Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η TSMC αποκάλυψε εντυπωσιακές λεπτομέρειες για την τεχνολογία "2nm N2", παρουσιάζοντας σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση και την ενεργειακή κατανάλωση.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της TSMC στο IEEE International Electron Device Meeting (IEDM) στο Σαν Φρανσίσκο, η νέα τεχνολογία κατασκευής επεξεργαστών 2 νανομέτρων αναμένεται να φέρει επανάσταση στην αγορά των ημιαγωγών.

Η εταιρεία αποκαλύπτει ότι η τεχνολογία "N2 Nanosheet" επιτυγχάνει 15% υψηλότερη απόδοση και έως 30% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με προηγούμενες γενιές. Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση της πυκνότητας των τρανζίστορ κατά 1,15 φορές, χάρη στη χρήση τεχνολογίας all-around gate (GAA) και του συστήματος N2 NanoFlex.

image.png.06a8efc3d0f2ba52d25441dcc7cd6fb7.png

Η μετάβαση από την παραδοσιακή τεχνολογία FinFET στο "nanosheet" επιτρέπει καλύτερο έλεγχο της ροής του ρεύματος, καθώς τα nanosheets διαθέτουν στοίβες στενών ταινιών πυριτίου, που περιβάλλονται από μια "πύλη". Αυτό επιτρέπει ακριβέστερο έλεγχο σε σύγκριση με την υλοποίηση FinFET.

Η μαζική παραγωγή της τεχνολογίας 2nm αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Ωστόσο, η TSMC επισημαίνει ότι το κόστος των wafer θα είναι σημαντικά υψηλότερο, με εκτιμώμενη αύξηση πάνω από 10% σε σύγκριση με την τεχνολογία 3nm. Συγκεκριμένα, η τιμή ανά wafer αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 30.000 δολαρίων, σε σύγκριση με περίπου 20.000 δολάρια για την τεχνολογία 3nm.

image.png.51cecb381a39c245721b936ff0a1391f.png

Μεγάλες εταιρείες όπως η Apple και η NVIDIA αναμένεται να υιοθετήσουν τη νέα τεχνολογία, παρά το αυξημένο κόστος, λόγω των σημαντικών βελτιώσεων που προσφέρει. Ωστόσο, οι αρχικοί ρυθμοί παραγωγής και η περίοδος δοκιμών αναμένεται να περιορίσουν την αρχική διαθεσιμότητα της τεχνολογίας.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

Εννοείται πρώτα θα την υιοθετήσουν οι μεγάλοι αρμεχτές!

apple - nvidia

Πάει το ανέκδοτο με τα νεφρά...

Δεν φτάνουν πλέον τα δυο τους..

Με εναν πνεύμονα μαζί πακέτο με τις νεφραμιές κάτι θα γίνεται..

  • Like 3
  • Haha 6
Δημοσ.

Πρίν δέκα χρόνια τα 14 nm ήταν αιχμή της τεχνολογίας,τώρα μιλάμε για 2nm!, κάποια στιγμή  θα φτάσουμε σε σημείο που θα είναι ανέφικτο να πάμε σε μικρότερη λιθογραφία, να δώ τι θα σκεφτούν τότε, φωτονικούς επεξεργαστές;.

  • Like 4
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, cpc464 είπε

Πρίν δέκα χρόνια τα 14 nm ήταν αιχμή της τεχνολογίας,τώρα μιλάμε για 2nm!, κάποια στιγμή  θα φτάσουμε σε σημείο που θα είναι ανέφικτο να πάμε σε μικρότερη λιθογραφία, να δώ τι θα σκεφτούν τότε, φωτονικούς επεξεργαστές;.

Δεν είναι πραγματικά 3nm, είναι απλές ονομασίες χωρίς κάποιο αντίκρυσμα.

https://en.wikipedia.org/wiki/3_nm_process

  • Like 3
  • Thanks 4
Δημοσ.

Πλούσιοι προς φτωχούς: «Βοηθήστε μας νά μήν σάς μοιάσουμε και γίνουμε σάν κι εσάς!»

Ευκαιρία οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, οι ξεβράκωτοι και οι αβράκωτοι νά σπεύσουν νά δανειστούν καί νά αγοράσουν άλλο ένα κινητό ώστε νά κρύψουν τά χάλια τους, νά εντυπωσιάσουν ο ένας τόν άλλον καί, φυσικά, νά δίνουν πάντοτε τό στίγμα τους στό τίμιο (δήμιο;) κράτος δικαίου (τού ισχυρού).

  • Like 4
  • Thanks 2
  • Haha 1
Δημοσ.
28 minutes ago, cpc464 said:

Πρίν δέκα χρόνια τα 14 nm ήταν αιχμή της τεχνολογίας,τώρα μιλάμε για 2nm!, κάποια στιγμή  θα φτάσουμε σε σημείο που θα είναι ανέφικτο να πάμε σε μικρότερη λιθογραφία, να δώ τι θα σκεφτούν τότε, φωτονικούς επεξεργαστές;.

1nm ειναι φυσικο οριο δεν παει παρακατω.

  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 20/12/2024 at 19:02, atypicalcoder said:

Η απορία μου είναι. Έχετε δει ουσιαστική διαφορά (και όχι αυτά τα αστεία 5-10%) από τα 14nm στα 5nm?

Στην κατανάλωση ρεύματος σε συνδυασμό με τις επιδόσεις την διαφορά την βλέπουμε ναι.

Π.χ. η RTX 2060 έχει 160w TDP ενώ η RTX 4060 είναι 115w TDP.

Η 4060 είναι περίπου 50% καλύτερη από την 2060
Η 2060 τρώει 40% παραπάνω ρεύμα από την 4060

Όσο μικραίνουν τα nm τόσο λιγότερη ενέργεια χρειάζεται και άρα τόσο λιγότερη θερμότητα παράγεται και τόσο πιο πολύ μπορούν να αυξήσουν και την συχνότητα λειτουργίας, ταυτόχρονα είναι πιο κοντά μεταξύ τους τα δομικά στοιχεία του επεξεργαστή οπότε υπάρχει μικρότερο latency στην μεταφορά πληροφορίας και λιγότερες απώλειες.

Αυτό όμως γίνεται μέχρι ένα σημείο ανάλογα το υλικό, από εκέι και πέρα αν μικρύνουν παραπάνω παύουν να λειτουργούν σαν δίοδοι τα κυκλώματα, υπάρχει δηλαδή παραπάνω απώλεια ρεύματος και ουσιαστικά δεν ανοίγει και να κλείνει το ρεύμα.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 8
  • Thanks 3
Δημοσ.
1 hour ago, gbras said:

1nm ειναι φυσικο οριο δεν παει παρακατω.

0.1nm είναι το φυσικό οριο. 1nm = 10  άτομα, οχι 1. 

Αλλα όπως είπε και ενας παραπανω δεν είναι πραγματικά ετσι και αλλιως  είναι καθαρο μάρκετινγκ. Σου λεει "ισοδυναμει" με 2nm. Αν δηλαδη κόβαμε όντως στα 2 nm καπου εκει θα ήταν οι επιδόσεις.

Αμφιβάλλω αν έχουμε περάσει ποτέ τα 10nm πραγματικά. 

  • Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, gbras είπε

1nm ειναι φυσικο οριο δεν παει παρακατω.

με πρόλαβες , αν  και παιζει το 0.5 //0,3 /// υποθετικά μιλώντας , πιστευω οτι θα αρχισουν τα δεκατα του nm . ξερεις... 2,4 , 2,2. 2.1 κατι πρεπει να εχουν και αυτοι να πουλανε..  

  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό που περιμένουμε να δούμε τα επόμενα χρόνια και θα κάνει διαφορά στις επιδόσεις, θα είναι αρχιτεκτονικός σχεδιασμός chip σε 3 διαστάσεις από 2 που είναι σήμερα και δεν λέω για τα stacked chip που συνεργάζονται κυρίως οριζόντια αυτό το έχουμε ήδη χρόνια τώρα, αλλά πολλαπλά στρώματα πυριτίου που συνεργάζονται κάθετα και οριζόντια ταυτόχρονα μεταξύ τους. Σκεφτείτε δλδ τρεις πυρήνες ο ένας πάνω στον άλλο, που άλλοτε θα λειτουργούν παραδοσιακά και άλλοτε θα συνδιάζονται σαν ένας μεγάλος για να λύσουν ένα πρόβλημα ταχύτερα. Λόγω των μικρότερων αποστάσεων θα έχουμε μεγαλύτερες ταχύτητες και μικρότερη κατανάλωση με την ίδια λιθογραφία. Αυτό πιστεύω να είναι το πρόσφατο μέλλον αφού στα νανόμετρα έχουμε πιάσει όριο.

Επεξ/σία από compuholic
  • Like 3
Δημοσ.

Ωστόσο, η TSMC επισημαίνει ότι το κόστος των wafer θα είναι σημαντικά υψηλότερο, με εκτιμώμενη αύξηση πάνω από 10% σε σύγκριση με την τεχνολογία 3nm. Συγκεκριμένα, η τιμή ανά wafer αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 30.000 δολαρίων, σε σύγκριση με περίπου 20.000 δολάρια για την τεχνολογία 3nm.

 

20 τσιπλετ ανα cpu θα βλέπουμε πλέον .. απο την μύγα ξιγκι θα βγάζουν να μην  πετάνε  βαφλες , στον δρομο που χαραξε η AMD 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...