Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, atypicalcoder είπε

Καταλαβαίνεις τον ξεπεσμό του iOS όταν οι ίδιοι οι χρήστες του εδώ μέσα έχουν σταματήσει να φέρουν επιχειρήματα ή είναι του τύπου "ναι αλλά πάλι καλά δεν είναι όπως το android". Δηλαδή πλέον κάποια πράγματα περί privacy είναι δεδομένα.

Λίγο η ΕΕ που θέλει τα πάντα "open-protocol/source", λίγο η έλλειψη καινοτομίας που αναγκάζει την Apple να ανοίγει τις υπηρεσίες της (όχι μόνο στα smartphones). Θέλω πολύ να δω πως θα είναι αυτή η εταιρία σε 10 χρόνια.

Τον ξεπεσμό της λογικής που αντιπροσωπεύει αυτό το σχόλιο, την ανάγκη να κάτσει να το γράψει κανείς, ομολογουμένως δεν τον καταλαβαίνω.

• Like 5
  • Απαντ. 57
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ολα καλα οσα λεμε εδω μεσα, το ξεραμε αυτο, σιγα το νεο. Το εικοσαρακι οπως λεει κι ο φιλος πιο πανω θα μας το δωσει? Και πως?

• Super Moderators
Δημοσ.
27 minutes ago, Alex Adams said:

Ολα καλα οσα λεμε εδω μεσα, το ξεραμε αυτο, σιγα το νεο. Το εικοσαρακι οπως λεει κι ο φιλος πιο πανω θα μας το δωσει? Και πως?

Θα σου κόψει 20 ευρώ στην επόμενη αγορά συσκευής αφού θα την έχει ανεβάσει 40. Αν αλλάξεις το iPhone σου με κάποια android συσκευή θα βγάλεις πολύ μεγαλύτερο κέρδος! :) 

• Haha 1
Δημοσ.
47 λεπτά πριν, atypicalcoder είπε

Καταλαβαίνεις τον ξεπεσμό του iOS όταν οι ίδιοι οι χρήστες του εδώ μέσα έχουν σταματήσει να φέρουν επιχειρήματα ή είναι του τύπου "ναι αλλά πάλι καλά δεν είναι όπως το android". Δηλαδή πλέον κάποια πράγματα περί privacy είναι δεδομένα.

Λίγο η ΕΕ που θέλει τα πάντα "open-protocol/source", λίγο η έλλειψη καινοτομίας που αναγκάζει την Apple να ανοίγει τις υπηρεσίες της (όχι μόνο στα smartphones). Θέλω πολύ να δω πως θα είναι αυτή η εταιρία σε 10 χρόνια.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβετε ότι κάποιοι δεν ποστάρουν γιατί δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από το να διαβάσεις το άρθρο και να δεις τι ακριβώς παίζει με τον click bait τίτλο… 

Τώρα επειδή κάποιοι βλέποντας μόνο τον τίτλο σχολιάζουν χωρίς να διαβάζουν κακό δικό τους κάνουν, αυτοί εκτίθενται…

• Like 5
Δημοσ.
2 ώρες πριν, billdanos είπε

Χμ όχι ακριβώς. Γιατί αν διαβάσεις τις λεπτομέρειες των αγωγών, πουθενά δεν υπάρχει κάποια απόδειξη πως τα δεδομένα αυτά τα πουλούσε η Apple σε τρίτους για διαφημιστικούς σκοπούς. Όλα στηρίζονται στη μη ενημέρωση της καταγραφής σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η Apple δεν είναι Google και δεν στηρίζεται σε αυτό για να βγάλει κέρδος. Όπως έχω ξαναπεί, μας αρμέγει  κανονικά κατά την τιμολόγηση του hardware/software. :) 

Χωρίς καμμία ειρωνία φίλε μου να σε ρωτήσω το εξής: Αν δεχτούμε ότι η Apple (και η οποιαδήποτε εταιρία, δεν το εστιάζω) δεν χρησιμοποιεί (με οποιοδήποτε τρόπο, χωρίς απαραίτητα να πουλάει) τα δεδομένα που συλλέγει τότε πραγματικά ποιος ο λόγος να καταγράφει συνομιλίες εν αγνοία σου; Το ότι δε "φαίνεται" να τα πουλάει σε διαφημιστικές δε μου λέει κάτι γιατί αυτός ο σκόπελος ξεπερνιέται εύκολα με διάφορους τρόπους (πχ αν, λέω αν, η κάθε apple έιναι μεγαλομέτοχος μιας διαφημιστικής δε φαίνεται πουθενά πώληση δεδομένων, φαίνεται νομιμότατη χρήση από την ίδια την εταιρία).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μετά από λίγο ψάξιμο και για όσους ενδιαφέρει πραγματικά να διαπιστώσουν τί έγινε:

Το άρθρο αναφέρει ένα σοβαρό ζήτημα ιδιωτικότητας που ανέκυψε από την ακούσια καταγραφή συνομιλιών μέσω της Siri.

Η Apple συνεργάστηκε με εξωτερικούς συνεργάτες για να αξιολογήσει αυτές τις ηχογραφήσεις με σκοπό τη βελτίωση του ψηφιακού βοηθού. 

Ωστόσο, η αποκάλυψη ότι οι καταγραφές περιλάμβαναν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και ενδεχομένως παραβίασαν την ιδιωτικότητα, δημιούργησε ανησυχίες.

Παρότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για εμπορικό κέρδος, η Apple αναγνώρισε το πρόβλημα και προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές, προσφέροντας στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο επί των δεδομένων τους και μάλιστα διέκοψε τη συνεργασία τρίτων για την επεξεργασία των δεδομένων από τη Siri.

Eπιπλέον, η Apple παρείχε στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέγουν αν επιθυμούν να συμμετέχουν στη συλλογή και ανάλυση των ηχογραφήσεών τους για σκοπούς βελτίωσης του Siri, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια και τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων.

Συνοψίζοντας, οι εξωτερικοί συνεργάτες της Apple είχαν πρόσβαση σε ηχογραφήσεις χρηστών με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας του Siri. Μετά τις αποκαλύψεις του 2019, η Apple προχώρησε σε αλλαγές στις πρακτικές της για να ενισχύσει την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών και να διασφαλίσει ότι τα προσωπικά τους δεδομένα παραμένουν ασφαλή. Η Apple δε φαίνεται να παρέκλεινε από τη βασική φιλοσοφία της περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πελατών της.

Πηγές:

https://support.apple.com/el-gr/HT210558?

https://www.protothema.gr/technology/article/913758/neo-zitima-paraviasis-prosopikon-dedomenon-anekupse-gia-tin-apple-logo-siri/

ΑΝ κάποιος έχει σοβαρές πηγές, που να αποδεικνύει ότι η Apple πούλησε τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τη Siri, παρακαλώ να τις παραθέσει. Προσωπικά δε μπόρεσα να βρω τίποτα. Εικασίες χωρίς αποδείξεις είναι κουτσομπολίο. 

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 6
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, TasMan είπε

Χωρίς καμμία ειρωνία φίλε μου να σε ρωτήσω το εξής: Αν δεχτούμε ότι η Apple (και η οποιαδήποτε εταιρία, δεν το εστιάζω) δεν χρησιμοποιεί (με οποιοδήποτε τρόπο, χωρίς απαραίτητα να πουλάει) τα δεδομένα που συλλέγει τότε πραγματικά ποιος ο λόγος να καταγράφει συνομιλίες εν αγνοία σου; Το ότι δε "φαίνεται" να τα πουλάει σε διαφημιστικές δε μου λέει κάτι γιατί αυτός ο σκόπελος ξεπερνιέται εύκολα με διάφορους τρόπους (πχ αν, λέω αν, η κάθε apple έιναι μεγαλομέτοχος μιας διαφημιστικής δε φαίνεται πουθενά πώληση δεδομένων, φαίνεται νομιμότατη χρήση από την ίδια την εταιρία).

Αυτό που ισχυρίζεται η Apple είναι ότι ενεργοποιείται η Siri κατά λάθος. Κάτι που συμβαίνει με όλες τις ψηφιακές βοηθούς.

Βάσει των ισχυρισμών της Apple, ο λόγος των recordings  είναι ο παρακάτω. Το χέρι μου στην φωτιά δεν το βάζω.

Αναφορά σε κείμενο

image.jpeg.19fd9b03efda2f39259b65d57267bab4.jpeg

• Like 1
  • Thanks 1
  • Super Moderators
Δημοσ.
2 hours ago, TasMan said:

Πως αλλιώς μπορεί να εξελίξει κάποιος έναν ψηφιακό βοηθό αν δεν αναλύει και επεξεργάζεται το περιεχόμενο που καταγράφει; Πως νομίζεις πως έχουν εξελιχθεί όλοι οι ψηφιακοί βοηθοί και φτάσαμε στο σημερινό AI? Το ότι τα επεξεργάζεται όλα αυτά για να κατανοήσει λέξεις, έννοιες, κλπ, δεν σημαίνει ταυτόχρονα πως πρέπει να ξέρει και ποιον κατέγραψε. 

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, AtiX είπε

Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβετε ότι κάποιοι δεν ποστάρουν γιατί δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από το να διαβάσεις το άρθρο και να δεις τι ακριβώς παίζει με τον click bait τίτλο… 

Τώρα επειδή κάποιοι βλέποντας μόνο τον τίτλο σχολιάζουν χωρίς να διαβάζουν κακό δικό τους κάνουν, αυτοί εκτίθενται…

Το σχόλιο μου έκανε αναφορά στην "χαλάρωση" του privacy που είναι από τα selling points του iPhone. Φαντάζομαι θα θυμάσαι τα άπειρα posts για το πόσο καλό είναι το iOS στο συγκεκριμένο θέμα και ότι δεν "πουλάει" τα δεδομένα από δω και από κει.

Οπότε, μπορείς σε παρακαλώ να με βοηθήσεις να κατανοήσω καλύτερα το άρθρο?

Spoiler

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η Apple κατέληξε σε συμβιβασμό ύψους 95 εκατομμυρίων δολαρίων για μια συλλογική αγωγή που ισχυριζόταν ότι η ψηφιακή βοηθός Siri κατέγραφε τακτικά ιδιωτικές συνομιλίες, οι οποίες στη συνέχεια πωλούνταν σε τρίτους για στοχευμένες διαφημίσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, ένας πληροφοριοδότης αποκάλυψε ότι η Siri ενεργοποιούνταν κατά λάθος όταν ανασηκωνόταν ένα Apple Watch και εντοπιζόταν ομιλία. Οι χρήστες παρατηρούσαν ύποπτα ακριβείς στοχευμένες διαφημίσεις που εμφανίζονταν μετά από συζητήσεις για συγκεκριμένα προϊόντα.

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου διακανονισμού, η Apple προσφέρει αποζημίωση έως και 20 δολάρια ανά συσκευή με δυνατότητα Siri για πελάτες που πραγματοποίησαν αγορές μεταξύ 17 Σεπτεμβρίου 2014 και 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό περιλαμβάνει iPhones, iPads, Apple Watches, MacBooks, HomePods, iPod touches και Apple TVs.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε αρχικά το 2019, όταν πληροφοριοδότης ανέφερε στη Guardian ότι υπήρχαν "αμέτρητες περιπτώσεις ηχογραφήσεων που περιείχαν ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ γιατρών και ασθενών, επιχειρηματικές συμφωνίες, πιθανές εγκληματικές ενέργειες και σεξουαλικές συναντήσεις".

Παρότι η Apple δεν παραδέχτηκε καμία παράβαση, συμφώνησε ότι η Siri κατέγραφε ακούσια ιδιωτικές συνομιλίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν το δικαστήριο είχε επικυρώσει τη συλλογική αγωγή και οι χρήστες είχαν κερδίσει, η Apple θα μπορούσε να είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο βάσει του Wiretap Act.

Το Reuters αναφέρει επίσης ότι η Google αντιμετωπίζει παρόμοια αγωγή στην ίδια περιφέρεια για τον δικό της ψηφιακό βοηθό, με την υπόθεση να αφορά χρήστες συσκευών Google Home, Nest Hub και smartphones Pixel από τον Μάιο του 2016 έως σήμερα.

Επεξ/σία από atypicalcoder
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, atypicalcoder είπε

Το σχόλιο μου έκανε αναφορά στην "χαλάρωση" του privacy που είναι από τα selling points του iPhone. Φαντάζομαι θα θυμάσαι τα άπειρα posts για το πόσο καλό είναι το iOS στο συγκεκριμένο θέμα και ότι δεν "πουλάει" τα δεδομένα από δω και από κει.

Απόκρυψη περιεχομένων

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η Apple κατέληξε σε συμβιβασμό ύψους 95 εκατομμυρίων δολαρίων για μια συλλογική αγωγή που ισχυριζόταν ότι η ψηφιακή βοηθός Siri κατέγραφε τακτικά ιδιωτικές συνομιλίες, οι οποίες στη συνέχεια πωλούνταν σε τρίτους για στοχευμένες διαφημίσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, ένας πληροφοριοδότης αποκάλυψε ότι η Siri ενεργοποιούνταν κατά λάθος όταν ανασηκωνόταν ένα Apple Watch και εντοπιζόταν ομιλία. Οι χρήστες παρατηρούσαν ύποπτα ακριβείς στοχευμένες διαφημίσεις που εμφανίζονταν μετά από συζητήσεις για συγκεκριμένα προϊόντα.

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου διακανονισμού, η Apple προσφέρει αποζημίωση έως και 20 δολάρια ανά συσκευή με δυνατότητα Siri για πελάτες που πραγματοποίησαν αγορές μεταξύ 17 Σεπτεμβρίου 2014 και 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό περιλαμβάνει iPhones, iPads, Apple Watches, MacBooks, HomePods, iPod touches και Apple TVs.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε αρχικά το 2019, όταν πληροφοριοδότης ανέφερε στη Guardian ότι υπήρχαν "αμέτρητες περιπτώσεις ηχογραφήσεων που περιείχαν ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ γιατρών και ασθενών, επιχειρηματικές συμφωνίες, πιθανές εγκληματικές ενέργειες και σεξουαλικές συναντήσεις".

Παρότι η Apple δεν παραδέχτηκε καμία παράβαση, συμφώνησε ότι η Siri κατέγραφε ακούσια ιδιωτικές συνομιλίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν το δικαστήριο είχε επικυρώσει τη συλλογική αγωγή και οι χρήστες είχαν κερδίσει, η Apple θα μπορούσε να είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο βάσει του Wiretap Act.

Το Reuters αναφέρει επίσης ότι η Google αντιμετωπίζει παρόμοια αγωγή στην ίδια περιφέρεια για τον δικό της ψηφιακό βοηθό, με την υπόθεση να αφορά χρήστες συσκευών Google Home, Nest Hub και smartphones Pixel από τον Μάιο του 2016 έως σήμερα.

Θα σου απαντήσω εγώ φίλε μου.

Από πιθανό bug καταγράφονταν από τη Siri πράγματα που δεν έπρεπε να καταγραφούν. Αυτό γίνονταν γιατί η Siri συνέχεια καταγράφει τους ήχους του περιβάλλοντός, ώστε να ενεργοποιηθεί, όταν ο χρήστης πει "Hey Siri". Η Siri, λοιπόν, κατέγραφε ακούσια αυτές τις συνομιλίες.

Η Apple συνεργάστηκε με εξωτερικούς συνεργάτες για να αξιολογήσει αυτές τις ηχογραφήσεις με σκοπό τη βελτίωση του ψηφιακού βοηθού. 

Παρότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για εμπορικό κέρδος, η Apple αναγνώρισε το πρόβλημα και ενσωμάτωσε στις ρυθμίσεις κατάλληλες επιλογές που αποτρέπουν τη συμμετοχή των πελατών της στο πρόγραμμα βελτίωσης της Siri, δείχνοντας ότι παίρνει την ασφάλεια των πελατών της στα σοβαρά. Παράλληλα προχώρησε σε αποζημίωση των πελατών της γι αυτή την ενόχληση.

Παρόλα αυτά η Apple θεωρησε ότι έπρεπε να διακόψει κάθε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων της Siri και το το έκανε άμεσα

Συνοψίζοντας, οι εξωτερικοί συνεργάτες της Apple είχαν πρόσβαση σε ηχογραφήσεις χρηστών με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας του Siri. Μετά τις αποκαλύψεις του 2019, η Apple προχώρησε σε αλλαγές στις πρακτικές της για να ενισχύσει την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών και να διασφαλίσει ότι τα προσωπικά τους δεδομένα παραμένουν ασφαλή. Η Apple δε φαίνεται να παρέκλεινε από τη βασική φιλοσοφία της περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πελατών της.

Πηγές:

https://support.apple.com/el-gr/HT210558?

https://www.protothema.gr/technology/article/913758/neo-zitima-paraviasis-prosopikon-dedomenon-anekupse-gia-tin-apple-logo-siri/

Αν έχεις κάποια άλλη αξιόπιστη πηγή που να αποδεικνύει κάτι άλλο, θα ήθελα να την παρουσιάσεις και να το συζητήσουμε.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, atypicalcoder είπε

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Πραγματικά τώρα, ενώ ποστάρεις την απάντηση θέλεις εγώ ή ο οποιοσδήποτε άλλος  εδώ μέσα, να ξανά αναφέρει το γιατί έκανε συμφωνία η Apple? Κάτι μου λέει ότι ενώ επισήμανες με bolt φράσεις κλειδιά, δεν μπήκες καν στον κόπο να καταλάβεις τι γράφει…

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, AtiX είπε

Πραγματικά τώρα, ενώ ποστάρεις την απάντηση θέλεις εγώ ή ο οποιοσδήποτε άλλος  εδώ μέσα, να ξανά αναφέρει το γιατί έκανε συμφωνία η Apple? Κάτι μου λέει ότι ενώ επισήμανες με bolt φράσεις κλειδιά, δεν μπήκες καν στον κόπο να καταλάβεις τι γράφει…

Μια χαρά έχω καταλάβει απλά είμαι επιφυλακτικός για το ότι ήταν bug. Σε κάτι τέτοια πρέπει να είμαστε επικριτικοί αλλιώς μάντεψε... "... ήταν bug μωρέ".

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...