Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Νέα έρευνα από το California Institute of Technology αποκαλύπτει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες με ταχύτητα μόλις 10 bit ανά δευτερόλεπτο.

Το εύρημα αυτό, από τους νευροβιολόγους Jieyu Zheng και Markus Meister του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια, αποκαλύπτει ένα παράδοξο στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.

Οι αισθήσεις μας συλλέγουν δεδομένα με ρυθμό δισεκατομμυρίων bits ανά δευτερόλεπτο, ωστόσο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται μόνο ένα ελάχιστο μέρος αυτών των πληροφοριών. "Κάθε στιγμή, εξάγουμε μόνο 10 bits από το τρισεκατομμύριο που λαμβάνουν οι αισθήσεις μας και χρησιμοποιούμε αυτά τα 10 για να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας και να παίρνουμε αποφάσεις", εξηγεί ο Meister.

Η μελέτη παρουσιάζει συγκεκριμένα παραδείγματα της ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών. Για παράδειγμα, η λύση ενός κύβου του Rubik με κλειστά μάτια απαιτεί επεξεργασία περίπου 12 bits ανά δευτερόλεπτο, ενώ το επαγγελματικό gaming στο StarCraft περιορίζεται στα 10 bits. Η ανάγνωση ενός κειμένου μπορεί προσωρινά να φτάσει τα 50 bits ανά δευτερόλεπτο.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, με τα περίπου 80 δισεκατομμύρια νευρώνων του που σχηματίζουν τρισεκατομμύρια συνάψεις, διαθέτει τεράστια αναλυτική ικανότητα. Παρ' όλα αυτά, λειτουργεί σε σειριακή μορφή, δημιουργώντας ένα "μποτιλιάρισμα" στην επεξεργασία των πληροφοριών.

Οι ερευνητές συγκρίνουν την κατάσταση με τη μύγα των φρούτων, που διαθέτει μόλις εκατό χιλιάδες νευρώνες αλλά καταφέρνει να πετά, να βρίσκει τροφή και να επικοινωνεί με άλλες μύγες. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα, όπως ένα σμήνος μυγών.

Σύμφωνα με τους Zheng και Meister, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στην εξελικτική προσαρμογή. "Οι πρόγονοί μας επέλεξαν ένα οικολογικό περιβάλλον όπου ο κόσμος είναι αρκετά αργός ώστε να καθιστά δυνατή την επιβίωση", αναφέρουν στη μελέτη τους.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, το περιβάλλον μας αλλάζει με πολύ πιο αργό ρυθμό, καθιστώντας επαρκή την ταχύτητα επεξεργασίας των 10 bits ανά δευτερόλεπτο. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και στον τρόπο που σχεδιάζουμε τη διεπαφή ανθρώπου-υπολογιστή.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 minutes ago, farcry33 said:

Ο μέσος Έλληνας δεν πιάνει ούτε 5 😂

που να δεις μερικων χρηστων στο insomnia. σαν atari 2600 . φυσας το cartridge  αλλα τιποτα

Επεξ/σία από poulinos
  • Like 2
  • Thanks 5
  • Haha 21
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λίγο πιο γρήγορη επεξεργασία από Amstrad CPC6128 δηλαδή.

Έτσι εξηγούνται πολλά. 

Επεξ/σία από stivaks72
  • Like 2
  • Haha 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πάντως πάλι καταλήγουμε ότι φταίνε κάποιοι άλλοι για το χάλι μας "Οι πρόγονοί μας επέλεξαν ένα οικολογικό περιβάλλον όπου ο κόσμος είναι αρκετά αργός ώστε να καθιστά δυνατή την επιβίωση":D

Επεξ/σία από BELL
  • Like 1
Δημοσ.

Απο την καλιφορνια δεν θα εμπιστευομουν ουτε καλαμακι, οχι ερευνα για τον ανθρωπινο εγκεφαλο.

  • Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλά ας μας εξηγήσει πρώτα πως ανακάλυψε την παραλληλία στην σκέψη της μύγας και γιατί ο άνθρωπος δεν κάνει αυτή την λειτουργία όταν όντως μπορεί ταυτόχρονα να περπατάει, να μιλάει, να τρώει και να γράφει και στο insomnia…

Επεξ/σία από AtiX
  • Like 4
  • Haha 2
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Axlmon είπε

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα, όπως ένα σμήνος μυγών.

Γιατί η μύγα ζει 40 μέρες και οι άνθρωποι έχουμε cache στον ιππόκαμπο που διατηρεί αναμνήσεις για χρόνια και δεν χρειάζεται επανεπεξεργασία των μοτίβων που συναντάμε.

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...