ekrepali Δημοσ. Κυριακή στις 07:29 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 07:29 μμ Ενδιαφέρομαι γι'αυτή την ασφάλεια... Ηager 1P 10A 6000 C https://www.meidanis.gr/el/automati-asfaleia-1p-10a-6ka-kampulis-c-53-mcn110.html Πώς μπορώ να ξέρω αν είναι συμβατή με τη γέφυρα U Type που έχω στον πίνακα; Spoiler Διότι παλιά είχα παραγγείλει μια άλλη ABB... και ήταν για άλλη γέφυρα. 👇 Spoiler Γράφει κάπου πάνω στην ασφάλεια ή υπάρχουν κάπου τα χαρακτηριστικά της με τι γέφυρα είναι συμβατή; Γιατί στο site του Μεϊδάνη πχ, γράφει Τοποθέτηση: Ράγα DIN... και φαντάζομαι εννοεί τη ράγα που πατάει η πλάτη της ασφάλειας κι όχι τη συνδεσμολογία της.
BigBlack Δημοσ. Κυριακή στις 08:12 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 08:12 μμ (επεξεργασμένο) Δεν είναι συμβατή, το U δεν χωράει στην υποδοχή για μπάρες και καλώδια. Οι συντριπτικά περισσότερες ασφάλειες δηλαδή δεν δέχονται τέτοιου τύπου μπάρα διανομής, χρειάζονται νομίζω ειδικά σφιχτηράκια. Οι άλλες ασφάλειες του πίνακα πως χωράνε; Ανέβασε αν θες μιά φωτό. Και σωστά, το DIN αναφέρεται στη ράγα τοποθέτησης, εκεί που κουμπώνουν τα ραγοΰλικά. Επεξ/σία Κυριακή στις 08:15 μμ από BigBlack
ekrepali Δημοσ. Κυριακή στις 09:31 μμ Μέλος Δημοσ. Κυριακή στις 09:31 μμ 1 hour ago, BigBlack said: Δεν είναι συμβατή 44 minutes ago, nvel said: είναι συμβατή Ποιος απ'τους 2 έχει δίκιο; 😄 7 μικροαυτόματοι είναι... συνδέονται παράλληλα με γέφυρα αυτού του τύπου. Γείωση είναι αυτή η γέφυρα; Ότι κι αν είναι, πως διάολο βλέπω online αν είναι συμβατός ο μικροαυτόματος που θέλω να αγοράσω; Spoiler
BigBlack Δημοσ. Κυριακή στις 09:53 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 09:53 μμ (επεξεργασμένο) 27 minutes ago, ekrepali said: Ποιος απ'τους 2 έχει δίκιο; 😄 7 μικροαυτόματοι είναι... συνδέονται παράλληλα με γέφυρα αυτού του τύπου. Γείωση είναι αυτή η γέφυρα; Ότι κι αν είναι, πως διάολο βλέπω online αν είναι συμβατός ο μικροαυτόματος που θέλω να αγοράσω; Hide contents Αυτό λέγεται μπάρα διανομής ή μπάρα γεφύρωσης ή busbar. Δεν είναι γείωση, απλή γεφύρωση είναι για να παίρνουν ρεύμα από το ίδιο καλώδιο φάσης (ή/και ουδέτερου οι διπολικές). Από την δικιά μου εμπειρία, οι διχαλωτές σαν κι αυτήν που δείχνεις δεν χωράνε στις στάνταρ ασφάλειες, έχουν μεγαλύτερο πλάτος τα δίχαλα από το πλάτος που σου δίνει η ασφάλεια για καλώδια και μπάρες. Το λες κι εσύ, είχες παραγγείλει παλιότερα μια ABB και δεν έκανε, ε, δε θα σου κάνει ούτε η Hager. Για να λέει ο φίλος nvel πως είναι συμβατή, ίσως να έχει κάποιες πιό στενές στο νου του; Δεν γνωρίζω. Γι'αυτό σου ζήτησα και φωτό αλλά όχι της μπάρας. Ήθελα να δω αν είναι παλιότερες οι ασφάλειες και πως συνδέονται με τη μπάρα, να καταλάβω ποιά ιδιαιτερότητα έχεις στον πίνακα. Επεξ/σία Κυριακή στις 09:59 μμ από BigBlack 1
ΠάρηςΓ Δημοσ. Κυριακή στις 10:16 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 10:16 μμ (επεξεργασμένο) Το προβλημα ειναι πως αναλογα τη σειρα του υλικου μπορει να μπαινει σε άλλη θέση. Δηλαδη η ABB εχει σε μερικες σειρες θεση και για καλωδιο και για μπάρα. Πιθανο ειναι να κάνουν και άλλης εταιρίας αλλα μπορει να μη ταιριάζουν σωστα και να αφηνουν εκτεθειμενο κομματι του χαλκου... Το προβλημα γινεται μεγαλυτερο σε διπολικές compact κτλ. Οι ηλεκτρολογοι ξέρουν εμπειρικά τι πάει και τι οχι. Αλλα οι γνωστες εταιρίες έχουν μπάρες διαθεσιμες. Οι διχαλωτες απο οσο ξερω μπορει να κανουν αναλογα την εταιρεία και στα 2 αλλα κυριως ειναι οταν υπάρχει βιδα στη μεση... Επεξ/σία Κυριακή στις 10:17 μμ από ΠάρηςΓ 1
nvel Δημοσ. Κυριακή στις 10:19 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 10:19 μμ οι διχαλωτές μπάρες προορίζονται για σύνδεση στην θέση της διχαλωτής μπάρας που διαθέτουν οι μικροαυτόματοι, αν κάποιος προσπαθήσει να τις τοποθετήσει στις θέσεις των καλωδίων ή των ευθείων μπαρών προφανώς δεν χωρούν λόγω πλάτους. Πρέπει να κληθεί ηλεκτρολόγος για την σύνδεση. 1
BigBlack Δημοσ. Κυριακή στις 10:20 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 10:20 μμ Τελικά μάλλον έχει δίκιο ο nvel, η Hager έχει μπροστά υποδοχή να πάρει την διχαλωτή μπάρα. Ανεβάζω φωτό σε λίγο.
ekrepali Δημοσ. Κυριακή στις 10:24 μμ Μέλος Δημοσ. Κυριακή στις 10:24 μμ (επεξεργασμένο) Eίπες τη μαγική λέξη... busbar. Eπίσης αντί για u-type ο σωστός όρος είναι fork. Βρήκα video που φαίνεται πως γίνεται η σύνδεση... Επεξ/σία Κυριακή στις 10:28 μμ από ekrepali
BigBlack Δημοσ. Κυριακή στις 10:26 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 10:26 μμ (επεξεργασμένο) Αυτή είναι μιά HAGER MCN 110, ίδια με αυτή που θες να παραγγείλεις. Στον κόκκινο κύκλο είναι η θέση σύνδεσης της διχαλωτής μπάρας, η πίσω θέση είναι για καλώδια και περονωτές μπάρες. Αν θελεις να βάλεις διπολική (1P+N ) όμως θα πρέπει να τη συνδέσεις εκτός μπάρας, υπάρχουν ειδικές διπολικές μπάρες για διπολικές ασφάλειες, δε μπορείς να βάλεις διπολικές μπάρες σε μονοπολικές ασφάλειες και τούμπαλιν. Άσε κανέναν ηλεκτρολόγο να κάνει τη δουλειά, θα μπερδευτείς ή θα έχεις -ο μη γένοιτο- κανένα ατύχημα. Υ.Γ. Μ'εβαλες να τρεχω στην αποθήκη βραδιάτικα! 😇 Επεξ/σία Κυριακή στις 10:38 μμ από BigBlack 2
ekrepali Δημοσ. Κυριακή στις 10:41 μμ Μέλος Δημοσ. Κυριακή στις 10:41 μμ 8 minutes ago, BigBlack said: Άσε κανέναν ηλεκτρολόγο να κάνει τη δουλειά, θα μπερδευτείς ή θα έχεις -ο μη γένοιτο- κανένα ατύχημα. Eννοείται, δε βάζω χέρι στο πίνακα... θα φέρω ηλεκτρολόγο. Απλά θέλω να πάρω μια μάρκα της προκοπής, κι όχι ό,τι βρεθεί εκείνη τη στιγμή άρπα-κόλλα. Thanks για την επιβεβαίωση πως είναι συμβατή. Άκουσαν οι δικοί μου ένα ζουζούνισμα, είμαι σίγουρος πως είναι απ'τη γραμμή της Legrand. Είχε αλλαχτεί πέρυσι οπότε αποκλείεται να είναι χαλαρή η βίδα στον πίνακα. Θα αλλάξω και τον μικροαυτόματο και την πρίζα που έχω το κλιματιστικό μήπως είναι χαλαρές οι επαφές... αλλιώς μετά αν ξαναζουζουνίσει θα πρέπει να τσεκάρω τον πυκνωτή του κλιματιστικού.
BigBlack Δημοσ. Κυριακή στις 10:51 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 10:51 μμ (επεξεργασμένο) 15 minutes ago, ekrepali said: Eννοείται, δε βάζω χέρι στο πίνακα... θα φέρω ηλεκτρολόγο. Απλά θέλω να πάρω μια μάρκα της προκοπής, κι όχι ό,τι βρεθεί εκείνη τη στιγμή άρπα-κόλλα. Thanks για την επιβεβαίωση πως είναι συμβατή. Άκουσαν οι δικοί μου ένα ζουζούνισμα, είμαι σίγουρος πως είναι απ'τη γραμμή της Legrand. Είχε αλλαχτεί πέρυσι οπότε αποκλείεται να είναι χαλαρή η βίδα στον πίνακα. Θα αλλάξω και τον μικροαυτόματο και την πρίζα που έχω το κλιματιστικό μήπως είναι χαλαρές οι επαφές... αλλιώς μετά αν ξαναζουζουνίσει θα πρέπει να τσεκάρω τον πυκνωτή του κλιματιστικού. Μην αποκλείεις χαλάρωση, ιδίως στους ουδέτερους. Καλό είναι να δεις και συνολικά το υλικό του πίνακά σου (οι ασφάλειες της GE είναι πολύ ταλαιπωρημένες όπως και η ABB, βάζει κανείς χέρι συχνά;), για τα κλιματιστικά να βάλεις διπολικές ασφάλειες κι ένα ρελεδάκι κλάσης F. Αν διαθέσεις 100-150 ευρώ + εργατικά θα έχεις καλό αποτέλεσμα. Πάρε υλικά ίδιας μάρκας/σειράς, η Hager θεωρώ πως έχει καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής έναντι της ABB στα στάνταρ υλικά. Επεξ/σία Κυριακή στις 10:56 μμ από BigBlack
ekrepali Δημοσ. Κυριακή στις 11:12 μμ Μέλος Δημοσ. Κυριακή στις 11:12 μμ 1 minute ago, BigBlack said: Μην αποκλείεις χαλάρωση, ιδίως στους ουδέτερους. Καλό είναι να δεις και συνολικά το υλικό του πίνακά σου (οι ασφάλειες της GE είναι πολύ ταλαιπωρημένες όπως και η ABB, βάζει κανείς χέρι συχνά;), για τα κλιματιστικά να βάλεις διπολικές ασφάλειες, ένα ρελεδάκι κλάσης F. Αν διαθέσεις 100-150 ευρώ + εργατικά θα έχεις καλό αποτέλεσμα. Oι GE είναι 20ετίας... Η μια 10άρα είναι για το λέβητα. Η άλλη 10άρα για υπνοδωμάτια (χαμηλό φορτίο) και 1 κλιματιστικό 12btu. Οι 16άρες είναι για ενισχυμένες πρίζες (πληντύρια, ατμοσίδερο). Όλες αυτές δεν έχουν παρουσιάσει το παραμικρό πρόβλημα. Η ABB είναι για φούρνο/κεραμική εστία, είχε αλλαχτεί πριν 5 χρόνια. Eπειδή τα πλήκτρα αφής στη κεραμική εστία είναι ευαίσθητα και ανάβουν εύκολα... ανεβοκατεβαίνει κάθε μέρα η ασφάλεια για μαγείρεμα, γι'αυτό έχει φύγει το χρώμα. Η Legrand δίνει σε 1 κλιματιστικό 12btu, ψυγείο, pc-περιφερειακά, τηλεόραση κλπ. Αυτή τρώει το μεγάλο ζόρι. Θα δοκιμάσω τα βασικά που ανέφερα κι αν ξανακάνει το ίδιο, βλέπω στη πορεία. 100-150 γι'αυτά που λες δεν έχω να δώσω, δυστυχώς. Το ξέρω ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές κάποια στιγμή, όπως και να τραβηχτούν νέες γραμμές για τα κλιματιστικά... αλλά θα πρέπει να σκαφτεί, να σοβατιστεί και να βαφτεί το μισό σπίτι μετά.
BigBlack Δημοσ. Κυριακή στις 11:40 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 11:40 μμ (επεξεργασμένο) 30 minutes ago, ekrepali said: Oι GE είναι 20ετίας... Η μια 10άρα είναι για το λέβητα. Η άλλη 10άρα για υπνοδωμάτια (χαμηλό φορτίο) και 1 κλιματιστικό 12btu. Οι 16άρες είναι για ενισχυμένες πρίζες (πληντύρια, ατμοσίδερο). Όλες αυτές δεν έχουν παρουσιάσει το παραμικρό πρόβλημα. Η ABB είναι για φούρνο/κεραμική εστία, είχε αλλαχτεί πριν 5 χρόνια. Eπειδή τα πλήκτρα αφής στη κεραμική εστία είναι ευαίσθητα και ανάβουν εύκολα... ανεβοκατεβαίνει κάθε μέρα η ασφάλεια για μαγείρεμα, γι'αυτό έχει φύγει το χρώμα. Η Legrand δίνει σε 1 κλιματιστικό 12btu, ψυγείο, pc-περιφερειακά, τηλεόραση κλπ. Αυτή τρώει το μεγάλο ζόρι. Θα δοκιμάσω τα βασικά που ανέφερα κι αν ξανακάνει το ίδιο, βλέπω στη πορεία. 100-150 γι'αυτά που λες δεν έχω να δώσω, δυστυχώς. Το ξέρω ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές κάποια στιγμή, όπως και να τραβηχτούν νέες γραμμές για τα κλιματιστικά... αλλά θα πρέπει να σκαφτεί, να σοβατιστεί και να βαφτεί το μισό σπίτι μετά. H ABB που ανοιγοκλείνει συνέχεια καλό είναι να αλλαχτεί και να μπεί και ραγοδιακόπτης για να γίνεται ο χειρισμός, δεν είναι σχεδιασμένες οι ασφάλειες για τόσους χειρισμούς. Για τα υπόλοιπα που λες καταλαβαίνω την κατάσταση, κάνε όμως μιά απόπειρα να απομονώσεις τα κλιματιστικά, έστω και περνώντας εξωτερικά καλώδια με καναλάκι αν γίνεται. Στο σπίτι της αδελφής μου που είναι του '50 αναγκαστικά τα πέρασα εξωτερικά για τα κλιματιστικά και... τα συνήθισαν, δεν τα βλέπουν πιά, ιδίως αφού δροσίζονται/ζεσταίνονται και έχουν μιά άνεση που δεν την είχαν. Βάλε τουλάχιστον τον ηλεκτρολόγο, εκτός από τον πίνακα (σφιξίματα, έλεγχος ρελέ, αλλαγή ασφαλειών) να ελέγξει τις καλωδιώσεις (μόνωση, πτώση τάσης κλπ) ιδίως αυτές που ταλαιπωρούνται. Καλή επιτυχία εύχομαι! Επεξ/σία Κυριακή στις 11:42 μμ από BigBlack 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα