jemadux Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2024 Πχ το έχω στήσει με LVM + encrypted btrfs και είμαι μια χαρά παλιότερα σε προηγούμενα μηχανήματα το είχα με ext4 και μια φορά δεν θυμάμαι πότε ειχα δοκιμάσει να το κάνω encrypted home σενα debian .. νομίζω στα πρώτα χρόνια δοκίμασα fedora 12 με encrypted home βασικά το πιο συνηθισμένο είναι το ext4 σαν FS .
uniquegr Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2024 Ext4 για Mint, vfat και φόρτωμα στη μνήμη για το Alpine.
Luciddream Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2024 Είμαι σε F2FS (Arch) εδώ και 6 χρόνια νομίζω. Αν θυμάμαι καλά χωρίς swap (έχω 32GB RAM).
imitheos Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2024 Όπου δεν απαιτείται ZFS, έχω LUKS + Btrfs (σχεδόν από την αρχή χωρίς να eat data, corruptions, και γενικά χωρίς ούτε γκιχ ούτε μιχ). Σε κάποιους backup δίσκους όπου δεν μπορώ να κάνω btrfs / zfs send και που γίνεται αναγκαστικά χρήση με rsync, μπαίνει XFS που είναι το μόνο άλλο fs που εμπιστεύομαι (και που ίσως είναι αρχιτεκτονικά το πιο άρτιο fs στο linux).
Luciddream Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2024 3 minutes ago, imitheos said: μπαίνει XFS που είναι το μόνο άλλο fs που εμπιστεύομαι (και που ίσως είναι αρχιτεκτονικά το πιο άρτιο fs στο linux). Και εγώ για XFS πήγαινα (αν θυμάμαι καλά το snapraid μου στον media server είναι σε XFS), αλλά είχα διαβάσει ότι έχει θέματα με το Steam. Οπότε και πήγα σε F2FS. Τελικά δεν έπαιξα σχεδόν ποτέ παιχνίδια στο Linux, έχω κρατήσει και έναν SSD με Windows καθαρά για Gaming.
duffyduck Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Μονο σε VMs έχω Linux distros. Σε όλα Ext4 (default option, simple, stable).
jemadux Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 19 ώρες πριν, duffyduck είπε Μονο σε VMs έχω Linux distros. Σε όλα Ext4 (default option, simple, stable). δεν αντιλέγω αλλά το ext4 είναι πολύ καλό και παλιό .. Επεξ/σία 29 Δεκεμβρίου 2024 από jemadux
comfuzio Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Εγώ όπου μπορώ ZFS με το ARC στο 10% της ram, ext4 μόνο σε κάτι cloud image vm που το έχουν από default, γενικά το αποφεύγω όπου μπορώ το ext4
Luciddream Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2024 16 hours ago, comfuzio said: Εγώ όπου μπορώ ZFS με το ARC στο 10% της ram, ext4 μόνο σε κάτι cloud image vm που το έχουν από default, γενικά το αποφεύγω όπου μπορώ το ext4 Γιατί το αποφεύγεις? έτσι κουβέντα να γίνεται. Εγώ ξεκίνησα να ψάχνω άλλα filesystems μετά από πολλά corruptions που είχα με ext4. Είμαι 99% σίγουρος ότι απλά δεν είχα σταθερές μνήμες τότε, και ας πέρναγαν memtests, αλλά αν δεν είχα θέματα δεν θα τα είχα ψάξει ποτέ. Πάντως 6 χρόνια (ίσως και παραπάνω) με το F2FS δεν έχω κανένα θέμα. Βέβαια σαν main λειτουργικό το έχω τα τελευταία 2 χρόνια περίπου. Percentage Used: 2% Data Units Read: 22,786,988 [11.6 TB] Data Units Written: 28,819,568 [14.7 TB] Controller Busy Time: 4,409 Power Cycles: 2,454 Power On Hours: 11,682 Unsafe Shutdowns: 61 BTRFS έχω δοκιμάσει μια φορά, αλλά δεν έμαθα να το χρησιμοποιώ όπως πρέπει. ZFS το έχω αποφύγει μέχρι τώρα. Ωραίο το raid αλλά εκεί που το χρειάζομαι (home server) το κάνω με snapraid και mergerfs. Εννοείται ανάλογα και τις ανάγκες που έχεις σε performance κτλπ.
comfuzio Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2024 20 minutes ago, Luciddream said: Γιατί το αποφεύγεις? έτσι κουβέντα να γίνεται. Εγώ ξεκίνησα να ψάχνω άλλα filesystems μετά από πολλά corruptions που είχα με ext4. Είμαι 99% σίγουρος ότι απλά δεν είχα σταθερές μνήμες τότε, και ας πέρναγαν memtests, αλλά αν δεν είχα θέματα δεν θα τα είχα ψάξει ποτέ. Πάντως 6 χρόνια (ίσως και παραπάνω) με το F2FS δεν έχω κανένα θέμα. Βέβαια σαν main λειτουργικό το έχω τα τελευταία 2 χρόνια περίπου. Percentage Used: 2% Data Units Read: 22,786,988 [11.6 TB] Data Units Written: 28,819,568 [14.7 TB] Controller Busy Time: 4,409 Power Cycles: 2,454 Power On Hours: 11,682 Unsafe Shutdowns: 61 BTRFS έχω δοκιμάσει μια φορά, αλλά δεν έμαθα να το χρησιμοποιώ όπως πρέπει. ZFS το έχω αποφύγει μέχρι τώρα. Ωραίο το raid αλλά εκεί που το χρειάζομαι (home server) το κάνω με snapraid και mergerfs. Εννοείται ανάλογα και τις ανάγκες που έχεις σε performance κτλπ. Δεν το είδα να πάει καλά όσες φορές το είχα σε desktop εγκατάσταση η και καλά ταχύτητα ήταν μην πρακτική αλλά μόνο σε benchmarks ενώ έχασα και τα snapshots κτλ Τώρα έχω BTRFS στο Synology NAS και ZFS στα proxmox servers, το οποίο μου έχει λύσει τα χέρια (με LZ4 compression) αλλά πολλά VM που έχω είναι από μόνα τους σε EXT4, οκ δεν λέω ότι είμαι φουλ ενάντια αλλά αν έχω επιλογή για κάτι άλλο, ε θα πάω στο κάτι άλλο μόνο και μόνο γιατί μπορώ χαχα Ναι, δεν είναι τεκμηριωμένη απάντηση ξέρω, συγγνώμη! 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα