Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας. Πρέπει/αξίζει να γίνει η αλλαγή; θα πάρουμε καλύτερη σύνταξη αν το κάνουμε; δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι είναι και έχουμε λίγες μέρες για την αλλαγή. Διαφώτιστε μας οι πιο έμπειροι. 

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, DjTony είπε

Καλησπέρα σας. Πρέπει/αξίζει να γίνει η αλλαγή; θα πάρουμε καλύτερη σύνταξη αν το κάνουμε; δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι είναι και έχουμε λίγες μέρες για την αλλαγή. Διαφώτιστε μας οι πιο έμπειροι. 

Για ποσά χρόνια μετα μιλάς;

Γιατί μετα  30-40 χρονια δεν θα υπαρχει τίποτα απο αυτα που λέμε σήμερα 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, DjTony είπε

Να ξεκαθαρίσουμε οτι το ΤΕΚΑ είναι μόνο για την επικουρική σύνταξη και όχι για την κύρια σύνταξη... η κύρια σύνταξη παραμένει στον ΕΦΚΑ. 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, teot είπε

Να ξεκαθαρίσουμε οτι το ΤΕΚΑ είναι μόνο για την επικουρική σύνταξη και όχι για την κύρια σύνταξη... η κύρια σύνταξη παραμένει στον ΕΦΚΑ. 

Ωραία και η επικουρικη τώρα που είναι στον εφκα ποια η διαφορά; με ποιο από τα δύο ταμεία θα πάρεις και καλά παραπάνω; 

4 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Για ποσά χρόνια μετα μιλάς;

Γιατί μετα  30-40 χρονια δεν θα υπαρχει τίποτα απο αυτα που λέμε σήμερα 

Για 30 χρόνια μετά. Το θέμα είναι με τα τωρινά δεδομένα με ποιο από τα δύο θα πάρεις έστω και λίγο παραπάνω; 

Δημοσ.
7 ώρες πριν, DjTony είπε

Ωραία και η επικουρικη τώρα που είναι στον εφκα ποια η διαφορά; με ποιο από τα δύο ταμεία θα πάρεις και καλά παραπάνω; 

Για 30 χρόνια μετά. Το θέμα είναι με τα τωρινά δεδομένα με ποιο από τα δύο θα πάρεις έστω και λίγο παραπάνω; 

Υποτίθεται με το ΤΕΚΑ.

Δημοσ.

Εγώ πάντως άλλαξα σε ΤΕΚΑ για να υποστηρίξω το μοντέλο το οποίο γίνεται. Λένε ότι είναι προσωπικός κουμπαράς μέχρι να βγεις στη σύνταξη και τότε ουσιαστικά δεν θα επιβαρύνεις το σύστημα για τη σύνταξη σου όπως γίνεται τώρα αλλά θα πάρεις τα δικά σου λεφτά τα κρατημένα.

Δημοσ.

Αυτη τη στιγμη ισχυει το αναδιανεμητικο συστημα οπου οι τωρινοι εργαζομενοι πληρωνουν τους μελλοντικους συνταξιουχους. Το ΤΕΚΑ ερχεται και το αλλαζει αυτο και θεωρητικα επενδυει τις δικες σου εισφορες, ωστε να αποδοσουν παραπανω στο μελλον.

Η λογικη ειναι πως το ΤΕΚΑ σου εξασφαλιζει πως στο τελος της πορειας θα παρεις τα χρηματα που εδωσες + τον πληθωρισμο για ολο αυτο το διαστημα + τυχον θετικες αποδοσεις που εχουν προκυψει. Υπαρχει μια δικλειδα ασφαλειας που λεει οτι θα παρεις σιγουρα τις εισφορες + πληθωρισμο ακομα και αν οι επενδυσεις που εκαναν ηταν αρνητικες. 

Θεωρητικα, σε τοσο μακρυ χρονικο διαστημα οι επενδυσεις θα αποδωσουν πανω απο τον πληθωρισμο αλλα ολα αυτα ειναι θεωρια.

Θεωρητικα παλι με το ΤΕΚΑ εισαι εξασφαλισμενος ο,τι και να γινει πως δεν θα χασεις σιγουρα την πραγματικη αξια των χρηματων σου. Η αποφαση ειναι δικια μας και εχει να κανει και με το κατα ποσο εμπιστευομαστε τους θεσμους για τα επομενα 30-40 χρονια.

Εγω ακομα δεν εχω αποφασισει παντως.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ πάντως που ξεκίνησα να πληρώνω τις εισφορές μου στο τότε ΙΚΑ / ΤΕΑΜ /ΤΕΑΥΕΚ κλπ και ήμουν πολύ πολύ νέος, άκουγα τις συστάσεις των γονέων μου και των μεγαλύτερων ότι με συμφέρει να είμαι 'γραμμένος' στο ΙΚΑ, ότι θα έλθει η ημέρα που θα φανεί και στην σύνταξη & στο επικουρικό μου και πολλά άλλα τέτοια. Όταν πριν μερικές 10ετίες τα λαμόγια ξάφρισαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων αισθάνθηκα εντελώς κορόϊδο. Κάτι ανάλογο, αλλά ακόμα ποιο τραγικό, έγινε πριν 8-9 χρόνια με τα πρώτα μνημονιακά μέτρα, τον νόμο Κατρούγκαλου και όλα τα ωραία που ακολούθησαν (αύξηση ορίων ηλικίας, περικοπές δώρων, κατάργηση ΕΚΑΣ, μειώσεις συντάξεων, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της επικουρικής  κλπ).  

Μακάρι τώρα το κράτος να γίνει φερέγγυο και το ΤΕΚΑ να κρατήσει τον χαρακτήρα του και πολύ περισσότερο να τηρήσει τους όρους που θέτει σήμερα στους νέους για να τραβήξει εισφορές. 

Εγω πιστεύω ότι όταν το ταμείο του ΤΕΚΑ μεγαλώσει αρκετά (θυμίζω ότι για τα επόμενα 35 χρόνια θα μαζεύει μόνο χρήμα χωρις να πληρώνει κάτι) τότε το μακρύ χέρι της διαφθοράς θα φροντίσει να αφανιστούν οι οικονομίες του κόσμου σε μια νύχτα. Είτε θα συμβεί μια "συμφέρουσα" συγχώνευση, είτε θα "πέσει έξω" η αρχική ιδέα, είτε θα μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο, είτε θα αποκαληφθεί κανένα σκάνδαλο του αιώνα... το ποιο πιθανό είναι τα χρήματά τους οι δικαιούχοι να μην τα πάρουν ποτέ στα χέρια τους. 

Εαν ήμουν στο ξεκίνημα του ασφαλιστικού μου βιου .. θα προτμούσα ένα 20ετές ή 25ετές συνταξιοδοτικό - επικουρικό πρόγραμμα εισοδήματος σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

Επεξ/σία από costas_
  • Like 1
Δημοσ.

Καλημέρα και χρόνια πολλά , τελικά αποφασίσαμε τι συμφέρει καλύτερα να κάνουμε ; Σε περίπτωση που θα πάρουμε "σύνταξη" από που θα άξιζε καλύτερα με τα τωρινά δεδομένα  η επικουρική; Υπάρχει κάποιος να τα εξηγεί αναλυτικά υπερ και κατά;

• Like 1
Δημοσ.

Θεωρητικά, το ΤΕΚΑ δείχνει να έχει οφέλη στο ότι επενδύονται τα χρήματα που μάζεψες με κάποιο ρίσκο (ελάχιστο/μεσαίο/υψηλό) το οποίο θα μπορείς να επιλέξεις από το 2026 κι έτσι θα έχεις αυξημένη επικουρική σύνταξη. Επίσης, θεωρητικά το κεφάλαιο σου είναι εξασφαλισμένο σε περίπτωση που οι επενδύσεις πέσουν έξω, κάτι που δεν μου φαίνεται να στέκει ιδιαίτερα, καθώς τότε όλοι θα επιλέξουμε επενδύσεις υψηλού ρίσκου και μεγάλης απόδοσης. Αν πετύχουν θα έχουμε μεγάλα κέρδη, αν όχι τότε θα έχουμε το αρχικό κεφάλαιο. Οπότε εδώ φαίνεται να υπάρχει ένα λογικό κενό για μένα.

Άλλη διαφορά που αντιλαμβάνομαι διαισθητικά είναι πως αφού στο ΤΕΚΑ ο καθένας μαζεύει χρήματα μόνο για τον εαυτό του, πιθανότατα ένας υψηλόμισθος να έχει μεγαλύτερη σύνταξη στο ΤΕΚΑ απ' ότι στο e-EFKA καθώς δεν μοιράζεται το κεφάλαιο του με τρίτους και αντίστροφα. (δικιά μου εικασία)

Δημοσ.

Ούτως η άλλως έχουμε κρατήσεις αλλά δεν τις βλέπουμε, με το τεκα θα έχει και εφαρμογή που θα το παρακολουθούμε απ' ότι καταλαβαίνω 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, thanospetr είπε

Θεωρητικά, το ΤΕΚΑ δείχνει να έχει οφέλη στο ότι επενδύονται τα χρήματα που μάζεψες με κάποιο ρίσκο (ελάχιστο/μεσαίο/υψηλό) το οποίο θα μπορείς να επιλέξεις από το 2026 κι έτσι θα έχεις αυξημένη επικουρική σύνταξη. Επίσης, θεωρητικά το κεφάλαιο σου είναι εξασφαλισμένο σε περίπτωση που οι επενδύσεις πέσουν έξω, κάτι που δεν μου φαίνεται να στέκει ιδιαίτερα, καθώς τότε όλοι θα επιλέξουμε επενδύσεις υψηλού ρίσκου και μεγάλης απόδοσης. Αν πετύχουν θα έχουμε μεγάλα κέρδη, αν όχι τότε θα έχουμε το αρχικό κεφάλαιο. Οπότε εδώ φαίνεται να υπάρχει ένα λογικό κενό για μένα.

Άλλη διαφορά που αντιλαμβάνομαι διαισθητικά είναι πως αφού στο ΤΕΚΑ ο καθένας μαζεύει χρήματα μόνο για τον εαυτό του, πιθανότατα ένας υψηλόμισθος να έχει μεγαλύτερη σύνταξη στο ΤΕΚΑ απ' ότι στο e-EFKA καθώς δεν μοιράζεται το κεφάλαιο του με τρίτους και αντίστροφα. (δικιά μου εικασία)

Και στο τωρινο συστημα η επικουρικη υπολογιζεται με βαση τις αποδοχες σου αρα ο υψηλομισθος δεν θα εχει καποιο οφελος απο αυτο. Δειτε αυτο το αρθρο 
https://www.kathimerini.gr/economy/562208647/arthro-toy-th-mpoyrloy-stin-k-teka-i-epikoyriko-toy-efka-mia-dyskoli-apofasi-gia-chiliades-neoys-eos-35-eton/

Επισης, για οσους δεν το γνωριζουν υπαρχει ιστορικο οπου τα αποθεματικα του ΙΚΑ ειχαν επενδυθει στο χρηματιστηριο και με την κριση του 2008 κατερρευσαν. Δειτε αυτο το αρθρο
https://www.taxheaven.gr/news/4145/exanemisthkan-45-dis-eyrw-apo-thn-perioysia-twn-tameiwn

Δεν υπαρχει λογος να ΜΗΝ επιλεξει καποιος το ΤΕΚΑ καθως θα χασει μονο στην περιπτωση που ο πληθωρισμος ειναι μικροτερος του 1,3%. Λεω οτι δεν υπαρχει λογο να ΜΗΝ επιλεξει καποιος το ΤΕΚΑ επειδη σου εξασφαλιζει οτι δεν θα εχεις αρνητικες αποδοσεις. Αλλα οπως λεει και ο @thanospetr υπαρχει λογικο κενο καθως μου φαινεται ακραιο το κρατος να εγγυηθει τις συνταξεις τοσων ανθρωπων οταν ερθει η ωρα. Ειλικρινα ουτε εγω εχω αποφασισεις. 

Οπως το σκεφτομαι εγω με δεδομενη την εγγυηση της πραγματικης αξιας των χρηματων υπαρχουν τα εξης σεναρια:
1) Πληθωρισμος >1,3%---> Συμφερει το ΤΕΚΑ 
2) Πληθωρισμος <=1,3% ---> Συμφερει το τωρινο συστημα

Και επισης ισχυει οτι με δεδομενη την εγγυηση, προφανως συμφερει να ρισκαρεις ειδικα στην αρχη.

Edit: Ιστορικα ο πληθωρισμος ειναι κοντα στο 2% για τοσο μεγαλα διαστηματα οπως ειναι και ο στοχος των κεντρικων τραπεζων

Επεξ/σία από alex.panag
Δημοσ.

Μια άλλη ερώτηση είναι για τι διαφορά χρημάτων μιλάμε στο ένα σύστημα και στο άλλο. Γιατί αφορά το επικουρικό μόνο. Δλδ έστω ότι το ΤΕΚΑ πάει καλά όπως υπολογίζεται κλπ κλπ κλπ , σε 20-30 χρόνια που θα βγούμε σύνταξη το επικουρικό θα είναι 10-20-30 ευρώ παραπάνω από όσο αν είχες μείνει ΕΦΚΑ; Γιατί αν μιλάμε για τέτοια ποσά δεν αξίζει η ανάλυση και η σπαζοκεφαλιά.

• Like 1
Δημοσ.
43 λεπτά πριν, afentiko είπε

Μια άλλη ερώτηση είναι για τι διαφορά χρημάτων μιλάμε στο ένα σύστημα και στο άλλο. Γιατί αφορά το επικουρικό μόνο. Δλδ έστω ότι το ΤΕΚΑ πάει καλά όπως υπολογίζεται κλπ κλπ κλπ , σε 20-30 χρόνια που θα βγούμε σύνταξη το επικουρικό θα είναι 10-20-30 ευρώ παραπάνω από όσο αν είχες μείνει ΕΦΚΑ; Γιατί αν μιλάμε για τέτοια ποσά δεν αξίζει η ανάλυση και η σπαζοκεφαλιά.

Κανεις δεν μπορει να το γνωριζει αυτο ειναι η αληθεια αλλα εκ των πραγματων οπως λες και εσυ για τετοια ποσα μιλαμε γιατι η συγκριση ειναι σε ποσοστιαια βαση. Αν τωρα μια επικουρικη συνταξη ειναι στα 200 ευρω πχ (που νομιζω οτι θεωρειται και υψηλη) και το νεο συστημα φερει 20% παραπανω (στην Μελέτη Μακροοικονομικών Επιπτώσεων νομιζω αναφερεται ενα 10-15%) μιλαμε για εκ των πραγματων 30-40 ευρω μαξ. Φυσικα οσα λεω δεν τα λεω ως γνωστης πραγματων, απλα εχω διαβασει στα πεταχτα τις μελετες και ασχολουμαι με τα οικονομικα.

• Like 1
Δημοσ.

Το ελληνικο δημόσιο είναι αφερεγγυο. Δεν μας εγγυάται κανένας πως σε 15 χρόνια δεν θα βγει ένας νέος νόμος Κατρουγκαλου που θα βάλει ακόμη μια προσωπική διαφορα και να μπει κόφτης στις νέες συντάξεις. Εάν υπάρχει χρηματική διαφορά μεταξύ εφκα και τεκα, βαλτην στην άκρη εσύ και όταν μαζευτεί κάτι, επένδυσε την. Σε απολύτως κανένα σημείο στα 44 μου χρόνια δεν έχω βρει ένα σημείο που το δημόσιο να τηρήσει την υπόσχεση του.

Και πρακτικά τα το πάρεις λόγω δημογραφικού,δεν υπάρχει περίπτωση να ανέβουν οι συντάξεις ή οποιοδήποτε μέτρο να δουλέψει. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη εισφορών, η μαύρη εργασία και η ανεργία που ήταν τόσα χρόνια στο 15-20% με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί εισφορές. Πως αυτό το σύστημα θα δώσει πίσω συντάξεις;

Υγ τα δομημένα δεν τα αναφέρω καθόλου, είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα αφερεγγυοτητας του κράτους.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...