Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, cb_papi είπε

Καλησπέρα,

Έχω κάνει μία καθαρά τεχνική ερώτηση,  η οποία θέλω να απαντηθεί από γνώστες ή μηχανικούς με τριβή στο συγκεριμένο αντικείμενο. Κάποιοι συμφορουμίτες προσέφεραν χρήσιμες τεχνικές απαντήσεις.

Δεν έχω δώσει πληροφορίες σχετικά με νομικά/ιδιοκτησιακά θέματα, διότι λόγω επαγγέλματος έχω μεγάλη εμπειρία από δίκαιο συμβάσεων και έχω τους κατάλληλους δικηγόρους/ειδικούς να με συμβουλέψουν για το αν έχει νόημα και το πως θα κινηθώ εφόσον διαπιστωθεί παρατυπία - πάντα στη βάση και με τις ιδιαιτερότητες της υπόθεσης μου. Οπότε δεν χρειάζομαι συμβουλές στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος που έχω ρωτήσει εαν υπάρχει και κάποιος μηχανικός που μπορεί να πραγματοποιήσει αυτοψία, να επιβεβαιώσει την ύπαρξη/έκταση της παρατυπίας και να μας εξηγήσει αν/πώς και με τί κόστος θα μπορούσαμε να την αποκαταστήσουμε. Χρειάζομαι τεχνικό εμπειρογνώμονα και όχι δικηγόρο.

Επίσης μου κάνει εντύπωση η τελευταία παράγραφος του μηνύματος σου. Λόγω ορθογραφίας θα υπέθετα ότι δεν είσαι δικηγόρος, οπότε γιατί είσαι τόσο απόλυτος περί ευθύνης ιδιοκτητών;

Ok

Καλή συνέχεια.

Επεξ/σία από DrLo
  • Confused 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, cb_papi είπε

και έχω τους κατάλληλους δικηγόρους/ειδικούς να με συμβουλέψουν για το αν έχει νόημα και το πως θα κινηθώ εφόσον διαπιστωθεί παρατυπία

Αυτοί οι καταλληλοι δικηγόροι, γνωρίζουν να σε συμβουλεψουν το πως θα κινηθείς αν διαπιστωθει παρατυπια, αλλα δεν γνωρίζουν να σου πουνε πως θα διαπιστωσεις την παρατυπια ? Στην τελικη να σου πουνε τι "διαπιστωση" χρειαζονται για να κινηθούν νομικα. Φαντάζομαι με το "μου το ειπανε στο insomnia" δεν θα κινηθούν νομικα.
Αν και με τους δικηγόρους, ποτέ δεν ξέρεις....

Εμενα θα μου εφτανε για παραδειγμα να τηλεφωνήσω στο φιλαράκι μου που ειναι εγκαταστατης ανελκυστηρων 40 χρονια. Εσενα θα σου εφτανε? στους δικηγόρους ?

Αυτοί λοιπον που ειναι και αυτοι που θα σε συμβουλεψουν νομικα, θα σου πουνε τι διαπιστωση χρειαζονται για να προχωρησουν.

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Vstromrider είπε

Αυτοί οι καταλληλοι δικηγόροι, γνωρίζουν να σε συμβουλεψουν το πως θα κινηθείς αν διαπιστωθει παρατυπια, αλλα δεν γνωρίζουν να σου πουνε πως θα διαπιστωσεις την παρατυπια ? Στην τελικη να σου πουνε τι "διαπιστωση" χρειαζονται για να κινηθούν νομικα. Φαντάζομαι με το "μου το ειπανε στο insomnia" δεν θα κινηθούν νομικα.
Αν και με τους δικηγόρους, ποτέ δεν ξέρεις....

Εμενα θα μου εφτανε για παραδειγμα να τηλεφωνήσω στο φιλαράκι μου που ειναι εγκαταστατης ανελκυστηρων 40 χρονια. Εσενα θα σου εφτανε? στους δικηγόρους ?

Αυτοί λοιπον που ειναι και αυτοι που θα σε συμβουλεψουν νομικα, θα σου πουνε τι διαπιστωση χρειαζονται για να προχωρησουν.

Αφου γραφει ξεκαθαρα στην αρχη του θεματος. απλα επιλεγεις να διαβαζεις μονο οτι θες

Στις 5/1/2025 στις 10:31 ΜΜ, cb_papi είπε

θα καλέσω μηχανικό να κάνει μετρήσεις μόνος του και να το επιβεβαιώσει ενυπόγραφα πριν προχωρήσω σε αγωγή.

Επεξ/σία από LabrakisG1992
  • Like 2
Δημοσ.
17 ώρες πριν, cb_papi είπε

Έχω την κάτοψη από την οικοδομική άδεια, στην οποία φαίνεται ότι το φρεάτιο έχει διαστάσεις 1.70x1.40, ωστόσο δεν γράφει κάτι για τις εσωτερικές διαστάσεις του θαλάμου. Υπάρχει κάποιο άλλο έγγραφο στις καινούργιες οικοδομικές άδειες στο οποίο αναγράφονται οι εσωτερικές διαστάσεις, για να το ζητήσω από την πολεοδομία;

η μελέτη για την άδεια περιλαμβάνει και μελέτη ανελκυστήρα, εκεί φαίνεται και σε σχεδία κατόψεων και τομών οι διαστάσεις του θαλάμου όπως υπάρχουν και στο τεύχος υπολογισμών ανελκυστήρα.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Moderators
Δημοσ.

Να διορθωθεί είναι πρακτικά αδύνατο εκτός αν για κάποιο λόγο έχει φρεάτιο πχ 3χ3 και για κάποιο λόγο (οικονομία) έβαλε θάλαμο αρκετά μικρότερο - που για κατασκευαστή η διαφορά τιμής του θαλάμου είναι αστεία οπότε δεν έχει νόημα

Ρώτησα παλιό μου αφεντικό (συντηρητή-εγκαταστατη) και ακόμα και σήμερα ισχύει αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω βγάζουν άδεια κανονικά με 1,25χ1

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 ώρες πριν, cb_papi είπε

Χρόνος και χρήμα υπάρχει να ασχοληθούμε, διότι ο κατασκευαστής φέρθηκε απαράδεκτα και παράνομα σε διάφορα θέματα - και θα τον κυνηγήσουμε αρκετά σύντομα όλοι οι όροφοι. Το θέμα του ανελκυστήρα θα είναι απλώς ένα επιπλέον σημείο που θα αναφερθεί στην αγωγή μας. Αυτό που ήθελα ήταν μία πρώτη επιβεβαίωση πριν προσλάβουμε μηχανικό να εξετάσει την άδεια, να κάνει τις μετρήσεις και να μας δώσει μία έκθεση που να επιβεβαιώνει τις υποθέσεις μας.

Επίσης αν κάποιος έχει υπόψιν μηχανικό που να γνωρίζει από θέματα ανελκυστήρων στην Αθήνα για να κάνει τα παραπάνω, μπορεί να μου στείλει προσωπικό μήνυμα με τα στοιχεία του.

Εντάξει τότε, αφου έχετε τόσο σοβαρά θέματα με τον κατασκευαστή όπου φτάνετε σε σημείο για αγωγή, πράγμα που σημαίνει χρονιες δικές, έξοδα δικηγόρων, μεγάλο κόστος. Προχωρήστε με βάση το τι σας συμφέρει. 

Να αναφέρετε στον μηχανικό, μάλλον πραγματογνώμον μηχανικό, όλα αυτά και για το φρεάτιο του ανελκυστηρα και θα λάβετε μια αξιόπιστη απάντηση. Πάντως όσον αφορά και μόνο καθαρά το θέμα του φρεατιου, στην περίπτωση που υπάρχει παρανομία, δεν επιδέχεται διόρθωσης κατασκευαστικα. 

Πάντως μου προκαλει μεγάλη εντύπωση να υπάρχουν παρατυπίες και αυθαιρεσίες σε νεοανεγειρομενες οικοδομές. Υποτίθεται πως με τον θεσμό του ελεγκτή δόμησης όλα αυτά είχαν μειωθεί σημαντικά. Η κάποιος ελεγκτής δόμησης δεν έκανε καλά την δουλειά του και λαδωθηκε με πολλά λεφτά για να κάνει τα στραβά μάτια. 

Επεξ/σία από mariosnik_
Δημοσ.

Στα καινουργια ακινητα ισχυει 5ετης εγγυηση απο τον κατασκευαστη βαση νομου,ενας δικηγορος θα σε κατατοπισει καλυτερα 

1. Ποιος είναι ο χρόνος παραγραφής των δικαιωμάτων του αγοραστή από τη νόμιμη εγγύηση;

Τα δικαιώματα του αγοραστή λόγω μη ανταπόκρισης στη σύμβαση παραγράφονται μετά την πάροδο πέντε (5) ετών για τα ακίνητα και δύο (2) ετών για τα κινητά.

1. Τι είναι η νόμιμη εγγύηση;

Ως νόμιμη εγγύηση ορίζεται η ευθύνη που έχει ο πωλητής να παραδώσει πράγμα που να ανταποκρίνεται στη σύμβαση. Το πράγμα ανταποκρίνεται στη σύμβαση, όταν παραδίδεται χωρίς πραγματικά ελαττώματα.

Ο πωλητής εκπληρώνει την υποχρέωσή του αυτή, όταν

α) το πράγμα διαθέτει τις υποκειμενικές απαιτήσεις ανταπόκρισης

β) το πράγμα διαθέτει τις αντικειμενικές απαιτήσεις ανταπόκρισης.

Το πράγμα δεν ανταποκρίνεται στην σύμβαση όταν έχει πραγματικά ελαττώματα, όταν έχει εγκατασταθεί πλημμελώς, όταν, επί κινητού πράγματος, περιορίζεται η χρήση του λόγω δικαιώματος τρίτου, και όταν, επί πράγματος με ψηφιακά στοιχεία, δεν παρέχονται οι προβλεπόμενες ενημερώσεις. Το πωληθέν δεν ανταποκρίνεται στην σύμβαση και όταν λείπουν οι συνομολογημένες ιδιότητες.

• Like 2
  • Moderators
Δημοσ.

Το θεμα είναι άσχετα τι λέει για εγγύηση αν έγινε μικρότερο από ότι ορίζει ο νόμος(που σύμφωνα με ότι έμαθα σήμερα είναι εντός προδιαγραφών - άρα δεν παίζει παρατυπία) δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει, εκτός αν για κάποιο χαζό λόγο ο εγκατάστασης ενώ είχε χώρο στο φρεάτιο έβαλε μικρό θάλαμο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 hours ago, Inuyasha said:

Να διορθωθεί είναι πρακτικά αδύνατο εκτός αν για κάποιο λόγο έχει φρεάτιο πχ 3χ3 και για κάποιο λόγο (οικονομία) έβαλε θάλαμο αρκετά μικρότερο - που για κατασκευαστή η διαφορά τιμής του θαλάμου είναι αστεία οπότε δεν έχει νόημα

Ρώτησα παλιό μου αφεντικό (συντηρητή-εγκαταστατη) και ακόμα και σήμερα ισχύει αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω βγάζουν άδεια κανονικά με 1,25χ1

Μήπως θα σου ήταν εύκολο να τον ρωτήσεις εαν οι άδειες για 1.25x1 αφορούν ειδικές περιπτώσεις; Π.χ. παλαιότερες πολυκατοικίες ή πολυκατοικίες που δεν έχουν υποχρέωση από τον κανονισμό να έχουν ανελκυστήρα (αν για παράδειγμα είναι κτήριο 2-3 ορόφων). Το ρωτάω επειδή η δική μου πολυκατοικία κτίστηκε από την αρχή το 2020, δεν έγινε κάποια ανακαίνιση ή αντικατάσταση ανελκυστήρα.

Επίσης θα μπορούσες να ρωτήσεις αν το άνοιγμα της θύρας πρέπει να είναι 0.85m κατ' ελάχιστο;

11 hours ago, nvel said:

η μελέτη για την άδεια περιλαμβάνει και μελέτη ανελκυστήρα, εκεί φαίνεται και σε σχεδία κατόψεων και τομών οι διαστάσεις του θαλάμου όπως υπάρχουν και στο τεύχος υπολογισμών ανελκυστήρα.

Μήπως γνωρίζεις πώς θα μπορούσα να ζητήσω αντίγραφο αυτής της μελέτης; Υπάρχει η ηλεκτρονική υπηρεσία του Δήμου εδώ https://www.cityofathens.gr/service/aitisi-stelechon-kai-fakelon-oikodomi-4/ αλλά δεν ξέρω πως ακριβώς να ζητήσω το συγκεκριμένο έγγραφο. Σε προηγούμενο αίτημα μου απλά είχαν στείλει αντίγραφο της ηλεκτρολογικής κάτοψης (που δεν έγραφε κάτι για τον ανελκυστήρα) και αντίγραφο της πράξης χορήγησης της άδειας που δεν είχε κανένα τεχνικό στοιχείο. 

Ευχαριστώ!

Επεξ/σία από cb_papi
Δημοσ.
21 hours ago, DrLo said:

Εγώ δε θα σταθώ αν ο ανελκυστήρας είναι σύμφωνος ή όχι.

έστω ότι δεν είναι.

Τι ακριβώς σκέφτεσαι ότι σημαίνει "θα κάνω καταγγελία".

- "καταγγελία" τι σημαίνει ; αγωγή ; και με βάση ποιά υποχρέωση ποιού προς εσένα που υπάρχει ακομα;

- σε ποιόν ;

• ... στον ιδιοκτητη που πχ το νοικιάζεις;
  • .... στον κατασκευαστή αν του ανάθεσες ΕΣΥ να το κατασκευσει για σένα και αυτό θεωρείς ότι είνια αντίθετο με το συμβόλαιο που κάνατε ;
  • ... στον προηγούμενο ιδιοκτήτη που από τον οποίο το αγόρασες εσύ;

Αν αυτό ς πούμε είναι όντως πολεοδιμική παράβαση (είναι;) δε δημιουργεί αυτόματα θέμα σε όλους τους ιδιοκτήτες; οι άλλοι τι λένε. Για τις πολεοδιμικις παραβάσεις οι πρώτοι που θα πρεπει να δώσουν λόγο είνι οι ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ.

Για τις πολεοδομικές παραβάσεις ο πρώτος που πρέπει να δώσει λόγο ειναι ο μηχανικός που πιστοποιεί την μελέτη/σχέδια. Γι υτο πληρώθηκε κ γι'αυτό είναι υποχρεωτικό βάση νόμου ποιος υπογράφει τι. 

Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καμία υποχρέωση να ξέρουν την νομοθεσία.

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.
32 λεπτά πριν, cb_papi είπε

Μήπως θα σου ήταν εύκολο να τον ρωτήσεις εαν οι άδειες για 1.25x1 αφορούν ειδικές περιπτώσεις; Π.χ. παλαιότερες πολυκατοικίες ή πολυκατοικίες που δεν έχουν υποχρέωση από τον κανονισμό να έχουν ανελκυστήρα (αν για παράδειγμα είναι κτήριο 2-3 ορόφων). Το ρωτάω επειδή η δική μου πολυκατοικία κτίστηκε από την αρχή το 2020, δεν έγινε κάποια ανακαίνιση ή αντικατάσταση ανελκυστήρα.

Επίσης θα μπορούσες να ρωτήσεις αν το άνοιγμα της θύρας πρέπει να είναι 0.85m κατ' ελάχιστο;

Μήπως γνωρίζεις πώς θα μπορούσα να ζητήσω αντίγραφο αυτής της μελέτης; Υπάρχει η ηλεκτρονική υπηρεσία του Δήμου εδώ https://www.cityofathens.gr/service/aitisi-stelechon-kai-fakelon-oikodomi-4/ αλλά δεν ξέρω πως ακριβώς να ζητήσω το συγκεκριμένο έγγραφο. Σε προηγούμενο αίτημα μου απλά είχαν στείλει αντίγραφο της ηλεκτρολογικής κάτοψης (που δεν έγραφε κάτι για τον ανελκυστήρα) και αντίγραφο της πράξης χορήγησης της άδειας που δεν έχιε κανένα τεχνικό στοιχείο. 

Ευχαριστώ!

Για το μέγεθος θαλάμου είναι καθαρά στο χέρι του εργολάβου /εγκαταστατη ανάλογα το χώρο που έχουν διαθέσιμο, συνήθως πάνε με το μικρότερο δυνατό για να μειώσουν το κόστος (αλλά και ο εργολάβος να κερδίσει και το τελευταίο εκατοστό που μπορεί)

Όσο για τη θύρα συνήθως πάει ανάλογα με το μέγεθος του θαλάμου αλλά θα το κοιτάξει αν έχει ελάχιστο άνοιγμα

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
36 λεπτά πριν, bilya είπε

Για τις πολεοδομικές παραβάσεις ο πρώτος που πρέπει να δώσει λόγο ειναι ο μηχανικός που πιστοποιεί την μελέτη/σχέδια. Γι υτο πληρώθηκε κ γι'αυτό είναι υποχρεωτικό βάση νόμου ποιος υπογράφει τι. 

Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καμία υποχρέωση να ξέρουν την νομοθεσία.

Ok.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι αν πχ έχει το σπίτι σου κάτι στραβό το πρώτο που ρωτάνε είναι , ποιος το σχεδίασε και έχτισε. Δίνεις το όνομα του και ξεμπερδευεις, κανείς δε σε ξανά ενοχλεί.

πχ το σπίτι σου είναι 100 τετραγωνικά αντί 90 τρέχουν τον μηχανικό γιατί το έχτισε μεγαλύτερο από όσο επιτρεπόταν. 

Επίσης αν μετρήσεις τι σπίτι σου και το βρεις μικρότερο από όσο έπρεπε να είναι με βάση τα σχέδια, μπορείς να πάσα στιγμή να ζητήσεις από τον εργολάβο να στο μεγαλώσει με βάση τα σχέδια.

Καλή συνέχεια.

Επεξ/σία από DrLo
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, DrLo said:

Ok.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι αν πχ έχει το σπίτι σου κάτι στραβό το πρώτο που ρωτάνε είναι , ποιος το σχεδίασε και έχτισε. Δίνεις το όνομα του και ξεμπερδευεις, κανείς δε σε ξανά ενοχλεί.

πχ το σπίτι σου είναι 100 τετραγωνικά αντί 90 τρέχουν τον μηχανικό γιατί το έχτισε μεγαλύτερο από όσο επιτρεπόταν. 

Επίσης αν μετρήσεις τι σπίτι σου και το βρεις μικρότερο από όσο έπρεπε να είναι με βάση τα σχέδια, μπορείς να πάσα στιγμή να ζητήσεις από τον εργολάβο να στο μεγαλώσει με βάση τα σχέδια.

Καλή συνέχεια.

Eίχα απορία γιατί οι κατασκευαστές συνεχίζουν να κάνουν τόσες λαμογιές στις οικοδομές τους ακόμη και σήμερα παρά τα αυστηρά πρότυπα και προδιαγραφές που σου επιτρέπουν να τις ανακαλύψεις σχετικά εύκολα ακόμη και αν δεν είσαι σχετικός με τον κλάδο, αρκεί να έχεις λίγο μυαλό.

Προφανώς η απάντηση είναι ότι υπάρχουν πολλά κορόιδα που σκέφτονται όπως εσύ, και τα γλεντάνε αβέρτα.

Ok. Καλή συνέχεια.

Επεξ/σία από cb_papi
Δημοσ.
10 ώρες πριν, cb_papi είπε

Μήπως γνωρίζεις πώς θα μπορούσα να ζητήσω αντίγραφο αυτής της μελέτης; Υπάρχει η ηλεκτρονική υπηρεσία του Δήμου εδώ https://www.cityofathens.gr/service/aitisi-stelechon-kai-fakelon-oikodomi-4/ αλλά δεν ξέρω πως ακριβώς να ζητήσω το συγκεκριμένο έγγραφο. Σε προηγούμενο αίτημα μου απλά είχαν στείλει αντίγραφο της ηλεκτρολογικής κάτοψης (που δεν έγραφε κάτι για τον ανελκυστήρα) και αντίγραφο της πράξης χορήγησης της άδειας που δεν είχε κανένα τεχνικό στοιχείο.

δεν γνωρίζω, στο link που έβαλες δεν παίρνεις όλα τα σχεδία και τεύχη της άδειας, ρώτα τον μηχανικό που έκανε την H/M μελέτη αν σου τη δώσει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...