cb_papi Δημοσ. Κυριακή στις 07:11 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 07:11 μμ Μένω σε μία νεόδμητη επταόροφη πολυκατοικία στην Αθήνα η οποία κτίστηκε με οικοδομική άδεια του 2020. Η πολυκατοικία είναι οροφοδιαμερίσματα, δηλ. δεν έχει γραφεία ή επαγγελματικούς χώρους. Χρειάστηκε πριν λίγες μέρες να μετρήσω τις ωφέλιμες διαστάσεις του ασανσέρ για να επιβεβαιώσω ότι χωράει κάποιο μεγάλο αντικείμενο που θέλω να φέρω στον όροφο μου. Από τις μετρήσεις μου βλέπω ότι οι πραγματικές εσωτερικές διαστάσεις του ανελκυστήρα είναι 1.23m χ 1.15m, με το 1.23m να είναι η απόσταση μεταξύ του καθρέπτη στο πίσω μέρος και του εσωτερικού τοιχώματος της πόρτας όταν η πόρτα είναι κλειστή. Νόμιζα ότι σε τόσο καινούργιες πολυκατοικίες ο ωφέλιμος χώρος του ασανσέρ πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.40m x 1.10m λόγω αναπηρικών αμαξιδίων. Κάνω λάθος;
panther_512 Δημοσ. Κυριακή στις 07:38 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 07:38 μμ Νομιζω οτι έχεις απόλυτο δίκιο. Μπορεί να σηκώνει και καταγγελία... Κάποιος συμφορουμιτης ίσως να ξέρει καλύτερα. 1
Vstromrider Δημοσ. Κυριακή στις 11:23 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 11:23 μμ 3 ώρες πριν, panther_512 είπε Μπορεί να σηκώνει και καταγγελία... Αντε και εχεις δικιο. Καταγγελια για να γινει τι ? να δειξει το ποσο παλιανθρωπος ειναι καποιος? γιατι αλλη λύση δεν μπορεί να υπάρξει. Το ασανσερ ότι ειναι, αυτο θα συνεχίσει να ειναι. Ούτε θα φαρδύνει, ούτε θα στενέψει. 4 ώρες πριν, cb_papi είπε Χρειάστηκε πριν λίγες μέρες να μετρήσω τις ωφέλιμες διαστάσεις του ασανσέρ για να επιβεβαιώσω ότι χωράει κάποιο μεγάλο αντικείμενο που θέλω να φέρω στον όροφο μου. τι ειναι αυτο το "μεγαλο αντικειμενο" και ποιος σου λεει οτι επιτρεπεται να ανεβει με εναν ανελκυστηρα ανθρωπων και οχι εμπορευματων ? 1 1
cb_papi Δημοσ. Κυριακή στις 11:31 μμ Μέλος Δημοσ. Κυριακή στις 11:31 μμ (επεξεργασμένο) 14 minutes ago, Vstromrider said: Αντε και εχεις δικιο. Καταγγελια για να γινει τι ? να δειξει το ποσο παλιανθρωπος ειναι καποιος? γιατι αλλη λύση δεν μπορεί να υπάρξει. Το ασανσερ ότι ειναι, αυτο θα συνεχίσει να ειναι. Ούτε θα φαρδύνει, ούτε θα στενέψει. τι ειναι αυτο το "μεγαλο αντικειμενο" και ποιος σου λεει οτι επιτρεπεται να ανεβει με εναν ανελκυστηρα ανθρωπων και οχι εμπορευματων ? Καλησπέρα, Για την πρώτη ερώτηση σου, ο κατασκευαστής έχει κάνει και άλλες παρατυπίες. Οπότε αν είναι και ο ανελκυστήρας μία από αυτές, καλό θα ήταν να το γνωρίζω. Φυσικά, εφόσον επιβεβαιωθεί η υπόνοια μου εδώ στο forum, θα καλέσω μηχανικό να κάνει μετρήσεις μόνος του και να το επιβεβαιώσει ενυπόγραφα πριν προχωρήσω σε αγωγή. Για την 2η ερώτηση σου, νομίζω ότι δεν έχει σημασία. Αλλά επειδή είσαι αδιάκριτος θα σου πω ότι έπρεπε να έρθει άνθρωπος με ηλεκτρικό αμαξίδιο στον όροφο μου το οποίο δεν χώραγε επειδή χρειαζόταν 10 εκατοστά παραπάνω για να μπει στο ασανσέρ, οπότε θέλω να ξέρω αν θα πρέπει να κάνω εγώ τροποποιήσεις ή αν πρέπει να ζητήσω τα ρέστα από τον κατασκευαστή. Επεξ/σία Κυριακή στις 11:38 μμ από cb_papi 1
Vstromrider Δημοσ. Δευτέρα στις 08:09 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 08:09 πμ Ο ανθρωπος με ηλεκτρικο αμαξιδιο λοιπον ειναι "μεγαλο αντικειμενο", εγω ειμαι "αδιακριτος" και το "μενω" οπως συμπεραινω απο τα επομενα λεγομενα σου, σημαινει "εχω αγοράσει". Συνεπως λοιπον έχεις αναγκη απο μετακινηση ανθρωπου με προβληματα κίνησης, εισαι ιδιοκτήτης διαμερισματος και ψαχνεις να βρεις αν εχει ευθύνη ο κατασκευαστης και αν το ακινητο που αγορασες εχει ελαττωμα. Το παραπανω λοιπον δεν εχει καμια σχεση με το συμπερασμα που βγαινει απο το 1ο post σου, που η πιο λογικη απαντηση ειναι "αν θελεις να κουβαλησεις ψυγειο, πληρωσε 100€ ενα αναβατοριο να στο ανεβασει. Τι ψαχνεις να βρεις με τις διαστασεις του ασανσερ?" Στο θεμα μας τωρα. 99% δεν εχει καμια παρατυπια στον ανελκυστηρα. Την οικοδομη την εχει δει και ξαναδει ελεγκτης δομησης, αν μιλας για αδεια του 2020. Πας στην πολεοδομια, παιρνεις αντιγραφα απο τα σχεδια της οικοδομης, και βλεπεις τι φρεατιο ασανσερ εχει στην αδεια η οικοδομή. 1 1
panther_512 Δημοσ. Δευτέρα στις 08:45 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 08:45 πμ Στον παρακάτω σύνδεσμο αναφέρεται ότι οι ανελκυστήρες, αναφορικά με διαστάσεις θαλάμου και εξυπηρέτηση αμεα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Ο μικρότερος δυνατός θάλαμος είναι 1.25 Χ 1.00 https://electrologos.gr/prodiagrafes-kai-nomothesia-gia-anelkystires-amea/ 1
LabrakisG1992 Δημοσ. Δευτέρα στις 04:35 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 04:35 μμ 8 ώρες πριν, Vstromrider είπε Την οικοδομη την εχει δει και ξαναδει ελεγκτης δομησης, αν μιλας για αδεια του 2020. Ενταξει αν την εχει δει και την εχει ξαναδει ελεγκτης δομησης, τοτε σιγουρα ειναι μια χαρα 👍 2 4
cb_papi Δημοσ. Δευτέρα στις 04:42 μμ Μέλος Δημοσ. Δευτέρα στις 04:42 μμ 8 hours ago, Vstromrider said: Ο ανθρωπος με ηλεκτρικο αμαξιδιο λοιπον ειναι "μεγαλο αντικειμενο", εγω ειμαι "αδιακριτος" και το "μενω" οπως συμπεραινω απο τα επομενα λεγομενα σου, σημαινει "εχω αγοράσει". Συνεπως λοιπον έχεις αναγκη απο μετακινηση ανθρωπου με προβληματα κίνησης, εισαι ιδιοκτήτης διαμερισματος και ψαχνεις να βρεις αν εχει ευθύνη ο κατασκευαστης και αν το ακινητο που αγορασες εχει ελαττωμα. Το παραπανω λοιπον δεν εχει καμια σχεση με το συμπερασμα που βγαινει απο το 1ο post σου, που η πιο λογικη απαντηση ειναι "αν θελεις να κουβαλησεις ψυγειο, πληρωσε 100€ ενα αναβατοριο να στο ανεβασει. Τι ψαχνεις να βρεις με τις διαστασεις του ασανσερ?" Στο θεμα μας τωρα. 99% δεν εχει καμια παρατυπια στον ανελκυστηρα. Την οικοδομη την εχει δει και ξαναδει ελεγκτης δομησης, αν μιλας για αδεια του 2020. Πας στην πολεοδομια, παιρνεις αντιγραφα απο τα σχεδια της οικοδομης, και βλεπεις τι φρεατιο ασανσερ εχει στην αδεια η οικοδομή. Έχω την κάτοψη από την οικοδομική άδεια, στην οποία φαίνεται ότι το φρεάτιο έχει διαστάσεις 1.70x1.40, ωστόσο δεν γράφει κάτι για τις εσωτερικές διαστάσεις του θαλάμου. Υπάρχει κάποιο άλλο έγγραφο στις καινούργιες οικοδομικές άδειες στο οποίο αναγράφονται οι εσωτερικές διαστάσεις, για να το ζητήσω από την πολεοδομία; Σε γενικές γραμμές, η ερώτηση μου (προς μηχανικούς προφανώς και όχι άτομα που σκέφτονται με τη λογική του "αφού έχει γίνει θα είναι και νόμιμο"), είναι εαν η νομοθεσία προβλέπει ότι σε κάθε περίπτωση οι ελάχιστες εσωτερικές διαστάσεις του θαλάμου θα πρέπει να είναι 1.40x1.10 και το άνοιγμα της πόρτας 85cm. Ας πούμε βλέπω αυτό το PDF στο Υπ. Περιβάλλοντος https://ypen.gov.gr/wp-content/uploads/legacy/Files/Xorotaxia kai Astiko Perivallon/Astikh Anaplash/Politikes kai Protypa/Kefalaio 5.pdf που γράφει αυτά τα νούμερα στη 2η σελίδα, αλλά δεν κάνει παραπομπή σε συγκεκριμένο νόμο - οπότε δεν ξέρω από πότε ίσχυε αυτή η απαίτηση. 8 hours ago, panther_512 said: Στον παρακάτω σύνδεσμο αναφέρεται ότι οι ανελκυστήρες, αναφορικά με διαστάσεις θαλάμου και εξυπηρέτηση αμεα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Ο μικρότερος δυνατός θάλαμος είναι 1.25 Χ 1.00 https://electrologos.gr/prodiagrafes-kai-nomothesia-gia-anelkystires-amea/ Αυτό φαίνεται να το επιτρέπει το Ευρωπαικό Πρότυπο του 2003, όμως δεν είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός κανονισμός δεν είναι πιο αυστηρός. Για παράδειγμα, ακριβώς παρακάτω στην ιστοσελίδα λέει πως το Πρότυπο επιτρέπει άνοιγμα πόρτας 80cm, ενώ ο ελληνικός κανονισμός όχι.
lary7 Δημοσ. Δευτέρα στις 04:47 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 04:47 μμ 8 ώρες πριν, Vstromrider είπε Στο θεμα μας τωρα. 99% δεν εχει καμια παρατυπια στον ανελκυστηρα. Την οικοδομη την εχει δει και ξαναδει ελεγκτης δομησης, αν μιλας για αδεια του 2020. Πας στην πολεοδομια, παιρνεις αντιγραφα απο τα σχεδια της οικοδομης, και βλεπεις τι φρεατιο ασανσερ εχει στην αδεια η οικοδομή. 1.40Χ1.10 είναι εδώ και χρόνια οι ελάχιστες διαστάσεις, 8 ατόμων ανελκυστήρες. Δεν ελέγχει κανείς όμως γιατί μπορεί το φρεάτιο να ειναι φαρδύ αλλά ο ανελκυστήρας που θα μπεί να φάει παραπάνω χώρο.Ούτε ο ελεγκτής καλείτε να μετρήσει τον ανελκυστήρα, μόνο επαλήθευση των σχεδίων κάνει. 1
mariosnik_ Δημοσ. Δευτέρα στις 06:21 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 06:21 μμ (επεξεργασμένο) Σε ανελκυστήρα πολυκατοικίας με άδεια του 1986, το ασανσέρ είναι αρκετά φαρδύ και χωράει άνετα να περάσει καροτσάκι μαζί με άλλα 3-5 άτομα, δεν θυμάμαι ποσων ατόμων είναι το ασανσέρ. Η καταγγελία είναι δικαίωμα σου να την κάνεις, αλλά πρέπει να σκεφτείς και στο κατά πόσο είναι εφικτό να διορθωθεί κάτι πέραν από το να πάμε και να του κοπανισουν ένα πρόστιμο στο κεφάλι. Δηλαδή εάν έπρεπε το φρεάτιο του ανελκυστήρα να ήταν μεγαλύτερο και αυτό δεν έγινε, τότε δεν υπάρχει περίπτωση τώρα να αλλάξει. Στα κτίρια που υπήρχε ο θεσμός του ελεγκτή δόμησης είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουν αυθαιρεσίες. Η άλλη περίπτωση είναι να τοποθετήθηκε ανελκυστήρας που κατασκευαστικα τρώει πολύ οφελιμο χώρο από το φρεάτιο με αποτέλεσμα να είναι μικρές οι εσωτερικές διαστάσεις. Αν ο εργολάβος είχε την υποχρέωση να τοποθετήσει σύστημα άλλων διαστάσεων, μόνο με δικαστήριο θα τον αναγκάσετε να ξηλώσει το παλιό και να βάλει άλλον, σε κάθε περίπτωση τα έξοδα άμεσα θα τα πληρώσετε εσείς για οτιδήποτε αλλαγές. Επεξ/σία Δευτέρα στις 06:21 μμ από mariosnik_
cb_papi Δημοσ. Δευτέρα στις 06:40 μμ Μέλος Δημοσ. Δευτέρα στις 06:40 μμ (επεξεργασμένο) 23 minutes ago, mariosnik_ said: Σε ανελκυστήρα πολυκατοικίας με άδεια του 1986, το ασανσέρ είναι αρκετά φαρδύ και χωράει άνετα να περάσει καροτσάκι μαζί με άλλα 3-5 άτομα, δεν θυμάμαι ποσων ατόμων είναι το ασανσέρ. Η καταγγελία είναι δικαίωμα σου να την κάνεις, αλλά πρέπει να σκεφτείς και στο κατά πόσο είναι εφικτό να διορθωθεί κάτι πέραν από το να πάμε και να του κοπανισουν ένα πρόστιμο στο κεφάλι. Δηλαδή εάν έπρεπε το φρεάτιο του ανελκυστήρα να ήταν μεγαλύτερο και αυτό δεν έγινε, τότε δεν υπάρχει περίπτωση τώρα να αλλάξει. Στα κτίρια που υπήρχε ο θεσμός του ελεγκτή δόμησης είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουν αυθαιρεσίες. Η άλλη περίπτωση είναι να τοποθετήθηκε ανελκυστήρας που κατασκευαστικα τρώει πολύ οφελιμο χώρο από το φρεάτιο με αποτέλεσμα να είναι μικρές οι εσωτερικές διαστάσεις. Αν ο εργολάβος είχε την υποχρέωση να τοποθετήσει σύστημα άλλων διαστάσεων, μόνο με δικαστήριο θα τον αναγκάσετε να ξηλώσει το παλιό και να βάλει άλλον, σε κάθε περίπτωση τα έξοδα άμεσα θα τα πληρώσετε εσείς για οτιδήποτε αλλαγές. Χρόνος και χρήμα υπάρχει να ασχοληθούμε, διότι ο κατασκευαστής φέρθηκε απαράδεκτα και παράνομα σε διάφορα θέματα - και θα τον κυνηγήσουμε αρκετά σύντομα όλοι οι όροφοι. Το θέμα του ανελκυστήρα θα είναι απλώς ένα επιπλέον σημείο που θα αναφερθεί στην αγωγή μας. Αυτό που ήθελα ήταν μία πρώτη επιβεβαίωση πριν προσλάβουμε μηχανικό να εξετάσει την άδεια, να κάνει τις μετρήσεις και να μας δώσει μία έκθεση που να επιβεβαιώνει τις υποθέσεις μας. Επίσης αν κάποιος έχει υπόψιν μηχανικό που να γνωρίζει από θέματα ανελκυστήρων στην Αθήνα για να κάνει τα παραπάνω, μπορεί να μου στείλει προσωπικό μήνυμα με τα στοιχεία του. Επεξ/σία Δευτέρα στις 06:45 μμ από cb_papi
Ultimategr Δημοσ. Δευτέρα στις 09:01 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 09:01 μμ Μπορεις να ρωτησεις καποιον επιθεωρητη ανελκυστηρων,συνηθως ειναι μηχανικοι που εχουν λαβει ειδικευση πανω στους ανελκυστηρες.Επισης να δεις αν ο ανελκυστηρας διαθετει πιστοποιηση και αν ειναι εγγεγραμμενος στα μητρωο ανελκυστηρων του Δημου σου.
cb_papi Δημοσ. Δευτέρα στις 11:33 μμ Μέλος Δημοσ. Δευτέρα στις 11:33 μμ (επεξεργασμένο) 2 hours ago, Ultimategr said: Μπορεις να ρωτησεις καποιον επιθεωρητη ανελκυστηρων,συνηθως ειναι μηχανικοι που εχουν λαβει ειδικευση πανω στους ανελκυστηρες.Επισης να δεις αν ο ανελκυστηρας διαθετει πιστοποιηση και αν ειναι εγγεγραμμενος στα μητρωο ανελκυστηρων του Δημου σου. Ευχαριστώ, θα googlάρω για επιθεωρητές ανελκυστήρων. Ο ανελκυστήρας είναι πιστοποιημένος από την TUV και έχει γίνει καταχώρηση του στο Δήμο. Έχω και το σχετικό αποδεικτικό. Εκεί αναγράφεται ως 7 ατόμων, όχι 8. Για διαστάσεις δεν έχει καμία αναφορά το πιστοποιητικό. Και πάλι, αν υπάρχει κάποιος συμφορουμίτης μηχανικός που ασχολείται με τέτοια θέματα επαγγελματικά στην Αθήνα, μπορεί να μου στείλει μήνυμα με τα στοιχεία του. Επεξ/σία Δευτέρα στις 11:42 μμ από cb_papi
DrLo Δημοσ. Τρίτη στις 12:45 πμ Δημοσ. Τρίτη στις 12:45 πμ (επεξεργασμένο) Εγώ δε θα σταθώ αν ο ανελκυστήρας είναι σύμφωνος ή όχι. έστω ότι δεν είναι. Τι ακριβώς σκέφτεσαι ότι σημαίνει "θα κάνω καταγγελία". - "καταγγελία" τι σημαίνει ; αγωγή ; και με βάση ποιά υποχρέωση ποιού προς εσένα που υπάρχει ακομα; - σε ποιόν ; ... στον ιδιοκτητη που πχ το νοικιάζεις; .... στον κατασκευαστή αν του ανάθεσες ΕΣΥ να το κατασκευσει για σένα και αυτό θεωρείς ότι είνια αντίθετο με το συμβόλαιο που κάνατε ; ... στον προηγούμενο ιδιοκτήτη που από τον οποίο το αγόρασες εσύ; Αν αυτό ς πούμε είναι όντως πολεοδιμική παράβαση (είναι;) δε δημιουργεί αυτόματα θέμα σε όλους τους ιδιοκτήτες; οι άλλοι τι λένε. Για τις πολεοδιμικις παραβάσεις οι πρώτοι που θα πρεπει να δώσουν λόγο είνι οι ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ. Επεξ/σία Τρίτη στις 12:46 πμ από DrLo 1 1
cb_papi Δημοσ. Τρίτη στις 01:18 πμ Μέλος Δημοσ. Τρίτη στις 01:18 πμ (επεξεργασμένο) 39 minutes ago, DrLo said: Εγώ δε θα σταθώ αν ο ανελκυστήρας είναι σύμφωνος ή όχι. έστω ότι δεν είναι. Τι ακριβώς σκέφτεσαι ότι σημαίνει "θα κάνω καταγγελία". - "καταγγελία" τι σημαίνει ; αγωγή ; και με βάση ποιά υποχρέωση ποιού προς εσένα που υπάρχει ακομα; - σε ποιόν ; ... στον ιδιοκτητη που πχ το νοικιάζεις; .... στον κατασκευαστή αν του ανάθεσες ΕΣΥ να το κατασκευσει για σένα και αυτό θεωρείς ότι είνια αντίθετο με το συμβόλαιο που κάνατε ; ... στον προηγούμενο ιδιοκτήτη που από τον οποίο το αγόρασες εσύ; Αν αυτό ς πούμε είναι όντως πολεοδιμική παράβαση (είναι;) δε δημιουργεί αυτόματα θέμα σε όλους τους ιδιοκτήτες; οι άλλοι τι λένε. Για τις πολεοδιμικις παραβάσεις οι πρώτοι που θα πρεπει να δώσουν λόγο είνι οι ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ. Καλησπέρα, Έχω κάνει μία καθαρά τεχνική ερώτηση, η οποία θέλω να απαντηθεί από γνώστες ή μηχανικούς με τριβή στο συγκεριμένο αντικείμενο. Κάποιοι συμφορουμίτες προσέφεραν χρήσιμες τεχνικές απαντήσεις. Δεν έχω δώσει πληροφορίες σχετικά με νομικά/ιδιοκτησιακά θέματα, διότι λόγω επαγγέλματος έχω μεγάλη εμπειρία από δίκαιο συμβάσεων και έχω τους κατάλληλους δικηγόρους/ειδικούς να με συμβουλέψουν για το αν έχει νόημα και το πως θα κινηθώ εφόσον διαπιστωθεί παρατυπία - πάντα στη βάση και με τις ιδιαιτερότητες της υπόθεσης μου. Οπότε δεν χρειάζομαι συμβουλές στο συγκεκριμένο κομμάτι. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που έχω ρωτήσει εαν υπάρχει και κάποιος μηχανικός που μπορεί να πραγματοποιήσει αυτοψία, να επιβεβαιώσει την ύπαρξη/έκταση της παρατυπίας και να μας εξηγήσει αν/πώς και με τί κόστος θα μπορούσαμε να την αποκαταστήσουμε. Χρειάζομαι τεχνικό εμπειρογνώμονα και όχι δικηγόρο. Επίσης μου κάνει εντύπωση η τελευταία παράγραφος του μηνύματος σου. Λόγω ορθογραφίας θα υπέθετα ότι δεν είσαι δικηγόρος, οπότε γιατί είσαι τόσο απόλυτος περί ευθύνης ιδιοκτητών; Επεξ/σία Τρίτη στις 01:27 πμ από cb_papi 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα