Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Apple συμφώνησε να καταβάλει 95 εκατομμύρια δολάρια για τον διακανονισμό αγωγής σχετικά με την καταγραφή ιδιωτικών συνομιλιών από τη Siri.

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η Apple κατέληξε σε συμβιβασμό ύψους 95 εκατομμυρίων δολαρίων για μια συλλογική αγωγή που ισχυριζόταν ότι η ψηφιακή βοηθός Siri κατέγραφε τακτικά ιδιωτικές συνομιλίες, οι οποίες στη συνέχεια πωλούνταν σε τρίτους για στοχευμένες διαφημίσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, ένας πληροφοριοδότης αποκάλυψε ότι η Siri ενεργοποιούνταν κατά λάθος όταν ανασηκωνόταν ένα Apple Watch και εντοπιζόταν ομιλία. Οι χρήστες παρατηρούσαν ύποπτα ακριβείς στοχευμένες διαφημίσεις που εμφανίζονταν μετά από συζητήσεις για συγκεκριμένα προϊόντα.

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου διακανονισμού, η Apple προσφέρει αποζημίωση έως και 20 δολάρια ανά συσκευή με δυνατότητα Siri για πελάτες που πραγματοποίησαν αγορές μεταξύ 17 Σεπτεμβρίου 2014 και 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό περιλαμβάνει iPhones, iPads, Apple Watches, MacBooks, HomePods, iPod touches και Apple TVs.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε αρχικά το 2019, όταν πληροφοριοδότης ανέφερε στη Guardian ότι υπήρχαν "αμέτρητες περιπτώσεις ηχογραφήσεων που περιείχαν ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ γιατρών και ασθενών, επιχειρηματικές συμφωνίες, πιθανές εγκληματικές ενέργειες και σεξουαλικές συναντήσεις".

Παρότι η Apple δεν παραδέχτηκε καμία παράβαση, συμφώνησε ότι η Siri κατέγραφε ακούσια ιδιωτικές συνομιλίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν το δικαστήριο είχε επικυρώσει τη συλλογική αγωγή και οι χρήστες είχαν κερδίσει, η Apple θα μπορούσε να είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο βάσει του Wiretap Act.

Το Reuters αναφέρει επίσης ότι η Google αντιμετωπίζει παρόμοια αγωγή στην ίδια περιφέρεια για τον δικό της ψηφιακό βοηθό, με την υπόθεση να αφορά χρήστες συσκευών Google Home, Nest Hub και smartphones Pixel από τον Μάιο του 2016 έως σήμερα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντ. 57
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εντάξει πείτε μας κάτι που δεν ξέραμε!

άλλωστε το έλεγε και η διαφήμιση.

What happens on your iPhone, stays at Apple 

Επεξ/σία από panagi0tisgr
  • Like 4
  • Haha 9
Δημοσ.

Είχε δίκιο ο Θεόδωρος Καζύνσκι στο ότι η τεχνολογική πρόοδος, αργά ή γρήγορα, θα στραφεί κατά της ελευθερίας. Όπως είχε σωστά προβλέψει: "ο απλός άνθρωπος δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει τις τεχνολογίες που του επιβάλλονται. Επαφίεται λοιπόν στις καλές προθέσεις των ρυθμιστών αυτών των τεχνολογιών. Όμως, όσο καλές προθέσεις κι αν έχουν αυτοί - και πράγματι πιστεύω ότι έχουν - δεν σημαίνει ότι αυτό που πιστεύουν αυτοί ως καλό είναι και αυτό που εγώ πιστεύω ως καλό". 

• Like 17
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι γνωστοί μου που έχουν iPhone μου έχουν πει ότι κάποιες φορές μιλούσαν για κάτι και αμέσως μετά τους πετούσε διαφημίσεις για σχετικά προϊόντα.

95 εκατομμύρια δεν είναι ούτε ψίχουλα για την Apple. Μόνο αν έτρωγαν ban από κάποιες χώρες θα άλλαζε κάτι, τα χρήματα που έβγαλαν με το να πουλάνε συνομιλίες δεν είναι 95 εκατομμύρια μόνο.

Όπως και να χει την επόμενη φορά που θα βρεθώ με τον φίλο μου που έχει iPhone θα αρχίσω να του μιλάω για την Κατσαφάδου και την ψυχολογία της ύλης! Θα φάει διαφημίσεις "λα βι εν γοζ" στην μούρη.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 2
  • Haha 12
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 minutes ago, Diavolos666 said:

Οι γνωστοί μου που έχουν iPhone μου έχουν πει ότι κάποιες φορές μιλούσαν για κάτι και αμέσως μετά τους πετούσε διαφημίσεις για σχετικά προϊόντα.

ενω στο android δεν συμβαινει ΠΟΤΕ αυτο...

Επεξ/σία από FELIX
  • Like 1
  • Haha 5
Δημοσ.

Για όσους έχουν απορία, σχετικά με το πόσο αξίζουν τα προσωπικά τους δεδομένα, ορίστε. 20$ ο καθένας, ανά συσκευή.

"Στο πλαίσιο του προτεινόμενου διακανονισμού, η Apple προσφέρει αποζημίωση έως και 20 δολάρια ανά συσκευή με δυνατότητα Siri για πελάτες που πραγματοποίησαν αγορές μεταξύ 17 Σεπτεμβρίου 2014 και 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό περιλαμβάνει iPhones, iPads, Apple Watches, MacBooks, HomePods, iPod touches και Apple TVs."

• Thanks 4
Δημοσ.
2 minutes ago, FELIX said:

ενω στο android δεν συμβαινει ΠΟΤΕ αυτο...

Σε εμένα δεν συμβαίνει, το android δεν είναι ένα, έχει να κάνει με το τι μάρκα κινητό πήρες και τι bloatware σου έχουν βάλει ή όχι.

Το iPhone έχει iOS που ανήκουν και τα δύο στην ίδια εταιρία.

• Like 5
Δημοσ.
3 minutes ago, Diavolos666 said:

Σε εμένα δεν συμβαίνει, το android δεν είναι ένα, έχει να κάνει με το τι μάρκα κινητό πήρες και τι bloatware σου έχουν βάλει ή όχι.

Το iPhone έχει iOS που ανήκουν και τα δύο στην ίδια εταιρία.

Δυστυχώς ελάχιστοι αντιλαμβάνονται το βάθος αυτής της θέσης: το πράγμα δεν έχει να κάνει με το αν η apple προσφέρει για την ώρα καλύτερη προστασία του ιδιωτικού απορρήτου. Έχει να κάνει ότι είναι ΜΙΑ εταιρία που δίνει ΜΙΑ οπτική χωρίς άλλες εναλλακτικές εντός του κλειδωμένου οικοσυστήματός της. Το σίγουρο είναι ότι με τίποτα δεν θα ήθελα ΜΙΑ εταιρία να καθορίσει τους κανόνες της αγοράς, ακόμα κι αν αυτή επικαλείται "καλές προθέσεις".

• Like 11
Δημοσ.
44 λεπτά πριν, Fotoalexandros είπε

Είχε δίκιο ο Θεόδωρος Καζύνσκι στο ότι η τεχνολογική πρόοδος, αργά ή γρήγορα, θα στραφεί κατά της ελευθερίας. Όπως είχε σωστά προβλέψει: "ο απλός άνθρωπος δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει τις τεχνολογίες που του επιβάλλονται. Επαφίεται λοιπόν στις καλές προθέσεις των ρυθμιστών αυτών των τεχνολογιών. Όμως, όσο καλές προθέσεις κι αν έχουν αυτοί - και πράγματι πιστεύω ότι έχουν - δεν σημαίνει ότι αυτό που πιστεύουν αυτοί ως καλό είναι και αυτό που εγώ πιστεύω ως καλό". 

Το (κατασκευασμένο) δίλημμα των επόμενων χρόνων: Ασφάλεια ή ελευθερία?

• Like 1
Δημοσ.
25 minutes ago, Fotoalexandros said:

Δυστυχώς ελάχιστοι αντιλαμβάνονται το βάθος αυτής της θέσης: το πράγμα δεν έχει να κάνει με το αν η apple προσφέρει για την ώρα καλύτερη προστασία του ιδιωτικού απορρήτου. Έχει να κάνει ότι είναι ΜΙΑ εταιρία που δίνει ΜΙΑ οπτική χωρίς άλλες εναλλακτικές εντός του κλειδωμένου οικοσυστήματός της. Το σίγουρο είναι ότι με τίποτα δεν θα ήθελα ΜΙΑ εταιρία να καθορίσει τους κανόνες της αγοράς, ακόμα κι αν αυτή επικαλείται "καλές προθέσεις".

Δεν είναι μία εταιρία. Υπάρχουν πολλές εταιρίες να διαλέξεις. Δεν αναγκάζει η apple κανέναν να αγοράσει iPhone.

Όσο για τις ηχογραφήσεις, δεν νομίζω να τις πουλάει, ειδικά η Apple. Μου ακούγεται περισσότερο ως το bias του καθένα. Η google και η κάθε google που έχουν όλα τα στοιχεία μας είναι πολυ πιθανότερο απλά να ξέρουν και να μπορούν με αλγόριθμους να μαντέψουν τι μας ενδιαφέρει ή απλά να είχαμε ψάξει κάτι που να παραπέμπει στην διαφήμιση που μας εμφανίστηκε και να το είχαμε ξεχάσει. Ή να είχαμε πατήσει σε ένα λινκ που πάλι να είχε να κάνει κάτι χωρίς καν να το θυμόμαστε μετά. Το ότι δέχτηκε να πληρώσει τα λεφτά αυτά πιθανώς είναι για να αποφύγει να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις το πράγμα αυτό και να ξεφύγει καθώς με το από στόμα σε στόμα δεν σώζεσαι μετά και θα καταλήξει να είναι PR nightmare γι αυτός. Ή μπορεί να το πήγαιναν στα δικαστήρια γι αυτό το πράγμα να ήταν πιο κοστοβόρο από άποψη χρόνο και χρήματος. Οι εταιρίες διαλέγουν τι τους συμφέρει να κάνουν ανά περίπτωση χωρίς να σημαίνει ότι ήταν ένοχες αν αποφασίσουν να κάνουν πίσω.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 3
Δημοσ.

To κομμάτι με τις "κατά λάθος" ηχογραφήσεις και το πως αυτές έφταναν σε τρίτους για επεξεργασία δεδομένων το έχουμε δει χρόνια πριν - σχετικό άρθρο εδώ. Υποτίθεται έχει σταματήσει αυτό εδώ και 5 χρόνια.

Το απαράδεκτο "ιδιωτικές συνομιλίες, οι οποίες στη συνέχεια πωλούνταν σε τρίτους για στοχευμένες διαφημίσεις" το διαβάζω πρώτη φορά και είναι ασαφές το αν αποδείχθηκε, μια και δεν το παραδέχτηκε η Apple. Θα ήθελα πιο συγκεκριμένη και σαφή απάντηση από την Apple, γιατί όλα τα άρθρα μιλάνε για ισχυρισμούς και το γεγονός πως έγινε συμβιβασμός για τόσο μικρό ποσό δείχνει μάλλον αδύναμα ή και ανύπαρκτα στοιχεία. Το 1/3 να πούμε πως το παίρνουν οι δικηγόροι και  κάτι μου λέει πως αν μπορούσαν να το φτάσουν στο 1,5 δισ. θα το κυνηγούσαν.

• Like 2
  • Haha 1
Δημοσ.

Εγώ δεν αντιμετωπίζω τέτοια θέματα καθότι είναι κλειστό το Siri. Θα δω αν το ενεργοποιήσω όταν θα αξιωθούν να υποστηρίξουν σωστά τα ελληνικά.

Παρεμπιπτόντως ακριβώς το ίδιο συνέβη και με την Google οπότε γιατί κάποιοι "πέφτουν απο τα σύννεφα" απορώ...

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...