Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα ποια είναι η διαφορά να είσαι με ατομική επιχειρήσει σε ενα εργοδότη που παρέχεις υπηρεσίες σαν μπλοκάκι και σαν,μισθωτος επίσης διαλέγεις εσύ ή γίνεται αυτόματα από την εφορία?

Δημοσ.

Αν είσαι με μπλοκάκι πρέπει να κάνεις έναρξη στην εφορία και να τιμολογείς στην εταιρία στην οποία παρέχεις την υπηρεσία με βάση τη συμφωνία που κάνεις με τον εργοδότη.

Ως μισθωτός γίνεσαι κανονικά πρόσληψη και παίρνεις το συμφωνημένο μισθό.

Όπως και να έχει πρέπει να συμβουλευτείς ένα λογιστή, γιατί μετά τις αλλαγές που έγιναν πέρυσι στους ελεύθερους επαγγελματίες αν τα τιμολόγια που κόβεις με μπλοκάκι είναι π.χ. κάτω από 1.000€ - 1.500€ δεν θα σε συμφέρει καθόλου, οριακά θα βγαίνεις.

• Like 1
Δημοσ.

Για αρχή σε περίπτωση που κάνεις έναρξη ατομικής σημαίνει ότι πρέπει να κόβεις τιμολόγια για τις υπηρεσίες που προσφέρεις (δλδ μπλοκάκι).

Δεν υπάρχει λόγος σε μια ιδιωτική επιχείρηση να κόβεις τιμολόγια και να εργάζεσαι σαν μισθωτός.

Αν έχεις ατομική κόβεις πχ ένα τιμολόγιο στο συμφωνηθέν ποσό και εκεί αρχίζεις και βγάζεις φπα, φόρο, εφκα, ετήσια έξοδα λογιστή κ.α.

• Like 1
Δημοσ.

Το σημαντικότερο που δεν αναφερθηκε είναι ότι αν κάνεις έναρξη, υπάρχουν κάποια τέλη εγγραφής, και οι εισφορές στον ΟΑΕΕ. Άμα δεν στα πληρώνει ο εργοδότης, δεν έχει κανένα νόημα η έναρξη, επίσης ως μη μισθωτός, χάνεις διαφορα δικαιώματα δωρα και πράγματα που έχει ο μισθωτός. Από την άλλη, η έναρξη δίνει το πλεονέκτημα ότι μπορείς να κάνεις και άλλες δουλειές. Προσοχή γιατί ορισμένοι εργοδότες, ειδικά στον τομέα των μηχανικών που ξέρω, και απαιτούν να γίνει έναρξη από τον μηχανικό αντί για μισθωτος επειδή δεν τους συμφέρει, και βάζουν όρο στο συμβόλαιο να μην αναλαμβάνεις και δουλειές από άλλους εξωτερικά.

• Like 1
Δημοσ.

εάν είσαι μόνο σε έναν εργοδότη, μην ανοίξεις μπλοκάκι. εάν είσαι σε παραπάνω τότε ναι. υπόψιν τα μπλοκάκια δεν έχουν επιδόματα αδειών κτλ οπότε θα πρέπει να κάνεις σχετικά κουμάντα. συν βέβαια ότι δεν κατοχυρώνεις κανένα εργασιακό δικαίωμα. σταματάει την συνεργασία όποτε θέλει ενώ εάν είσαι μισθωτός, σου οφείλει αποζημίωση.

• Like 1
Δημοσ.

Καταρχήν σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις από ότι ξέρω ένας με ατομική πληρώνει λογιστή γύρο στα 70 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές 159 ευρώ για τα 5 πρώτα χρόνια και 22 τα εκατό φόρο. 

Αν πας σαν μίσθωση έργου πάλι εταιρεία δεν πρέπει να κάνεις απλά φορολογησε σαν μισθωτος ή κάνω λάθος?

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Exodia The Forbidden One είπε

Καταρχήν σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις από ότι ξέρω ένας με ατομική πληρώνει λογιστή γύρο στα 70 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές 159 ευρώ για τα 5 πρώτα χρόνια και 22 τα εκατό φόρο. 

Αν πας σαν μίσθωση έργου πάλι εταιρεία δεν πρέπει να κάνεις απλά φορολογησε σαν μισθωτος ή κάνω λάθος?

Άλλη η φορολογία του ελεύθερου επαγγελματία. Άλλη του μισθωτού. 

Ως μίσθωση έργου τι εννοείς; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 18/12/2024 στις 1:29 ΜΜ, Exodia The Forbidden One είπε

Καλησπέρα ποια είναι η διαφορά να είσαι με ατομική επιχειρήσει σε ενα εργοδότη που παρέχεις υπηρεσίες σαν μπλοκάκι και σαν,μισθωτος επίσης διαλέγεις εσύ ή γίνεται αυτόματα από την εφορία?

Αν εννοείς αν θα υπάγεσαι

• στο καθεστός της παρ.9 τού άρθρο 39 ν.4387/2016 που οι ασφαλιστικές εισφορές "μοιράζονται" και στον ΕΦΚΑ είσαι στο ασφαλιστικό καθεστός "παράλληλης εξαρτημένης εργασίας" κλπ κλπ και που θα φορολογείσαι ως μισθωτός κλπ, δε θα έχεις δηνατότητα αφαίρεσης εξόδων από τα έσοδά σου κλπ, όπου δε σου έρχονται ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών, η εταιρεία παρακρατά το μέρος των ασφαλιστικών εισφορών που σου αναλογεί από το τμολογουμενο και το αποδίδει αυτή (μαζί με το δικό της %), και οι ασφαλιστικές εισοφρες είναι % του τιμολογουμενου

vs

• Να είσαι "original" ελεθερος επαγγελματίας και πληρώνεις με β΄ση τη κλιμακα που επιλέξεις (όχι ως % του τμολογούμενου)

τότε

- Δεν γίνεται αυτόματα από την εφορία, δε νομίζω ότι έχει να κάνει τόσο με την εφορία όσο με τον ΕΦΚΑ

- Προφανώς πρέπει να συμφωνηθεί εκτον προτέρων με την εταιρεία υπό ποιο καθεστώς θα συενργάζεσαι

- Η εταρεία σε δηλώνει στο σύστημα (νομίζω είναι το ΕΡΓΑΝΗ και στη ΑΠΔ) 

- Η εταιρεία δηλώνει ότι η τάδε σύμβαση εμπίπτει σε αυτό το καθεστώς

- Σου έρχεται στο mail από το efka.gov.gr "Ενημερωτικό σημείωμα αναγγελίας σύμβασης ασφαλισμένου υπαγόμενου στη διάταξη της παρ.9 τού άρθρο 39 ν.4387/2016", μπαίνεις και πατάς "ΑΠΟΔΟΧΗ" 

αυτό κάθε φορά, για κάθε ανανέωση / άλλη σύμβαση έργου κάνεις

..

είναι 2 διαφορετικά καθεστώτα με το 1ο να είναι "σχεδόν" μισθωτός.

Επεξ/σία από Anders08
  • Like 1
Δημοσ.
17 ώρες πριν, Anders08 είπε

Αν εννοείς αν θα υπάγεσαι

• στο καθεστός της παρ.9 τού άρθρο 39 ν.4387/2016 που οι ασφαλιστικές εισφορές "μοιράζονται" και στον ΕΦΚΑ είσαι στο ασφαλιστικό καθεστός "παράλληλης εξαρτημένης εργασίας" κλπ κλπ και που θα φορολογείσαι ως μισθωτός κλπ, δε θα έχεις δηνατότητα αφαίρεσης εξόδων από τα έσοδά σου κλπ, όπου δε σου έρχονται ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών, η εταιρεία παρακρατά το μέρος των ασφαλιστικών εισφορών που σου αναλογεί από το τμολογουμενο και το αποδίδει αυτή (μαζί με το δικό της %), και οι ασφαλιστικές εισοφρες είναι % του τιμολογουμενου

vs

• Να είσαι "original" ελεθερος επαγγελματίας και πληρώνεις με β΄ση τη κλιμακα που επιλέξεις (όχι ως % του τμολογούμενου)

τότε

- Δεν γίνεται αυτόματα από την εφορία, δε νομίζω ότι έχει να κάνει τόσο με την εφορία όσο με τον ΕΦΚΑ

- Προφανώς πρέπει να συμφωνηθεί εκτον προτέρων με την εταιρεία υπό ποιο καθεστώς θα συενργάζεσαι

- Η εταρεία σε δηλώνει στο σύστημα (νομίζω είναι το ΕΡΓΑΝΗ και στη ΑΠΔ) 

- Η εταιρεία δηλώνει ότι η τάδε σύμβαση εμπίπτει σε αυτό το καθεστώς

- Σου έρχεται στο mail από το efka.gov.gr "Ενημερωτικό σημείωμα αναγγελίας σύμβασης ασφαλισμένου υπαγόμενου στη διάταξη της παρ.9 τού άρθρο 39 ν.4387/2016", μπαίνεις και πατάς "ΑΠΟΔΟΧΗ" 

αυτό κάθε φορά, για κάθε ανανέωση / άλλη σύμβαση έργου κάνεις

..

είναι 2 διαφορετικά καθεστώτα με το 1ο να είναι "σχεδόν" μισθωτός.

ναι αυτο θελω να δουλευω σαν εταιρεια αλλα στην εφορια να φορολογουμαι σαν μισθωτος, οποτε αν υποθεσουμε οτι η συμβαση ειναι 1000 θα μου κραταει η εταιρεια 250 ευρω σαν ασφαλιστικες εισφορες και να μου δινει 750 και στην εφορια θα φορολογουμε σαν μισθωτος για 12χ750 σωστα ?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...