Ola150 Δημοσ. Σάββατο στις 07:23 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 07:23 μμ Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους με υγεία! Ήθελα να στήσω νέο μηχάνημα πριν την αλλάγή του χρόνου αλλά με τον 9800x3d την πάτησα. Έχω αγοράσει: Case: Lian Li Lancool III GPU: Sapphire Pulse 7800ΧΤ PSU: Seasonic GX850 80 Plus Gold RAM: Gskill 64GB 6000Mhz CL30 DDR5 CPU Cooler: Peerless Assassin 120 SE Θα αγοράσω τον 9800X3D είτε από Αμερική αν βρω κάποιον γνωστό ή όταν πάω εγώ τον Μάρτιο είτε από Ελλάδα αν βρεθεί πιο γρήγορα διαθέσιμος και όχι σε scalping τιμή (κοιτάω εσένα Plaisio, που τον πήγες από 569€ ---> 600€ ---> 650€) Οπότε μένει η μητρική και ο SSD. Για την μητρική διαβάζω παντού πως και με μια B650 κάνεις δουλειά και δεν χρειάζεται να πάρεις τις x870 κλπ. Αυτό που θα ήθελα από την μητρική μου πέρα από το SPDIF out, είναι το post-code display. Έχω βρει την MSI MAG X870 Tomahawk Wifi στα 310€ που τα έχει και τα δυο. Έχετε υπόψιν κάποια άλλη σε αυτά τα χρήματα ή και πιο φθηνή που να καλύπτει τις ανάγκες μου; Σας ευχαριστώ
tsofras Δημοσ. Σάββατο στις 08:50 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 08:50 μμ 1 ώρα πριν, Ola150 είπε Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους με υγεία! Ήθελα να στήσω νέο μηχάνημα πριν την αλλάγή του χρόνου αλλά με τον 9800x3d την πάτησα. Έχω αγοράσει: Case: Lian Li Lancool III GPU: Sapphire Pulse 7800ΧΤ PSU: Seasonic GX850 80 Plus Gold RAM: Gskill 64GB 6000Mhz CL30 DDR5 CPU Cooler: Peerless Assassin 120 SE Θα αγοράσω τον 9800X3D είτε από Αμερική αν βρω κάποιον γνωστό ή όταν πάω εγώ τον Μάρτιο είτε από Ελλάδα αν βρεθεί πιο γρήγορα διαθέσιμος και όχι σε scalping τιμή (κοιτάω εσένα Plaisio, που τον πήγες από 569€ ---> 600€ ---> 650€) Οπότε μένει η μητρική και ο SSD. Για την μητρική διαβάζω παντού πως και με μια B650 κάνεις δουλειά και δεν χρειάζεται να πάρεις τις x870 κλπ. Αυτό που θα ήθελα από την μητρική μου πέρα από το SPDIF out, είναι το post-code display. Έχω βρει την MSI MAG X870 Tomahawk Wifi στα 310€ που τα έχει και τα δυο. Έχετε υπόψιν κάποια άλλη σε αυτά τα χρήματα ή και πιο φθηνή που να καλύπτει τις ανάγκες μου; Σας ευχαριστώ Αφού δεν έχεις τον επεξεργαστή και δεν βιάζεσαι μπορείς να περιμένεις να δεις τις B850 που θα ανακοινωθούν σε καμία 10αρια μέρες Ωραίο μηχανάκι θα φτιάξεις άντε με το καλό
Ola150 Δημοσ. Σάββατο στις 10:05 μμ Μέλος Δημοσ. Σάββατο στις 10:05 μμ 1 hour ago, tsofras said: Αφού δεν έχεις τον επεξεργαστή και δεν βιάζεσαι μπορείς να περιμένεις να δεις τις B850 που θα ανακοινωθούν σε καμία 10αρια μέρες Ωραίο μηχανάκι θα φτιάξεις άντε με το καλό Ωπ αυτό δεν το ήξερα. Θα το έχω στο νου μου. Ευχαριστώ Θωμά 1
sattack Δημοσ. Σάββατο στις 10:14 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 10:14 μμ (επεξεργασμένο) Φυσικά το πιθανότερο είναι ότι οι Β850 θα ειναι ακριβότερες και όχι φθηνότερες, χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα περισσότερο. 😃 https://www.insomnia.gr/forums/topic/837682-συμβουλή-αγοράς-αμ5-μητρικής-τα-b650-b850-x670-x870-απλά-και-ε-είναι-μόνο-ελάχιστες-προδιαγραφές-το-τσιπάκι-είναι-το-ίδιο/?do=getNewComment ΥΓ. Εννοούσα ακριβότερες από τις Β650. Τώρα είδα καλύτερα ότι γράφεις Χ870 Tomahawk στα 310Ε. Μπερδεύτηκα, στην αρχή νόμιζα ότι είχες γράψει Β650 Tomahawk στα 200Ε, αυτήν που έχω και εγώ, και νόμιζα ότι ψάχνεις ακομα φθηνότερη. Λοιπόν διάβασε λίγο το παραπάνω thread που εγραψα για να καταλάβεις ότι θα δώσεις 100+ Ε παραπάνω χωρίς κανένα λόγο! SPDIF έχει και η B650 Tomahawk, 4 διαγνωστικά led έχει, η μόνη διαφορά είναι τα PCIe 4.0 vs 5.0 και USB 3.2 vs 4.0, που στο παραπάνω thread εξηγώ αναλυτικά γιατί είναι εντελώς άχρηστα. Φυσικά αν κάποιος θέλει, ας πάρει ότι του αρέσει. Αλλά το γράφω εδώ επειδή ρώτησες για φθηνοτερα και εξηγώ αναλυτικα για ποιο λόγο πιστεύω οτι θα γλιτώσεις χρήματα χωρίς να στερηθείς τίποτα σημαντικό. ΥΓ 2. Εκτός αν πιστεύεις ότι οι ψύκτρες στα mosfets είναι καλύτερες και θα βοηθούν στη cpu και στο overclocking. Άλλο αυτό, αλλά και πολλά τα λεφτά. Επεξ/σία Σάββατο στις 10:34 μμ από sattack 1
tsofras Δημοσ. Σάββατο στις 10:55 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 10:55 μμ 40 λεπτά πριν, sattack είπε Φυσικά το πιθανότερο είναι ότι οι Β850 θα ειναι ακριβότερες και όχι φθηνότερες, χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα περισσότερο. 😃 https://www.insomnia.gr/forums/topic/837682-συμβουλή-αγοράς-αμ5-μητρικής-τα-b650-b850-x670-x870-απλά-και-ε-είναι-μόνο-ελάχιστες-προδιαγραφές-το-τσιπάκι-είναι-το-ίδιο/?do=getNewComment ΥΓ. Εννοούσα ακριβότερες από τις Β650. Τώρα είδα καλύτερα ότι γράφεις Χ870 Tomahawk στα 310Ε. Μπερδεύτηκα, στην αρχή νόμιζα ότι είχες γράψει Β650 Tomahawk στα 200Ε, αυτήν που έχω και εγώ, και νόμιζα ότι ψάχνεις ακομα φθηνότερη. Λοιπόν διάβασε λίγο το παραπάνω thread που εγραψα για να καταλάβεις ότι θα δώσεις 100+ Ε παραπάνω χωρίς κανένα λόγο! SPDIF έχει και η B650 Tomahawk, 4 διαγνωστικά led έχει, η μόνη διαφορά είναι τα PCIe 4.0 vs 5.0 και USB 3.2 vs 4.0, που στο παραπάνω thread εξηγώ αναλυτικά γιατί είναι εντελώς άχρηστα. Φυσικά αν κάποιος θέλει, ας πάρει ότι του αρέσει. Αλλά το γράφω εδώ επειδή ρώτησες για φθηνοτερα και εξηγώ αναλυτικα για ποιο λόγο πιστεύω οτι θα γλιτώσεις χρήματα χωρίς να στερηθείς τίποτα σημαντικό. ΥΓ 2. Εκτός αν πιστεύεις ότι οι ψύκτρες στα mosfets είναι καλύτερες και θα βοηθούν στη cpu και στο overclocking. Άλλο αυτό, αλλά και πολλά τα λεφτά. Συμφωνώ αλλά το θέμα είναι να δούμε τις τιμές , οι B650 έχουν μείνει για αρκετό καιρό ψηλά , άσε που έχουν ανέβει κιόλας τον τελευταίο χρόνο αρκετές απο αυτές Οπότε ούτως η άλλως είτε θα πέσουν οι τιμές στις B650 είτε θα είναι παραπλήσιες στις B850 win - win αφού δεν βιάζεται 1
sattack Δημοσ. Σάββατο στις 11:08 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 11:08 μμ Επίσης, πάλι δεν διάβασα σωστά που έγραψε POST "Display"... ναι, άλλο πράγμα η οθονίτσα/display.... Anyway, κουβέντα κάνουμε. 😃
Ola150 Δημοσ. Σάββατο στις 11:35 μμ Μέλος Δημοσ. Σάββατο στις 11:35 μμ 1 hour ago, sattack said: Φυσικά το πιθανότερο είναι ότι οι Β850 θα ειναι ακριβότερες και όχι φθηνότερες, χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα περισσότερο. 😃 https://www.insomnia.gr/forums/topic/837682-συμβουλή-αγοράς-αμ5-μητρικής-τα-b650-b850-x670-x870-απλά-και-ε-είναι-μόνο-ελάχιστες-προδιαγραφές-το-τσιπάκι-είναι-το-ίδιο/?do=getNewComment ΥΓ. Εννοούσα ακριβότερες από τις Β650. Τώρα είδα καλύτερα ότι γράφεις Χ870 Tomahawk στα 310Ε. Μπερδεύτηκα, στην αρχή νόμιζα ότι είχες γράψει Β650 Tomahawk στα 200Ε, αυτήν που έχω και εγώ, και νόμιζα ότι ψάχνεις ακομα φθηνότερη. Λοιπόν διάβασε λίγο το παραπάνω thread που εγραψα για να καταλάβεις ότι θα δώσεις 100+ Ε παραπάνω χωρίς κανένα λόγο! SPDIF έχει και η B650 Tomahawk, 4 διαγνωστικά led έχει, η μόνη διαφορά είναι τα PCIe 4.0 vs 5.0 και USB 3.2 vs 4.0, που στο παραπάνω thread εξηγώ αναλυτικά γιατί είναι εντελώς άχρηστα. Φυσικά αν κάποιος θέλει, ας πάρει ότι του αρέσει. Αλλά το γράφω εδώ επειδή ρώτησες για φθηνοτερα και εξηγώ αναλυτικα για ποιο λόγο πιστεύω οτι θα γλιτώσεις χρήματα χωρίς να στερηθείς τίποτα σημαντικό. ΥΓ 2. Εκτός αν πιστεύεις ότι οι ψύκτρες στα mosfets είναι καλύτερες και θα βοηθούν στη cpu και στο overclocking. Άλλο αυτό, αλλά και πολλά τα λεφτά. 22 minutes ago, sattack said: Επίσης, πάλι δεν διάβασα σωστά που έγραψε POST "Display"... ναι, άλλο πράγμα η οθονίτσα/display.... Anyway, κουβέντα κάνουμε. 😃 Θα διαβάσω το νήμα, δεν το είχα δει καν φαντάσου. Ναι γενικά θα ήθελα το display, τόσο ακριβό χαρακτηριστικό είναι και δεν το βάζουν σε όλες; 🤷♂️ 1
giorgosZMG Δημοσ. Κυριακή στις 10:19 πμ Δημοσ. Κυριακή στις 10:19 πμ (επεξεργασμένο) MSI MAG X870 Tomahawk Wifi με κλειστά μάτια φίλε μου. 1) Καθαρή 16x GPU Lanes NON switchable. 2) 2 GEN5x4 lanes με την προυπόθεση για το 2ο nvme μέσο bios να απενεργοποιήσεις τα 2 usb4 (40gbps) του πάνελ πίσω. 3) 4x EZ Debug LED + 1x EZ Digit Debug LED 4) Clear CMOS Button + Flash BIOS Button 5) Wifi 7 + Bluetooth 5.4 Σύνοψη: Όλες η μητρικές (σχεδόν) με τιμές στο φεγγάρι δεν προσφέρουν αυτά που δίνει η ΤΟΜΑΗΑΝΚ και αν κάποιες που δίνουν δεν έχουν κάτω από 500-600 ευρώ. Η Godlike που έχει 2000 ευρώ έχει τις ίδιες συνδέσεις με αυτήν GPU/Nvme gen 5 απλά έχει πιο πολλά nvme. Η Carbon που κάνει 500+ ευρώ κάνει share τα lanes της GPU με τα Gen5 nvme. Πάρτε μια ιδέα ΕΔΩ Επεξ/σία Κυριακή στις 10:38 πμ από giorgosZMG
sattack Δημοσ. Κυριακή στις 12:51 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 12:51 μμ Είναι το λιγότερο αστείο να μιλάει κανείς για pci 5.0 και usb 4.0 για να δικαιολόγησει "τούμπανα" μητρικές ακόμα και για 100Ε παραπάνω, πόσο μάλλον για 300-500 ή 1500Ε παραπάνω!!! Θέλει κάποιος ψύκτρες VRM, καλύτερες φάσεις τροφοδοσίας, POST display ή CMOS reset κουμπί στο backplate και δεν τα βρίσκει αλλού, οκ, αλλά το pcie 5.0 δεν αξίζει ούτε 10Ε παραπάνω!
giorgosZMG Δημοσ. Κυριακή στις 01:07 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 01:07 μμ (επεξεργασμένο) Το αστείο όντως είναι ότι στα 300 ευρώ ΟΥΤΕ ΚΑΝ πλησιάζει άλλη μητρική με τα specs αυτής. Η MSI κλέβει το εαυτό της με αυτό το μοντέλο. Άποψη μου, φυσικά 😉 (αλλά και πολλών reviewers) Επεξ/σία Κυριακή στις 01:08 μμ από giorgosZMG
konik Δημοσ. Κυριακή στις 02:00 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 02:00 μμ 3 ώρες πριν, giorgosZMG είπε MSI MAG X870 Tomahawk Wifi με κλειστά μάτια φίλε μου. 1) Καθαρή 16x GPU Lanes NON switchable. 2) 2 GEN5x4 lanes με την προυπόθεση για το 2ο nvme μέσο bios να απενεργοποιήσεις τα 2 usb4 (40gbps) του πάνελ πίσω. 3) 4x EZ Debug LED + 1x EZ Digit Debug LED 4) Clear CMOS Button + Flash BIOS Button 5) Wifi 7 + Bluetooth 5.4 Σύνοψη: Όλες η μητρικές (σχεδόν) με τιμές στο φεγγάρι δεν προσφέρουν αυτά που δίνει η ΤΟΜΑΗΑΝΚ και αν κάποιες που δίνουν δεν έχουν κάτω από 500-600 ευρώ. Η Godlike που έχει 2000 ευρώ έχει τις ίδιες συνδέσεις με αυτήν GPU/Nvme gen 5 απλά έχει πιο πολλά nvme. Η Carbon που κάνει 500+ ευρώ κάνει share τα lanes της GPU με τα Gen5 nvme. Πάρτε μια ιδέα ΕΔΩ Αν βάλεις 1 nvme pci5.0 κι έναν pci4.0 στην 2η θέση που λες πρέπει πάλι να απενεργοποιήσεις τις usb4?
giorgosZMG Δημοσ. Κυριακή στις 02:29 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 02:29 μμ (επεξεργασμένο) Όχι, φυσικά. Απενεργοποιείς τα 2 USB4 μέσο bios μόνο αν θες και 2ο nvme gen5. Ειδάλλως τρέχει κανόνικα gen4 και τα 2 usb4 πίσω ενεργά από το εργοστάσιο. Επίσης το 3ο & 4ο nvme slot είναι Gen4 η διαφορά είναι ότι το 4 έχει full bandwidth 4 lanes. Επεξ/σία Κυριακή στις 02:43 μμ από giorgosZMG 1
sattack Δημοσ. Κυριακή στις 03:15 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 03:15 μμ (επεξεργασμένο) 51 λεπτά πριν, giorgosZMG είπε Όχι, φυσικά. Απενεργοποιείς τα 2 USB4 μέσο bios μόνο αν θες και 2ο nvme gen5. Ειδάλλως τρέχει κανόνικα gen4 και τα 2 usb4 πίσω ενεργά από το εργοστάσιο. Επίσης το 4ο nvme slot είναι Gen4. Τα 4 lanes είτε πάνε όλα στο M2_2 και κανένα στο usb4.0, είτε πάνε 2 lanes στο Μ2_2 και 2 lanes στο usb4.0, είτε κανένα στο M2_2 και 4 lanes στο usb4.0 Αυτό σημαίνει ότι όταν οι usb4.0 θυρες θέλεις να λειτουργούν, τότε η M2_2 υποδοχή θα δουλεύει μόνο με 2x lanes, ανεξάρτητα από το αν βάλεις δίσκο 5.0, 4.0 η 3.0. Δηλαδή αν βάλεις εκεί δίσκο 4.0 θα παίζει 2x 4.0 (που είναι ίσο με 4x 3.0 σε ταχύτητα), ενώ αν βαλεις δίσκο 3.0 θα παίζει σε 2x 3.0 (που είναι επίσης το μισό του προηγούμενου και ίσο με 4x 2.0). Επίσης σημαίνει ότι αν βαλεις δίσκο 5.0 στην M2_2, δεν απενεργοποιειται αυτόματα το usb4.0. Απλώς ο δίσκος θα παίζει σε ταχύτητα 2x 5.0 η όποια είναι ίση με 4x 4.0. H απενεργοποίηση του usb4.0 γίνεται μόνο manual και μόνο για να πάρεις και τις 4 lanes στο M2_2. Οπότε η καλύτερη σειρά για χρησιμοποιήσει κανεις δίσκους Μ2 είναι: Μ2_1, μετά M2_4, μετα M2_2 και τελευταία την M2_3 που είναι 2x 4.0 (δηλαδή ταχύτητες που επηρεάζονται από τις 2x lanes όπως παραπάνω). Όλα αυτά βέβαια στη θεωρία γιατί στην πράξη είναι κουραφέξαλα, και κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει διαφορά ταχύτητας 3.0 vs 4.0 vs 5.0 Επεξ/σία Κυριακή στις 03:21 μμ από sattack 1
konik Δημοσ. χθες στις 01:08 πμ Δημοσ. χθες στις 01:08 πμ @sattack άρα εδώ κολλάει αυτό που έγραψες σε άλλο thread για τον 990 evo plus??
sattack Δημοσ. χθες στις 01:25 πμ Δημοσ. χθες στις 01:25 πμ (επεξεργασμένο) 18 λεπτά πριν, konik είπε @sattack άρα εδώ κολλάει αυτό που έγραψες σε άλλο thread για τον 990 evo plus?? Ναι! Ας πούμε αν πάρεις αυτή τη μητρική και βαλεις έναν Μ2 pcie 5.0 στην θέση M2_1 και μετά αγοράσεις έναν 2ο δίσκο Μ2 4.0 και τον βάλεις στη θέση Μ2_4 και μετά αποφασισεις ότι θέλεις και 3ο Μ2 δίσκο που να πιάνει όσο το δυνατόν πιο ωραία νούμερα στο Crystal Disk Mark χωρίς να βγάλεις OFF τις θύρες USB4.0, τότε η φτηνότερη λύση είναι να πάρεις τον 990 EVO plus και να τον βάλεις στη θέση M2_2 όπου θα παίξει σε 2x 5.0. (Φυσικά ακριβώς το ίδιο 2x θα μπορεί να παίξει και ένας φουλ 5.0, και να παιζουν και οι θυρες usb4.0, αλλα ο φουλ 5.0 θα σου κοστίσει 150-200E το λιγότερο.) Ενώ αν πάρεις έναν σκέτο 4.0, αυτός θα παίξει 2x 4.0 και δεν θα σου αρέσουν τα νούμερα που θα σου λέει το Crystal Disk Mark 😁 Και ξαναλέω, κουραφέξαλα! Εκτός από τα νούμερα του Crystal Disk Mark, στην πράξη κανένας δεν θα καταλαβει διαφορές 5.0 vs 4.0 vs 3.0 στην κανονική ζωή. Οπότε μην πετάτε λεφτά τζάμπα εκεί, μέχρι να γίνει το 5.0 ότι είναι τώρα το 4.0, δηλαδή να υπάρχει σε όλες τις μητρικες, σε όλους τους δισκους και σε όλες τις κάρτες γραφικων με 5-10Ε το πολύ ακριβότερα και όχι 50-100-200 ακριβότερα που κάνει τώρα. Ενώ αν αυτά τα έξτρα λεφτά τα ρίξεις σε gpu ή σε οθόνη ή έστω και cpu, θα καταλάβεις πραγματική διαφορά. Επεξ/σία χθες στις 01:27 πμ από sattack 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα