Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η tplink eχει πολλα value οπως load balancing που δε βρισκεις αλλου χωρις να δωσεις νεφρο . Αυτες οι "αρχες" που θελουν να μας τρομοκρατησουν  γιατι αυτο ξερουν να κανουν καλα τοσα χρονια μαλλον θα μας κλασουν τα @@@ :P Και οποιος εχει γνησιο αμερικαν ρουτερ πατριωτικό με αστερόεσσα made in USA να μας το δειξει  :devil:

Επεξ/σία από Mhlogiatros
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ είμαι fan της tplink και πιστεύω ότι την απαγορεύουν γιατί τους έχει ξεφτιλίσει όπως είχε κάνει και η Huawei. Πήρα πρόσφατα σε προσφορά BF 3X deco X10 με 90 ευρώ και είδα ότι έχουν 802.11 k/v/r για seamless roaming που λειτουργεί σωστά, ταχύτητες πάνω από 450Mbps, μικρό latency και κανονικό range. Δηλαδή καλύπτουν τις ανάγκες του περισσότερου κόσμου με ελάχιστο κόστος. Επίσης πουλάνε switch με vlans και af poe με 8 ports για 70 ευρώ....

Tα Ubiquity/Asus/Mikrotik που χρησιμοποιώ έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, διαφορετικά το καθένα, αλλά όλα τα πλεονεκτήματα τους είναι αδιάφορα για χρήση στο σπίτι και κοστίζουν από 3 εώς 15 φορές παραπάνω... Για να μην αναφέρω το κόστος για Cisco/Juniper/Arista κλπ.

11 hours ago, zakmackraken said:

Μπορούν οι Αμερικάνοι να δείξουν ποια σειρά προϊόντων είναι αντίστοιχη της TP-LINK, το software είναι κατασκευασμένο από  αμερικάνους προγραμματιστές καθώς και ο τόπος κατασκευής ειναι εντός της αμερικανικής ηπείρου. Παρακαλώ μόνο σοβαρές απαντήσεις.

1. H Asus (Ταϊβάν) χρησιμοποιεί κυρίως chip της broadcom (US) και πλέον Mediatek (Ταϊβάν) στα φθηνά προϊόντα της. Το software της το φτιάχνουν inhouse, στηρίζεται στο linux opensource openWRT και η Asus δείνει τον κώδικα σε άλλους developers (όπως Asus Merlin) οπότε δεν μπορεί να κρύψει κάτι εύκολα. Επίσης σε αντίθεση με την TP-Link βγάζει ασταμάτητα updates για κάθε vulnerability, πχ τα τελευταία δύο χρόνια τα X10 της TP-Link έχουν πάρει ένα security update ενώ της Asus πάνω από 10. Η συναρμολόγηση γίνεται φυσικά κυρίως στην Guangdong αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, μόνο στο chip και το firmware μπορεί να κρυφτεί κάτι.

2. Η Mikrotik (Λετονία) χρησιμοποιεί κυρίως chip από διάφορες αμερικανικές εταιρείες όπως η Qualcomm/Marvell/Broadcom αλλά καμία φορά στα φτηνά προϊόντα βάζει και Mediatek. To software της το φτιάχνουν inhouse. Και αυτή σε αντίθεση με την TP-Link βγάζει ασταμάτητα updates για κάθε vulnerability και νέο feature που εμφανίζεται. Η συναρμολόγηση γινόταν παλαιότερα σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα αλλά πρόσφατα όλο και λιγότερο και περισσότερο σε Λιθουανία, Λετονία, Μαλαισία και Βιετνάμ.

3. Η Ubiquity (ΗΠΑ) χρησιμοποιεί chip κυρίως της Qualcomm και άλλων αμερικανικών εταιρειών και Mediatek στα φθηνά προϊόντα της. To software της στηρίζεται κυρίως στο open source OpenWrt/LEDE και φτιάχνεται in house στην Αμερική. Και αυτή βγάζει ασταμάτητα updates για vulnerabilities. Φυσικά και εδώ η συναρμολόγηση γίνεται κυρίως στη Κίνα.

Δεν ξέρω για τις υπόλοιπες Αμερικανικές Netgear/Linksys Belkin και για τις ακριβές όπως Cisco κλπ αλλά υποθέτω κάτι αντίστοιχο θα ισχύει. Τα chip και το firmware σε όλες είναι σχεδιασμένο στη δύση ή από φίλους των δυτικών. Τα κινεζικά chip Huawei/ZTE/SMIC/Rockchip/Unisoc δεν τα χρησιμοποιεί ούτε η tplink.

Αν βέβαια φύγουμε από routers και switch και πάμε στο mobile (5G routers κλπ) εκεί οι κινέζοι κυριαρχούν, από την κινεζική Quectel που έχουν τα περισσότερα laptop και router μέχρι την ZTE που φέρνει η Cosmote και έχει τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη στον συγκεκριμένο τομέα. Η Qualcomm/Mediatek ανταγωνίζονται αλλά μάλλον λόγο κόστους δεν έχουν τόσο μεγάλο μερίδιο ακόμα.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 10
Δημοσ.

Ο πόλεμος των απαγορεύσεων καλά κρατεί. Και από τις δύο μεριές. Θα περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος. Αν και σε πρώτη, φαίνεται να είναι ο καταναλωτής. 

Δημοσ.

«πας μη Έλλην βάρβαρος», όπως πάει , φαίνεται πως το ρητό αυτό θα χαρακτηρίζει και τους Αμερικάνους ,«πας μη Αμερικάνος βάρβαρος»!!!

• Like 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, kkostas2022 είπε

«πας μη Έλλην βάρβαρος», όπως πάει , φαίνεται πως το ρητό αυτό θα χαρακτηρίζει και τους Αμερικάνους ,«πας μη Αμερικάνος βάρβαρος»!!!

Αυτο που λες ειναι ιεροσυλια ειδικα για εναν λαο που η ιστορια του ειναι τα McDonald's, θα μπορουσα να το δεχτω ως ενα βαθμο για τους Κινεζους ας πουμε...

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, ScorpioX777 είπε

Αυτο που λες ειναι ιεροσυλια ειδικα για εναν λαο που η ιστορια του ειναι τα McDonald's, θα μπορουσα να το δεχτω ως ενα βαθμο για τους Κινεζους ας πουμε...

"Αυτο που λες ειναι ιεροσυλια" .....Φυσικά αυτό θέλω να πω με ειρωνική διάθεση , πως μια χώρα που δεν είναι καν έθνος δεν μπορεί να υιοθετεί "ξένες ιδέες" είναι σαν να προσπαθεί να κλέψει την ιστορία που δεν έχει!

Οι Κινέζοι από την άλλη είναι έθνος και έχουν ιστορία ( αυτό δεν σημαίνει πως μιλάω υπερ ή κατά απλά το θέτω σαν γεγονός),  αλλά είναι άλλο θέμα συζήτησης.

Ευχαριστώ πάντως για τη διευκρίνηση

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μη μου λετε τετοια δυο TL-LINK εχω κι εγω. Μηπως κινδυνευω απο κυβερνοεπιθεσεις? 😵‍💫

Επεξ/σία από fitsoulas2024
Δημοσ.
1 hour ago, fitsoulas2024 said:

Μη μου λετε τετοια δυο TL-LINK εχω κι εγω. Μηπως κινδυνευω απο κυβερνοεπιθεσεις? 😵‍💫

Ότι και να έχεις κινδυνεύεις, έχει ξεφύγει τελείως η κατάσταση, αν δεις logs από web server δεν θα το πιστεύεις. Όμως 99/100 φορές από social engineering την πατάνε όλοι, από ιδιώτες μέχρι πολυεθνικές.

• Super Moderators
Δημοσ.
3 hours ago, elpenor said:

Tα Ubiquity/Asus/Mikrotik που χρησιμοποιώ έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, διαφορετικά το καθένα, αλλά όλα τα πλεονεκτήματα τους είναι αδιάφορα για χρήση στο σπίτι και κοστίζουν από 3 εώς 15 φορές παραπάνω... Για να μην αναφέρω το κόστος για Cisco/Juniper/Arista κλπ.

1. H Asus.....Επίσης σε αντίθεση με την TP-Link βγάζει ασταμάτητα updates για κάθε vulnerability, πχ τα τελευταία δύο χρόνια τα X10 της TP-Link έχουν πάρει ένα security update ενώ της Asus πάνω από 10. 

2. Η Mikrotik.....Και αυτή σε αντίθεση με την TP-Link βγάζει ασταμάτητα updates για κάθε vulnerability και νέο feature που εμφανίζεται.

3. Η Ubiquity....Και αυτή βγάζει ασταμάτητα updates για vulnerabilities.

Για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, είναι λίγο άδικη η σύγκριση αυτή κι από τις 2 πλευρές, για διαφορετικούς λόγους όμως. 

Ουσιαστικά αυτές δεν βγάζουν "low end" μοντέλα σε αντίθεση με την TP-Link.

Αν πάει κάποιος πχ σε TP-Link Omada πιστεύω ότι θα βλέπει αντίστοιχα συνεχή updates κι εκεί.

Από την άλλη βέβαια δεν θα υπάρχει η διαφορά στο κόστος που αναφέρεις, τα Omada δεν είναι και τόσο φτηνά, οπότε αναρωτιέσαι γιατί να μην πάω στα άλλα που είναι σίγουρα.

• Like 1
Δημοσ.
45 λεπτά πριν, elpenor είπε

Ότι και να έχεις κινδυνεύεις, έχει ξεφύγει τελείως η κατάσταση, αν δεις logs από web server δεν θα το πιστεύεις. Όμως 99/100 φορές από social engineering την πατάνε όλοι, από ιδιώτες μέχρι πολυεθνικές.

Ειμαι σιγουρος οτι κινδυνευω επειδη ειμαι πολυ σημαντικο προσωπο. Ανεβοκατεβαζω κυβερνησεις εμενα που με διαβαζεις. Επισης, οπως εχεις καταλαβει, κανω και εγχειρησεις πανω απο τα ρουχα

• Haha 2
Δημοσ.

Προς στιγμήν ανησύχησα. Άλλαξα το basic smart home από xiaomi σε tp link. Κάμερες, φώτα κτλ. 
Σε router δεν ξέρω τι παίζει μιας και το ASUS μου είναι αθάνατο και με Merlin δουλεύει άψογα. 

1 ώρα πριν, elpenor είπε

Τσεκάρω το PiHole που και που. Πανικός από calls σε εταιρικούς servers. Ευτυχώς το έχω φορτώσει με block lists με συνολικά περίπου 90000 url. 
Διαφημίσεις μηδέν. Αν και μάλλον το έχω παρακάνει γιατί δεν μπορώ ούτε ps5 παιχνίδια να αγοράσω. Μάλλον έχω μπλοκάρει μέχρι και τα απαραίτητα της Sony. 

Σε αυτή τη φάση και εποχή όλοι παρακολουθούν τους πάντες. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι είναι λύσεις τυπου PiHole και AdGuard. Και φυσικά να μην χαρίζουμε οικειοθελώς τα δεδομένα μας. 

Δημοσ.
13 ώρες πριν, alejsalonica είπε

Στον καπιταλιστικό παράδεισο απαγορεύσεις; Σταλινικές πρακτικές; 
Και το δικαίωμα του Αμερικάνου να αγοράσει ότι γουστάρει; 
Κουβάς πάλι; 

Η ασφάλεια της χώρας και των συμφερόντων της είναι (καλώς) πάνω από όλα σε προτεραιότητα. 

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, Thresh said:

Για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, είναι λίγο άδικη η σύγκριση αυτή κι από τις 2 πλευρές, για διαφορετικούς λόγους όμως. 

Ουσιαστικά αυτές δεν βγάζουν "low end" μοντέλα σε αντίθεση με την TP-Link.

Αν πάει κάποιος πχ σε TP-Link Omada πιστεύω ότι θα βλέπει αντίστοιχα συνεχή updates κι εκεί.

Από την άλλη βέβαια δεν θα υπάρχει η διαφορά στο κόστος που αναφέρεις, τα Omada δεν είναι και τόσο φτηνά, οπότε αναρωτιέσαι γιατί να μην πάω στα άλλα που είναι σίγουρα.

Και με τα Omada τα πάει χάλια στα updates. 2 χρόνια μόνο updates σε πολλά versions και μετά τίποτα, αναμενόμενο αφού έχει 5 revisions με διαφορετικό hardware για το καθένα από τα άπειρα μοντέλα της. Ένα EAP225 που είχα πάρει, από τα πρώτα version, για πάνω από ένα χρόνο δεν δούλευε σωστά (έπρεπε να απενεργοποιήσεις τα πάντα, steering, fairness κλπ), μετά το φτιάξανε με κάποιο firmware και μετά από λίγο τέρμα τα updates. To 670 που είναι best seller στο version V1.26 δεν έβγαλε ποτέ άλλο firmware από το 2022 και στο v1.20 που πούλησε παραπάνω από όλα δεν έβγαλε τίποτα από το 2022 μέχρι το 2024 όπου και χρειάστηκε 3 firmware για να φτιάξει τα bugs με τα vlan.

Όμως ούτε ο ανταγωνισμός δεν τα έχει πάει πολύ καλά, η Ubiquity έχει εξίσου μεγάλη λίστα με bugs όπως η tplink. Η Mikrotik που έχει το καλύτερο software ακόμα δεν μπορεί να βγάλει ένα AP με beamforming και range της προκοπής. Η Asus (που πραγματικά έχει το καλύτερο range, το λιγότερο latency και τις μεγαλύτερες ταχύτητες) δεν βγάζει κάτι πέρα από gaming, δεν ανανεώνει την αρχαία πλατφόρμα της και ακόμα δεν υποστηρίζει 802.11r (τουλάχιστον έδωσε πρόσφατα vlan στα pro models). Οι πιο επαγγελματικές εταιρείες θέλουν τα τριπλά χρήματα και στο skroutz θα βρεις μόνο μοντέλα που είναι σχεδόν EOL.

Επεξ/σία από elpenor
  • Super Moderators
Δημοσ.
23 minutes ago, elpenor said:

Και με τα Omada τα πάει χάλια στα updates. 2 χρόνια μόνο updates σε πολλά versions και μετά τίποτα, αναμενόμενο αφού έχει 5 revisions με διαφορετικό hardware για το καθένα από τα άπειρα μοντέλα της. Ένα EAP225 που είχα πάρει, από τα πρώτα version, για πάνω από ένα χρόνο δεν δούλευε σωστά (έπρεπε να απενεργοποιήσεις τα πάντα, steering, fairness κλπ), μετά το φτιάξανε με κάποιο firmware και μετά από λίγο τέρμα τα updates. To 670 που είναι best seller στο version V1.26 δεν έβγαλε ποτέ άλλο firmware από το 2022 και στο v1.20 που πούλησε παραπάνω από όλα δεν έβγαλε τίποτα από το 2022 μέχρι το 2024 όπου και χρειάστηκε 3 firmware για να φτιάξει τα bugs με τα vlan.

Όμως ούτε ο ανταγωνισμός δεν τα έχει πάει πολύ καλά, η Ubiquity έχει εξίσου μεγάλη λίστα με bugs όπως η tplink. Η Mikrotik που έχει το καλύτερο software ακόμα δεν μπορεί να βγάλει ένα AP με beamforming και range της προκοπής. Η Asus (που πραγματικά έχει το καλύτερο range, το λιγότερο latency και τις μεγαλύτερες ταχύτητες) δεν βγάζει κάτι πέρα από gaming, δεν ανανεώνει την αρχαία πλατφόρμα της και ακόμα δεν υποστηρίζει 802.11r (τουλάχιστον έδωσε πρόσφατα vlan στα pro models). Οι πιο επαγγελματικές εταιρείες θέλουν τα τριπλά χρήματα και στο skroutz θα βρεις μόνο μοντέλα που είναι σχεδόν EOL.

Damn, με τέτοιες τιμές και τέτοια κατάσταση? Κρίμα...

Έχει bugs κι η Ubiquiti κι άλλοι, αλλά τουλάχιστον ξεσκίζονται τα updates. Πχ τα νέα U7 της που έχουν θέματα, σχεδόν κάθε βδομάδα πέφτει "beta testing" με τα early access firmwares. 😛

Tα WiFi 5 και 6 μοντέλα παίρνουν ακόμα νέα updates μετά από πόσα χρόνια, αρκετά συχνά μάλιστα.

• Like 1
Δημοσ.
Αναφορά σε κείμενο

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αποκάλυψη της Microsoft και των αμερικανικών αρχών πέρυσι σχετικά με την εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων "Volt Typhoon", η οποία συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση. Οι επιτιθέμενοι φέρεται να χρησιμοποίησαν ιδιωτικά routers για να καλύψουν επακόλουθες επιθέσεις εναντίον κρίσιμων αμερικανικών υποδομών.

Αφού γράφεται αυτό, καλό θα ήταν να συνοδευτεί με κείμενο που να λέει ότι η Κίνα επίσημα έχει αρνηθεί αυτή την κατηγορία και δεν έχει αναλάβει ευθύνη. 

Από κει και μετά, δυστυχώς θα κλιμακωθεί το ψυχροπολεμικό κλίμα με εκατέρωθεν απαγορεύσεις και δασμούς. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...