atrwtos Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2024 Πρόσφατα ένας γνωστός μου κατέβασε μια εφαρμογή που εμφανίζει το όνομα του ατόμου που καλεί, ακόμα και αν πρόκειται για άγνωστο αριθμό. Έκανα μια έρευνα σχετικά με τις πολιτικές της εφαρμογής και διαπίστωσα ότι δεν παρέχει καμία σαφή αναφορά στην προστασία προσωπικών δεδομένων. Βρήκα, όμως, έναν σύνδεσμο μέσω του οποίου μπορεί κανείς να δηλώσει τον αριθμό του και να ζητήσει τη διαγραφή του από τη βάση δεδομένων της εφαρμογής. Επιπλέον, τους έστειλα και ένα email για να διασφαλίσω τη διαγραφή. Πώς λειτουργεί; Αν έχεις δώσει τον αριθμό σου σε κάποιον φίλο και σε έχει αποθηκεύσει στις επαφές του (π.χ., ως "Μήτσος") και αυτός έχει κατεβάσει την εφαρμογή, τότε, αποδεχόμενος τους όρους της, επιτρέπει στην εφαρμογή να αποκτήσει πρόσβαση στις αποθηκευμένες επαφές του. Με αυτόν τον τρόπο, η εφαρμογή συλλέγει όλα τα ονόματα και τους αριθμούς από τις επαφές του, κάτι που θεωρείται νόμιμο βάσει των όρων χρήσης της. Αν τώρα ένας άλλος χρήστης της εφαρμογής, με τον οποίο δεν έχεις ανταλλάξει ποτέ τον αριθμό σου, τον καλέσεις εσύ, η εφαρμογή εμφανίζει το όνομά σου και πιθανώς το επώνυμό σου ανάλογα με το πώς σε έχει αποθηκεύσει κάποιος τρίτος στις επαφές του. Μάλιστα, αν σε έχουν αποθηκεύσει πολλοί, και έχουν την εφαρμογή ήθελα να 'ξερα ποιο όνομα θα εμφανίσει, το οποίο μπορεί να είναι και παρατσούκλι! 😅 Το πρόβλημα: Δεν έχω δώσει τη συγκατάθεσή μου για τη χρήση των προσωπικών μου δεδομένων με αυτόν τον τρόπο. Αυτό παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR). Ως εκ τούτου, ζήτησα την άμεση διαγραφή του αριθμού μου και των προσωπικών μου στοιχείων από τη βάση δεδομένων της εφαρμογής, κάνοντας χρήση του δικαιώματος opt-out. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές παρόμοιες εφαρμογές και θα μου πεις πρέπει να κάνουμε το ίδιο ναι δυστηχώς απλώς το αναφέρω και εδώ να το δει και όποιος δεν γνωρίζει πληροφοριακά . Είναι από τη μια πλευρά νομιμό εφόσον κάνει αποδοχή κάποιος που έχει κατεβάσει την εφαρμογή αλλά εμένα με ρώτησαν;;
Ukforthemoment Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Στις 15/12/2024 στις 2:22 ΜΜ, atrwtos είπε Πρόσφατα ένας γνωστός μου κατέβασε μια εφαρμογή που εμφανίζει το όνομα του ατόμου που καλεί, ακόμα και αν πρόκειται για άγνωστο αριθμό. Έκανα μια έρευνα σχετικά με τις πολιτικές της εφαρμογής και διαπίστωσα ότι δεν παρέχει καμία σαφή αναφορά στην προστασία προσωπικών δεδομένων. Βρήκα, όμως, έναν σύνδεσμο μέσω του οποίου μπορεί κανείς να δηλώσει τον αριθμό του και να ζητήσει τη διαγραφή του από τη βάση δεδομένων της εφαρμογής. Επιπλέον, τους έστειλα και ένα email για να διασφαλίσω τη διαγραφή. Πώς λειτουργεί; Αν έχεις δώσει τον αριθμό σου σε κάποιον φίλο και σε έχει αποθηκεύσει στις επαφές του (π.χ., ως "Μήτσος") και αυτός έχει κατεβάσει την εφαρμογή, τότε, αποδεχόμενος τους όρους της, επιτρέπει στην εφαρμογή να αποκτήσει πρόσβαση στις αποθηκευμένες επαφές του. Με αυτόν τον τρόπο, η εφαρμογή συλλέγει όλα τα ονόματα και τους αριθμούς από τις επαφές του, κάτι που θεωρείται νόμιμο βάσει των όρων χρήσης της. Αν τώρα ένας άλλος χρήστης της εφαρμογής, με τον οποίο δεν έχεις ανταλλάξει ποτέ τον αριθμό σου, τον καλέσεις εσύ, η εφαρμογή εμφανίζει το όνομά σου και πιθανώς το επώνυμό σου ανάλογα με το πώς σε έχει αποθηκεύσει κάποιος τρίτος στις επαφές του. Μάλιστα, αν σε έχουν αποθηκεύσει πολλοί, και έχουν την εφαρμογή ήθελα να 'ξερα ποιο όνομα θα εμφανίσει, το οποίο μπορεί να είναι και παρατσούκλι! 😅 Το πρόβλημα: Δεν έχω δώσει τη συγκατάθεσή μου για τη χρήση των προσωπικών μου δεδομένων με αυτόν τον τρόπο. Αυτό παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR). Ως εκ τούτου, ζήτησα την άμεση διαγραφή του αριθμού μου και των προσωπικών μου στοιχείων από τη βάση δεδομένων της εφαρμογής, κάνοντας χρήση του δικαιώματος opt-out. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές παρόμοιες εφαρμογές και θα μου πεις πρέπει να κάνουμε το ίδιο ναι δυστηχώς απλώς το αναφέρω και εδώ να το δει και όποιος δεν γνωρίζει πληροφοριακά . Είναι από τη μια πλευρά νομιμό εφόσον κάνει αποδοχή κάποιος που έχει κατεβάσει την εφαρμογή αλλά εμένα με ρώτησαν;;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα