Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Βρήκα ένα γατάκι έξω και το παρατήρησα σε σχέση με τη δική μου. Προφανώς έχουν διαφορά ηλικίας και ξέρω πως τα γατάκια είναι τελείως διαφορετικά από μια ενήλικη, αλλά το αδέσποτο μου φαίνεται πολύ πιο χαρούμενο. Χαίρομαι να το βλέπω να τρέχει στο πάρκο, να ανεβαίνει σε δέντρα, να βλέπει κι άλλες γάτες, να βλέπει τα πουλιά κλπ. Η δική μου δεν έχει κάτι να κάνει μέσα στο σπίτι παρά μόνο αν τύχει και μπει καμία μύγα. 

Απίστευτο το γατάκι, μου κάνει ήδη πατουσακια και έχει πολύ καλύτερη συμπεριφορά από τη δικιά μου. Στεναχωριέμαι όταν γυρνάω σπίτι. Δυστυχώς δεν μπορώ να το πάρω, κι αμφιβάλλω αν το έπαιρνα ακόμη κι αν μπορούσα. Δεν του δίνει κανείς σημασία, απλά περνάνε από δίπλα του. 

Νομίζω πως είναι δυστυχισμένες στο σπίτι, πως τελικά δεν είναι ζώο σπιτιού. Αν και σίγουρα η ελευθερία έρχεται με ένα κόστος. 

• Like 7
  • Haha 4
  • Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αρχικά άλλο το γατάκι και άλλο η γάτα, όπως πολύ σωστά παρατήρησες. Και θα το επεκτείνω στο "άλλο το παιδί και άλλος ο ενήλικας". Το κάθε μικρό είναι σίγουρα χαριτωμένο, "τρελό" όπως τρέχει πέρα δώθε και παίζει. Τα ίδια στο ελεφαντάκι, το μοσχαράκι, το σκυλάκι, το αλογάκι, κλπ. Το ίντερνετ βρίθει από βίντεο από χαριτωμένα μικρά όλων των ειδών, που σε κάνουν να τα θέλεις όλα.

Τώρα ως προς τον τίτλο του νήματος, έχουμε προβληματισθεί κι εμείς στο σπίτι, καθώς πριν χρόνια είχαμε βρει μια σακούλα με νεογέννητα γατάκια τα οποία και κρατήσαμε. Και η γυναίκα μου συνεχίζει ακόμα και τώρα να προβληματίζεται/στεναχωριέται ως προς το ευ ζην τους.

Σίγουρα η ελευθερία δίνει άλλη αίσθηση και χαρά στο κάθε έμβιο ον. Ο περιορισμός "κλέβει" από τη χαρά της ύπαρξης ακόμα και αυτού που δεν έχει γνωρίζει ποτέ την ελευθερία. Από την άλλη βέβαια η ελευθερία των αδέσποτων, ειδικά σε αστικό περιβάλλον, έχει κινδύνους που απειλούν ευθέως την ύπαρξη (εύρεση τροφής, αρρώστιες, καιρικά φαινόμενα, αυτοκίνητα, τρελούς "ανθρώπους", κλπ). Αν δεις το προσδόκιμο ζωής των αδέσποτων γατών είναι ένα κλάσμα αυτής αυτών που μένουν σε σπίτι.

Καταλήγω ότι, όπως και σε πολλά άλλα ερωτήματα, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση ή απόλυτα σωστό/λάθος. Η γάτα που θα βρεις και θα πάρεις σπίτι σου θα χάσει την ελευθερία της αλλά σε αντιστάθμισμα δεν θα πεινάσει/κρυώσει/κινδυνεύσει. Αν μείνει έξω θα κάνει ότι θέλει αλλά μπορεί να οδηγηθεί σχετικά γρήγορα σε θάνατο (το "καλό" σενάριο) ή να αντέξει λίγα χρόνια παραπάνω εν μέσω ασθενειών, συνεχούς κυνηγιού (όχι πάντα επιτυχημένου) τροφής και με τον συνεχή κίνδυνο ατυχημάτων.

Οπότε, διαλέγεις και παίρνεις τι είναι/θεωρείς καλύτερο.

4 λεπτά πριν, Mhdenistis είπε

Δεν γνωρίζω για γάτες αλλά οι αδέσποτοι σκύλοι συμπεριφέρονται καλύτερα από τους υπόλοιπους.

Και οι γάτες. Νομίζω (ίσως είναι η ιδέα μου) ότι γενικά δείχνουν μία "εκτίμηση" σε ότι τους δώσεις (από φαγητό μέχρι απλό χάδι) και έχουν πολλές φορές καλύτερους "τρόπους" (αν μπορεί να ειπωθεί αυτό στα ζώα) σε σχέση με τα οικόσιτα "κακομαθημένα" μας.

• Like 8
Δημοσ.

Όλα είναι τrade-offs. Οι αδέσποτες έχουν σίγουρα πολλά περισσότερα ερεθίσματα, αλλά πολύ μικρότερη ζωή, η οποία μπορεί και να τερματιστεί απότομα. Συν τα προβλήματα σίτισης, υγείας, κρύου - ζέστης, κ.λπ. Κατ' εμέ (μιας κι έχω κι εγώ γάτες στο σπίτι) το να κάνεις τη ζωή τους πιο ενδιαφέρουσα, με παιχνίδια (ΜΑΖΙ ΣΟΥ), ερεθίσματα, κ.λπ, είναι ΠΟΛΥ πιο σημαντικό από μία ποιοτική τροφή. Η βαρεμάρα στις γάτες κάνει τεράστια ζημιά.

• Like 3
Δημοσ.
51 λεπτά πριν, Haldol είπε

Η βαρεμάρα στις γάτες κάνει τεράστια ζημιά.

Επισης θελουν παρεα, καλως ή κακως μια μονο γατα στο σπιτι δεν ειναι καλο για την γατα.

• Like 2
Δημοσ.
14 minutes ago, dbrillis said:

Επισης θελουν παρεα, καλως ή κακως μια μονο γατα στο σπιτι δεν ειναι καλο για την γατα.

Σωστός, ξέχασα να το αναφέρω. Άλλη η παρέα και το παιχνίδι που κάνουν μ' εμάς, κι άλλη με ένα δεύτερη γάτα. Μαζί μας π.χ. δεν έχει play fight (που είναι κλασικό γατο-παιχνίδι), ούτε grooming, ούτε τίποτα.

Γενικώς επειδή είναι (κάπως) ανεξάρτητες, και δε θέλουν βόλτες ή τρομερό «ντάντεμα», τις έχουμε πολύ παρεξηγημένες σαν είδος. Και παρέα θέλουν, και στρεσάρονται άσχημα αν είναι μόνες τους. 

Οπότε φίλε @paoke9 σκέψου και για 2η γάτα, αρκεί να την «εισάγεις» σωστά στο χώρο με την πρώτη. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

η κάθε γάτα πάντως έχει τον χαρακτήρα της. άλλες παιζουν περισσοτερο, αλλες ειναι πιο χαλαρες, αλλες ειναι ανθρωποκεντρικες, αλλες προτιμούν αλλες γατες για παρέα κλπ. άλλες είναι σπιτόγατες, άλλες θέλουν να σουλατσάρουν.

Οπότε οι γενικεύσεις δεν βοηθάν. Η καθεμία τις έχει το χαρακτήρα τις ιδιοτροπίες το στυλ της κλπ. και ελάχιστα έχει να κανει με το περιβάλλον στο οποίο μπορει μεν να προσαρμοστει αλλά ποτέ δεν αλλάζει τον χαρακτήρα της.

Επεξ/σία από kavadias
  • Like 2
Δημοσ.

Η κάθε γάτα έχει την δική της προσωπικότητα. Μεγάλο ρόλο παίζει αν το ζώο που πήρες σπίτι σου, ήταν αδέσποτο πρώτα, χρειάζεται περίοδο προσαρμογής και μπορεί να μην πάει καλά αυτή, να έχει διαφορά θέματα συμπεριφοράς το ζώο μετά. Παίζει ρόλο πως μεγάλωσε μικρό από την μάνα του, αν υπήρξε βίαιος η προωρος απογαλακτισμος από αυτή. 

Το αν βλέπεις ευτηχησμενη την αδέσποτη δεν έχει απαραίτητα σημασία. Μήπως την ταΐζει κανένας και την έχει το νου του; Συνήθως κάτι γάτες που μερικοί άνθρωποι τις διατηρούν σε ένα ας το πούμε ημιελευθερο καθεστώς είναι οι πιο χαρούμενες. Στην Αγγλία υπάρχουν γάτες σε μονοκατοικιες, μου λέει ο φίλος μου που ζει εκεί πως τις μαθαίνουν να βγαίνουν εκτός σπιτιού, να κάνουν κάπου την ανάγκη τους και να επιστρεφουν πίσω μόνες τους. Δεν ξέρω πως το κάνουν, αλλά αυτή παίζει να είναι οι πιο ευτυχησμενες. Αλλά σε τέτοια περίπτωση, παίρνεις το ρίσκο εδώ στην Ελλάδα να συμβεί το οτιδήποτε στο ζώο, να το χτυπήσει αμάξι, να φάει φόλα, να δεχτεί επίθεση από άλλες γάτες η σκύλους, να το σκοτώσει κανένας τρελός. Εδώ δεν είμαστε Αγγλία. 

Μην σε στεναχωρεί αυτό. Ισως μπορείς να βρεις τρόπο να αλλάξει. Η δική σου γάτα θα ζήσει περισσότερα χρόνια, η μέση διάρκεια ζωής των αδέσποτων είναι πολύ μικρή. Με πολλά θέματα. 

• Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, Mhdenistis είπε

Δεν γνωρίζω για γάτες αλλά οι αδέσποτοι σκύλοι συμπεριφέρονται καλύτερα από τους υπόλοιπους.

Ναι, οταν δεν κυνηγανε αυτοκινητα, ποδηλατες ή οταν δεν ειναι γενικα αγρια

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 3
Δημοσ.
33 λεπτά πριν, SabotazNic είπε

Τα αυτοκίνητα τα κυνηγάνε πραγματικά όλα τα σκυλιά δεν γνωρίζω αν είναι αδέσποτα ή όχι, πιθανότατα επειδή καταλαβαίνουν από ένστικτο ότι το αυτοκίνητο είναι κάτι το κακό.

Δημοσ.
5 minutes ago, Mhdenistis said:

Τα αυτοκίνητα τα κυνηγάνε πραγματικά όλα τα σκυλιά δεν γνωρίζω αν είναι αδέσποτα ή όχι, πιθανότατα επειδή καταλαβαίνουν από ένστικτο ότι το αυτοκίνητο είναι κάτι το κακό.

Συνήθως το κυνήγι είναι για παιχνίδι,  πχ με τον δικό μου αν αρχίσω να τρέχω θα με πάρει και αυτός στο κυνήγι,    σε περιπτώσεις που έχεις να κάνεις με αγέλη τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά.

Δημοσ.

Καλα,το οτι συγκρινουμε οτι το  αδεσποτο ειναι πιο "χαρουμενο" απο το δεσποζομενο με ξεπερναει.
Τι συζητατε ρε παιδια;
Ρωτηστε εναν κτηνιατρο ποσες ασθενειες κουβαλαει η πλειοψηφια των αδεσποτων, ποσο πεινανε,ποσο ξυλο τρωνε,ποσα  ατυχηματα παθαινουν,ποσα απο αυτα ΔΕΝ εχουν σκουληκια ( 1/10 ) και ενα σωρο αλλα.
Κανενα αδεσποτο δε ζει πανω απο 2 χρονια,με ελαχιστες εξαιρεσεις.

Ολα τα αδεσποτα θα ανταλλασαν αμεσως την ελευθερια τους για τις ανεσεις.
Μην ξεγελιεστε απο τα δικα σας συναισθηματα.

Τι διαβαζουμε ρε..

• Like 7
Δημοσ.
18 hours ago, Mhdenistis said:

Επειδή έρχονται συχνότερα σε επαφή με πολύ κόσμο, γίνονται κοινωνικότεροι.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

το βεβαιο ειναι οτι οι αδεσποτες γατες ζουν λιγοτερο απο τις σπιτικες

13 ώρες πριν, SabotazNic είπε

κι οταν κυνηγανε γατες?

Επεξ/σία από fitsoulas2024
  • Haha 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...