Hal9000 Δημοσ. Δευτέρα στις 08:18 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 08:18 μμ Το HDMI Forum ανακοίνωσε στη CES τη νέα έκδοση 2.2 των προδιαγραφών HDMI, η οποία προσφέρει σημαντικές αναβαθμίσεις στο οικοσύστημα HDMI με 96Gbps bandwidth. Το HDMI Forum ανακοίνωσε την επερχόμενη κυκλοφορία της έκδοσης 2.2 των προδιαγραφών HDMI, η οποία αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στο δημοφιλές οπτικοακουστικό πρότυπο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του HDMI Forum, η νέα προδιαγραφή θα είναι διαθέσιμη το πρώτο εξάμηνο του 2025 ενώ μέσα στην εβδομάδα θα δούμε «στον εκθεσιακό χώρο της Samsung την πρώτη συμβατή τηλεόραση ενώ και η Gigabyte θα προχωρήσει στην ανακοίνωση ενός σχετικού gaming monitor». Η νέα έκδοση χαρακτηρίζεται από το εντυπωσιακό bandwidth των 96Gbps, το οποίο αποτελεί σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Όπως δήλωσε ο Chandlee Harrell, πρόεδρος του HDMI Forum, "Η συνεχής αποστολή του HDMI Forum είναι να αναπτύσσει προδιαγραφές που ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση του οικοσυστήματος HDMI για δυνατότητες και χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης." Ενδεικτικό είναι ότι η συσκευασία που είδαμε στην επίσημη παρουσίαση στη CES 2025, κάνει λόγο για υποστήριξη αναλύσεων 16K! Η νέα προδιαγραφή εισάγει το Latency Indication Protocol (LIP), το οποίο βελτιώνει τον συγχρονισμό ήχου και εικόνας, ιδιαίτερα σε συστήματα πολλαπλών συσκευών όπως δέκτες ήχου/εικόνας και soundbar. Επιπλέον, περιλαμβάνει το νέο καλώδιο Ultra96 HDMI που υποστηρίζει εύρος ζώνης 96Gbps και απαιτεί πιστοποίηση για κάθε μήκος μοντέλου. Τα πρώτα καλώδια αναμένονται στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει την υποστήριξη υψηλότερων αναλύσεων και ρυθμών ανανέωσης, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει σημαντικά εφαρμογές όπως η επαυξημένη πραγματικότητα (AR), η εικονική πραγματικότητα (VR), οι οθόνες light field και διάφορες εμπορικές εφαρμογές όπως ψηφιακή σήμανση μεγάλης κλίμακας, ιατρική απεικόνιση και μηχανική όραση. Οι παραγωγοί περιεχομένου, όπως τηλεοπτικά στούντιο, κινηματογραφικά στούντιο και στούντιο παιχνιδιών, θα επωφεληθούν από τις νέες δυνατότητες για τη δημιουργία και διανομή περιεχομένου υψηλότερης ποιότητας. Όπως αναφέρεται στο επίσημο δελτίο τύπου «οι τελικοί χρήστες θα μπορούν να απολαμβάνουν μια απρόσκοπτη και αξιόπιστη εμπειρία, με την εγγύηση ότι οι οθόνες τους υποστηρίζουν εγγενώς τις μορφές βίντεο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
Tlykog Δημοσ. Δευτέρα στις 08:48 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 08:48 μμ Προς το παρόν αφήνει το μέσο χρήστη παγερά αδιάφορο. Καλό είναι που επιτρέπει τη σύνδεση οθονών με υπερυψηλής αναλύσεις, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι οθόνες αυτές κοστίζουν πολλά χρήματα ή δεν υπάρχουν σε μαζική παραγωγή. Για επαγγελματική χρήση υπάρχουν εφαρμογές. 1
Thessgr Δημοσ. Δευτέρα στις 08:48 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 08:48 μμ Πολύ καλό νέο η ανάπτυξη και η βελτίωση της τεχνολογίας. Το συγκεκριμένο βέβαια αφορά ελάχιστους τελικούς καταναλωτές αυτή τη στιγμή. 1
KnightRider Δημοσ. Δευτέρα στις 09:15 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 09:15 μμ (επεξεργασμένο) Προς το παρόν για τα επόμενα 10 χρόνια είναι εντελώς άχρηστο - Με το ζόρι υπάρχουν 4Κ ταινίες με 10bit χρώματα (κι ακόμα κολλημένοι στα 24fps....) - H κοροιδία με τις κονσόλες που τα games δεν είναι 4Κ native και τα μισά τρέχουν 30fps - Με τα σημερινά δεδομένα ακόμη κι αν έχεις χρυσοπληρώσει για hardware & οθόνες τα software και games δεν σωστά optimized Επεξ/σία Δευτέρα στις 09:16 μμ από KnightRider 5
georgiosmag Δημοσ. Δευτέρα στις 09:18 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 09:18 μμ 16κ. Αυτά είναι. Για παιχνίδια δύσκολο τώρα στην αρχή αφού δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μόνιτορ και η κατάλληλη δύναμη για 8κ και υψηλά καρέ... Για 16κ ούτε λόγος. Αυτό θα είναι τουλάχιστο τώρα στην αρχή τρομερό για ταινίες και κάνα μελλοντικό blueray 2.0 και παραγωγές που θα έχουν αυτές τις τρελές αναλύσεις. Προς το παρόν λίγο άχρηστο θα είναι. Άραγε η 5090 θα έχει τέτοιο πρότυπο? Για να δούμε. Βασικά περιμένουμε με αγωνία τηλεόραση 16κ 65αρα (για λογικά πλαίσια τιμής) εννοείται woled , και τις πρώτες ταινίες φτιαγμένες με veo 2.0 γιατί κάμερες να βγάλουν με ανάλυση 16κ λίγο δύσκολο στην αρχή. Όμορφα πράγματα. 1
fremendog Δημοσ. Δευτέρα στις 09:45 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 09:45 μμ Είμαι 100% ευχαριστημένος απ' το gaming στην 4K OLED οθόνη μου. Το ίδιο, ισχύει και για την παρακολούθηση ταινιών. Δε μου χρειάζονται αναλύσεις 8/16K. Η όρασή μου, έχει πλέον «πατήσει» τα 41 χρόνια, και το 4K είναι το peak, τουλάχιστον κατά την ταπεινή μου άποψη. Από ένα σημείο κι έπειτα, το ανθρώπινο μάτι δυσκολεύεται πολύ να παρατηρήσει διαφορές. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σ' ένα πρόχειρο Googlάρισμα που έκανα: For example, to see 4K, a viewer would need to be sitting 10 feet in front of a 120-inch screen. To see 8K improve from 4K, the viewer would need to be 10 feet from a 280-inch screen. Most people won't be able to tell the difference between 4K and 8K outside of very large displays. In most living room setups, the step up to 8K will likely be unnoticeable. 7
NiKoSmile Δημοσ. Δευτέρα στις 09:55 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 09:55 μμ (επεξεργασμένο) Αδιάφορη αυτή η έκδοση μέχρι να δούμε τη σοβαρή έκδοση 3.0. Πάντως έχει από τα χειρότερα βύσματα! Κακός σχεδιασμός και δύσκολο στη τοποθέτηση. Ακόμα και το VGA cable εδώ και δεκαετίες έχει καλύτερη προσαρμογή και ασφαλίζει. Επεξ/σία Δευτέρα στις 09:56 μμ από NiKoSmile
makism87 Δημοσ. Δευτέρα στις 10:10 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 10:10 μμ θα τα βλέπει ο elon musk με τους πυραύλους που στέλνει στο διάστημα!!! χαχαχα
prefuse Δημοσ. Δευτέρα στις 10:22 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 10:22 μμ 29 minutes ago, fremendog said: Είμαι 100% ευχαριστημένος απ' το gaming στην 4K OLED οθόνη μου. Το ίδιο, ισχύει και για την παρακολούθηση ταινιών. Δε μου χρειάζονται αναλύσεις 8/16K. Η όρασή μου, έχει πλέον «πατήσει» τα 41 χρόνια, και το 4K είναι το peak, τουλάχιστον κατά την ταπεινή μου άποψη. Από ένα σημείο κι έπειτα, το ανθρώπινο μάτι δυσκολεύεται πολύ να παρατηρήσει διαφορές. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σ' ένα πρόχειρο Googlάρισμα που έκανα: For example, to see 4K, a viewer would need to be sitting 10 feet in front of a 120-inch screen. To see 8K improve from 4K, the viewer would need to be 10 feet from a 280-inch screen. Most people won't be able to tell the difference between 4K and 8K outside of very large displays. In most living room setups, the step up to 8K will likely be unnoticeable. Το μόνο σωστό σχόλιο που διάβασα. Τα 8k 16k κτλ απευθύνονται στον average Joe που δεν έχει ιδέα από τεχνολογία και για το μάρκετινγκ που φτιάχνει λόγους για νέες αγορές. Το συγκεκριμένο πρότυπο απευθύνεται σε επαγγελματίες ενώ ακόμα και να έρθει σε consumer επίπεδο θα είναι πολύ ακριβό χωρίς να προσθέτει τίποτα και φυσικά χωρίς καθόλου περιεχόμενο για τα επόμενα χρόνια. Είναι για μεγάλα videowall και επαγγελματικές εγκαταστάσεις. 36 minutes ago, fremendog said: Είμαι 100% ευχαριστημένος απ' το gaming στην 4K OLED οθόνη μου. Το ίδιο, ισχύει και για την παρακολούθηση ταινιών. Δε μου χρειάζονται αναλύσεις 8/16K. Η όρασή μου, έχει πλέον «πατήσει» τα 41 χρόνια, και το 4K είναι το peak, τουλάχιστον κατά την ταπεινή μου άποψη. Από ένα σημείο κι έπειτα, το ανθρώπινο μάτι δυσκολεύεται πολύ να παρατηρήσει διαφορές. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σ' ένα πρόχειρο Googlάρισμα που έκανα: For example, to see 4K, a viewer would need to be sitting 10 feet in front of a 120-inch screen. To see 8K improve from 4K, the viewer would need to be 10 feet from a 280-inch screen. Most people won't be able to tell the difference between 4K and 8K outside of very large displays. In most living ro setups, the step up to 8K will likely be unnoticeable. 2
ptriv1 Δημοσ. Δευτέρα στις 10:38 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 10:38 μμ (επεξεργασμένο) Να πούμε επίσης ότι η πλειοψηφία των monitor βγαίνει ακόμη με προδιαγραφές σύνδεσης HDMI 1.4 Επεξ/σία Δευτέρα στις 10:38 μμ από ptriv1 2
Black Flag Δημοσ. Δευτέρα στις 10:44 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 10:44 μμ (επεξεργασμένο) Εγώ πάντως ασχολούμαι με αυτό από προχθές. Επιτέλους μπορούμε να έχουμε VESA, VBE 3.0 υποστήριξη και να έχουμε όποια ανάλυση θέλουμε, ρυθμό ανανέωσης και βάθος χρώματος στα Windows 3.x χωρίς να υπάρχουν drivers για την κάρτα γραφικών μας. https://github.com/PluMGMK/vbesvga.drv?tab=readme-ov-file Επεξ/σία πριν από 20 ώρες από Black Flag 1
momentum Δημοσ. Τρίτη στις 09:22 πμ Δημοσ. Τρίτη στις 09:22 πμ 12 hours ago, KnightRider said: Προς το παρόν για τα επόμενα 10 χρόνια είναι εντελώς άχρηστο - Με το ζόρι υπάρχουν 4Κ ταινίες με 10bit χρώματα (κι ακόμα κολλημένοι στα 24fps....) - H κοροιδία με τις κονσόλες που τα games δεν είναι 4Κ native και τα μισά τρέχουν 30fps - Με τα σημερινά δεδομένα ακόμη κι αν έχεις χρυσοπληρώσει για hardware & οθόνες τα software και games δεν σωστά optimized Είναι άχρηστο για σένα γιατί δεν απευθύνεται σε εσένα. Όσον αφορά τα παιχνίδια,, όταν θες κονσόλα ένα πεντακοσάρικο μαξ αυτό το επίπεδο απόδοσης θα έχεις.
Diavolos666 Δημοσ. Τρίτη στις 09:47 πμ Δημοσ. Τρίτη στις 09:47 πμ (επεξεργασμένο) Αυτό είναι η αρχή για να ακολουθήσει και το hardware. Δεν θα αγοράσει κάποιος οθόνη 8Κ με 120hz αν δεν υποστηρίζεται από το HDMI, αν είναι δυνατόν το bottleneck να είναι το πρωτόκολλο και το καλώδιο δηλαδή. Εγώ έχω την Samsung Odyssey G9, 5120χ1440 στα 240Hz, έχω αρκετούς υπολογιστές, Threadripper 3960Χ, 5950x, 3900x και την έχω δουλέψει σε όλους (έχω και κάτι παλιότερους intel για πολύ βασικά), οι υπολογιστές έχουν RTX3000 σειρά. Στα παιχνίδια κανένα δεν πιάνει τόσα πολλά fps προφανώς λόγω optimization και κάρτας γραφικών ως ένα σημείο. Σε χαμηλά γραφικά μπορώ να πιάσω αρκετά καλύτερα. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι περισσότερες οθόνες και ειδικά οι τηλεοράσεις (που το έχουν ήδη native) θα τρέχουν με upscaling, που ορισμένες φορές κάνει θαύματα, δηλαδή αν έχεις ένα καλό σήμα 4Κ με καλή ποιότητα άνετα γίνεται upscaling με πολύ λίγα ως μηδαμινά artifacts σε 8Κ Το κακό είναι ότι πρέπει να γίνει τεράστιος συγχρονισμός σε όλα, και σε hardware και software και optimization για να έχουμε την απόδοση που υποτίθεται ότι ψάχνουμε. Πάντως αν φτάσουμε να έχουμε 8Κ 240fps, είμαστε ΠΑΡΑ πολύ καλά, το μάτι δεν βλέπει τόση λεπτομέρεια στην απόσταση που πρέπει να είσαι για να βλέπεις όλη την οθόνη, αν πάλι φτάσουμε τα 16Κ με 60fps δεν θα έχει και τόσο νόημα η ανάλυση, π.χ. για VR ήδη συστήματα με 4Κ ανά μάτι είναι σχεδόν σαν να βλέπεις με τα μάτια, σε 8Κ ανά μάτι θα είναι πιο πολύ ανάλυση και από τα μάτια μας, από από εκεί και πέρα μας νοιάζει να έχουμε παραπάνω fps ώστε να μην ζαλιζόμαστε μετά από λίγη ώρα. Επεξ/σία Τρίτη στις 09:55 πμ από Diavolos666
manan Δημοσ. Τρίτη στις 12:16 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 12:16 μμ Υπερβολικά μου φαίνονται όλα αυτά. Μέχρι πόση ανάλυση μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι γνωρίζει κανείς?
Super Moderators Thresh Δημοσ. Τρίτη στις 03:00 μμ Super Moderators Δημοσ. Τρίτη στις 03:00 μμ 2 hours ago, manan said: Υπερβολικά μου φαίνονται όλα αυτά. Μέχρι πόση ανάλυση μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι γνωρίζει κανείς? Δεν είναι μόνο θέμα ανάλυσης αλλά και bit color και hz. Αυτά ζητάνε bandwidth... 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα