Crash24 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2024 Η Apple αναμένεται να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των επόμενης γενιάς επεξεργαστών της σειράς M5 στο δεύτερο μισό του 2025. Σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή Ming-Chi Kuo, η Apple προετοιμάζεται για μια σημαντική αλλαγή στην αρχιτεκτονική των επεξεργαστών της σειράς M5. Ο αναλυτής αποκαλύπτει μέσω ανάρτησής του στο Medium ότι η εταιρεία σχεδιάζει να διαχωρίσει τη CPU από τη GPU στους επεξεργαστές M5 Pro, M5 Max και M5 Ultra. Η μαζική παραγωγή του βασικού επεξεργαστή M5 αναμένεται να ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2025, ενώ οι εκδόσεις M5 Pro και M5 Max θα ακολουθήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους. Ο M5 Ultra προγραμματίζεται για το 2026. Οι νέοι επεξεργαστές θα χρησιμοποιούν την προηγμένη τεχνολογία N3P της TSMC, παραμένοντας στα 3nm αντί για μετάβαση στα 2nm. Όπως αναφέρει ο Kuo, η Apple θα χρησιμοποιήσει την προηγμένη τεχνολογία συσκευασίας τσιπ της TSMC, γνωστή ως SoIC-MH (System-on-Integrated-Chips-Molding-Horizontal) για τους M5 Pro, M5 Max και M5 Ultra, μια τεχνική που θα επιτρέψει καλύτερη θερμική απόδοση και αυξημένη αποδοτικότητα στην παραγωγή. Η νέα προσέγγιση αποτελεί σημαντική απόκλιση από το τρέχον σύστημα System-on-a-chip (SoC) που χρησιμοποιεί η Apple, το οποίο ενσωματώνει όλα τα στοιχεία σε ένα ενιαίο πακέτο. Ο διαχωρισμός CPU και GPU αναμένεται να προσφέρει βελτιωμένη υπολογιστική και γραφική απόδοση, καθώς και καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα. Οι νέοι επεξεργαστές θα χρησιμοποιηθούν τόσο στους υπολογιστές Mac όσο και στους servers της Apple Intelligence για ταχύτερη απόδοση στο cloud. Τα πρώτα μοντέλα που θα λάβουν τους νέους επεξεργαστές θα είναι τα MacBook Pro, ενώ δεν προβλέπεται η χρήση τους στα iPad Pro. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
stivaks72 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δηλαδή για να καταλάβω, αυτό είναι μια μορφή επιστροφής στο παρελθόν και αναφέρομαι στον διαχωρισμό CPU και GPU? Δηλαδή δεν θα υφίσταται η αρχιτεκτονική SoC; Κατάλαβα καλά? Δεν λέω πως είναι καλό ή κακό,μάλλον για καλό θα'ναι δηλαδή ως προς τη διαχείριση των θερμοκρασιών τουλάχιστον. 2
liospi Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 8 λεπτά πριν, stivaks72 είπε Δηλαδή για να καταλάβω, αυτό είναι μια μορφή επιστροφής στο παρελθόν και αναφέρομαι στον διαχωρισμό CPU και GPU? Δηλαδή δεν θα υφίσταται η αρχιτεκτονική SoC; Κατάλαβα καλά? Δεν λέω πως είναι καλό ή κακό,μάλλον για καλό θα'ναι δηλαδή ως προς τη διαχείριση των θερμοκρασιών τουλάχιστον. Μπορεί να βοηθάει και το BTO. Π.χ. εγώ χρειάζομαι περισσότερη ισχύ σε gpu παρά σε cpu. Γιατί να μη μπορώ να τα συνδυάσω; *σκόρπιες σκέψεις τα παραπάνω για να καταλάβω τη λογική 1
J0hn82 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 https://3dfabric.tsmc.com/english/dedicatedFoundry/technology/SoIC.htm Χοντρικά από ότι καταλαβαίνω που το είδα στα πολύ γρήγορα, πάνε σε 3D, πολυόροφα chip… 1
kotronas Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. 5
MariosX Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 1 hour ago, stivaks72 said: Δηλαδή για να καταλάβω, αυτό είναι μια μορφή επιστροφής στο παρελθόν και αναφέρομαι στον διαχωρισμό CPU και GPU? Δηλαδή δεν θα υφίσταται η αρχιτεκτονική SoC; Κατάλαβα καλά? Δεν λέω πως είναι καλό ή κακό,μάλλον για καλό θα'ναι δηλαδή ως προς τη διαχείριση των θερμοκρασιών τουλάχιστον. Καλά κατάλαβες και όπως αναφέρει το άρθρο οι αλλαγές θα είναι για τα MacBook Pro και όχι για τα iPad. Πάντα για προχωρημένη χρήση, χρειαζόμασταν dedicated GPU, για να έχουμε καλύτερη παραγωγή ή ακόμα και για λόγους gaming. Στην σημερινή εποχή όμως που πλέον βάζουν AI κυριολεκτικά παντού, χρειάζονται περισσότερες επιδόσεις ειδικότερα από GPU, από ότι φαίνεται το SoC δεν αποδίδει. Επομένως πάμε πίσω στους αποδοτικούς παραδοσιακούς τρόπους. ΥΓ. Προσωπικά πιστεύω θα πέσει και η αυτονομία των M5 μοντέλων MacBook, γιατί άμα μπει και GPU θα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια. 7 1
laxanoulis Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δηλαδή, εγώ που σκέφτομαι να πάρω ένα Mini M4 να περιμένω ή δεν υπάρχει λόγος? Βέβαια θα μου πει κάποιος, κάθε χρόνο έχει νέες τεχνολογίες, άρα αργά ή γρήγορα και ο Μ5 θα αντικατασταθεί με τον Μ6 κ.ο.κ. 2
J0hn82 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Τι ακριβώς εννοεί το άρθρο «διαχωρισμός»; Εξωτερικά πάντως βλέπεις πάλι ένα chip.
atypicalcoder Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 1 ώρα πριν, stivaks72 είπε Δηλαδή για να καταλάβω, αυτό είναι μια μορφή επιστροφής στο παρελθόν και αναφέρομαι στον διαχωρισμό CPU και GPU? Δηλαδή δεν θα υφίσταται η αρχιτεκτονική SoC; Κατάλαβα καλά? Δεν λέω πως είναι καλό ή κακό,μάλλον για καλό θα'ναι δηλαδή ως προς τη διαχείριση των θερμοκρασιών τουλάχιστον. Εγώ δεν έχω καταλάβει κάτι. Οι επεξεργαστές M δεν είναι της Apple 100% ? δηλαδή έφυγε από την Ιντελ για τα δικά της. Τώρα αυτό τι σημαίνει? ότι πάει πάλι σε μια "άλλη" Ιντελ? οκ υπάρχει διαφορά μεταξύ ιντελ και tsmc αλλά δεν ξέρω...
alkinoos.z Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 17 λεπτά πριν, laxanoulis είπε Δηλαδή, εγώ που σκέφτομαι να πάρω ένα Mini M4 να περιμένω ή δεν υπάρχει λόγος? Βέβαια θα μου πει κάποιος, κάθε χρόνο έχει νέες τεχνολογίες, άρα αργά ή γρήγορα και ο Μ5 θα αντικατασταθεί με τον Μ6 κ.ο.κ. Διαχωρισμό CPU και GPU αναφέρουν, δεν νομίζω να δούμε MacMini M5 χωρίς γραφικά.
georgiosmag Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Όχι σε ipad. Γιατί? Γιατί θα έχουν θέματα θερμοκρασίας? Οπότε καλύτερα μόνο σε MacBook pro που δεν θα είναι τεράστιο το θέμα θερμοκρασίας αλλά απλά μεγάλο. Το θέμα δεν είναι μόνο η ενεργειακή απόδοση η η απόδοση γενικά η οι θερμοκρασίες αλλά η συνολική εμπειρία χρήσης. Οπότε σε σχέση με τα τωρινά η αναβάθμιση θα είναι πολύ μικρή. Αυτό λέγεται κορεσμός. Και επειδή δεν έχουν την τερματισμενη τεχνογνωσία να προχωρήσουν σε 2 μικρά η ακόμη και σε 1 και με προχωρημένους σχεδιασμούς ψύξης κλπ, αλλαγή στο σχεδιασμό της τωρινής τεχνολογίας και συνεχιζόμενο άρμεγμα του καταναλωτή. Αφού ο μ4, μ3 κλπ είναι τόσο καλοί μείνε σε αυτούς 2-3 χρόνια να αποδειχθεί και η σταθερότητα τους και η πραγματική τους αξία και επιτέλους σταματήστε το άρμεγμα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην Apple στο συγκεκριμένο κομμάτι που παρεμπιπτόντως είναι η πρωταθλήτρια στο άρμεγμα γιατί απευθύνεται σε λιγότερο σχετικούς με την τεχνολογία χρήστες αλλά και στην ιντελ και στην AMD. Βρεθήκαμε τις γελοίες αναβαθμίσεις και είναι άδικο για τον καταναλωτή κάθε 6 μήνες ένα χρόνο αναβαθμίσεις του κώλου.
ethereum Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) άρα έχει περιορισμούς η τωρινή αρχιτεκτονική , εμπρός πίσω , και κάπως έτσι η Intel αρχίζει να ελπίζει ξανά Επεξ/σία 28 Δεκεμβρίου 2024 από ethereum 2
MariosX Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 39 minutes ago, atypicalcoder said: Εγώ δεν έχω καταλάβει κάτι. Οι επεξεργαστές M δεν είναι της Apple 100% ? δηλαδή έφυγε από την Ιντελ για τα δικά της. Τώρα αυτό τι σημαίνει? ότι πάει πάλι σε μια "άλλη" Ιντελ? οκ υπάρχει διαφορά μεταξύ ιντελ και tsmc αλλά δεν ξέρω... Από πότε η Apple έχει κάτι πραγματικά δικό της; Παραγωγός των τσιπ είναι η TSMC, αυτοί τα παράγει αλλά αν κάτσεις και κοιτάξεις προσεκτικά το λέει η ίδια αρχιτεκτονική ARM, παραγωγός ημι αγωγών TMSC, τι ακριβώς λοιπόν είναι δικό της; Το Brand: MX όπου X το νούμερο μοντέλου. Ούτε οι οθόνες "Retina" δεν είναι δικές της. Ένα Rebrand είναι. 1 1 3
afantos Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 28 λεπτά πριν, MariosX είπε Από πότε η Apple έχει κάτι πραγματικά δικό της; Παραγωγός των τσιπ είναι η TSMC, αυτοί τα παράγει αλλά αν κάτσεις και κοιτάξεις προσεκτικά το λέει η ίδια αρχιτεκτονική ARM, παραγωγός ημι αγωγών TMSC, τι ακριβώς λοιπόν είναι δικό της; Το Brand: MX όπου X το νούμερο μοντέλου. Ούτε οι οθόνες "Retina" δεν είναι δικές της. Ένα Rebrand είναι. Οι κατασκευαστές CPU και GPU κάνουν τον σχεδιασμό των chip, την κατασκευή την κάνουν άλλοι (κυρίως η TMSC που είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής στον κόσμο αλλά και η Samsung και άλλοι), άρα το chip το σχεδιάζει η Apple και το αρμόδιο της τμήμα, ανήκει στην Apple, αλλά την υπεργολαβία κατασκευής την παίρνει η TMSC. Η Intel έχει και αυτή μονάδα κατασκευής ημιαγωγών αλλά μάλλον κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστει στα ίσα την TMSC για κατασκευή chip με τεχνολογία αιχμής. 1
speechless Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, georgiosmag είπε Όχι σε ipad. Γιατί? Γιατί θα έχουν θέματα θερμοκρασίας? Οπότε καλύτερα μόνο σε MacBook pro που δεν θα είναι τεράστιο το θέμα θερμοκρασίας αλλά απλά μεγάλο. Το θέμα δεν είναι μόνο η ενεργειακή απόδοση η η απόδοση γενικά η οι θερμοκρασίες αλλά η συνολική εμπειρία χρήσης. Οπότε σε σχέση με τα τωρινά η αναβάθμιση θα είναι πολύ μικρή. Αυτό λέγεται κορεσμός. Και επειδή δεν έχουν την τερματισμενη τεχνογνωσία να προχωρήσουν σε 2 μικρά η ακόμη και σε 1 και με προχωρημένους σχεδιασμούς ψύξης κλπ, αλλαγή στο σχεδιασμό της τωρινής τεχνολογίας και συνεχιζόμενο άρμεγμα του καταναλωτή. Αφού ο μ4, μ3 κλπ είναι τόσο καλοί μείνε σε αυτούς 2-3 χρόνια να αποδειχθεί και η σταθερότητα τους και η πραγματική τους αξία και επιτέλους σταματήστε το άρμεγμα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην Apple στο συγκεκριμένο κομμάτι που παρεμπιπτόντως είναι η πρωταθλήτρια στο άρμεγμα γιατί απευθύνεται σε λιγότερο σχετικούς με την τεχνολογία χρήστες αλλά και στην ιντελ και στην AMD. Βρεθήκαμε τις γελοίες αναβαθμίσεις και είναι άδικο για τον καταναλωτή κάθε 6 μήνες ένα χρόνο αναβαθμίσεις του κώλου. Η ιστορία έχει δείξει ότι αν μείνεις στάσιμο στο θέμα εξέλιξης.. πάει ... χάθηκες.. τόσες εταιρίες μας το έχουν διδάξει αυτό... Οπότε ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ και το ψάχνει το θέμα εξέλιξη... Εγώ πιστεύω ότι με την υπάρχουσα τεχνολογία SoC κάπως πάει να πιάσει ταβάνι και δεν μπορεί να διατηρήσει το "gap" που εχει με τους ανταγωνιστες οποτε ψαχνει τροπους να κανει την διαφορα. Επίσης εσύ η εγώ μπορεί να μην θελουμε παραπάνω απόδοση οπότε μένουμε με ότι έχουμε.. αλλά υπάρχουν εταιρίες και καταναλωτές που θέλουν σαν τρελοί λίγο παραπάνω απόδοση για την δουλειά τους... Έχω ακόμα Mac με Μ1 που με υπερκαλύπτει.... ας βγάλουν και Μ14... Τέλος, το άρμεγμα είναι αποκλειστικά ευθύνη του καταναλωτή.. από την στιγμή που πάμε και παίρνουμε ότι μας βγάζουν , καλά να πάθουμε... δεν μας φταίει σε τίποτα η κάθε Apple.. 39 λεπτά πριν, MariosX είπε Από πότε η Apple έχει κάτι πραγματικά δικό της; Παραγωγός των τσιπ είναι η TSMC, αυτοί τα παράγει αλλά αν κάτσεις και κοιτάξεις προσεκτικά το λέει η ίδια αρχιτεκτονική ARM, παραγωγός ημι αγωγών TMSC, τι ακριβώς λοιπόν είναι δικό της; Το Brand: MX όπου X το νούμερο μοντέλου. Ούτε οι οθόνες "Retina" δεν είναι δικές της. Ένα Rebrand είναι. Η αρχιτεκτονική και όλα δλδ δεν είναι Apple ?? οι άλλοι είναι απλά παραγωγοί/κατασκευαστές των οσως ζητάει η κάθε Apple... Επεξ/σία 28 Δεκεμβρίου 2024 από speechless 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα