Mene Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2024 47 minutes ago, thanos75x said: Φάγαμε ήττα όμως! Όπως πολλοί περίμεναν να έχει υποδοχή για m.2 και τελικά ενώ έχει χώρο μέσα πάλι με την Micro sd θα παίξουμε μπάλα... ☹️ Δοκίμασε ο Jeff Geerling να προσθέσει, χωρίς επιτυχία, αλλά τελικά κάποιος τα κατάφερε: https://www.jeffgeerling.com/blog/2024/pi-modder-successfully-adds-m2-slot-pi-500 Προς το παρόν θα μείνω με το Pi400 και το Pi5 με την Argon NVME θήκη, μέχρι να υπάρξει λόγος αντικατάστασης (πχ δεν θα έχω διαθέσιμο το Pi5 και μου έρθει ξαφνικά να κάνω emulate παιχνίδια playstation 3). Το monitor όμως σε μαύρο, όταν βγει, θα είναι καλή περίπτωση. 1
kostaskontis Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2024 εχω οτι raspberry εχει κυκλοφορησει,μου κατεστρεψε την ζωη,αν δεν ηταν αυτο δεν θα ειχα ασχοληθει με κανενα project,δεν θα ειχα ασχοληθει με linux ,δεν θα ειχα καμια σχεση με coding....καταραμενο μηχανακι θελω ολες τις ωρες βαρεμαρας και υπνου που μου στερησες πισω!!!!! 4
Jmanol000 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2024 7 ώρες πριν, elpenor είπε Εγώ για homeassistant πήρα το παρακάτω και είμαι πολύ ευχαριστημένος. και πωσ το δουλεύεις ? ευχαριστώ πολύ
elpenor Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, Jmanol000 said: και πωσ το δουλεύεις ? ευχαριστώ πολύ Spoiler Έκανα πρώτα backup τους drivers με το double driver και τους αποθήκευσα μήπως χρειαστεί να περάσω windows στο μέλλον. Μετά έφτιαξα ένα bootable USB με ubuntu, έκανα boot με αυτό και επέλεξα "try ubuntu", μόλις μπήκα στο περιβάλλον του έκανα εγκατάσταση το homeassistant OS όπως γράφει το official documentation. Δεν βρήκα λόγο να βάλω proxmox ή κάποιο άλλο hypervisor γιατί το HAOS είναι ουσιαστικά hypervisor και ότι θέλω μπορώ να το περάσω ακόμα και σαν custom addon στο δικό του docker instance. Στους περισσότερους όμως αρέσουν πολύ οι ευκολίες και τα graphs του proxmox. Στη συνέχεια έκανα disable το wifi από το bios γιατί θέλω το καλύτερο latency του ethernet και έβαλα πάνω του ένα Sonoff Zigbee Dongle-E (με το EFR32MG21 που είναι λίγο πιο γρήγορο και πλέον δοκιμασμένα σταθερό και συμβατό με Z2M). Δεν προτείνω τα πιο "trendy" dongles πχ της SMLight και της Zigstar, αν θέλεις κάτι καλύτερο από sonoff μπες στο waiting list της TubesZB. Μετά έβαλα MQTT και zigbee2mqtt και σύνδεσα πάνω τις zigbee συσκευές (βασικά τις μετέφερα). Στη συνέχεια έβαλα local tuya χειροκίνητα αλλά μπορείς να το βάλεις πιο εύκολα με HACS για τις tuya συσκευές (inventor, morris κλπ). Τηλεοράσεις, AVR κλπ τα είδε αυτόματα το HA και τις πρόσθεσα και αυτές. Δεν θα μπω σε λεπτομέρεις για το υπόλοιπo setup μου και την ταλαιπωρία που έφαγα με τα multiple vlans ούτε για τα automations που τρέχω σαν z2m extensions για minimum latency αλλά για ότι χρειαστείς μπορείς να μου στείλεις μήνυμα και μπορείς να ξεκινήσεις τα automation με nodered το οποίο είναι φανταστικό για όποιον δεν είναι latency sensitive. Αν σκοπέυεις να βάλεις αρκετές zigbee συσκευές η συμβουλή μου είναι να αποφύγεις όλα τα προϊόντα της IKEA εκτός από τις λάμπες της και να προσπαθήσεις να βάλεις σε σημεία κλειδιά λάμπες της Hue (σχετικά νέες εκδόσεις) γιατί είναι πολύ καλά router. Αν θέλεις να πας και σε άλλο όροφο προσπάθησε να βάλεις και εκεί ένα zigbee dongle αφού του βάλεις router firmware και αν και αυτός δεν μπορεί να έχει καλή σύνδεση με το coordinator τότε πάρε ένα smlight με ethernet (και router firmware). Επεξ/σία 16 Δεκεμβρίου 2024 από elpenor 3 1
Jmanol000 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2024 5 λεπτά πριν, elpenor είπε Έκανα πρώτα backup τους drivers με το double driver και τους αποθήκευσα μήπως χρειαστεί να περάσω windows στο μέλλον. Μετά έφτιαξα ένα bootable USB με ubuntu, έκανα boot με αυτό και επέλεξα "try ubuntu", μόλις μπήκα στο περιβάλλον του έκανα εγκατάσταση το homeassistant OS όπως γράφει το official documentation. Δεν βρήκα λόγο να βάλω proxmox ή κάποιο άλλο hypervisor γιατί το HAOS είναι ουσιαστικά hypervisor και ότι θέλω μπορώ να το περάσω ακόμα και σαν custom addon στο δικό του docker instance. Στους περισσότερους όμως αρέσουν πολύ οι ευκολίες και τα graphs του proxmox. Στη συνέχεια έκανα disable το wifi από το bios γιατί θέλω το καλύτερο latency του ethernet και έβαλα πάνω του ένα Sonoff Zigbee Dongle-E (με το EFR32MG21 που είναι λίγο πιο γρήγορο και πλέον δοκιμασμένα σταθερό και συμβατό με Z2M). Δεν προτείνω τα πιο "trendy" dongles πχ της SMLight και της Zigstar, αν θέλεις κάτι καλύτερο από sonoff μπες στο waiting list της TubesZB. Μετά έβαλα MQTT και zigbee2mqtt και σύνδεσα πάνω τις zigbee συσκευές (βασικά τις μετέφερα). Στη συνέχεια έβαλα local tuya χειροκίνητα αλλά μπορείς να το βάλεις πιο εύκολα με HACS για τις tuya συσκευές μου. Τηλεοράσεις, AVR κλπ τα είδε αυτόματα το HA και τις πρόσθεσα και αυτές. Δεν θα μπω σε λεπτομέρεις για το υπόλοιπo setup μου και την ταλαιπωρία που έφαγα με τα multiple vlans μου ούτε για τα automations που τρέχω σαν z2m extensions για minimum latency αλλά για ότι χρειαστείς μπορείς να μου στείλεις μήνυμα και μπορείς να ξεκινήσεις τα automation με nodered το οποίο είναι φανταστικό για όποιον δεν είναι latency sensitive. Αν σκοπέυεις να βάλεις αρκετές zigbee συσκευές η συμβουλή μου είναι να αποφύγεις όλα τα προϊόντα της IKEA εκτός από τις λάμπες της και να προσπαθήσεις να βάλεις σε σημεία κλειδιά λάμπες της Hue (σχετικά νέες εκδόσεις) γιατί είναι πολύ καλά router. Αν θέλεις να πας και σε άλλο όροφο προσπάθησε να βάλεις και εκεί ένα zigbee dongle αφού του βάλεις router firmware και αν και αυτός δεν μπορεί να έχει καλή σύνδεση με το coordinator τότε πάρε ένα smlight με ethernet (και router firmware). κουραστικό ακούγεται , ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση
elpenor Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 57 minutes ago, Jmanol000 said: κουραστικό ακούγεται , ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση Spoiler Να είσαι καλά. Λιγότερο κουραστικό πάντως από το να έχεις 4-5 hub, 10+ εφαρμογές στο κινητό, να τις συνδέεις με τη siri να μην δουλεύουν ποτέ όλα σωστά και αν πέσει το internet να μην δουλεύει τίποτα... Συν ότι θα ξέρεις ότι όλα σου τα data (camera feeds, κλειδαριές, καταναλώσεις, υγρόμετρα, θερμομετρα, ακόμα και το αυτόματο σου πότισμα) θα περνάνε από τα datacenter των Κινέζων και των Αμερικανών. Αν θέλεις να ξεκινήσεις χωρίς κόπο διάλεξε μία εταιρεία που έχει τις συσκευές που θέλεις και μείνε μόνο σε αυτή και το hub της. Αν θέλεις όμως να ελέγχεις ένα ολόκληρο κτίριο δυστυχώς το HA είναι μονόδρομος και θέλει αρκετό χρόνο από τη ζωή σου. Επεξ/σία 16 Δεκεμβρίου 2024 από elpenor 1
freegr Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2024 Αυτό με την οθόνη αν έχει χαμηλή τιμή αγοράς μπορεί να πετύχει στην αγορά οπότε ίσως το σκεφτούμε αρκεί να είναι ελκυστικό σε επιδόσεις για το σπίτι
Jmanol000 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2024 30 λεπτά πριν, elpenor είπε Να είσαι καλά. Λιγότερο κουραστικό πάντως από το να έχεις 4-5 hub, 10+ εφαρμογές στο κινητό, να τις συνδέεις με τη siri να μην δουλεύουν ποτέ όλα σωστά και αν πέσει το internet να μην δουλεύει τίποτα... Συν ότι θα ξέρεις ότι όλα σου τα data (camera feeds, κλειδαριές, καταναλώσεις, υγρόμετρα, θερμομετρα, ακόμα και το αυτόματο σου πότισμα) θα περνάνε από τα datacenter των Κινέζων και των Αμερικανών. Αν θέλεις να ξεκινήσεις χωρίς κόπο διάλεξε μία εταιρεία που έχει τις συσκευές που θέλεις και μείνε μόνο σε αυτή και το hub της. Αν θέλεις όμως να ελέγχεις ένα ολόκληρο κτίριο δυστυχώς το HA είναι μονόδρομος και θέλει αρκετό χρόνο από τη ζωή σου. σε ευχαριστώ πολύ φίλε , δίκαιο έχεις αν και κουράστικο φαίνεται να αξίζει να επενδύσεις το χρόνο σου εκεί , είμαι πολύ νέος στο χώρο αυτων των συσκευών αλλά κρατάω αυτό που είπες να επιλέγω προιντα μιασ εταιρείας 1
Barbattilas Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2024 Σταμάτησε να είναι value for money κι έγινε περισσότερο meme κι εναλλακτικό. Η αύξηση τιμής δεν βοηθάει καθόλου.
evark Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2024 Για μικρά home servers τα μινι pc είναι πολύ πιο δυνατά, πιο μαζεμένα και πιο φθηνά τελικά. Κρίμα για το Pi500, η έλλειψη του nvme στο βασικό μοντέλο (γιατί σίγουρα έρχεται και ένα πιο deluxe με nvme) είναι μεγάλο φάουλ. Ένα βύσμα nvme και μερικοί πυκνωτές χρειάζονται επιπλέον για να δουλέψει και δεν τα έβαλαν.... για 2$ ευνούχισαν τη συσκευή. MiniPC ή refurbish microservers όπως Elitedesk, prodesk είναι πολύ καλύτερα, και για τα ΙΟ βάζεις ένα pi pico.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα