InternalSunshine Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2024 Καλησπέρα, Έχω μια Asus TUF 4090 OC η οποία τους τελευταίους μήνες έχει ξεφύγει λίγο στο θέμα των θερμοκρασιών (και κατ' επέκταση του θορύβου). Σε load φτάνει 73 c edge και 102 c hotspot που είναι τεράστια διαφορά και σίγουρα υπάρχει κάποιο θέμα είτε με την πάστα ή με μη ανεπαρκή πίεση του cooler. Κανονικά θα άνοιγα την κάρτα χωρίς δεύτερη σκέψη και θα άλλαζα pads με thermal putty και TIM με PTM 7950, αλλά η κάρτα έχει έναν χρόνο ακόμα εγγύηση. Εάν πειράξω το sticker που είναι πάνω στο retention brakcet φαντάζομαι χάνω μόνιμα την εγγύηση σωστά; Είναι αγορασμένη απο Γερμανία εάν αυτό παίζει κάποιο ρόλο. Τι προτείνετε ; δεν ξέρω τι να κάνω.. απο την μία ξενερώνω με τον θόρυβο και το 0 περιθώριο για overlock (ίσα ίσα μάλλον χρειάζεται undervolt) από την άλλη ένας ακόμα χρόνος εγγύησης δεν ειναι και λίγο..
Tenshi Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2024 Πειράζεις στικεράκι=χάνεις εγγύηση.Απλά. Στην Αμερική ίσως να το έχουν περάσει ως right to repair,άλλα εδώ είναι Ευρώπη και δέν μασάμε. ΥΓ1:Τι να πούν όσοι έχουν βάλει waterblock στην κάρτα τους και χάνουν εγγύηση, day 1 ΥΓ2: EVGA,μας λείπεις... 2
InternalSunshine Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Τελικά δεν κρατήθηκα, την άνοιξα την κάρτα και ας έχασα την εγγύηση... Lo and behold Τα συμπεράσματα δικά σας.. Έβαλα PTM 7950 και πλεον η διαφορά hotspot και edge ειναι <= 12c όπως ακριβώς πρέπει Επεξ/σία 21 Δεκεμβρίου 2024 από InternalSunshine 2
ppkstat Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Στο aliexpress υπάρχουν αυτοκόλλητα για σχεδόν όλες τις κάρτες. Δεν ρίχνεις μια ματιά? 1
InternalSunshine Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 7 hours ago, ppkstat said: Στο aliexpress υπάρχουν αυτοκόλλητα για σχεδόν όλες τις κάρτες. Δεν ρίχνεις μια ματιά? Σωστό ! Κάτι τέτοιο θα κάνω μάλλον
Πέτρος Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 13 ώρες πριν, InternalSunshine είπε Έβαλα PTM 7950 Αν έχεις κάποιο Link αγοράς, εγγυημένο (στα πλαίσια του εφικτού, προφανώς), πολύ θα εξυπηρετήσεις.
InternalSunshine Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 2 hours ago, Πέτρος said: Αν έχεις κάποιο Link αγοράς, εγγυημένο (στα πλαίσια του εφικτού, προφανώς), πολύ θα εξυπηρετήσεις. Από AliExpress παίρνω πάντα, ποτέ δεν είχα κάποιο θέμα (την έχω βάλει σε δύο κάρτες γραφικών και μια CPU μέχρι στιγμής). Δες για τα καταστήματα Rgeek Flagship Store και The Passionate Girl Store (αστείο όνομα αλλά είναι legit η PTM). Ακόμα και να μην είναι αυτή της Honeywell, είναι πολύ κοντά σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορείς να τις ξεχωρίσεις. Μπορείς να βρείς και stores που είναι 100% original αλλά έχει τριπλάσια τιμή. Τι ακριβώς θέλεις να reπαστώσεις ; 1
Πέτρος Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 11 λεπτά πριν, InternalSunshine είπε Τι ακριβώς θέλεις να reπαστώσεις ; Πριν μια εβδομάδα πήρα πίσω από "επισκευή" (για λόγους εγγύησης) την 7900ΧΤ μου, οι μισές ιντερνετοαναφορες λένε ότι θα το ξαναπαθω σύντομα (pump out). Αν γίνει, να είμαι έτοιμος. Έχω και τον επεξεργαστή στην υδροψυξη κάποια στιγμή. Ευχαριστώ για την απάντηση.
InternalSunshine Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 12 minutes ago, Πέτρος said: Πριν μια εβδομάδα πήρα πίσω από "επισκευή" (για λόγους εγγύησης) την 7900ΧΤ μου, οι μισές ιντερνετοαναφορες λένε ότι θα το ξαναπαθω σύντομα (pump out). Αν γίνει, να είμαι έτοιμος. Έχω και τον επεξεργαστή στην υδροψυξη κάποια στιγμή. Ευχαριστώ για την απάντηση. Εδώ είναι μια 6900 XT που της είχα αλλάξει πάστα σε PTM πριν ενάμιση χρόνο ακριβώς τις ίδιες θερμοκρασίες έχει μέχρι και σήμερα .. 0 pump out. Για κάποιο ηλιθιο λόγο οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν πάστες και pads του κωλαρινου που θέλουν αλλαγή μετά από ένα χρόνο , κάποιες φορές και λιγότερο. Η το κάνουν επίτηδες για να κάνουν thermal throttle μετά από χρόνια και να αναγκαστεί ο ανύποπτος κοσμάκης να αγοράσει καινούργια .. Επεξ/σία 21 Δεκεμβρίου 2024 από InternalSunshine 1
Πέτρος Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2024 32 λεπτά πριν, InternalSunshine είπε αλλαγή μετά από ένα χρόνο , κάποιες φορές και λιγότερο. Στους δύο ακριβώς μήνες από την αγορά. To 20ρικο που γλίτωσα από το service της κάρτας, το έδωσα να πάρω δυο διαφορετικά ΡΤΜ7950, ένα 80*40*0.25 (Honeywell, υποτίθεται), κι ένα no-name 80*40*0.20. Αν είναι της προκοπής και τα δύο, αποκλείεται να πάνε χαμένα.
kaklikos Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 Καλησπερα. Τι ακριβως ειναι το thermal putty και τι το ptm 7950? Πρωτη φορα τα διαβαζω εδω και το εχω απορια. Σε σχεση με τις επωνυμες παστες πχ thermal grizzly εχουν μεγαλη διαφορα ; Με ενδιαφερει αν δεν ειναι κωπος μια μικρη αναλυση. Ευχαριστω και σορρυ για το offtopic
InternalSunshine Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 2 hours ago, kaklikos said: Καλησπερα. Τι ακριβως ειναι το thermal putty και τι το ptm 7950? Πρωτη φορα τα διαβαζω εδω και το εχω απορια. Σε σχεση με τις επωνυμες παστες πχ thermal grizzly εχουν μεγαλη διαφορα ; Με ενδιαφερει αν δεν ειναι κωπος μια μικρη αναλυση. Ευχαριστω και σορρυ για το offtopic PTM 7950 είναι κάτι σαν thermal pad που στους 45 C παίρνει μια υγροποιημένη μορφή. Είναι ιδανικό για direct die εφαρμογές όπως το GPU core, καθώς σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πάστες, δεν κάνει pump out. Pump out είναι όταν με τον καιρό η πάστα φεύγει από την θέση της και αφήνει σημέια πάνω στο τσιπ ακάλυπτα (δες τις φωτογραφίες στο ποστ μου ποιό πάνω). Παραδοσιακές paste όπως MX4, Noctua NT-H1 κτλ. είναι εντελώς ακατάλληλες για ερφαμοργή σε GPU. Αλλές paste όπως MX6 και thermal grizzly kryonaut extreme είναι ποιό viscous (λιγότερο υγροποιημένες) και κρατάνε περισσότερο, αλλά πάλι κάποια στιγμή θα κάνουν pump out. Η PTM 7950 δεν έχει τέτοια θέματα και μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια χωρίς να χρειαστεί αλλαγή γιατί κανονικά η χρήση της είναι σε industrial εφαρμογές. Thermal Putty μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντικατάσταση των thermal pads. Αναλόγος την putty μπορεί να είναι τόσο θερμοαγώγιμη όσο τα καλύτερα thermal pads (πχ. Upsiren UTP-8 από AliExpress), αλλά το πραγματικό πλεονέκτημα είναι ότι σε αντίθεση με τα pads που πρέπει να έχουν ακριβώς το μέγθος των original, με putty δεν σε ενδιαφέρει τόσο το πάχος καθώς μπορείς να βάλεις λίγο παραπάνω το οποίο θα συμπιεστεί όταν θα "κάτσει" πάνω του το cooler της κάρτας. Επίσης έτσι έχεις την καλύτερη δυνατή επαφή του cooler με το core die καθώς δεν υπάρχουν pads να "εμποδίζουν" με το πάχος τους. Ελπίζω να βοήθησα! Επεξ/σία 22 Δεκεμβρίου 2024 από InternalSunshine 2 1
kaklikos Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2024 4 ώρες πριν, InternalSunshine είπε PTM 7950 είναι κάτι σαν thermal pad που στους 45 C παίρνει μια υγροποιημένη μορφή. Είναι ιδανικό για direct die εφαρμογές όπως το GPU core, καθώς σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πάστες, δεν κάνει pump out. Pump out είναι όταν με τον καιρό η πάστα φεύγει από την θέση της και αφήνει σημέια πάνω στο τσιπ ακάλυπτα (δες τις φωτογραφίες στο ποστ μου ποιό πάνω). Παραδοσιακές paste όπως MX4, Noctua NT-H1 κτλ. είναι εντελώς ακατάλληλες για ερφαμοργή σε GPU. Αλλές paste όπως MX6 και thermal grizzly kryonaut extreme είναι ποιό viscous (λιγότερο υγροποιημένες) και κρατάνε περισσότερο, αλλά πάλι κάποια στιγμή θα κάνουν pump out. Η PTM 7950 δεν έχει τέτοια θέματα και μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια χωρίς να χρειαστεί αλλαγή γιατί κανονικά η χρήση της είναι σε industrial εφαρμογές. Thermal Putty μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντικατάσταση των thermal pads. Αναλόγος την putty μπορεί να είναι τόσο θερμοαγώγιμη όσο τα καλύτερα thermal pads (πχ. Upsiren UTP-8 από AliExpress), αλλά το πραγματικό πλεονέκτημα είναι ότι σε αντίθεση με τα pads που πρέπει να έχουν ακριβώς το μέγθος των original, με putty δεν σε ενδιαφέρει τόσο το πάχος καθώς μπορείς να βάλεις λίγο παραπάνω το οποίο θα συμπιεστεί όταν θα "κάτσει" πάνω του το cooler της κάρτας. Επίσης έτσι έχεις την καλύτερη δυνατή επαφή του cooler με το core die καθώς δεν υπάρχουν pads να "εμποδίζουν" με το πάχος τους. Ελπίζω να βοήθησα! Ωραιος! Σ ευχαριστω πολυ. Θα κοιταξω να τα βρω να κανω μια δοκιμη! 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα