manos0013 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2024 28 λεπτά πριν, prometheas είπε Κανεις δεν μπορεί να σου πει τι αποδόσεις θα εχεις. ο S&P πήγε πολύ καλά την προηγούμενη πενταετία , ειναι ήδη πολύ ψηλά και μάλλον θα έχουμε φάσεις διόρθωσης (μικρή ή μεγάλη ). Ψυχραιμια χρειαζεται και αποφυγή κινήσεων πανικού. Προσωπικά ξεκινησα να διαβάζω εδώ και χρόνια για επενδύσεις και πλεον χειριζομαι τα χρηματά μου μονος μου έχοντας 2 λογαριασμούς σε IBKR και Degiro. Τα προγράμματα των Ελληνικών τραπεζών έχουν υψηλές προμήθειες που σου μειώνουν την αξία /κέρδος σε βάθος χρόνου. Οπως σωστά ειπώθηκε παραπάνω ειναι σημαντικό να ξεκινήσεις να διαβάζεις για να καταλάβεις ...το χάος Στην ουσία..η τράπεζα μπαίνει σαν διασομελαβητης απ ότι κατάλαβα. Οπότε να πληρωθεί θέλει και αυτή..απλά έτσι είναι όταν δεν έχεις τις γνώσεις...
Fan Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2024 23 ώρες πριν, manos0013 είπε Το θέμα είναι..αν θα έχουν ένα μικρό κέρδος στην εξαετια... (να μας έχει καλά ο Θεός μέχρι τότε). Ή τουλάχιστον μην χάσουμε τα λεφτά μας! 12 ώρες πριν, manos0013 είπε Τώρα στο πρόγραμμα της Πειραιώς..αν το συνεχίσω με σταθερή δόση...στην εξαετια θα έχω δώσει 14.000 ευρώ. Τα λεφτά αυτά...δεν τα χρειάζομαι αυτή την στιγμή. Τι σενάρια να περιμένω σε περίπτωση που πάει σχετικά καλά το πρόγραμμα? Γιατί το 24 % που λέει ο υπάλληλος εμένα μου φαίνεται απίστευτο... ΥΠ: Ευχαριστώ όλα τα μέλη για τις συμβουλές τους Αυτά τα προγράμματα σου διασφαλίζουν θεωρητικά το κεφάλαιο σου μακροπρόθεσμα γιατί επενδύουν κυρίως σε ομόλογα, οπότε θα έχεις κέρδος σίγουρα. 24% στην εξαετία, δηλαδή 4% καθαρό τον χρόνο είναι πολύ καλό με εξασφαλισμένο κεφάλαιο. Θα το δώσει όμως; Κανένας δεν ξέρει. Επίσης, είναι πολύ πιθανό στην αρχή να έχεις χασούρα και να χρειάζεσαι τα χρήματά σου, οπότε θα ήταν καλύτερο να τα είχες σε online τράπεζα ή κάτι ανάλογο. Το μόνο θετικό του προγράμματος είναι η πειθαρχία, δηλαδή θα σου κρατάει 200αρικό και δεν θα σκέφτεσαι εσύ πότε πρέπει να βάλεις, αν σου περισσέψει κτλ. 1
melidonm Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Στις 16/12/2024 στις 6:23 ΜΜ, manos0013 είπε Καλησπέρα σε όλα τα μέλη. Μόλις έκανα ένα επενδυτικό πρόγραμμα στην Πειραιώς το οποίο έχει διάρκεια τουλάχιστον 6 έτη ώστε να μην υπάρχει κάποιο πέναλτι. Το ποσό που θα επενδυεται κάθε μήνα είναι 200 ευρώ και θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει κάνει κάποιος το ίδιο πρόγραμμα και τι απόδοση έχει? Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Καλημέρα, Έχω κάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα από το 2019, το οποίο έχει λίγα θετικά και πολλά αρνητικά. Όπως είπαν και άλλοι, έχει υπέρογκες χρεώσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται! Το αμοιβαίο κεφάλαιο που χρησιμοποιούν και ακολουθεί τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει πάνω από 1% χρεώσεις, ενώ βρίσκεις ETF που ακολουθούν την παγκόσμια οικονομία και έχουν κόστος 0,15%. Οι χρεώσεις, βέβαια, δεν σταματούν εκεί, αφού η NN χρεώνει επιπλέον 2% της αξίας του λογαριασμού κάθε χρόνο για τη διαχείριση. Αν σε ενδιαφέρει, μπορώ να επανέλθω με ακριβή στοιχεία από την ετήσια κατάσταση που στέλνουν, με ποσά κ.λπ. Ήταν η πρώτη μου επαφή με επενδύσεις και θεωρώ ότι ήταν λάθος επιλογή, καθώς όταν το έκανα δεν ήξερα πόσο απλό ήταν να επενδύσεις μόνος σου με ελάχιστο κόστος. Το μόνο καλό για μένα που έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, είναι ότι έχει πέναλτι πρόωρης αποχώρησης και σε αναγκάζει να μην πουλήσεις πρόωρα. Έτσι, ένας αρχάριος, ακόμα και με αυτές τις ληστρικές χρεώσεις, είναι πιθανό να δει κάποιο κέρδος. Σε δικές μου επενδύσεις αργότερα, όντας άπειρος, πούλησα με απώλειες σε πτωτική αγορά, με αποτέλεσμα να χάσω περισσότερα από τις χρεώσεις της ΝΝ. Εν κατακλείδι, το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε τελείως άπειρους επενδυτές που δεν θέλουν να ασχοληθούν καθόλου με το αντικείμενο. Ωστόσο, οι αποδόσεις που θα έχουν, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι εξαιρετικά μικρότερες από αυτές που θα είχαν αν επένδυαν μόνοι τους σε ένα ETF με ελάχιστο ψάξιμο. Επίσης, το πρόγραμμα έχει ετήσια αναπροσαρμογή λόγω πληθωρισμού, οπότε δεν θα δίνεις 200 ευρώ, αλλά περισσότερα όσο περνάει ο καιρός. Για μένα, κάνε υπαναχώρηση όσο προλαβαίνεις. Κάνε μια καλή έρευνα και ξεκίνα DCA σε ένα diversified ETF, που να ακολουθεί το FTSE All-World ή το S&P 500 ή κάτι άλλο. Είναι εξαιρετικά απλό, απλά χρειάζεται μια μικρή έρευνα στην αρχή για να καταλάβεις πέντε πράγματα. Αυτά, και μπορώ να επεκταθώ παραπάνω σε ό,τι χρειάζεσαι. 2 1
fitsoulas2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Στις 16/12/2024 στις 6:23 ΜΜ, manos0013 είπε Καλησπέρα σε όλα τα μέλη. Μόλις έκανα ένα επενδυτικό πρόγραμμα στην Πειραιώς το οποίο έχει διάρκεια τουλάχιστον 6 έτη ώστε να μην υπάρχει κάποιο πέναλτι. Το ποσό που θα επενδυεται κάθε μήνα είναι 200 ευρώ και θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει κάνει κάποιος το ίδιο πρόγραμμα και τι απόδοση έχει? Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Τι επιτοκιο γραφουν τα εντυπα που υπεγραψες και ελαβες? Εν τω μεταξυ απ οτι βλεπω στο λινκ, ειναι ασφαλιστικο προγραμμα. Ο ξαδελφος μου ειχε ενα παρομοιο προγραμμα, Unit Linked, της Εθνικης που εληξε προσφατα. 10ετες, το δικο σου ειναι 15ετες. Ενα πολυ μικρο ποσο πηγε στην ασφαλιστικη καλυψη, δλδ χωρις αποδοση. Το υπολοιπο τοκιστηκε με 34,4% , αποδοθηκε αφου αφαιρεθηκε ο φορος 15%. Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2024 από fitsoulas2024
manos0013 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 5 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε Τι επιτοκιο γραφουν τα εντυπα που υπεγραψες και ελαβες? Εν τω μεταξυ απ οτι βλεπω στο λινκ, ειναι ασφαλιστικο προγραμμα. Ο ξαδελφος μου ειχε ενα παρομοιο προγραμμα, Unit Linked, της Εθνικης που εληξε προσφατα. 10ετες, το δικο σου ειναι 15ετες. Ενα πολυ μικρο ποσο πηγε στην ασφαλιστικη καλυψη, δλδ χωρις αποδοση. Το υπολοιπο τοκιστηκε με 34,4% , αποδοθηκε αφου αφαιρεθηκε ο φορος 15%. Το πρόγραμμα το "τρεχεις" όσα χρόνια θες αλλά στα 6 χρόνια μπορείς να πουλήσεις χωρίς κάποιο penalty. Αν κατάλαβα καλά το πρόγραμμα του ξαδερφου...είχε επιτόκιο 3.4 % τον χρόνο?
manos0013 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 13 ώρες πριν, melidonm είπε Καλημέρα, Έχω κάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα από το 2019, το οποίο έχει λίγα θετικά και πολλά αρνητικά. Όπως είπαν και άλλοι, έχει υπέρογκες χρεώσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται! Το αμοιβαίο κεφάλαιο που χρησιμοποιούν και ακολουθεί τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει πάνω από 1% χρεώσεις, ενώ βρίσκεις ETF που ακολουθούν την παγκόσμια οικονομία και έχουν κόστος 0,15%. Οι χρεώσεις, βέβαια, δεν σταματούν εκεί, αφού η NN χρεώνει επιπλέον 2% της αξίας του λογαριασμού κάθε χρόνο για τη διαχείριση. Αν σε ενδιαφέρει, μπορώ να επανέλθω με ακριβή στοιχεία από την ετήσια κατάσταση που στέλνουν, με ποσά κ.λπ. Ήταν η πρώτη μου επαφή με επενδύσεις και θεωρώ ότι ήταν λάθος επιλογή, καθώς όταν το έκανα δεν ήξερα πόσο απλό ήταν να επενδύσεις μόνος σου με ελάχιστο κόστος. Το μόνο καλό για μένα που έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, είναι ότι έχει πέναλτι πρόωρης αποχώρησης και σε αναγκάζει να μην πουλήσεις πρόωρα. Έτσι, ένας αρχάριος, ακόμα και με αυτές τις ληστρικές χρεώσεις, είναι πιθανό να δει κάποιο κέρδος. Σε δικές μου επενδύσεις αργότερα, όντας άπειρος, πούλησα με απώλειες σε πτωτική αγορά, με αποτέλεσμα να χάσω περισσότερα από τις χρεώσεις της ΝΝ. Εν κατακλείδι, το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε τελείως άπειρους επενδυτές που δεν θέλουν να ασχοληθούν καθόλου με το αντικείμενο. Ωστόσο, οι αποδόσεις που θα έχουν, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι εξαιρετικά μικρότερες από αυτές που θα είχαν αν επένδυαν μόνοι τους σε ένα ETF με ελάχιστο ψάξιμο. Επίσης, το πρόγραμμα έχει ετήσια αναπροσαρμογή λόγω πληθωρισμού, οπότε δεν θα δίνεις 200 ευρώ, αλλά περισσότερα όσο περνάει ο καιρός. Για μένα, κάνε υπαναχώρηση όσο προλαβαίνεις. Κάνε μια καλή έρευνα και ξεκίνα DCA σε ένα diversified ETF, που να ακολουθεί το FTSE All-World ή το S&P 500 ή κάτι άλλο. Είναι εξαιρετικά απλό, απλά χρειάζεται μια μικρή έρευνα στην αρχή για να καταλάβεις πέντε πράγματα. Αυτά, και μπορώ να επεκταθώ παραπάνω σε ό,τι χρειάζεσαι. Μία εικόνα από το τι λεφτά έχεις δώσεις μέχρι τώρα..και τι λεφτά παίρνεις αν πουλήσεις αυτή την στιγμή? Επίσης είχε σκαμπανεβασματα η απόδοση? Επειδή τώρα ξεκινάω και ασχολούμαι..αυτο που θέλω πιο πολύ..είναι να μην βγει μείον το πρόγραμμα.(Εννοείται ότι θέλω να έχει και μια απόδοση x)Τώρα για τις αποδόσεις,προμήθειες κτλ...θα τα μάθω σιγά σιγά
fitsoulas2024 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, manos0013 είπε Το πρόγραμμα το "τρεχεις" όσα χρόνια θες αλλά στα 6 χρόνια μπορείς να πουλήσεις χωρίς κάποιο penalty. Αν κατάλαβα καλά το πρόγραμμα του ξαδερφου...είχε επιτόκιο 3.4 % τον χρόνο? Συμφωνα με το λινκ του προγραμματος σου, η ελαχιστη διαρκεια ειναι τα 15 ετη. Προφανως ισχυει το εξης: Mετα την 6ετια μπορεις μερικως να ρευστοποιησεις χωρις κοστος, ενω το υποσχομενο επιτοκιο το παιρνεις εφοσον παραμεινεις στο προγραμμα 15 ετη. Τετοιες λεπτομερειες υπαρχουν γραμμενες στα εντυπα που υπεγραψες και παρελαβες. Συνηθως ουτε οι τρ. υπαλληλοι τα ξερουν αυτα καλα και το κυριο ενδιαφερον τους ειναι να προωθησουν το καθε προγραμμα. Αρα καλο ειναι να απευθυνθεις κατευθειαν στην ασφαλιστικη εταιρια για τις αποριες σου. Το προγραμμα της Εθνικης (μεσω της Εθνικης Ασφαλιστικης) προεβλεπε 34,4% εφοσον παρεμενες 10 ετη. Περιλαμβανε εγγυηση κεφαλαιου και εγγυημενη αποδοση στη ληξη. Ισχυει το ιδιο και σε σενα? και πόσο ειναι το ποσό που δεσμευεται για την ασφαλιστικη καλυψη? Επεξ/σία 19 Δεκεμβρίου 2024 από fitsoulas2024
melidonm Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 11 ώρες πριν, manos0013 είπε Μία εικόνα από το τι λεφτά έχεις δώσεις μέχρι τώρα..και τι λεφτά παίρνεις αν πουλήσεις αυτή την στιγμή? Επίσης είχε σκαμπανεβασματα η απόδοση? Επειδή τώρα ξεκινάω και ασχολούμαι..αυτο που θέλω πιο πολύ..είναι να μην βγει μείον το πρόγραμμα.(Εννοείται ότι θέλω να έχει και μια απόδοση x)Τώρα για τις αποδόσεις,προμήθειες κτλ...θα τα μάθω σιγά σιγά Αυτή τη στιγμή, η αξία του λογαριασμού είναι €7.500, ενώ η αξία εξαγοράς είναι €7.100, καθώς υπάρχει ακόμα πέναλτι επειδή δεν έχουν συμπληρωθεί τα 6 έτη. Αν υπολογίζω σωστά, έχω δώσει συνολικά €7.000. Δεν γνωρίζω, όμως, τι φόρο θα πληρώσω καθώς και αν υπάρχουν άλλα έξοδα πώλησης κ.λπ., οπότε υπάρχει πιθανότητα να βγω και χαμένος. Η περίπτωσή μου θεωρώ ότι είναι ιδανική, διότι ο γενικός δείκτης έχει υπεραποδώσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όταν ξεκίνησα, ήταν περίπου στις 800 μονάδες, ενώ τώρα είναι περίπου στις 1.500. Επιπλέον, κατά την πανδημία του Covid το 2020, ο δείκτης έπεσε στις 500 και κάτι, πράγμα που σημαίνει ότι αγόραζα όταν οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές. Αυτά, βέβαια, είναι απλοί «μπακαλίστικοι» υπολογισμοί, αλλά τα αναφέρω για να καταλάβεις ότι, βάσει αποδόσεων, είμαι από τους τυχερούς. Σε γενικές γραμμές, πολλά σκαμπανεβάσματα δεν θυμάμαι να υπήρξαν, διότι κατά την περίοδο αυτή το χρηματιστήριο είχε συνεχή άνοδο, με εξαίρεση το 2020, όπως σου ανέφερα, το οποίο και δεν κατάλαβα ιδιαίτερα, καθώς τα ποσά που είχα επενδύσει τότε ήταν πολύ μικρά. Να έχεις υπόψη, όμως, ότι οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές. Δεν μπορείς να γνωρίζεις τι θα γίνει στο μέλλον, και σκέψου ότι σε μια σχετικά ιδανική περίοδο αποδόσεων οριακά παίρνεις τα χρήματά σου πίσω. Θα σου πρότεινα, λοιπόν, να διαβάσεις και να ψαχτείς λίγο παραπάνω, γιατί θεωρώ ότι κάνεις λάθος με το να προχωράς σε αυτό το πρόγραμμα. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις είναι να επισκεφθείς αυτό το blog, που θεωρώ εξαιρετική πηγή. Η καλύτερη κίνηση, κατά τη γνώμη μου, είναι να κάνεις υπαναχώρηση άμεσα, να κάνεις μια έρευνα, και να αποφασίσεις εκ νέου αν θέλεις να ξεκινήσεις αφού έχεις αποκτήσει καλύτερη κατανόηση. Αν ξεκινήσεις να πληρώνεις, είναι αδύνατο να σταματήσεις, ακόμα και αν αλλάξεις γνώμη, διότι θα χάσεις τα χρήματα που έχεις δώσει. Αν, όμως, δεν έχεις καθόλου όρεξη να ασχοληθείς, τώρα ή στο μέλλον, κράτα το ως έχει. Πιθανόν να είναι καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα, καθώς τουλάχιστον σου παρέχει μια μορφή επένδυσης, έστω και με τις υπάρχουσες χρεώσεις και περιορισμούς. Επεξ/σία 19 Δεκεμβρίου 2024 από melidonm
csontheline Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2024 Στο αυτόματο της revolut να μπεις, παίζει να έχεις πολλαπλάσιες αποδόσεις, όχι τα αστεία που δίνουν οι τράπεζες. Η γνώση είναι χρήμα. Εναλλακτικό πολύ εύκολο στην χρήση και με καλή απόδοση (και καθόλου κόστη) είναι το etf της Mintos (προφανώς και υπάρχουν ένα σωρό άλλα παραδείγματα που αποδεικνύουν αυτό που σου έγραψαν και οι παραπάνω).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα