύτητα και ειναι γενικά bugfree. Αν επενδύσεις σε κάποια θήκη σαν την acasis που προτείνει ο @Jiakometi (αυτή χρησιμοποιώ κι εγώ με αυτό τον δίσκο για boot από τον εξωτερικό και το εργαλείο πετάει!) και bootareis από εκεί έχεις διαθέσιμο τον χώρο του εξωτερικού ssd για οτιδήποτε θέλεις, οπότε δε χρειάζεσαι 512 για τον εσωτερικό. Τη μεταφορά του home folder δε τη προτείνω καθώς η apple σε κάθε update κάτι αλλάζει και δυσκολεύει τη συγκεκριμένη διαδικασία ενώ το boot από εξωτερικό υποστηρίζεται επίσημα. Επίσης υπόψη ο συνδυασμός εξωτερικής θήκης TB4 με ssd που πάιζει σε ταχύτητες πάνω από 3000Mb/s, είναι γρηγορότερος από τον εσωτερικό δίσκο του Mac mini4 (non pro). Πληκτρολόγια, ποντίκια παίζουν κανονικά Exfat υποστηρίζεται... Ευχαριστώ για την απάντηση Εαν κατάλαβα καλά μου λες να μεταφέρω το OS του mac στον εξωτερικό δίσκο παρακάμπτοντας τον εσωτερικό? Είναι εύκολο κάτι τέτοιο? Επίσης έχεις να μου προτείνεις κάποιο hub που να βγάζει usb A και κάρτες μνήμης ? Ευχαριστώ
flyer Δημοσ. Παρασκευή στις 11:34 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 11:34 πμ 22 minutes ago, georgedamp said: Είναι εύκολο κάτι τέτοιο? Επίσης έχεις να μου προτείνεις κάποιο hub που να βγάζει usb A και κάρτες μνήμης ? Πανεύκολο Χρησιμοποιώ αυτό το dock χωρίς κανένα πρόβλημα 1
takislz Δημοσ. Παρασκευή στις 12:52 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 12:52 μμ Να αγοράσεις το βασικό μοντέλο, 256gb. Τα υπόλοιπα που διαβάζω για boot από εξωτερικό και βάσεις των 120€ είναι τελείως ''παλαβά", για πιο λόγο; Όταν γεμίσεις τον δίσκο, πάρε όποιον εξωτερικό θες και βάλε μέσα, ταινίες, βίντεο, φωτογραφίες, τις library του photos και του iMovie και ότι άλλο νομίζεις. Πάρε και έναν αντάπτορα που θες, με usb a & card reader με κανενα 20αρι 30αρι ευρω και δεν θα έχεις πουθενά πρόβλημα. 1
Jiakometi Δημοσ. Παρασκευή στις 04:36 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 04:36 μμ (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, slaughter είπε Παιζει και τα Μχ Mac η επιλογή να κάνεις boot απο εξωτερικό δίσκο? Και στα Macbook? Πόσο καιρό την δουλεύεις αυτή την θήκη? Πες μας και για ακόμα πιο γρήγορες επιλογές. Thanks Ναι παίζει η επιλογή. ΟΜΩΣ όπως έγραψα και αρχικά αν μεταφέρεις και το λειτουργικό στον εξωτερικό δίσκο και κάνεις boot από εκεί, τότε δεν θα έχεις πρόσβαση στο Apple Intelligence. H Apple έχει απενεργοποιήσει αυτην την δυνατότητα. Προς το παρόν έχω το Home Folder μονο στον εξωτερικο και κραταω το Mac OS (και φυσικα κανω boot) από τον εσωτερικο. O @flyer σου έχει ήδη δ΄ψσει το link με τις επισημε οδηγίες. Επειδή δεν καίγομαι για το Apple Intelligence, με βλέπω σύντομα να πάω όλο το συστημα στον εξωτερικο δίσκο και να δουλευω από εκει, όπως 'εκανα τα τελευταια 12 χρόνια. (Από τον iMac late 2012) Ομως εδώ να πω το εξής : Tο κάνω γιατί έχω αυτόν τον δίσκο ώς scratch disk με απαιτητικα προγραμματα επεξεργασίας φωτογραφίας. Αν η χρήση σου δεν το επιβάλλει ( surfing, office, mail κλπ) τότε σαφως δεν το χρειαζεσαι. Την θηκη την εχω 1 μηνα, από τοτε που μου πραδοθηκε το MacMini (ηταν ΒΤΟ). Τώρα οι πιο γρήγορες επιλογές.. Έχω δύο τέτοιες θήκες με δύο Kinston KC3000, (2 x 2TB) και έτσι έχω 4ΤΒ σε Raid 0. Οπότε και οι ταχύτητες αυξήθηκαν αντιστοιχα. Όμως αυτό έχει λογική να γίνεται από όσους το χρειάζονται πραγματικά. Δεν είναι αυτοσκοπός. Η θήκη που παρέθεσες δουλεύει, αλλά σε πολύ χαμηλότερες ταχύτητες. Για να Κατα τα άλλα ο @flyer παραπανω τα γραφει πολύ σωστά. 5 ώρες πριν, flyer είπε Τη μεταφορά του home folder δε τη προτείνω καθώς η apple σε κάθε update κάτι αλλάζει και δυσκολεύει τη συγκεκριμένη διαδικασία ενώ το boot από εξωτερικό υποστηρίζεται επίσημα. Το έχω διαβάσει κι εγώ αυτό. Πάντως μέχρι τώρα, με δυο minor updates δεν ειχα προβλημα, αν αντιμετωπισω αργότερα με major updates θα ενημερώσω. Επίσης για την κάρτα ήχου. Δεν χρησιμοποιώ υπολογιστή για ακρόαση μουσικής, οπότε δεν μπορώ να σου πω ποια είναι η καλύτερη λύση για κάρτα. Θα πω απλώς ότι η ενσωματωμένη είναι αξιοπρεπής και ενδεχομένως με ένα DAC θα πάρεις ποιοτικότερο ήχο. Επεξ/σία Παρασκευή στις 04:39 μμ από Jiakometi παράλειψη
arxontas2323 Δημοσ. Παρασκευή στις 10:39 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 10:39 μμ Να γράψω και εγώ την απορία μου…περιμένω να πάρω το Μ4… τα πράγματα από το Μ2 πως τα μεταφέρω; Δεν έχω Time Machine…βέβαια δεν είναι και πολλά…σε φάση σκέφτηκα να τα μεταφέρω χειροκίνητα…κυρίως οι ρυθμίσεις με ενδιαφερουν
atheatos Δημοσ. Παρασκευή στις 10:44 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 10:44 μμ Μόλις τώρα, arxontas2323 είπε Να γράψω και εγώ την απορία μου…περιμένω να πάρω το Μ4… τα πράγματα από το Μ2 πως τα μεταφέρω; Δεν έχω Time Machine…βέβαια δεν είναι και πολλά…σε φάση σκέφτηκα να τα μεταφέρω χειροκίνητα…κυρίως οι ρυθμίσεις με ενδιαφερουν Λογικά στην εκκίνηση με φρέσκο λειτουργικό θα σε ρωτήσει αν θες να κανείς transfer από άλλο Mac ή από Time Machine backup σκληρό. Έχει το migration assistant και μεταφέρεις ότι θέλεις χωρίς πρόβλημα. Μπορείς και τώρα να ανοίξεις το migration assistant στο m2 στα utilities και να δεις τις επιλογές. Το ίδιο μπορείς να κάνει οποιαδήποτε ωρα λογικά και στο m4. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα