Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είχαν και οι Σοβιετικοί παραγωγή σε cartoon, δεν ήταν αποκλειστικότητα του Disney.

On 02/01/2025 at 23:28, Argonaute said:

Στην ΕΣΣΔ ο λαός ήταν ιδιοκτήτης του πλούτου της χώρας, καθώς  ήταν μέτοχος στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της. Κυριολεκτικά ήταν μέτοχος στις επιχειρήσεις οι οποίες ήταν όλες κρατικές και κοινής ωφέλειας.

Χωρίς να θέλω να πάρω θέση για ένα ζήτημα με το οποίο δεν έχω ασχοληθεί, διάβασα όλα τα σχόλια για αποκτήσω λίγο άποψη, νομίζω ότι με παρόμοια αφορμή είχε ξαναγίνει η ίδια/παρόμοια συζήτηση και παλιότερα εδώ στο insomnia.

Το παραπάνω όμως με τον λαουτζίκο τι το ήθελες βρε ευλογημένε; Λες στον έτερο συμφορουμίτη (μαζί με κάποιους άλλους) που διαφωνείτε, ότι είναι αδαής, ότι τα έχει κάνει αχταρμά στο μυαλουδάκι του, για ημιμάθεια και το κορυφαίο ότι πετάει "πράγματα με στόμφο" ΚΑΙ πετάς εσύ με στόμφο ότι στην ΕΣΣΔ o λαός ήταν ιδιοκτήτης το πλούτου της χώρας;

Μόνο αν είσαι αδαής ή τυφλός ή τυφλωμένος λες ή πιστεύεις κάτι τέτοιο. Αν μιλάμε για την ουσία τουλάχιστον όχι για την θεωρία. Η μόνη από τις σύγχρονες χώρες που συμβαίνει αυτό(ή τουλάχιστον συμβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό) και μου έρχεται στο μυαλό είναι η Νορβηγία. Από τις σύγχρονες γιατί σε ότι αφορά παλιότερα δεν νομίζω ότι συνέβη ποτέ ουσιαστικά να έχει επωφεληθεί ο λαουτζίκος οποιασδήποτε χώρας από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της.

Από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν η όποια ευημερία(που φαίνεται να τελειώνει) της δύσης ήταν αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος και τι ρόλο έπαιξε το copyright σε αυτό αλλά στην ΕΣΣΔ που επικαλείσαι ευημερία δεν υπήρξε ποτέ. Ρώτα και τους πολίτες των χωρών που αποσχίστηκαν από την μαμά Ρωσία μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ η τους πολίτες των χωρών του πρώην ανατολικού μπλόκ(πλην ΕΣΣΔ) και πως περνάγανε και έλα να μου πεις μετά.

On 02/01/2025 at 23:28, Argonaute said:

Η παρακαταθήκη των σοβιετικών στις επιστήμες είναι τεράστια,

Πράγματι αλλά εξίσου τεράστια και ακόμα μεγαλύτερη είναι όλων των υπολοίπων. Πλυθησμιακά ίσως η κατανομή να είναι αναλογική.

Αλλά λέει κάτι αυτό; Ή μάλλον λέει, ότι αυτοί οι οποίοι θα μεγαλουργήσουν επιστημονικά σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον, θα το κάνουν ανεξαρτήτως συστήματος.

Από την άλλη για να αναφερθώ και στην προσωπική μου άποψη για το θέμα που συζητάμε μου φαίνεται λίγο άδικο να έχει εφεύρει/σχεδιάσει κάποιος κάτι όπως π.χ. το https://el.wikipedia.org/wiki/AK-47 και τελικά να βγάζει ελάχιστα χρήματα από αυτό (πηγή: https://www.naftemporiki.gr/stories/1863793/o-pio-fonikos-efeyretis-ston-kosmo-o-anthropos-piso-apo-to-ak-47/) ή να πρέπει να παει στο εξωτερικό και να έχει το 30% μιας εταιρείας που εκμεταλεύεται το όνομα του σαν trademark για βότκες, ομπρέλες(!!!!!!) και μαχαίρια για να βγάλει χρήματα(πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/Μιχαήλ_Καλάσνικοφ) .

Για την ακρίβεια δεν είναι άδικο είναι κατάντια.

Αν κάπου καταλήγω είναι αυτά που γράφει ο kurkosdr είναι τα πιο σωστά.

On 02/01/2025 at 21:11, tzotzo said:

Μάστορα πήγαν πρώτοι στο διάστημα. 

Αυτό είναι το βαθυστόχαστο επιχείρημα Νο2 που διαβάζω βραδιάτικα.

Επεξ/σία από SV1EOD
  • Απαντ. 66
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
47 λεπτά πριν, SV1EOD είπε

Από την άλλη για να αναφερθώ και στην προσωπική μου άποψη για το θέμα που συζητάμε μου φαίνεται λίγο άδικο να έχει εφεύρει/σχεδιάσει κάποιος κάτι όπως π.χ. το https://el.wikipedia.org/wiki/AK-47 και τελικά να βγάζεις ελάχιστα χρήματα από αυτό (πηγή: https://www.naftemporiki.gr/stories/1863793/o-pio-fonikos-efeyretis-ston-kosmo-o-anthropos-piso-apo-to-ak-47/) ή να πρέπει να παει στο εξωτερικό και να έχει το 30% μιας εταιρείας που εκμεταλεύεται το όνομα του σαν trademark για βότκες, ομπρέλες(!!!!!!) και μαχαίρια για να βγάλει χρήματα(πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/Μιχαήλ_Καλάσνικοφ) .

Kalashnikov himself has dismissed the importance of money, insisting that he has always been more motivated by service to his country.

Δημοσ.
6 hours ago, tzotzo said:

Παρέθεσε την αν θες.

Δεν την προτιμάει κανένας, ή θες να μας πεις ότι το chatgpt το έχει βαφτίσει ο Μαρξ.

Δεν λέει καν βασικές αρχές, λέει ρίζες και αναφέρει ΚΑΠΟΙΕΣ από τις πρακτικές του καπιταλισμού του τύπου ανταλλάσσω προϊόντα.

Καλό θα είναι να μην ξεφτιλιζεται δημόσια.

παλι βριζεις νομιζοντας πως ετσι πειθεις ενω δεν ξερεις ουτε τα βασικα οικονομικα

το να ανταλλασεις προιοντα δεν ειναι μια πρακτικη του καπιταλισμου

ειναι η βαση του οικονομικου συστηματος που εχουμε εδω χιλιαδες χρονια

κατα τη διαρκεια αυτης της ανταλλαγης προκυπτουν οι αξιες των προιοντων της εργασιας της δουλειας

επισης το να επιμενεις με ορους απο chatgpt εσυ ξεφτιλιζεσαι οχι εγω

σε λιγο θα μας φερεις και wikipedia και θα μας πεις αφου το λεει η wikipedia ειναι αυτονοητο

σε πανεπιστημιακη εργασια θα ειχες ηδη κοπει

τωρα απο κει και περα για την παραθεση που ζητας λεω ετσι να σου κανω τη χαρη γιατι βαριεμαι αν και αν επεκταθω πολυ μαλλον θα μου το σβησουν.

θα μου πεις γιατι να στο σβησουν αφου εσυ εχεις γραψει περισσοτερα. ναι αλλα αυτα που γραφω εγω δεν ειναι της δικης σου σχολης ειναι της καπιταλιστικης οποτε ενοχλουν περισσοτερο 😉

η βαση του ορθοδοξου οικονομικου συστηματος οριζεται οπως το ορισαν οι αρχαιοι ελληνες και οπως το ορισαν οι φιλελευθεροι διανοητες οπως ο σμιθ και αλλοι 

δεν εχει καμια σχεση με την υλιστικη αναλυση της ιστοριας περι φεουδαρχιας και δουλοπαρικιας. αυτο ηταν ενα αφηγημα του μαρξ το οποιο χρησιμοποιηθηκε για να μειωσει τον καπιταλισμο ως δηθεν νεο συστημα 200 ετων αρα και ευκολα αντικαταστησιμο. αν ο μαρξ αποδεχοταν οτι ο καπιταλισμος εχει ηλικια 5000 χρονια ειναι κομματακι δυσκολο να το αλλαξει με ενα καινουριο

αλλωστε η μαρξιστικη θεωρεια περι εργασιακης θεωρειας της αξιας δεν ειναι καν του μαρξ. ειναι του ρικαρντο. και το οτι ειναι ελλατωματικη δεν το λεω ουτε εγω ουτε οι φιλελελυθεροι. το λεει ο ιδιος ο ρικαρντο προς τιμην του. στα γραπτα του μαλιστα αναφερει συγκεκριμενα παραδειγματα οπως ενα συλλεκτικο νομισμα ενα μπουκαλι κρασι ενας ζωγραφικος πινακας.

συνεπως η εργασιακη θεωρια της αξιας εχει αποδομηθει

τα μοντερνα οικονομικα χρησιμοποιουν πια την οριακη θεωρια της αξιας

οσον αφορα την ερμηνεια που ζητησες ο κοσμος χωριζεται σε αυτους που θεωρουν οτι οι αξιες της εργασιας ειναι αναλογες του χρονου εργασιας και  προσδιοριζονται αντικειμενικα και συλλογικα και πρεπει να προσδιοριζονται συλλογικα απο το κρατος

και σε αυτους που αποδεχονται την ορθοδοξη αναγνωση της οικονομικης επιστημης που λεει πως οι αξιες προσδιοριζονται βαση της οριακης αναγκης και αρα ειναι ατομικες και υποκειμενικες και ως εκ τουτου το κρατος δεν πρεπει να παρεμβαινει

χαρακτηριστικα παραδειγματα ειναι 

η ΕΣΣδ στην οποια το κρατος ελεγχε την αγορα

οι ΗΠΑ που το κρατος επιτρεπει ελευθερια στην αγορα

ελπιζω αυτα να σε καλυψαν

οσον αφορα αναλυση της οριακης και της εργασιακης θεωρειας της αξιας σε επομενο μαθημα

• Like 1
Δημοσ.
12 hours ago, Lucifer said:

Ναι αλλά είναι μέτοχος 30% σε εταιρεία στην Γερμανία που εκμεταλεύεται το όνομα του σαν εμπορικό σήμα είναι και στην οποία CEO είναι ο εγγονός του.

Και στο κάτω κάτω πόση σημασία έχει τι λέει δημόσια αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Αλλά και έτσι να ένιωθε πραγματικά ο ίδιος, πόσοι άλλοι θα ένιωθαν το ίδιο στην θέση του και δεν θα ένιωθαν αδικημένοι(που θα ήταν 10000000%). Υπό το πρίσμα της συζήτησης που γίνεται στο νήμα σίγα μην βρεθεί επόμενος σε αυτό το σύστημα να κάνει τα ίδια για να φάνε τα χρήματα οι καρεκλοκένταυροι και να του πετάξουν λίγο ξεροκόμματο δόξας. Συνεπώς η καινοτομία την κάνει με ελαφριά πηδηματάκια(εφόσον δεν είναι κλειδαμπαρωμένη) από ένα τέτοιο σύστημα ή όχι; Κάπως έτσι έγιναν αυτό που είναι οι ΗΠΑ. Μαζεύοντας τα κορυφαία μυαλά. Γιατί την κοπανάνε από αυτά τα καθεστώτα. Γιατί έχουμε το brain drain εδώ;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, SV1EOD είπε

Και στο κάτω κάτω πόση σημασία έχει τι λέει δημόσια αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.

Δεν ξέρω πόση σημασία έχει τι λέει ο Kalashnikov για τα κίνητρα του Kalashnikov, σίγουρα όμως περισσότερη σημασία από το τι λέει ο SV1E0D για τα κίνητρα του Kalashnikov.

• Like 2
Δημοσ.
On 04/01/2025 at 17:15, Lucifer said:

Δεν ξέρω πόση σημασία έχει τι λέει ο Kalashnikov για τα κίνητρα του Kalashnikov, σίγουρα όμως περισσότερη σημασία από το τι λέει ο SV1E0D για τα κίνητρα του Kalashnikov.

Βρε φιλαράκι μην λες κουταμάρες σε παρακαλώ. Εκτός αν σου αρέσει να να καταλήγεις στα δικά σου συμπεράσματα με φτηνά επιχειρήματα.

Ίσως και να σου αρέσει να καταπίνεις αμάσητο ότι διαβάζεις ή σου σερβίρουν. Ίσως και τα δύο.

Αν και μάλλον δεν μπορείς να το καταλάβεις το τι λέγεται δημόσια με τι πιστεύεται κατ ιδίαν μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά πράγματα. Στο κάτω κάτω ότι και να λες εσύ ή εγώ ή αυτοί που γράφουν ότι νάναι και σου κάνουν like ή και ο ίδιος ο Kalashnikov,  αυτό που φτουράει περισσότερο είναι οι πράξεις. Λοιπόν έχει ποσοστό 30% εταιρεία που εκμεταλεύεται το όνομα του σαν trademark και στην οποία CEO είναι ο εγγονός του. Άρα τον ενδιέφερε το χρήμα και δεν υπάρχει τίποτα το κακό σε αυτό.

Αν δεν υπήρχε η δική του εταιρεία και αμφιβολίες να είχε κάποιος για αυτά που λέει, δεν μπορεί να πει ή να υποθέσει τίποτα. Μόνο οι άνθρωποι του στενού κύκλου ή αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα καταστάσεις θα μπορούσαν να ξέρουν.

Για τον παρακάτω π.χ αν διαβάσω σε συνέντευξη του ότι δεν τον ενδιέφερε το χρήμα δεν θα έχω τον παραμικρό λόγο να τον αμφισβητήσω: https://en.wikipedia.org/wiki/Grigori_Perelman

Δημοσ.
13 ώρες πριν, SV1EOD είπε

Ίσως και να σου αρέσει να καταπίνεις αμάσητο ότι διαβάζεις ή σου σερβίρουν. Ίσως και τα δύο.

Καθόλου, γι' αυτό αγνοώ πλήρως ό,τι γράφεις. Ούτε σε ξέρω, ούτε τεκμηριώνεις, το βασικό σου επιχείρημα είναι κυριολεκτικά το "έλα τώρα" του καφενέ.

Από την αστείρευτη αγάπη για τον άνθρωπο μέσα μου όμως, θα σου πω πως ο ΜΚ είχε αρνηθεί προσφορές (επιχειρηματικής φύσης) από αμερικανικές εταιρείες. Θα σε αφήσω να υποθέσεις γιατί, και αν θεώρησε πως κάτι άλλο ήταν σημαντικότερο από τα φράγκα που του προσέφεραν.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...