nickolasemp Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 10 minutes ago, Thresh said: CGNAT σε όλους κι όποιος θέλει public αναγκαστικά static με 7 ευρώ/μήνα Σε ευχαριστώ. Άρα μονόδρομος τα DynDNS με IPv6 για να μπορούμε να κάνουμε VPN πίσω στο σπίτι...
Super Moderators Thresh Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Super Moderators Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Just now, nickolasemp said: Σε ευχαριστώ. Άρα μονόδρομος τα DynDNS με IPv6 για να μπορούμε να κάνουμε VPN πίσω στο σπίτι... Ή παίζεις με Tailscale ή ZeroTier 1
nickolasemp Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Just now, Thresh said: Ή παίζεις με Tailscale ή ZeroTier Tailscale indeed thanks για την γρήγορη απάντηση. 1
tryfos Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 3 λεπτά πριν, Thresh είπε Ή παίζεις με Tailscale ή ZeroTier Όπως και να 'χει η συγκεκριμένη νέα "πρόταση" με το cgnat είναι προφανής οπισθοδρόμηση για τον καταναλωτή, δεν ίσχυε σε κανέναν πάροχο μέχρι τώρα (απ' όσο ξέρω) και φυσικά ανοίγει νέα πεδία δόξης λαμπρά για τους παρόχους να χρεώσουν static IPs ή κανονική πρόσβαση. Και φυσικά τώρα θα "ξυπνήσουν" και οι άλλοι και θα απλώσουν χέρι με βάση το θέμα αυτό. Δε μ' αρέσει καθόλου η συγκεκριμένη εξέλιξη. Επεξ/σία 29 Δεκεμβρίου 2024 από tryfos
Super Moderators Thresh Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Super Moderators Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 6 minutes ago, tryfos said: Όπως και να 'χει η συγκεκριμένη νέα "πρόταση" με το cgnat είναι προφανής οπισθοδρόμηση για τον καταναλωτή, δεν ίσχυε σε κανέναν πάροχο μέχρι τώρα (απ' όσο ξέρω) και φυσικά ανοίγει νέα πεδία δόξης λαμπρά για τους παρόχους να χρεώσουν static IPs ή κανονική πρόσβαση. Και φυσικά τώρα θα "ξυπνήσουν" και οι άλλοι και θα απλώσουν χέρι με βάση το θέμα αυτό. Όλη η κινητή παίζει με CGNAT. Starlink CGNAT τα απλά οικιακά. Nova δίνει από default CGNAT και τους λες κλασικά "έχω κάμερες" για να σου δώσουν Public Dynamic. Cosmote, Vodafone είναι τυχαίο νομίζω, αλλά υπάρχουν πιθανότητες, οπότε πάλι "έχω κάμερες" κι εκεί. Inalan συνήθως Public Dynamic αλλά αν σου κάτσει CGNAT πρέπει να πληρώσεις static για να "βγεις". Κλασικά οι IPv4 Public διευθύνσεις έχουν εξαντληθεί κι οι νέοι πάροχοι δεν μπορούν να αγοράσουν εύκολα, οπότε αναγκαστικά παίζουν CGNAT.
tryfos Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 1 λεπτό πριν, Thresh είπε Όλη η κινητή παίζει με CGNAT. Starlink CGNAT τα απλά οικιακά. Nova δίνει από default CGNAT και τους λες κλασικά "έχω κάμερες" για να σου δώσουν Public Dynamic. Cosmote, Vodafone είναι τυχαίο νομίζω, αλλά υπάρχουν πιθανότητες. Inalan συνήθως Public Dynamic αλλά αν σου κάτσει CGNAT πρέπει να πληρώσεις static για να "βγεις". Κλασικά οι IPv4 Public διευθύνσεις έχουν εξαντληθεί κι οι νέοι πάροχοι δεν μπορούν να αγοράσουν εύκολα, οπότε αναγκαστικά παίζουν CGNAT. Εντάξει, δηλαδή ουσιαστικά η Nova έχει θέμα (που ξεπερνιέται εύκολα), δεν το ήξερα αυτό. Κινητή δεν ενδιαφέρει για αυτό που συζητάμε (εκτός αν μπαίνεις με 5g router) και starlink/inalan αφορά λίγους. Όπως και να 'χει, κακή εξέλιξη.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Super Moderators Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 5 minutes ago, tryfos said: Εντάξει, δηλαδή ουσιαστικά η Nova έχει θέμα (που ξεπερνιέται εύκολα), δεν το ήξερα αυτό. Κινητή δεν ενδιαφέρει για αυτό που συζητάμε (εκτός αν μπαίνεις με 5g router) και starlink/inalan αφορά λίγους. Όπως και να 'χει, κακή εξέλιξη. Αφού δεν υπάρχουν εύκολα διαθέσιμες προς αγορά IPv4 public addresses, τι να γίνει? Το IPv6 δεν εχει προχωρήσει όπως πρέπει, παγκοσμίως όχι Ελλάδα μόνο... Ολόκληρος "Elon Musk" (Starlink) και δεν μπορεί να έχει public σε "όλους", θα έχει η ΔΕΗ? 😛 Ξεπερνιέται εύκολα σε Nova/Cosmote/Vodafone γιατί δεν νοιάζει την πλειοψηφία, οπότε τους παίρνει να δίνουν δωρεάν για τους λίγους που το ζητάμε, αλλιώς ούτε αυτοί μπορούν να έχουν όλους με public... 1
nickolasemp Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Cosmote είχα πίσω από CG-NAT, γι'αυτό ρωτάω. δεν ήταν τυχαία η ερώτηση 1
tryfos Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 1 λεπτό πριν, Thresh είπε Αφού δεν υπάρχουν εύκολα διαθέσιμες προς αγορά IPv4 public addresses, τι να γίνει? Το IPv6 δεν εχει προχωρήσει όπως πρέπει, παγκοσμίως όχι Ελλάδα μόνο... Ολόκληρος "Elon Musk" (Starlink) και δεν μπορεί να έχει public "σε όλους", θα έχει η ΔΕΗ? 😛 Μου βρωμάει μόνο που η ΔΕΗ κατεβαίνει ξεκάθαρα έτσι, δηλαδή ή CGNAT ή πληρώστε. Στους άλλους είναι και θέμα τύχης και όπως λες υπάρχουν τρόποι να το αποφύγεις. Εδώ γιατί όχι; Αποτελεί ξεκάθαρα εμπορική-και όχι τεχνική- επιλογή, αυτό φοβάμαι. Και θα ανοίξει η όρεξη κι αλλού.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Super Moderators Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 8 minutes ago, tryfos said: Μου βρωμάει μόνο που η ΔΕΗ κατεβαίνει ξεκάθαρα έτσι, δηλαδή ή CGNAT ή πληρώστε. Στους άλλους είναι και θέμα τύχης και όπως λες υπάρχουν τρόποι να το αποφύγεις. Εδώ γιατί όχι; Αποτελεί ξεκάθαρα εμπορική-και όχι τεχνική- επιλογή, αυτό φοβάμαι. Και θα ανοίξει η όρεξη κι αλλού. Οι άλλοι 3 είναι πάροχοι 25+ ετών, από εποχές που υπήρχαν διαθέσιμες αρκετές και μπορούσες να αγοράσεις εύκολα. Υπάρχουν τρόποι να την βγάλεις τσάμπα σε αυτούς γιατί η πλειοψηφία δεν νοιάζεται και το ζητάμε λίγοι. 😛 Ότι είχε αγοράσει η ΔΕΗ μέσω της Tellas πριν 20 χρόνια πήγε στη Wind και πλέον τα έχει η Nova. 1
comfuzio Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2024 On 23/12/2024 at 22:48, Thresh said: Δύσκολα τα πράγματα. Το ΖΤΕ που δίνουν δεν νομιζω ότι είναι optical router, οπότε θα έχει ξεχωριστό ΟΝΤ, άρα λογικά θα είσαι ok για pfsense. αν με πάρει στο πιλοτικό η ΔΕΗ με βλέπω για 1
nickolasemp Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 4 hours ago, comfuzio said: αν με πάρει στο πιλοτικό η ΔΕΗ με βλέπω για Αυτό το tutorial προϋποθέτει ότι έχεις έναν πρώτο server που έχει unique IP και προωθεί τα πακέτα από την δική του unique IP στο δικό σου, δεύτερο δίκτυο, το οποίο είναι πίσω από CGNAT, ξεπερνώντας το. Όχι; Εγώ δεν έχω πρώτο unique IP για να προωθεί τις IP 😕 19 hours ago, Thresh said: Ή παίζεις με Tailscale ή ZeroTier Ένα VoIP που έχω, μάλλον δεν θα παίξει απ'ότι βλέπω. Νόμιζα ότι όλες οι εταιρείες υποστήριζαν και τα δύο version IP (IPv4, IPv6). Το βλέπουμε. Επεξ/σία 30 Δεκεμβρίου 2024 από nickolasemp
comfuzio Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2024 1 hour ago, nickolasemp said: Αυτό το tutorial προϋποθέτει ότι έχεις έναν πρώτο server που έχει unique IP και προωθεί τα πακέτα από την δική του unique IP στο δικό σου, δεύτερο δίκτυο, το οποίο είναι πίσω από CGNAT, ξεπερνώντας το. Όχι; Εγώ δεν έχω πρώτο unique IP για να προωθεί τις IP 😕 Ένα VoIP που έχω, μάλλον δεν θα παίξει απ'ότι βλέπω. Νόμιζα ότι όλες οι εταιρείες υποστήριζαν και τα δύο version IP (IPv4, IPv6). Το βλέπουμε. Γι'αυτό μίλαγα για εμένα γιατί εγώ έχω 😉 Αλλά ναι, στην ουσία στέλνεις στην στατική του vps όλο το traffic και αυτό το στέλνει μέσω vpn tunnel στο router στο σπίτι και το router στο σπίτι αναλαμβάνει να κάνει το ΝΑΤ στα services που χρειάζεται ο χρήστης. Δεν το δοκίμασα στην πράξη ακόμα γιατί είμαι ακόμα στην cosmote και έχω real ip v4 -μη στατική- αλλά υποθέτω θα έχει ένα μικρό delay και για την απόσταση αλλά + το encryption του vpn και επίσης δεν πιστεύω να παίζει voip τηλεφωνία πίσω από "διπλό ΝΑΤ", register θα κάνει αλλά θα είναι χωρίς φωνή οι κλήσεις
nickolasemp Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 14 hours ago, comfuzio said: επίσης δεν πιστεύω να παίζει voip τηλεφωνία πίσω από "διπλό ΝΑΤ", register θα κάνει αλλά θα είναι χωρίς φωνή οι κλήσεις Πήρα την omnivoice που έχω και μού είπαν θα το δουν, γιατί, υπό προϋποθέσεις, ίσως να παίξει. Θέλει keep alive (που εμένα το gigaset δεν το έχει ως επιλογή στις ρυθμίσεις) και κάτι με το R key. Γενικά με ΔΕΗ Fiber, δεν ξέρουν ακόμη πώς θα μπορούσε να δουλέψει. Επεξ/σία 31 Δεκεμβρίου 2024 από nickolasemp
comfuzio Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 1 hour ago, nickolasemp said: Πήρα την omnivoice που έχω και μού είπαν θα το δουν, γιατί, υπό προϋποθέσεις, ίσως να παίξει. Θέλει keep alive (που εμένα το gigaset δεν το έχει ως επιλογή στις ρυθμίσεις) και κάτι με το R key. Γενικά με ΔΕΗ Fiber, δεν ξέρουν ακόμη πώς θα μπορούσε να δουλέψει. Πάντως να ξέρεις ότι αρχές τις χρονιάς φέτος η OVH είχε δώσει ένα πολύ low end vps με 10-12€/χρόνο, βέβαια για ανανέωση τώρα ζητάει τα 3πλά. Αν παίξει πάλι το ίδιο και αρχές του 2025 δεν θα είναι κακό, απλά δεν ξέρω πόσο θα επηρεάζει η ταχύτητα καθώς αυτά τα φθηνά vps έχουν από 100 ως 300mbps download/upload, τώρα για selfhosting απλών sites είναι πένα και έτσι, αλλά για filesharing θα είναι μπουκάλα αν έχουμε 1000/500 γραμμή. Ξέρω, είμαι ψείρας! τώρα για το voip μόνο με trial & error δεν το βλέπω αλλιώς, αν τώρα έχεις συσκευή που κάνει register απευθείας και δεν έχει keep alive, σε βλέπω να στήνεις κάνα vm με freepbx και να κάνει αυτό το keepalive+register και μετά το gigaset σου να κάνει register ως εσωτερικό νούμερο στο freepbx 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα