nchatz Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Η Spotify φέρεται να διαχειρίζεται ένα εσωτερικό πρόγραμμα παραγωγής μουσικής με ψευδώνυμους καλλιτέχνες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Harper's. Το Harper's Magazine, μέσω εκτενούς έρευνας της δημοσιογράφου Liz Pelly, αποκαλύπτει ένα περίπλοκο δίκτυο παραγωγής μουσικής που λειτουργεί η Spotify, γνωστό ως πρόγραμμα "Perfect Fit Content" (PFC). Σύμφωνα με την έρευνα, η Spotify συνεργάζεται με εταιρείες παραγωγής στη Σουηδία, δημιουργώντας μουσική που τους αποφέρει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος. Η Pelly, μετά από έρευνα ενός έτους που περιλάμβανε συνεντεύξεις με πρώην υπαλλήλους και πρόσβαση σε εσωτερικά έγγραφα, αποκαλύπτει ότι η εταιρεία διαθέτει ειδική ομάδα που προωθεί αυτά τα κομμάτια στις playlist χρηστών της πλατφόρμας. Το φαινόμενο εντοπίστηκε αρχικά στις αρχές του 2022, όταν παρατηρήθηκαν ασυνήθιστα υψηλά νούμερα ακροάσεων από άγνωστους Σουηδούς καλλιτέχνες. Χαρακτηριστικά, ένας άγνωστος Σουηδός μουσικός της τζαζ κατέγραφε περισσότερες ακροάσεις από τραγούδια του Jon Batiste, νικητή του Grammy για το Άλμπουμ της Χρονιάς. Ενδεικτικό είναι ότι ένας ακροατής παρατήρησε ότι άκουγε συνεχώς το ίδιο κομμάτι στο Spotify. Ωστόσο, κάθε φορά που έλεγχε τον τίτλο του τραγουδιού, διαπίστωνε ότι ήταν διαφορετικός. Ακόμη πιο περίεργο ήταν το γεγονός ότι αυτά τα σχεδόν πανομοιότυπα κομμάτια αποδίδονταν σε διαφορετικούς καλλιτέχνες και συνθέτες. Στη συνέχεια δημιούργησε μια λίστα αναπαραγωγής και σύντομα συγκέντρωσε 49 διαφορετικές εκδόσεις του ίδιου τραγουδιού με διαφορετικούς τίτλους. Οι τίτλοι έμοιαζαν σαν να είχαν παραχθεί από γεννήτρια τυχαίου κειμένου - σχεδόν σαν ο στόχος να ήταν να είναι δύσκολο να τους θυμηθεί κανείς. Αυτοί είναι οι εξής: Trumpet Bumblefig Bumble Mistywill Whomping Clover Qeazpoor Swiftspark Vattio Bud Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι "μουσικοί" που συμμετέχουν στο πρόγραμμα PFC συχνά παραιτούνται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα κερδοφόρα. Η Spotify στόχευσε κυρίως σε είδη μουσικής που χρησιμοποιούνται ως μουσική υπόκρουση, συμπεριλαμβανομένων της ambient, κλασικής, ηλεκτρονικής, τζαζ και lo-fi beats. Όταν εργαζόμενοι εξέφρασαν ανησυχίες για αυτή την πρακτική, η διοίκηση της Spotify φέρεται να απάντησε ότι "οι ακροατές δεν θα καταλάβουν τη διαφορά", σύμφωνα με τις πηγές της Pelly. Το φαινόμενο παρομοιάζεται με το σκάνδαλο payola της δεκαετίας του 1950, όταν ραδιοφωνικοί παραγωγοί λάμβαναν χρήματα για να παίζουν συγκεκριμένα τραγούδια, γεγονός που οδήγησε σε έρευνες από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το 1959. Η αποκάλυψη έρχεται σε μια περίοδο που η κερδοφορία της Spotify παρουσιάζει αξιοσημείωτη βελτίωση, ενώ εγείρονται ερωτήματα για τη διαφάνεια στη μουσική βιομηχανία και την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης των πλατφορμών streaming. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
cpc464 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Έλα κανει τέτοιες απάτες το spotify;, πέφτω απο τα σύννεφα. 2
Diavolos666 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Εγώ πάλι που δεν έχω χρησιμοποιήσει spotify ποτέ στην ζωή μου δεν κατάλαβα ακριβώς που είναι το παράνομο, έκανε generic μουσική από άγνωστου κςια μετά την προωθούσε και την άκουγε ο κόσμος και κάθε φορά άλλαζαν το όνομα του τραγουδιού για να μην τους καταλάβουν? Πραγματικά δεν κατάλαβα τι ακριβώς πέτυχαν. Επεξ/σία 21 Δεκεμβρίου 2024 από Diavolos666
Federacion Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 3 minutes ago, Diavolos666 said: Εγώ πάλι που δεν έχω χρησιμοποιήσει spotify ποτέ στην ζωή μου δεν κατάλαβα ακριβώς που είναι το παράνομο, έκανε generic μουσική από άγνωστου κςια μετά την προωθούσε και την άκουγε ο κόσμος και κάθε φορά άλλαζαν το όνομα του τραγουδιού για να μην τους καταλάβουν? Πραγματικά δεν κατάλαβα τι ακριβώς πέτυχαν. Πέτυχαν πως ακόμα και τα ψίχουλα που μοιράζει στους δημιουργούς τα έφαγε το Spotify. Είναι όμως κι ένα ενδιαφέρον πειραματάκι. Αν το generic φθηνό προιόν "πιάσει" το ίδιο με γνωστούς δημιουργούς γιατί να μην το πάω και σ αλλες κατηγορίες μουσικής, πιο λαοφιλής όπως η ποπ πχ;
Diavolos666 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 3 minutes ago, Federacion said: Πέτυχαν πως ακόμα και τα ψίχουλα που μοιράζει στους δημιουργούς τα έφαγε το Spotify. Είναι όμως κι ένα ενδιαφέρον πειραματάκι. Αν το generic φθηνό προιόν "πιάσει" το ίδιο με γνωστούς δημιουργούς γιατί να μην το πάω και σ αλλες κατηγορίες μουσικής, πιο λαοφιλής όπως η ποπ πχ; Αν το πείραμα είναι που έπιασε generic μουσική τότε είναι πολύ πίσω, εδώ έπιασε ο θόρυβος που λέγεται trap και βγάζουν εκατομμύρια άτομα που για να πετύχουν οφείλουν να είναι όσο πιο ατάλαντοι γίνεται με όσο το δυνατόν χειρότερη τραγουδιστική ικανότητα. Η μουσική που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη αρκετές φορές βγάζει ωραίες αρμονίες. Επεξ/σία 21 Δεκεμβρίου 2024 από Diavolos666 1 2 3
kinhthra Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 11 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε Εγώ πάλι που δεν έχω χρησιμοποιήσει spotify ποτέ στην ζωή μου δεν κατάλαβα ακριβώς που είναι το παράνομο, έκανε generic μουσική από άγνωστου κςια μετά την προωθούσε και την άκουγε ο κόσμος και κάθε φορά άλλαζαν το όνομα του τραγουδιού για να μην τους καταλάβουν? Πραγματικά δεν κατάλαβα τι ακριβώς πέτυχαν. Νόμιζα ότι ήμουν ο μόνος που δεν κατάλαβα τίποτα. 2 2
kostafunk Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Tωρα κλεβει πιο καλα.Πρωτων δεν πληρωνει αλλο για καλλιτχνες οι οποιοι εχουν κατω απο 1000 streams .Δευτερον και ενω δεν σε πληρωνουν και εχεις την τυχη να εισαι στην Distrokid σαν εμενα η οποια εχει εξαγορασει τα δυο τριτα του Spotify περσι εναντι 140+ εκατομμυρια δολλαρια.Και παει καποιος και βαζει το τραγουδι σου σε ενα playlist το οποιο το φλομωνει με Bots για να τα περνει αργοτερα διαφημιζοντας την playlist.Και φυσικα το σηστημα του Spotify το ανιχνευει και αντι να κλεισει το playlist παει και ριχνει σε ολους τους καλλιτεχνες προστιμο 10 δολλαρια για καθε τραγουδι.Με τρια Strikes σε διωχνει απο την πλατφορμα,και για να ξαναμπεις ζηταει μετα για καθε τραγουδι που ειχες μεσα ξανα 10 ευρω.Μιλαμε για απατη καραμπινατη,Εμενα μου εριξε προστιμο 10 ευρω για ενα τραγουδι για 570 streams απο 523 μηναιους ακροατες.Τους εγραψα να μου το αποδειξουν απο που ηρθαν αυτα τα Bots και με γραψανε στα @@ τους .Δεν μπορεις να αγορασεις 500 streams ολα τα bots service πουλανε απο 1000 streams και πανω.Το Spotify ειναι ενα νυφοπαζαρο playlists και να εισαι παντα σε ανταγωνισμου με αλλους το ποιος εχει πιο πολλα Streams,Monthly listeners.Followers,Saves, και ακομα και οι μεγαλοι καλλιτεχνες πληρωνουν εταιριες για να εχουνε ολες αυτες της μαλακιες.Εγω του δινω δυο χρονια ζωης ακομα.............. 5 1
Eloy Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, Diavolos666 said: ...εδώ έπιασε ο θόρυβος που λέγεται trap και βγάζουν εκατομμύρια άτομα που για να πετύχουν οφείλουν να είναι όσο πιο ατάλαντοι γίνεται με όσο το δυνατόν χειρότερη τραγουδιστική ικανότητα. Aκόμα και τότε που έπιασε η trap, δεν ήταν εύκολα τα πράγματα - έπρεπε να είσαι χοντρός και να έχεις ένα τανάκι να δείχνει τον πώλο της. Τώρα πια δεν χρειάζεται να είσαι χοντρός - αρκεί να λές 200 λέξεις το λεπτό, να φοράς το καπέλο στραβά και να κάνεις την κίνηση με τον δείκτη και τον αντίχειρα... Επεξ/σία 22 Δεκεμβρίου 2024 από Eloy 1
dbrillis Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 Το Spotify ειναι ευρωπαϊκή εταιρεία.Δεν κανουν τετοια οι Ευρωπαίοι. Η Ελλάδα ειναι η Κολομβια της Ευρώπης. Γειά σου ΤσαΤζιΠιΤι, φτιαξε μου ενα τραγουδάκι με 50 διαφορετικούς τίτλους. Εγω ειμαι μουσικοφιλος, ακουω Spotify, το Youtube music δεν με καλύπτει. Το Spotify μου φτιάχνει τρομερές playlist, δεν υπάρχει φιλε τετοιος αλγόριθμος αλλου. Υ. Γ. Ελπίζω να καλυψα μεγάλο μερος του κοινού του Spotify. 1
Diavolos666 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 37 minutes ago, Eloy said: Aκόμα και τότε που έπιασε η trap, δεν ήταν εύκολα τα πράγματα - έπρεπε να είσαι χοντρός και να έχεις ένα τανάκι να δείχνει τον πώλο της. Τώρα πια δεν χρειάζεται να είσαι χοντρός - αρκεί να λές 200 λέξεις το λεπτό, να φοράς το καπέλο στραβά και να κάνεις την κίνηση με τον δείκτη και τον αντίχειρα... Ούτε καν, τέρμα autotune, στίχοι από κάποιο φρεάτιο, είτε είσαι χοντρός με καράφλα και στραβό καπέλο, είτε είσαι σαν το άγαλμα της πείνας με το κούρεμα του μπρόκολου, με μπόλικη ψευτομαγκιά και οπωσδήποτε να μην υπάρχει ομοιοκαταληξία στον θόρυβο που παρουσιάζουν ως τραγούδι, στις 5 λέξεις οι 6 να είναι βρισιά ή για βυζγιά, τότε η επιτυχία είναι σίγουρη. Επεξ/σία 22 Δεκεμβρίου 2024 από Diavolos666 2
cpc464 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 Δηλαδή φτιάχνει εικονικούς καλλιτέχνες που έχουν παραιτηθεί απο πνευματικά δικαιώματα,τους προμοτάρει και τσεπώνει όλο το κέρδος, και μάλιστα πουλάει την ίδια μελωδία υπο διαφορετικά ονόματα πιστεύοντας ότι οι πελάτες του δεν θα το καταλάβουν, τι να πώ, φάρος ηθικής και τιμιότητας το spotify.
elpenor Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 Το μόνο που μπορεί να σταματήσει τα αρπακτικά είναι η παιδεία, καταναλωτική, μουσική, τεχνοκρατική, γενική κλπ. Θα βάλουν στο Spotify ένα πρόστιμο που θα είναι ψίχουλα για τους τζίρους του, θα κάνει έφεση και στο τέλος το μόνο που θα έχει μείνει είναι η δωρεάν διαφήμιση στους μετόχους που ψάχνουν τέτοια αρπακτικά για να επενδύσουν. 1
mariosraptor84 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 Δεν πειράζει. Εγώ φτιάχνω δική μου και όσο το αγοράζω με 30€ το χρόνο δεν με ενοχλεί καθόλου.
Dimitris_1981 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 11 ώρες πριν, Eloy είπε Aκόμα και τότε που έπιασε η trap, δεν ήταν εύκολα τα πράγματα - έπρεπε να είσαι χοντρός και να έχεις ένα τανάκι να δείχνει τον πώλο της. Τώρα πια δεν χρειάζεται να είσαι χοντρός - αρκεί να λές 200 λέξεις το λεπτό, να φοράς το καπέλο στραβά και να κάνεις την κίνηση με τον δείκτη και τον αντίχειρα... Χαρακτηριστικό των πολιτισμών σε παρακμή. Δυστυχώς δεν φταίει ο καθρέφτης να τον αλλάξουμε. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα