Tlykog Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 13 λεπτά πριν, Tony_Ts είπε Το τι μπορεί να θεωρηθεί «σκόπιμη» παραβίαση ιδιωτικότητας είναι ένα θέμα αμφιλεγόμενο. Όσοι στέκονται στην πλευρά της κάθε εταιρείας (αδιάφορο αν λέγεται Google, Apple, Microsoft, κλπ), υποστηρίζουν πως -σχεδόν- όλα επιτρέπονται αρκεί να υπάρχει διακόπτης OFF. Όσοι στέκονται από την πλευρά της ιδιωτικότητας, υποστηρίζουν πως η κάθε εταιρεία μπορεί να δημιουργεί όποιο χαρακτηριστικό θέλει, αρκεί να είναι DEFAULT OFF! Για το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που συζητούμε, το οποίο πράγματι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε κάποιους χρήστες, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα να το ενσωματώνει και να το διαφημίζει όσο θέλει! Αρκεί να είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή! Κάθε φορά που η οποιαδήποτε εταιρεία «τραβάει» δεδομένα χρηστών σε οποιαδήποτε μορφή (μην παίζουμε με τις ορολογίες, αν θα είναι vector, κρυπτογραφημένα, κλπ), θα πρέπει να το κάνει ΚΑΤΟΠΙΝ ενεργής επιλογής του χρήστη (opt-in). Σε όποιον/α φαίνεται παράξενο το παραπάνω, σκεφτείτε το εξής: Έστω μια τραπεζική εφαρμογή, που με το που την κάνετε εγκατάσταση ξεκινάει από μόνη της να αφαιρεί χρήματα από τον λογαριασμό σας ως «συνδρομή» (χωρίς να μπορείτε να το διαπιστώσετε άμεσα). Έχει όμως έναν διακόπτη OFF που μπορείτε να τον πατήσετε για να διακόψετε τη «συνδρομή». Όταν μετά από 2...3...53 συνδρομές ανακαλύψετε τι έχει συμβεί, τότε πατάτε το OFF κι «όλα καλά». Ναι; Μα δεν παραβιάζει την ιδιωτικότητα του χρήστη φίλε μου. Διάβασε το άρθρο πιο προσεκτικά. Σύμφωνα με το άρθρο, λοιπόν, η Apple μοιράζεται μόνο κρυπτογραφημένα και επιλεγμένα μέρη της εκάστοτε φωτογραφίας, τα οποία δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των δεδομένων της εικόνας. Αυτά τα δεδομένα (vector embeddings) χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη και παραμένουν εντός των ορίων της συμφωνίας προσωπικών δεδομένων της Apple. Αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα. Από τη στιγμή που δεν αφορά προσωπικά δεδομένα δεν είναι υποχρεωμένη η Apple (και η κάθε Apple) να το έχει Off by default. Θα μπορούσε να το έχει; Ναι. Δεν είναι ούτε υποχρεωτικό, ούτε παράνομο, αλλιώς θα μιλούσαμε ήδη για μηνύσεις κατά της. Θεωρώ ότι δεν είναι καν ανήθικο. Στη βιομηχανία είναι σύνηθες να συλλέγονται μη προσωπικά δεδομένα για λόγους βελτίωσης των υπηρεσιών. Γιατί γι αυτόν ακριβώς το λόγο γίνεται. Αναγράφεται επίσης στο άρθρο. Τέλος, η Apple, όπως αναφέρεται στο άρθρο, έχει κάνει σαφές ότι αυτή η συλλογή δεδομένων είναι διαφανής και περιορισμένη, κάτι που διασφαλίζει την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών 3 λεπτά πριν, cpc464 είπε Εαν δεν αφορούσε προσωπικά δεδομένα δεν υπήρχε λόγος να υπάρχει επιλογή απενεργοποίησης, υπάρχει όμως. Η στρατηγική της Apple είναι υπέρ της ιδιωτικότητας και του ελέγχου στη συλλογή δεδομένων. Αυτός είναι και ο λόγος που προσφέρει επιλογή απενεργοποίησης. Σε πολλές άλλες εταιρείες, όπως της MS στα Windows, δεν υπάρχει αντίστοιχη επιλογή να απενεργοποιήσεις επίσημα τη συλλογή δεδομένων. Η ύπαρξη της επιλογής Off στην Apple δείχνει τη δέσμευσή της στη διαφάνεια και τον έλεγχο που παρέχει στους χρήστες της. 8 λεπτά πριν, cpc464 είπε Εαν δεν αφορούσε προσωπικά δεδομένα δεν υπήρχε λόγος να υπάρχει επιλογή απενεργοποίησης, υπάρχει όμως. Με επιλογή default ενεργοποιημένη και με την πλειοψηφία του κόσμου να μήν είναι τεχνολογικά ενήμερη διαφωνώ. Η βελτίωση της ενημέρωσης των χρηστών είναι σίγουρα κάτι που όλοι θα θέλαμε, αλλά η ύπαρξη της επιλογής απενεργοποίησης (Off) είναι ήδη ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η Apple δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να ελέγχει πλήρως τι ανεβαίνει στο cloud, και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες εταιρείες, όπου τέτοιες επιλογές είτε είναι δυσδιάκριτες είτε δεν υπάρχουν. Αν συνδυαστεί με καλύτερη παρουσίαση των ρυθμίσεων, όπως έγινε ήδη στο iOS 18, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την έλλειψη ενημέρωσης που αναφέρεις. Εξάλλου πόσες επιλογές συγκέντρωσης δεδομένων (και μάλιστα προσωπικών δεδομένων) έχει ενεργοποιημένες by default η Google στο android; Εκεί, μάλιστα, αν απενεργοποιήσεις κάποιες από αυτές χαλάς τελείως και την εμπειρία χρήσης. Η σύγκριση αυτή δείχνει ότι η Apple, παρά τις ατέλειες, σέβεται περισσότερο τον χρήστη και του δίνει την ευελιξία να προσαρμόσει τη χρήση στις ανάγκες του, χωρίς να θυσιάζει την εμπειρία. Όποιος χρήστης αναζητά τη μέγιστη δυνατή ιδιωτικότητα θα πρέπει να ασχοληθεί και λίγο με το σετάρισμα της συσκευής του. Το θέμα είναι η εταιρεία να του δίνει τη δυνατότητα να το κάνει εύκολα. Επεξ/σία 31 Δεκεμβρίου 2024 από Tlykog 3
motoboots Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 41 λεπτά πριν, empyr3an είπε Google και Apple, καμιά δεν σέβεται την ιδιωτικότητα των χρηστών τους. Απλά οι χρήστες της μιας το ξέρουν και οι χρήστες της άλλης προτιμούν να στρουθοκαμηλίζουν. Προφανώς είσαι χρήστης της μιας.
Tony_Ts Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) @Tlykog Και το άρθρο διάβασα, και τις δικές σου θέσεις. Κάτι που ίσως δεν έκανες εσύ για τη δική μου θέση. Ή έστω έχασες το σημείο που έγραψα «Το τι μπορεί να θεωρηθεί «σκόπιμη» παραβίαση ιδιωτικότητας είναι ένα θέμα αμφιλεγόμενο.» Να το πω πιο απλά κι όποιος το κατάλαβε έχει καλώς: Κρίνω πως αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου οποιαδήποτε πρόσβαση στα δεδομένα μου, με οποιονδήποτε τρόπο για για οποιονδήποτε σκοπό, η οποία μεταφέρει σε υποδομή της εταιρείας το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δεδομένων μου. Τελεία. Κρίνω πως είναι ΣΚΟΠΙΜΗ παραβίαση ιδιωτικότητάς μου, όταν αυτή η λειτουργία είναι default ON. Τελεία. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνείς μαζί μου. Όταν όμως θέλεις να εκθέσεις επιχειρήματα για την άποψή σου, θα χρειαστείς κάτι καλύτερο από το «...διάβασε το άρθρο...» ή την αιθαίρετη δήλωσή σου «Δεν είναι παράνομο...». Ειδικά που για το δεύτερο, έχουμε βαρεθεί να διαβάζουμε ειδήσεις για τα πρόστιμα που συνεχώς τρώνε οι μεγάλες εταιρείες, για τις παρανομίες που κάνουν. Συνοψίζοντας: Με βγάζω μια selfie. Είναι γεγονός ότι αυτή η φωτογραφία αποτελεί προσωπικό δεδομένο μου. Η εταιρεία επεξεργάζεται το προσωπικό δεδομένο μου και ανεβάζει κάποια μορφή του στον server της, χωρίς να με ρωτήσει. Μου είναι αδιάφορο αν αυτή η επεξεργασία του προσωπικού δεδομένου μου, ονομάζεται vector embedding, ή αλλιώς. My two cents και δεν θα επεκταθώ άλλο. Επεξ/σία 31 Δεκεμβρίου 2024 από Tony_Ts 5 3
Tlykog Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, empyr3an είπε Google και Apple, καμιά δεν σέβεται την ιδιωτικότητα των χρηστών τους. Απλά οι χρήστες της μιας το ξέρουν και οι χρήστες της άλλης προτιμούν να στρουθοκαμηλίζουν. Σε αυτό θα διαφωνήσω φίλε μου. Το ρήμα "σέβομαι" δεν υπόκεινται στην ηθική ή τη στάση ζωής, όπως σε ένα φυσικό πρόσωπο. Για τις εταιρείες είναι στρατηγική επιλογή. Η Apple έχει δομίσει όλο το οικονομικό της μοντέλο είσπραξης στο να μην διαμοιράζει τα δεδομένα των χρηστών και το εισόδημα της να προέρχεται από το software, το hardware και τις υπηρεσίες. Οι χρήστες της Apple, ως επί το πλείστον, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο για προϊόντα και υπηρεσίες που τους προσφέρουν υψηλότερη ασφάλεια και ιδιωτικότητα. Αυτός ο παράγοντας επιτρέπει στην Apple να επενδύει περισσότερο στην προστασία δεδομένων, καθώς αποτελεί βασική απαίτηση του πελατολογίου της. H Google εισπράτει κυρίως από τις διαφημίσεις, που στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της, μέσω data mining. Δεν είναι θέμα "σεβασμού" λοιπόν. Αν η Apple αποφάσιζε κάποια στιγμή να ακολουθήσει το μοντέλο της Google θα έχανε το μεγαλύτερο μέρος του πελατολογίου της και παράλληλα θα έπρεπε να αλλάξει όλη το μοντέλο της επιχείρησης. θα έχανε το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Δυστυχώς, αν δεις θέματα που αφορούν τη Google, μόλις κάποιος γράψει ότι μαζεύει προσωπικά δεδομένα και ζει από αυτά, πολλοί πέφτουν πάνω του κραυγάζοντας ότι χωρίς αυτή δε θα υπήρχει το internet... Ο στρουνθοκαμηλισμός δεν έχει κάνει από τί ψωνίζεις, αλλά από τον τρόπο που επιλέγεις να δεις τα πράγματα κάθε φορά. Παραδείγματα υπάρχουν σε αγοραστές κάθε προϊόντος. Στο τέλος της ημέρας, οι χρήστες είναι αυτοί που καθορίζουν τις στρατηγικές των εταιρειών με τις επιλογές τους. Αν οι χρήστες της Google απαιτούσαν μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικότητας, θα βλέπαμε ίσως διαφορετική προσέγγιση. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε κάποιες περιορισμένες κινήσεις της προς την ιδιωτικότητα, αλλά μέχρι το σημείο που δεν επηρεάζουν τα έσοδά της. Αυτό θα είναι πάντα το όριο. Η Apple, από την άλλη, επενδύει στην ιδιωτικότητα γιατί οι πελάτες της το εκτιμούν και το απαιτούν. Η Apple και η Google έχουν διαφορετικά κοινά-στόχους, και αυτό εξηγεί τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους στην ιδιωτικότητα. Κανένα μοντέλο δεν είναι τέλειο. Η Apple προσφέρει υψηλά επίπεδα ιδιωτικότητας, αλλά με υψηλό κόστος που δεν είναι προσιτό για όλους. Από την άλλη, η Google κάνει το διαδίκτυο πιο προσβάσιμο απευθυνόμενη σε ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, αλλά συχνά εις βάρος της ιδιωτικότητας. Ο καθένας λαμβάνει υπόψη του τα θετικά και τα αρνητικά και κάνει τις επιλογές του. Επεξ/σία 31 Δεκεμβρίου 2024 από Tlykog 4 1
Tlykog Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 35 λεπτά πριν, Tony_Ts είπε @Tlykog Και το άρθρο διάβασα, και τις δικές σου θέσεις. Κάτι που ίσως δεν έκανες εσύ για τη δική μου θέση. Ή έστω έχασες το σημείο που έγραψα «Το τι μπορεί να θεωρηθεί «σκόπιμη» παραβίαση ιδιωτικότητας είναι ένα θέμα αμφιλεγόμενο.» Να το πω πιο απλά κι όποιος το κατάλαβε έχει καλώς: Κρίνω πως αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου οποιαδήποτε πρόσβαση στα δεδομένα μου, με οποιονδήποτε τρόπο για για οποιονδήποτε σκοπό, η οποία μεταφέρει σε υποδομή της εταιρείας το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δεδομένων μου. Τελεία. Κρίνω πως είναι ΣΚΟΠΙΜΗ παραβίαση ιδιωτικότητάς μου, όταν αυτή η λειτουργία είναι default ON. Τελεία. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνείς μαζί μου. Όταν όμως θέλεις να εκθέσεις επιχειρήματα για την άποψή σου, θα χρειαστείς κάτι καλύτερο από το «...διάβασε το άρθρο...» ή την αιθαίρετη δήλωσή σου «Δεν είναι παράνομο...». Ειδικά που για το δεύτερο, έχουμε βαρεθεί να διαβάζουμε ειδήσεις για τα πρόστιμα που συνεχώς τρώνε οι μεγάλες εταιρείες, για τις παρανομίες που κάνουν. Συνοψίζοντας: Με βγάζω μια selfie. Είναι γεγονός ότι αυτή η φωτογραφία αποτελεί προσωπικό δεδομένο μου. Η εταιρεία επεξεργάζεται το προσωπικό δεδομένο μου και ανεβάζει κάποια μορφή του στον server της, χωρίς να με ρωτήσει. Μου είναι αδιάφορο αν αυτή η επεξεργασία του προσωπικού δεδομένου μου, ονομάζεται vector embedding, ή αλλιώς. My two cents και δεν θα επεκταθώ άλλο. Κατανοώ τη θέση σου και σέβομαι την άποψή σου για το πώς ορίζεις την παραβίαση της ιδιωτικότητας. Αυτό να στο ξεκαθαρίσω εξαρχής. Συμφωνώ ότι η επεξεργασία οποιουδήποτε προσωπικού δεδομένου, όπως μιας φωτογραφίας, είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα και πρέπει να γίνεται με τη μέγιστη διαφάνεια. Το σημείο της διαφωνίας μας, όπως καταλαβαίνω, βρίσκεται στη φύση και το πλαίσιο αυτής της επεξεργασίας. Σύμφωνα με το άρθρο, αυτό που αποθηκεύεται δεν είναι η ίδια η φωτογραφία σου, αλλά μια κρυπτογραφημένη αναπαράσταση (vector embedding), που δεν μπορεί να επαναφέρει την αρχική εικόνα. Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν αλλάζει τη δική σου θεώρηση, αλλά το επισημαίνω γιατί δείχνει τη διαφορά μεταξύ της πρόσβασης στο αρχικό προσωπικό δεδομένο και της χρήσης του για έναν διαφορετικό σκοπό. Αυτό είναι ένα λεπτό σημείο που κάνει τη διαφορά. Όσο για το ότι αυτή η λειτουργία είναι default ON, έχεις δίκιο πως αυτό είναι ένα αμφιλεγόμενο σημείο. Γι αυτό, άλλωστε γράφω και ξαναγράφω ότι θα μπορούσε να είναι opt-in, και ίσως αυτό να μείωνε τέτοιες ανησυχίες. Από την άλλη, δεν παραβιάζει τις τρέχουσες νομικές ρυθμίσεις, αλλιώς θα είχαμε ήδη σωρία μηνύσεων και νομικών κυρώσεων. Αλλά αναγνωρίζω ότι ο ορισμός της 'παραβίασης' μπορεί να είναι διαφορετικός για τον καθένα. Είναι αλήθεια ότι οι μεγάλες εταιρείες δέχονται πρόστιμα, αλλά αυτά αφορούν κυρίως περιπτώσεις που η παραβίαση της ιδιωτικότητας είναι αποδεδειγμένη και ξεκάθαρη, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει εδώ. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ τη συζήτηση και τη διαφορετική οπτική σου. Επεξ/σία 31 Δεκεμβρίου 2024 από Tlykog 1
cpc464 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, Tlykog said: Η στρατηγική της Apple είναι υπέρ της ιδιωτικότητας και του ελέγχου στη συλλογή δεδομένων. Αυτός είναι και ο λόγος που προσφέρει επιλογή απενεργοποίησης. Σε πολλές άλλες εταιρείες, όπως της MS στα Windows, δεν υπάρχει αντίστοιχη επιλογή να απενεργοποιήσεις επίσημα τη συλλογή δεδομένων. Η ύπαρξη της επιλογής Off στην Apple δείχνει τη δέσμευσή της στη διαφάνεια και τον έλεγχο που παρέχει στους χρήστες της. Είναι όμως κρυφή επιλογή, και δεν είναι θέμα VS,όποιος έχει διαβάσει απόψεις μου για google,apple και ms ξέρει που στέκομαι, το OFF έπρεπε να είναι default αν στήριζε την ιδιωτικότητα, αλλά δεν είναι,δεκάρα δεν δίνω αν είναι ίχνος,ιδεόγραμα η δεν ξέρω εγώ τι άλλο αν προέρχεται απο την δικία μου προσωπικότητα η εμπειρία,καμία εταιρεία δέν έχει δικαίωμα να σφετερίζεται στοιχεία τις προσωπικότητας μου για το ατομικό της κέρδος. Επεξ/σία 31 Δεκεμβρίου 2024 από cpc464 2
Tlykog Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, cpc464 είπε Είναι όμως κρυφή επιλογή, και δεν είναι θέμα VS,όποιος έχει διαβάσει απόψεις μου για google,apple και ms ξέρει που στέκομαι, το OFF έπρεπε να είναι default αν στήριζε την ιδιωτικότητα, αλλά δεν είναι,δεκάρα δεν δίνω αν είναι ίχνος,ιδεόγραμα η δεν ξέρω εγώ τι άλλο αν προέρχεται απο την δικία μου προσωπικότητα η εμπειρία,καμία εταιρεία δέν έχει δικαίωμα να σφετερίζεται στοιχεία τις προσωπικότητάς μου για το ατομικό της κέρδος. Προσπαθώ να μην αντιμετωπίζω τους ανθρώπους με προκατάληψη (θετική ή αρνητική) και δεν τους βάζω "ταμπέλες" σύμφωνα με τις απόψεις τους, γιατί νοιώθω ότι τους αδικώ. Κρίνω κάθε επιχείρημα ξεχωριστά και σύμφωνα με το πόσο ισχυρό είναι. Σέβομαι κάθε άποψη όπως κι αν έχει. Όλοι μας, με τις σωστές και τις λάθος απόψεις μας, συμβάλουμε στην εξέλιξη μιας καλής συζήτησης. Αυτό που σέβομαι ιδιαιτέρως, σε κάθε περίπτωση, είναι η ικανότητα για πολιτισμένο διάλογο. Δυστυχώς δεν το έχουν όλοι, γι αυτό και με τον καιρό έμαθα να το εκτιμάω όλο και περισσότερο. Κάνω συζητήσεις με αυτούς που έχουν αυτή την ικανότητα και... εδώ είμαστε. Δεν είναι κρυφή επιλογή. Δε βρίσκεται σε κάποιο κρυφό μενού, που ενεργοποιείται με κάποιον ειδικό κωδικό. Είναι στις ρυθμίσεις της συσκευής και μάλιστα συνοδεύεται με επεξηγηματικό κείμενο. Θα μπορούσε να είναι off; Προσφανώς, αλλά με την έκταση ππου φαίνεται να έχει πάρει το θέμα, οι περισσότεροι χρηστές, που δεν το επιθυμούν, θα το απενεργοποιήσουν και αυτό γιατί η πρόσβαση σε αυτό είναι εύκολη και δεν είναι κρυφό. Η ιδιωτικότητα στηρίζεται με τον μή έλγχό της από το χρήστη και αρχικά με τη μη παραβίαση της αν είναι δυνατόν. Εδώ δεν υπάρχει παραβίαση. Δεν συγκεντρώνονται προσωπικά δεδομένα που μπορούν να έχουν άλλη αξία από τη βελτίωση της εμπειρίας και μάλιστα γίνεται ανώνυμα και χωρίς να μπορεί να γίνει άμεση σύνδεση τους με την αρχική εικόνα και ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να το απενεργοποιήσει ΕΥΚΟΛΑ. Τέλος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΡΔΟΣ. Δεν το εκμεταλλεύεται για οικονομικούς σκοπούς αλλά για βελτίωση της εμπειρίας χρήσης. Αναγράφεται ξεκάθαρα στο άρθρο. Επεξ/σία 31 Δεκεμβρίου 2024 από Tlykog 1 4
cpc464 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 11 minutes ago, Tlykog said: Προσπαθώ να μην αντιμετωπίζω τους ανθρώπους με προκατάληψη και δεν τους βάζω ταμπέλες σύμφωνα με τις απόψεις τους. Κρίνω κάθε επιχείρημα ξεχωριστά και σύμφωνα με το πόσο ισχυρό είναι. Σέβομαι κάθε άποψη όπως κι αν έχει. Όλοι μας, με τις σωστές και τις λάθος απόψεις μας, συμβάλουμε στην εξέλιξη μιας καλής συζήτησης. Αυτό που σέβομαι ιδιαιτέρως, σε κάθε περίπτωση, είναι η ικανότητα για πολιτισμένο διάλογο. Δυστυχώς δεν το έχουν όλοι. Κάνω συζητήσεις με αυτούς που έχουν αυτή την ικανότητα και... εδώ είμαστε. Δεν είναι κρυφή επιλογή. Δε βρίσκεται σε κάποιο κρυφό μενού, που ενεργοποιείται με κάποιον ειδικό κωδικό. Είναι στις ρυθμίσεις της συσκευής και μάλιστα συνοδεύεται με επεξηγηματικό κείμενο. Θα μπορούσε να είναι off; Προσφανώς, αλλά με την έκταση ππου φαίνεται να έχει πάρει το θέμα, οι περισσότεροι χρηστές, που δεν το επιθυμούν, θα το απενεργοποιήσουν και αυτό γιατί η πρόσβαση σε αυτό είναι εύκολη και δεν είναι κρυφό. Η ιδιωτικότητα στηρίζεται με τον μή έλγχό της από το χρήστη και αρχικά με τη μη παραβίαση της αν είναι δυνατόν. Εδώ δεν υπάρχει παραβίαση. Δεν συγκεντρώνονται προσωπικά δεδομένα που μπορούν να έχουν άλλη αξία από τη βελτίωση της εμπειρίας και μάλιστα γίνεται ανώνυμα και χωρίς να μπορεί να γίνει άμεση σύνδεση τους με την αρχική εικόνα και ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να το απενεργοποιήσει ΕΥΚΟΛΑ. Τέλος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΡΔΟΣ. Δεν το εκμεταλλεύεται για οικονομικούς σκοπούς αλλά για βελτίωση της εμπειρίας χρήσης. Αναγράφεται ξεκάθαρα στο άρθρο. Εδώ είναι που διαφωνούμε,απο την στιγμή που δεν υπάρχει διαφάνεια υπάρχει ζήτημα,δεν ειναι ότι στo πρώτο boot μου εξηγεί,ακόμα και στο σετάρισμα windows έχω την δυνατότητα να πω όχι σε όλα, κάτι που πάντα κάνω,το αν υπάρχει κέρδος είναι υποκειμενικό, γιατί αν πχ εκπαιδεύσω μοντέλα AI απο την εμπειρία του χρήστη έχω κέρδος, και ας μην βγήκε απο την τσέπη του χρήστη, βασίζεται όμως στην εμπειρία και την προσωπικότητα του χρήστη.
Tlykog Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 25 λεπτά πριν, cpc464 είπε Εδώ είναι που διαφωνούμε,απο την στιγμή που δεν υπάρχει διαφάνεια υπάρχει ζήτημα,δεν ειναι ότι στo πρώτο boot μου εξηγεί,ακόμα και στο σετάρισμα windows έχω την δυνατότητα να πω όχι σε όλα, κάτι που πάντα κάνω,το αν υπάρχει κέρδος είναι υποκειμενικό, γιατί αν πχ εκπαιδεύσω μοντέλα AI απο την εμπειρία του χρήστη έχω κέρδος, και ας μην βγήκε απο την τσέπη του χρήστη, βασίζεται όμως στην εμπειρία και την προσωπικότητα του χρήστη. Έχεις δει πόσες επιλογές υπάρχουν για την ενίσχυση της ιδιωτικότητας σε ένα iPhone (και όχι μόνο...); Είναι πρακτικά αδύνατο να εμφανίζονται όλες στο πρώτο boot. Το ίδιο γίνεται σε ολα τα λειτουργικά: ο χρήστης, κατά το πρώτο boot αλλάζει μόνο γενικές ρυθμίσεις και συνήθως υπάρχει προτροπή να κάνει και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, με περισσότερη λεπτομέρεια, από το αντίστοιχο μενού ρυθμίσεων. Εκτός αυτού, διαφάνεια δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι όλες οι ρυθμίσεις πρέπει να εμφανίζονται κατά το πρώτο boot, αλλά ότι η πρόσβαση στις επιλογές πρέπει να είναι εύκολη και η χρήση τους κατανοητή. Να πω, επιπλέον, ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτώνεται ο χρήστης με πολλές επιλογές στην αρχή, γιατί αυτό δημιουργεί το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Όταν κάποιος πχ θέλει να κρύψει κάτι μπορεί να το κάνει πιο εύκολα σε ένα πολύπλοκο και δαιδαλώδες κείμενο από ότι σε ένα σαφές κείμενο περιορισμένης έκτασης. Η εύκολη πρόσβαση στις ρυθμίσεις παρέχει την ευελιξία και καλύτερο έλεγχο στο να προσαρμόσει κάποιος το σύστημα στις ανάγκες του. Εδώ, ακριβώς αυτό ισχύει. Εξάλλου το feedback, με την ορθή εφαρμογή του, δεν έχει κάποιο αρνητικό για το χρήστη, ώστε να αποτελέσει πραγματική επιλογή ή έστω να δικαιολογήσει την ύπαρξη ξεχωριστής επιλογής στο πρώτο boot. Τόσο στα Windows, όσο και στο Android, οι περισσότερες ρυθμίσεις ιδιωτικότητας επίσης δεν εμφανίζονται στο πρώτο boot, αλλά είναι διαθέσιμες στις ρυθμίσεις. Τέλος, η αξιοποίηση ανώνυμων δεδομένων για την ανάπτυξη τεχνολογιών, όπως η AI, είναι πλέον συνηθισμένη πρακτική στη βιομηχανία και δεν παραβιάζει τη νομοθεσία, εφόσον διασφαλίζεται η ανωνυμία και η σωστή χρήση, βάσει του GDRP. Γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κάτι που θα προσφέρeι μία συνολικά ανώτερη εμπειρία στον χρήστη. Αυτό γίνεται και εδώ. Επεξ/σία 31 Δεκεμβρίου 2024 από Tlykog 1
lost2 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 8 hours ago, Tlykog said: Σύμφωνα με το άρθρο, η Apple μοιράζεται μόνο κρυπτογραφημένα και επιλεγμένα μέρη της εκάστοτε φωτογραφίας, τα οποία δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των δεδομένων της εικόνας. Αυτά τα δεδομένα (vector embeddings) χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη και παραμένουν εντός των ορίων της συμφωνίας προσωπικών δεδομένων της Apple. Αυτό αναφέρει ξεκάθαρα το άρθρο Να σε ρωτήσω κάτι, λίγο άσχετος εγώ, πως γίνεται να μοιράζεται κρυπτογραφημένα στοιχεία από την στιγμή που είναι κρυπτογραφημένα άρα δεν ξέρει και τι περιέχουν αφού δεν μπορεί να τα διαβάσει ή μπορεί;
brx Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 9 hours ago, billdanos said: Ανάθεμα κι αν καταλάβατε τη συγκεκριμένη λειτουργία. Προφανώς έχετε «καεί» με τη χρήση των προσωπικών σας δεδομένων στο android και τα θεωρείτε όλα ίδια. 😛 “Enhanced Visual Search in Photos allows you to search for photos using landmarks or points of interest. Your device privately matches places in your photos to a global index Apple maintains on our servers. We apply homomorphic encryption and differential privacy, and use an OHTTP relay that hides IP address. This prevents Apple from learning about the information in your photos.” Πες τα ρε φίλε. Από την άλλη, οι περισσότεροι που κράζουνε την apple, μόλις βγει προσφορά για iphone τετραετίας στα 400 - 500 €, τρέχουν να το αγοράσουν σαν παλαβοί.
cpc464 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 4 hours ago, Tlykog said: Έχεις δει πόσες επιλογές υπάρχουν για την ενίσχυση της ιδιωτικότητας σε ένα iPhone (και όχι μόνο...); Είναι πρακτικά αδύνατο να εμφανίζονται όλες στο πρώτο boot. Μπορούν όμως όλες να μπουν σε μία ερώτηση, (Επιθυμείτε να μοιράζεστε δεδομένα με την apple;). Τώρα για όλα τα άλλα που έγραψες θα πω ότι δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο και πως είναι γκρίζα περιοχή, άσε που δέν ξέρεις τι ακριβώς παιρνουν απο το τηλεφωνό σου, και δεν το λέω μόνο για την apple αλλά για όλο αυτό το πραγμα που προσπαθουν να μας ταϊσουν, (recall,copilot κτλ).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα