Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά χαρά σε όλους και καλή χρονιά.

Παιδιά μια ερώτηση και ζητώ συγνώμη για την άγνοια μου.

Κληρονόμησα ένα σύστημα 30ετιας το οποίο μεταξύ άλλων περιλάμβανε ηχεία Β&W Dm 602 s3,  ενισχυτή sony TA-VE 150 και κάποια άλλα κομμάτια ( woofer και περιφερειακά ηχεία sony κτλ).

Ξεκινώντας την προσπάθεια να τους ξαναδώσω ζωή αγόρασα έναν ενισχυτή (Denon 1800). Θέλω να ρωτήσω τα εξής. 

Το σύστημα έχει καλώδια 30ετιας τα οποία και προφανώς θα αλλάξω. Απλά δεν μπορώ να καταλάβω τι παίζει με τα GA (εχω βρει 12,14,16,18 κτλ). Η αλλαγή στα νούμερα παίζει σημαντική διαφορά στην απόδοση του συστήματος; Επίσης τι να κοιτάξω σχετικά με την ποιότητα του καλωδίου? Τέλος το καλώδιο στο ηχείο/ενισχυτή μπαίνει σκέτο ή υπάρχει και κάποιο τελικό κομμάτι (ανταλλακτικο) για να μην μπει γυμνο? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για καλώδιο πάρε 2.5αρι και θα είσαι μία χαρά , για την ποιότητα ανάλογα τι πληρώσεις θα πάρεις. 

Για την σύνδεση δεν χρειάζεται κάτι έξτρα. 

Επεξ/σία από chios
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 4/1/2025 στις 10:39 ΠΜ, louben είπε

Το σύστημα έχει καλώδια 30ετιας τα οποία και προφανώς θα αλλάξω. Απλά δεν μπορώ να καταλάβω τι παίζει με τα GA (εχω βρει 12,14,16,18 κτλ). Η αλλαγή στα νούμερα παίζει σημαντική διαφορά στην απόδοση του συστήματος; Επίσης τι να κοιτάξω σχετικά με την ποιότητα του καλωδίου? Τέλος το καλώδιο στο ηχείο/ενισχυτή μπαίνει σκέτο ή υπάρχει και κάποιο τελικό κομμάτι (ανταλλακτικο) για να μην μπει γυμνο? 

Αυτά που διαβάζεις για GA, ακροδέκτες κλπ αφορούν high end εγκαταστάσεις και μιλάμε για συστήματα εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ, στην περίπτωση σου δεν θα καταλάβεις διαφορές.
Επίσης δεν υπάρχει λόγος να αλλάξεις τα παλιά καλώδια καθώς γενικά δεν φθείρονται εκτός αν έχουν εμφανή σημάδια κακοποίησης, π.χ. τσακισμένα ή λιωμένα πλαστικά σημεία, έχουν κοκκαλώσει από την πολυκαιρία κλπ.

Από εκεί και έπειτα, αν θες οπωσδήποτε να πάρεις καινούργια, υπολόγισε τα μέτρα που θα χρειαστείς για το κάθε ηχείο χωριστά, πρόσθεσε και 1-1,5 μέτρο επιπλέον αέρα στο κάθε ένα και πάρε απλό καλώδιο, κάτι οικονομικό.
Προτίμησε μόνο να αγοράσεις κάποιο που έχει ξεχωριστή σήμανση κόκκινο-μαύρο ή στρογγυλό-πλακέ ή λευκό-λευκό με ρήγα κλπ έτσι ώστε να ξεχωρίζουν και όταν τα συνδέσεις στον ενισχυτή να είναι σωστά η φάση τους.
Ο Denon έχει πίσω ταμπέλα με οδηγίες, μπορούν να μπουν όπως είναι, δεν θα χρειαστείς ακροδέκτες μπανάνες και απλά προσέχεις να συνδέσεις τους πόλους ηχείων, ενισχυτή με το ίδιο χρώμα.
Εννοείτε ότι προσέχεις να συνδέσεις και τα ηχεία σωστά δεξί/αριστερό μπροστά, πίσω, κλπ.

Καλές ακροάσεις.

Επεξ/σία από dpolal
  • Like 2
Δημοσ.

Αν τα καλώδια που θα βάλεις θα μπούνε κάπου με μόνιμο τρόπο, πάρε κάτι που να είναι τυπικά καλό, έστω OFC (Oxygen Free Copper), και διατομής ανάλογη του μήκους σε συνάρτηση με την εμπέδηση των ηχείων σου για να μην δυσκολευτεί ο ενισχυτής αλλά και να μην έχεις θέματα φθοράς σύντομα.
Για αποστάσεις >10μ (καλωδιακό μήκος) προτείνεται 2.5αρι καλώδιο. Για κάτω από 10μ μπορείς να μείνεις εντός του εύρους 1.5mm-2mm.

Δεν χρειάζεται να τα σκάσεις, μπορείς να πάρεις κάτι νορμάλ, π.χ. Supra Classic 2.5 το tinned version μπορεί να βγεί γύρω στα 4.8€ το μέτρο, ενώ το 1.6mm στα 2.9€/μ.

Καλώδια τύπου καυκά που κατά βάση στα ηχητικά είναι cca (copper clad aluminum) πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία.

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ πρόσφατα που έφτιαξα παρόμοιο σύστημα (Denon x3800h) είχα παραγγείλει κάτι OFC καλώδια και μέχρι να έρθουν πήρα και κάποια απλού χαλκού από το τοπικό κατάστημα - τα οποία δεν ήταν και φτηνά. Διαφορά σε ήχο δεν θα έχει, απλά υποτίθεται ότι κρατάνε περισσότερο καιρό.

Η μεγαλύτερη διαφορά που είδα εγώ σε αυτά που είχα παραγγείλει είναι ότι ήταν πολύ πιο ευαίσθητα στον χειρισμό, οπότε χρειάστηκα ειδική πένσα για να τα απογυμνώσω. Δεν ξέρω αν είναι όλα τα OFC έτσι ή αν έπεσα εγώ σε φτηνιάρικα.

Στα ηχεία βάλτα χύμα τα καλώδια, αλλά  στον ενισχυτή οπωσδήποτε να βάλεις banana plugs. Όσο και αν πιστεύεις ότι δεν θα χρειαστούν, εγώ μέσα σε 2 μήνες τα έχω βάλει βγάλει πάνω απο 5 φορές (αλλαγή επίπλου, καθαριότητες, αλλαγή διάταξης χώρου, κτλπ)

Δημοσ.

Η θωράκιση/κάλτσα δεν έχει σχέση με το OFC.

Απλά κάποιες εταιρίες βάζουν περίεργα υλικά ή πάχη στα περιβλήματα και δυσκολεύουν τους απλής ποιότητας απογυμνωτές.

Διαφορά στον ήχο μπορείς να πάρεις και από καλώδιο, όσο καλύτερο το καλώδιο που κάνεις σύγκριση τόσο μικρότερη/ελάχιστη η διαφορά, αλλά από του καυκά 0.75mm σε 2.5αρι της προκοπής, εφόσον έχεις αντίστοιχα της προκοπής ηχεία/ενισχυτικά/πηγή, υπάρχει ακουστή διαφορά.
Μπορείς π.χ. να δεις την διαφορά που κάνει ένα μονόκλωνο καλώδιο ηχείου σε σχέση με ένα που έχει 2-3 διαφορετικής διατομής πυρήνες (το ένα θα έχει πιο "μουντό" μπάσο).

Σαφώς δεν θα δώσεις 30€/μ για καλώδιο για ηχεία 20ετίας, ή ηχεία των 300€.

Και προφανώς η διαφορά από την αλλαγή σε καλύτερα ηχεία, καλύτερη πηγή/dac, και καλύτερη τοποθέτηση ή και διόρθωση των προβλημάτων του χώρου σου (reverberation time, διαχείριση των room modes, SBIR) θα δώσουν σαφώς, πολλαπλάσια διαφορά σε σχέση με το να πας από ένα καλώδιο των 20€/μ σε ένα των 35€/μ.

Δημοσ.
34 minutes ago, HardwareZone said:

Η θωράκιση/κάλτσα δεν έχει σχέση με το OFC.

Αυτά που πήρα εγώ είναι πολύ ευαίσθητα στο καλώδιο, όχι στην θωράκιση. Δηλαδή κόβωντας με μια απλή πένσα προσεκτικά έπαιρνα και το μισό καλώδιο στο χέρι. Ενώ με τα απλά χαλκού κόκκινα - μαύρα δεν είχα τέτοιο θέμα. Με το εργαλειάκι που λινκαρα παραπάνω δούλεψε και στα "ακριβά" OFC. Μιλάω για 2.5mm τουλάχιστον στα χαρτιά. Τώρα για την ποιότητα ήχου δεν μπορώ να σχολιάσω παραπάνω, είμαι τελείως ερασιτέχνης με το θέμα απλά την μικρή μου εμπειρία από 2 καλώδια που δοκίμασα έγραψα.

Δημοσ.

Έναν αυτόματο απογυμνωτή της Klein tools θες για να κάνεις την δουλειά τέλεια δίχως να κόβεται κανένας αγωγός στα περισσότερα καλώδια της αγοράς, με εξαίρεση κάποια ιδιαίτερα καλώδια που έχουν το δικό τους εργαλείο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...