Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα σε ολους, 

Ειμαι 33 ετων και εχω τελειωσει οικονομικα. Σκεφτομαι πολυ σοβαρα να ασχοληθω με την πληροφορικη (front end συγκεκριμενα). Εχω κανει καποια σκορπια σεμιναρια πληροφορικης (42 Wolfsburg, Mimo) και βλεπω σε καποιες ιδιωτικες σχολες πως εχουν τμηματα για ατομα χωρις εμπειρια. Θα ηθελα να μαθω αν υπαρχει απορροφηση απο την αγορα εργασιας σε περιπτωση που τελειωσω το συγκεκριμενο τμημα, ή δεν ειναι αρκετο αυτο. Αν καποιος ξερει κατι σχετικα με το θεμα θα με βοηθουσε πολυ. Εκ των προτερων ευχαριστω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 6/1/2025 στις 3:22 ΠΜ, IvanpauL είπε

Καλησπερα σε ολους, 

Ειμαι 33 ετων και εχω τελειωσει οικονομικα. Σκεφτομαι πολυ σοβαρα να ασχοληθω με την πληροφορικη (front end συγκεκριμενα). Εχω κανει καποια σκορπια σεμιναρια πληροφορικης (42 Wolfsburg, Mimo) και βλεπω σε καποιες ιδιωτικες σχολες πως εχουν τμηματα για ατομα χωρις εμπειρια. Θα ηθελα να μαθω αν υπαρχει απορροφηση απο την αγορα εργασιας σε περιπτωση που τελειωσω το συγκεκριμενο τμημα, ή δεν ειναι αρκετο αυτο. Αν καποιος ξερει κατι σχετικα με το θεμα θα με βοηθουσε πολυ. Εκ των προτερων ευχαριστω.

Βλέπω πρώην συμμαθητές και συμφοιτητές από το μεταπτυχιακό μου στο linkedin που είναι στην αναζήτηση εργασίας εδώ και πάνω από 6 μήνες με προφανώς πτυχίο + μεταπτυχιακό από δημόσια πανεπιστήμια πάνω στην πληροφορική. Οι θέσεις εργασίας είναι πλέον αρκετά πιο περιορισμένες (ειδικά για άτομα τα οποία τώρα προσπαθούν να μπουν στον χώρο χωρίς προϋπηρεσία) ενώ παράλληλα υπάρχει υπερκορεσμός από άτομα τα οποία έχουν ένα σχετικά συναφή background (π.χ. μαθηματικό, φυσικό, οικονομικό) ή ακόμα και πιο άσχετο και με 3-4 πιστοποιήσεις προσπαθούν να πετύχουν μια θέση σε εταιρεία πληροφορικής. Ποια είναι αυτή η ιδιωτική σχολή/τμήμα δεν αναφέρεις συγκεκριμένα αλλά αμφιβάλλω ότι θα σε βοηθήσει να απορροφηθείς από την αγορά εργασίας.

Επεξ/σία από stefanos50
  • Moderators
Δημοσ.
10 ώρες πριν, Damianus είπε

skills>certs>bootcamps>degrees

Επειδή μου ακούγεται λίγο περίεργο αυτό που γράφεις, θα ήθελες να βάλεις ένα (ή και παραπάνω) cert ή bootcamp για frontend που θεωρείς ανώτερα του πτυχίου;

• Like 2
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 7/1/2025 στις 10:49 ΜΜ, stefanos50 είπε

Βλέπω πρώην συμμαθητές και συμφοιτητές από το μεταπτυχιακό μου στο linkedin που είναι στην αναζήτηση εργασίας εδώ και πάνω από 6 μήνες με προφανώς πτυχίο + μεταπτυχιακό από δημόσια πανεπιστήμια πάνω στην πληροφορική. Οι θέσεις εργασίας είναι πλέον αρκετά πιο περιορισμένες (ειδικά για άτομα τα οποία τώρα προσπαθούν να μπουν στον χώρο χωρίς προϋπηρεσία) ενώ παράλληλα υπάρχει υπερκορεσμός από άτομα τα οποία έχουν ένα σχετικά συναφή background (π.χ. μαθηματικό, φυσικό, οικονομικό) ή ακόμα και πιο άσχετο και με 3-4 πιστοποιήσεις προσπαθούν να πετύχουν μια θέση σε εταιρεία πληροφορικής. Ποια είναι αυτή η ιδιωτική σχολή/τμήμα δεν αναφέρεις συγκεκριμένα αλλά αμφιβάλλω ότι θα σε βοηθήσει να απορροφηθείς από την αγορά εργασίας.

Δεν είναι κακό που ο κλάδος παίρνει τον εαυτό του λίγο πιο σοβαρά. Οι μεγάλες εταιρείες κοιτάνε να πάρουν τους εξυπνότερους και απ' τις πιο ανταγωνιστικές σχολές. Μπορεί να βρεις δουλειά και ως αλεξιπτωτιστής αλλά οι αμοιβές θα είναι ανάλογες.

Δημοσ.
Στις 8/1/2025 στις 10:33 ΠΜ, Kercyn είπε

Επειδή μου ακούγεται λίγο περίεργο αυτό που γράφεις, θα ήθελες να βάλεις ένα (ή και παραπάνω) cert ή bootcamp για frontend που θεωρείς ανώτερα του πτυχίου;

Εγώ θα ήθελα να μου πεις ένα πτυχίο στην ελλάδα που ειναι ανώτερο απο ένα bootcamp 

Επίσης θα ήθελα να μου πεις ένα μεγάλο dev studio στην ελλάδα 

ή έστω μια ομάδα που να βγάζει το οποιοδήποτε γνωστό software εκτός απο nginx skroutz και διάφορα άλλα καζινοειδή 

Άσε ξέρω θα πεις MLS ειδικά την MAIC (speech recognition και λειτουργικότητα σαν bixby αλλά απο τα lidl, με Sega saturn γραφικά χωρίς shaders χωρίς lip sync, φωνή ρομποτική χωρίς prosody modeling κτλ ) :P 

• Moderators
Δημοσ.
46 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

Εγώ θα ήθελα να μου πεις ένα πτυχίο στην ελλάδα που ειναι ανώτερο απο ένα bootcamp 

ή έστω μια ομάδα που να βγάζει το οποιοδήποτε γνωστό software εκτός απο nginx skroutz και διάφορα άλλα καζινοειδή 

Άσε ξέρω θα πεις MLS ειδικά την MAIC (speech recognition και λειτουργικότητα σαν bixby αλλά απο τα lidl, με Sega saturn γραφικά χωρίς shaders χωρίς lip sync, φωνή ρομποτική χωρίς prosody modeling κτλ ) :P 

Ξέρω γω, όλα; Αν θεωρείς ότι μαθαίνεις περισσότερα και ποιοτικότερα πράγματα σε 3 μήνες φτιάχνοντας 1-2 projects σε React απ' ό,τι μαθαίνεις σε 4 χρόνια πανεπιστημίου, τότε οκ.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 21/1/2025 στις 1:17 ΠΜ, Kercyn είπε

Ξέρω γω, όλα; Αν θεωρείς ότι μαθαίνεις περισσότερα και ποιοτικότερα πράγματα σε 3 μήνες φτιάχνοντας 1-2 projects σε React απ' ό,τι μαθαίνεις σε 4 χρόνια πανεπιστημίου, τότε οκ.

Δεν θεωρώ σου βάζω στοίχημα (ένα μεγάλο κριτήριο οι πτυχιακές, ένα άλλο κριτήριο σπούδασα μαθηματικό και είχαμε το CSD δίπλα μας  και γνώρισα άτομα απο εκει, ένα άλλο κριτήριο ο ανύπαρκτος σχεδόν χώρος στην ελλάδα ένα άλλο κριτήριο οι κατατάξεις των σχολών μας σε παγκόσμια ranking ένα άλλο κριτήριο οι περισσότεροι δεν ξέρουν να στήσουν ένα PC  :P )

Βγαίνεις απο το 42 και έχεις κάνει κλώνους facebook, ebay έχεις κάνει δική σου βιβλιοθήκη προσπαθώντας απο το 0 να αντικαταστήσεις συναρτήσεις διαχείριση string ( δημιουργώντας απο το μηδέν ανάλογα των πχ strcat, strcpy, strlen) διαχείριση μνήμης (malloc)  διαχείριση input output γενικά 

Όχι να ξέρουν πως να χρησιμοποιούν malloc strcpy κτλ σωστά αλλά να μπορούν απο το μηδέν να κάνουν δικές τους συναρτήσεις που να κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά και διάφορα άλλα τέτοια Low level πράματα. 

πχ το git που βρήκα στα γρήγορα μιας τυχαίας μαθήτριας στο 42 της Ρωσίας https://github.com/marplyn/ecole-42 και https://github.com/Binary-Hackers/42_Subjects και https://github.com/clementvidon

Και αν βγεις απο ελληνικό πανεπιστήμιο και έκανες ένα βασικό σκάκι ή ένα βασικό e-shop φάση wordpress της πλάκας είσαι απο τους καλούς οι περισσότερες πτυχιακές εργασίες ειναι απλά βασικά εγκυκλοπαιδικά πράματα σε παραγραφούλες με σχεδόν ή και 0 κώδικα απλά εγκυκλοπαιδικό (φάση η πρώτη παράγραφο της wikipedia ) μπλαμπλά ... τίποτα χειροπιαστό ή κάτι που να ξεφεύγει απο τον βασικό ορισμό λέξεων κλειδιών... 

Και επαναλαμβάνω απόδειξη ειναι ο ίδιος ο χώρος μην μπερδεύεις μεμονωμένα άτομα με την γενική πραγματικότητα το αν ξέρεις τον ταδόπουλο που ήταν δεξί χέρι του jensen κτλ δεν έχει σημασία δεν λέω ότι οι έλληνες είμαστε βλάκες και δεν υπάρχουν άτομα με ταλέντο που πετυχαίνουν στην ζωή τους. 

Τέτοια άτομα έχει και η Ζιμπάμπουε και το Ταμτουμ το αν όμως τα πανεπιστήμια ειναι καλά δεν κρίνεται απο μεμονωμένες περιπτώσεις ή απο το 1% των αρίστων 

Το να ειναι κάποιος άριστος προγραμματιστής και να βγήκε απο το πχ ΑΠΘ δεν σημαίνει ότι το ΑΠΘ ειναι άριστο εφόσον το υπόλοιπο 99% ειναι για τα μπάζα σημαίνει  ότι αυτοί στο 1% αν πήγαιναν αντί για ΑΠΘ στο MIT θα ήταν ακόμη πιο καλοί απότι ειναι τώρα γιατι θα είχαν το ίδιο ταλέντο θα είχαν καταβάλει την ίδια προσπάθεια που τους οδήγησε στην αριστεία αλλά θα είχαν πολύ καλύτερο multiplier δηλαδή καλύτερες υποδομές διδακτικές μεθόδους υλικό και εμπειρίες και γνωριμίες. 

Επαναλαμβάνω σαν χώρος δεν έχουμε ούτε ένα κομμάτι υλισμικού και λογισμικού που να αξίζει να αναφερθεί, δεν έχουμε ένα μεγάλο (ή μεσαίο έστω)  gaming studio (και δεν ειναι τα λεφτά και το ότι δεν είμαστε κοντά στο silicon valley το θέμα πχ οι τύποι στο CD Project RED (που ανέπτυξαν τίτλους όπως cyberpunk witcher 3 κτλ) ήταν 20άριδες στην Πολωνία απο μικροαστικές οικογένειες το budget τους ήταν οι οικονομίες τους (τότε που ο μέσος μισθός ήταν 2000 ζλότι δηλαδή γύρω στα 500 ευρώ)  και δεν ειναι το μόνο στούντιο που ξεκίνησε απο γκαράζ (μεταφορικά ή κυριολεκτικά ) ή απο παρακμιακή χώρα ή τεσπα μη εύπορη δυτική κτλ 

42 Wolfsburg

Πως ήταν η ζωή εκει; και με τι budget ξεκίνησες τους πρώτους μήνες; δούλευες παράλληλα ; αν ναι ήταν εύκολο να ψάχνεις και να δουλεύεις ενώ παράλληλα ήσουν στην σχολή; 

Και γιατί διάλεξες Wolfsburg; θέλω να πω έχει και σε άλλες πόλεις ακόμη και στο Βερολίνο. 

Θα ηθελα να μαθω αν υπαρχει απορροφηση απο την αγορα εργασιας σε περιπτωση που τελειωσω το συγκεκριμενο τμημα

Αν εννοείς το 42 (Wolfsburg) Στο τέλος κάνεις interviews (κάτι σαν Career Fair) απο τις εταιρείες που χρηματοδοτούν την συγκεκριμένη σχολή που ειναι τοπικές (και μη) εταιρείες που έχουν ανάγκη απο προγραμματιστές .

Επεξ/σία από Dr_Pepper
  • Like 1
Δημοσ.
On 21/01/2025 at 00:28, Dr_Pepper said:

Altair, Beta, ANSYS, Elastic, HackTheBox ειναι τεραστια ονοματα στον τομεα τους. Pfizer, Mondelez, Coca Cola, Deutsche Telekom, JPMorgan, Ticketmaster, Oracle και Chubb εχουν μεγαλες IT και Dev ομαδες Ελλαδα πλεον. Απο εκει και περα υπαρχουν μικροτερα software houses τα οποια αναλαμβανουν near-shoring αρκετα μεγαλα project απο κεντρικη Ευρωπη με εξαιρετικες συνθηκες και μισθους.

Δεν εχει ξεμεινει ο κλαδος στα ντειλοιταδικα και στον ομιλο intra. Και μην θεωρεις τα καζινοειδη αδιαφορες εταιριες, αν καποιος δεν εχει θεμα με το αντικειμενο ειναι απο τους πιο απαιτητικα κλαδους που μπορει να δουλεψει καποιος engineer. Μιλαμε για τεραστιο scale, αναγκαστικα χαμηλους χρονους αποκρισης και διαχειριση τεραστιων χρηματικων ποσων καθημερινα.

Τωρα για πανεπιστημια και bootcamps συγκρινουμε μηλα με πορτοκαλια. Αλλο 4-5 χρονια αλλο 6 μηνες. Και ναι εχουν θεματα οι Ελληνικες σχολες αλλα ο μεσος αποφοιτος μιας τετραετης σχολης θα ειναι σε καλυτερο επιπεδο απο τον μεσο αποφοιτο ενος εξαμηνο σεμιναριου. Αυτα τα κανουν μονο C, Pascal, δεν βλεπουν web ισχυαν πριν 15 χρονια, αντε ισως και σε καμια σχολη Ηλεκτρολογων που εχει αλλο focus ετσι και αλλιως. Με βαση και λιγο anecdotal data, απο 4-5 γνωστους που τελειωσαν bootcamp τα τελευταια 2 χρονια κανενας δεν βρηκε δουλεια σαν προγραμματιστης. Οπως και το μεγαλυτερο μερος των cohort τους. Κοινος παρανομαστης ηταν οτι αντιμετωπιζαν το bootcamp σαν σχολειο, και εκαναν το ελαχιστο δυνατο διαβασμα ισα ισα για να παρουν την πιστοποιηση. Οι μονοι που βρηκαν αποτι μου ειπαν ειναι οσοι ασχοληθηκαν σοβαρα και διαβαζαν εντατικα και εκτος bootcamp. Και αυτη ειναι η μεγαλη διαφορα σχολης με bootcamp, σε 4 χρονια αν κανεις μια υποτυπωδη προσπαθεια ολο και κατι θα σου μεινει με τοσο ογκο πληροφοριας. Σε 6 μηνες αν δεν στρωσεις κωλο δεν θα σου μεινει απολυτως τιποτα και απλα θα σπαταλησεις καποια χιλιαρικα.

Και αυτο ισχυει και για τον OP,  βρες καποιο bootcamp (σιγουρα οχι ΙΕΚ) που εχει στενη συνεργασια με αγορα εργασιας (οπως ειναι θεωρητικα τα 42). Και ασχολησου σοβαρα. Κανε καθε assignment ακομα και αν πρεπει να πας δουλεια με 4 ωρες υπνο, προσπαθησε να καταλαβεις οχι μονο το πως γινεται κατι αλλα και το γιατι και πανω απο ολα πηγαινε σε οτι μερα καριερας υπαρχει και δεν υπαρχει. Δυστυχως αυτη την στιγμη η αγορα στο επιπεδο junior ειναι υπερ-κορεσμενη και υπαρχει τρελος ανταγωνισμος.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, crimsonwall είπε

Altair, Beta, ANSYS, Elastic, HackTheBox ειναι τεραστια ονοματα στον τομεα τους. Pfizer, Mondelez, Coca Cola, Deutsche Telekom, JPMorgan, Ticketmaster, Oracle και Chubb εχουν μεγαλες IT και Dev ομαδες Ελλαδα πλεον.

Και η VW είχε ένα σωρό Έλληνες μετανάστες (για φθηνά εργατικά χέρια) ειδικά εποχές 70-80 αυτό κάνει την VW ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία; 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...