Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 59
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, ardi21 είπε

Τα ιδια καλωδια και τους ιδιους φορτιστες θα εχουν απλα δεν θα φορτιζουν με τα ιδια watt. Εκτος και αν τα καλωδια και οι φορτιστες ειναι τιποτα κινεζικα αθλιας ποιοτητας που μπορει να μην λειτουργουν.

Αυτο θα λυθει αν ολες συσκευες υποχρεωθουν να υποστηριζουν και το προτυπο USB-C PD για γρηγορη φορτιση. Αυτο λεει και το αρθρο, αν καταλαβα καλα. Οτι ολες οι συσκευες θα πρεπει να υποστηριζουν και USB-C PD, στο μελλον.

USB-C PD, αλλα το πρότυπο δεν ορίζει ότι ένας φορτιστής πρέπει να υποστηρίζει όλα τα modes. Για παράδειγμα μπορεί ενας φορτιστής να είναι σύμφωνος με το πρότυπο και να υποστηρίζει 5V/3A και 9V/2A ενώ ένας άλλος να υποστηρίζει 5V/3A, 9V/3A, 12V/2.5A, 15V/2A, 20V/2A, αν η συσκευή χρειάζεται τα 15V ή τα 20V τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον πρώτο κι ας είναι USBC-PD. Πολύ φοβάμαι ότι το πρότυπο usbc-pd είναι τόσο ευρύ και συνθετο που θα προκαλέσει πολύ πονοκέφαλο στους χρήστες με δεδομένο ότι οι κατασκευαστές θα προσπαθούν να πουλήσουν φθηνότερα προιόντα. Το πρόβλημα θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκο όταν πάμε σε διπλούς ή τριπλούς φορτιστές που ναι μεν αναγράφουν την συνολική ισχύ, αλλά ισχύουν ένα σωρό περιορισμοί στα modes σε σχέση με το πόσες συσκευές είναι ενωμένες, πχ όταν μία ζητάει 20V τότε οι άλλες είναι περιορισμένες σε <9V και τέτοια... Αν κάνετε μια βόλτα σε καταστήματα που πουλάνε φορτιστές usbc-pd δειτε τις τεχνικές προδιαγραφές, θα δείτε ποσο περίπλοκα είναι τα πράγματα, δεν αρκεί πλέον μόνο η ισχύς του φορτιστή, πρέπει να προσέχεις τα modes (ταση/ρευμα), τους συνδυασμούς μεταξύ των θυρών και τέτοια....

ΥΓ: και πολύ προσοχή σε κινεζιές που υποστηρίζουν ότι δίνουν 65W+ με 4-5 ευρώ.... είναι fake 100% και κινδυνεύεις να χαλάσεις τη συσκευή σου ή ακόμα και να βάλεις φωτιά....

Επεξ/σία από evark
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Καλό

Από ότι φαίνεται μέχρι τα 100W είναι η οδηγια, οπότε συσκευές με παραπάνω φορτίο δεν θα ακολουθήσουν.

Ολοι πλέον έχουμε πολλούς φορτιστές, οι συσκευές πρέπει να έρχονται χωρίς φορτιστή (ή με τον φορτιστή προαιρετικά).

Εννοείται όλοι οι φορτιστές με αποσπώμενο καλώδιο.

Το μόνο ανησυχητικό είναι ότι το USBC παρότι είναι πολύ καλό, δεν παύει να είναι και πολύπλοκο κατασκευαστικά και αυτό δημιουργεί κάποια μειονεκτηματα. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο από την τρέχουσα κατάσταση

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ελπίζω να έχουν ψηφίσει κ την τυποποίηση του πρωτοκόλλου φόρτισης γιατί η θύρα μόνη της δε λέει τπτ απολύτως. Έχω πετύχει συνδιασμό που δε φόρτιζε ΚΑΘΟΛΟΥ. Σύγχρονα επώνυμα κινητά. Κ αλλά φόρτιζαν χελώνα.. Το type C με τα 24 η 15 η 11 η 5 πινάκια έμπλεξε χειρότερα τα πραματα

Επεξ/σία από magicnumbers
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
42 λεπτά πριν, hsa είπε

Εννοείται όλοι οι φορτιστές με αποσπώμενο καλώδιο.

Ελπίζω και αυτό. Αποσπώμενο καλώδιο γιατί χαλάνε τα ρημάδια από τη χρήση.... και να μη μιλήσουμε και για ποιότητες καλωδίων γιατί εκεί γίνεται χαμός.... μερικά ξεκινάνε τα 5V από το socket και μέχρι να φτάσει το ρεύμα στη συσκευή έχει γίνει 4.4V.... μια τρίχα χαλκό έχει ο κάθε αγωγός.... 

Ότι θέλει ο καθένας γράφει.... βάζουν πχ 3Α, αλλά δεν εξηγούν τι εννοούν... εννοούν ότι το καλώδιο αντέχει 3Α μέχρι να πάρει φωτιά ή ότι το καλώδιο μπορεί να οδηγήσει 3Α κρατώντας την πτώση τάσης στα επιτρεπτά πλαίσια... συνήθως το πρώτο.....    

Επεξ/σία από evark
Δημοσ.
2 ώρες πριν, lawlezz είπε

εγω παντως ειχα alienware με 2 τροφοδοτικα...γιατι να μην εχουν δυο usb C

Ποιο ήταν; Στα λαπτοπ μόνο το Area-51m είχε δυο τροφοδοτικά. Επιτρέπει 2 USB-C η νομοθεσία; Εκεί είναι το θέμα.

Δημοσ.
2 hours ago, ardi21 said:

Τα ιδια καλωδια και τους ιδιους φορτιστες θα εχουν απλα δεν θα φορτιζουν με τα ιδια watt. Εκτος και αν τα καλωδια και οι φορτιστες ειναι τιποτα κινεζικα αθλιας ποιοτητας που μπορει να μην λειτουργουν.

Αυτο θα λυθει αν ολες συσκευες υποχρεωθουν να υποστηριζουν και το προτυπο USB-C PD για γρηγορη φορτιση. Αυτο λεει και το αρθρο, αν καταλαβα καλα. Οτι ολες οι συσκευες θα πρεπει να υποστηριζουν και USB-C PD, στο μελλον.

Ε αυτό, φτάνει και περρισιευει για να αγοράζει κόσμος άπειρους φορτιστές και άπειρα καλώδια γιατί όλοι μα όλοι θέλουν να φορτίζει η συσκευή το γρηγορότερο δυνατό

Ακόμη και pd έχει διαφορά προτοκολα

Δημοσ.

Επιτέλους σε ισχύ ενοποιημένο πρότυπο στην εποχή που ελπίζω το επόμενο βήμα να είναι η ασύρματη φόρτιση 

Δημοσ.

Θα έπρεπε η οδηγία να περιλαμβάνει όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που να λειτουργούν με μπαταρίες, και όχι μόνο τα κινητά και τα συναφή.

Πήρα πρόσφατα ξυριστική μηχανή Philips και είχε δικό της φορτιστή με custom βύσμα. Δεν υπάρχει λόγος καινούρια συσκευή τέτοιων κυβικών να μην έχει κοινό βύσμα.

Και εννοείται να έχει προβλεφθεί και η κατάσταση με τα πρότυπα ώστε να υπάρχει πλήρης συμβατότητα

• Like 1
Δημοσ.

Επιτέλους, όλες οι συσκευές ένα usb-C και από εκεί και πέρα ότι άλλο θέλουν ας βάλουν. Ας έχουν και δικό τους proprietary φορτιστή.

Κανένας δεν μπορεί να απαγορέψει στο να έχουν παραπάνω από έναν τρόπο φόρτισης, στην τελική ας βάλουν παραπάνω από μία θύρα usb-C ώστε να τραβάνε πολλαπλάσια watt.

1 hour ago, cthulhucarbide said:

Πήρα πρόσφατα ξυριστική μηχανή Philips και είχε δικό της φορτιστή με custom βύσμα. Δεν υπάρχει λόγος καινούρια συσκευή τέτοιων κυβικών να μην έχει κοινό βύσμα.

Κι εγώ έχω μία ξυριστική που έχει ένα μικρό οχταράκι βύσμα και μπαίνει σε θύρα usb-Α από την άλλη, τέρμα τρόμπες! Δηλαδή φορτίζει με usb αλλά το βύσμα της μηχανής είναι άσχετο με το πρότυπο του usb σαν σχήμα.

Δημοσ.

Βλέπω το μέλλον μου και την γκρίνια που έχω να φάω από την γυναίκα γιατί της πείρα το 16αρί iphone και δεν πείρα κι ένα μάτσο καινούργια καλώδια μαζί! 😂 Πλάκα στην πλάκα το lightining ή όως λέγεται το καλώδιο των iphone είναι κλάσεις καλύτερο του usb ή έτσι φαίνεται σε εμένα τουλάχιστον που έχω μόνιμα πρόβλημα με τα usb μου να χαλάνε συχνά!

• Haha 1
Δημοσ.

Ευχαριστούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση που ασχολείται με τα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν την γενιά μας

• Like 1
Δημοσ.
12 ώρες πριν, ardi21 είπε

Η οδηγία περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την ταχεία φόρτιση, απαιτώντας συμβατότητα με το πρωτόκολλο USB Power Delivery

Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι και η OnePlus, Xiaomi κτλ, εκτός από τα δικά τους πρότυπα ταχείας φόρτισης, πρέπει να είναι συμβατοί και με το usb pd?

Γιατί, αν δεν κάνω λάθος, μεχρι τώρα δεν ήταν. Αν έβαζες έναν φορτιστή usb pd θα φορτιζες αργά. Ήθελαν μόνο τους δικούς τους φορτιστές.

μια χαρά φορτίζουν με τα αντίστοιχα PD πρότυπα αναλόγως τι τους έχουν "φτιάξει" απο το εργοστασιο

πχ το 11αρι τραβάει 18βατ. Το 12αρι νομιζω 25 η 30.

Για χιαομι και τους άλλους δεν γνωρίζω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα φίλοι να προδημοσιεύσω εδώ το άρθρο μου  πριν το ποστάρω στο  blog μου, για αυτό το θέμα με τους φορτιστές,  να δούμε όμως ότι αυτά ειναι μισές δουλειες της Ε.Ε. δυστυχώς που έρχεται πάντα πίσω απο τις εξελίξεις μετά απο πολλά χρόνια,  και δυστυχώς όπως φαίνεται οι βουλευτές εκεί αντί να εξυπηρετούν τα συμφέροντα μας ως καταναλωτές, εξυπηρετούν τις εταιρίες:

Οι μισές δουλείες της Ε.Ε. με τα βύσματα

Δυστυχώς όπως φαίνεται οι βουλευτές μας στην Ε.Ε. αντί να εξυπηρετούν τα συμφέροντα μας ως καταναλωτές, εξυπηρετούν τις εταιρίες:

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καθιερώσει τον Type-C ως τον κοινό τύπο φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές από το 2025 αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων αλλά και του κόστους στους καταναλωτές καθώς αναγκάζονται να έχουν διαφορετικούς φορτιστές. Ωστόσο, το μέτρο αυτό είναι ελλιπές, καθώς αγνοεί ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα: την αδυναμία αντικατάστασης των μπαταριών στις περισσότερες σύγχρονες συσκευές.

Οι ενσωματωμένες μπαταρίες που κυριαρχούν εδώ και χρόνια στα smartphones, tablets, laptops, ακουστικά, smartwatches,  powerbanks και δεκάδων άλλων συσκευών,  καθιστούν τις επισκευές αναγκαίες ακόμα και για απλά ζητήματα, όπως η φθορά της μπαταρίας (που έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής περίπου 800 φορτίσεις).  Αυτό οδηγεί σε αυξημένο κόστος για τους χρήστες και δημιουργεί περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα, καθώς πολλοί καταναλωτές προτιμούν να αντικαταστήσουν ολόκληρη τη συσκευή αντί να την επισκευάσουν.

Επεξ/σία από odys03
διορθωση
  • Like 1
  • Haha 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...