Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σε όλους :)

Αρχικά, σας παραθέτω τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή μου για να γνωρίζετε τι χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή. Επίσης, η χρήση του είναι για 3d, montage video, VFX, επεξεργασία εικόνας και γραφιστηκά .

• Motherboard: ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WI-FI)
  • Graphics Card: ASUS ROG -STRIX-RTX3060TI-O8G-V2-GAMING NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti 8 GB GDDR6
  • CPU: AMD Ryzen 9 5900X Box
  • SSD OS: Samsung 980 Pro SSD 1.0TB M.2 NVMe
  • SSD Data: Samsung 870 QVO SSD 2TB 2.5
  • RAM: G.Skill TridentZ Neo 32GB DDR4-3200MHz (F4-3200C16Q-32GTZN)
  • HDD Data: Seagate Barracuda 4TB
  • HDD Data: WD Red Plus 4TB
  • PSU: Corsair Power Supply 850W ATX 24 pin RM850x (2021)
  • CPU Cooler: Noctua NH-D15 chromax.black

Θέλω να αναβαθμίσω την μητρική, την μνήμη, τον SSD m.2 και το PSU για μελλοντικά που θέλω να αναβαθμίσω την GPU σε RTX4090.

Πρώτον, για μητρική θέλω να αγοράσω την ASUS ProArt. Αλλά είμαι ανάμεσα στην ProArt X570-CREATOR WIFI με ProArt B550-CREATOR. Τι διαφορά έχουν αυτά δύο chipset και ποιο είναι καλύτερο;

Δεύτερον, για μνήμες θα βάλω την G.Skill στα 64GB και F4-3600C16D-64GTZN ή F4-3600C18D-64GTZN ή F4-3800C18D-64GTZN (EOL).

Τρίτον, για SSD M.2 θα βάλω το Samsung 990Pro. Τέλος για PSU δεν ξέρω τι να βάλω. Είμαι ανάμεσα σε μάρκα Corsairμ Be Quiet και Seasonic στα 1200W και άνω.

Επεξ/σία από Gunix
Δημοσ.

Έχω απορία τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει σε απόδοση μια νέα μητρική σε σχέση με την υπάρχουσα εκτός ίσως κάποιων έξτρα συνδέσεων με συσκευές (το οποίο δεν το αναφέρεις σαν λόγο)!

• Like 3
Δημοσ.

Εγω θα επελεγα ενα seasonic vertex η prime 1600w με 12 χρονια εγγυηση, που θα σηκωσει ανετα στο μελλον οποια αναβαθμιση, με πολλους δισκους, RTX 4090 κτλ. Μορει να φαινεται λιγο αλμυρη η τιμη του, τωρα, αλλα θα ειναι επενδυση για πολλα χρονια και θα βγαλει τα λεφτα του.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι, για ram. Kit 64gb η ακόμα και 128gb -μιας και είναι φθηνες οι ddr4.-

Η μητρική δεν χρειαζετε.

Το τροφοδοτικό όταν αποφασίσεις ποια κάρτα θα πάρεις.Γιατι εάν τελικά πας π.χ  σε 4070 ti super σε καλύπτει αυτό που έχεις.

Εάν πας στο μέλλον σε 5090 ίσως να μην φτάνει 1000αρη κοκ.

Επεξ/σία από @topos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

1. Αν είναι να πάρεις νέα μητρική, τότε άλλαξε πλατφόρμα και πάνε σε AM5.

Η ASUS ROG STRIX B550-F GAMING WIFI είναι πολύ καλή μητρική και δεν χρειάζεται αλλαγή. Η μόνη λογική αναβάθμιση ίσως ήταν σε X570 μητρική, αλλά και εκείνο δεν έχει νόημα.

Αλλαγή σε AM5 πλατφόρμα λοιπόν, ή μένεις ως έχει από πλευράς CPU+mobo.

2. To PSU (RM850x version 2021) είναι κορυφαίο και μπορεί να σηκώσει (ίσως στο όριο και με ζόρια) μια 4090. Θα πρότεινα π.χ. μια 4080 Super, την οποία θα την σηκώσει άνετα.

3. Περίμενε πρώτα να αποφασίσεις και να είσαι 100% να αγοράσεις την κάρτα γραφικών που θές και μετά π.χ. αγοράζεις τροφοδοτικό, cpu, ram, motherboard κλπ.

4. Ξέχασες και τις RDNA4 κάρτες γραφικών που θα βγάλει η AMD. Ενώ αναμένεται και η Intel να βγάλει τις κορυφαίες της GPUs.

Το τοπίο στις GPUs είναι ρευστό....

Επεξ/σία από duffyduck
  • Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα σας.

Αρχικά, ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και συγνώμη για την καθυστέρηση.

Σκέφτομαι να αγοράσω κάποια στιγμή ένα νέο PC και θέλω να κρατήσω αυτό το PC για άλλη χρήση μόνο επεξεργασία φωτογραφίες και γραφιστηκά.

Αλλά το σκεπτικό μου είναι θέλω να αγοράσω μια νέα μητρική και να έχω απόθεμα την υπάρχουσα που έχω.

Όμως θα ήθελα παρακάλω να μου θυμίσετε τι διαφορά έχουν αυτά τα δύο chipset X570 vs B550 και ποιο είναι καλύτερο;

Ευχαριστώ

Δημοσ.
1 hour ago, Gunix said:

Αλλά το σκεπτικό μου είναι θέλω να αγοράσω μια νέα μητρική και να έχω απόθεμα την υπάρχουσα που έχω.

Όμως θα ήθελα παρακάλω να μου θυμίσετε τι διαφορά έχουν αυτά τα δύο chipset X570 vs B550 και ποιο είναι καλύτερο;

Δεν υπάρχει λόγος να τα κάνεις όλα αυτά. Πήγαινε κατευθείαν σε ΑΜ5 αλλά περίμενε το Γενάρη/Φλεβάρη να ξανάρθει ο 9800χ3δ σε στοκ και κράτα αυτό που έχεις.

Το x570 σου δίνει περισσότερα pci-e lanes για περισσότερους (γρήγορους) ssd και (οι ακριβές εκδόσεις) μπορεί να είναι καλύτερες σε άλλα πράγματα, όπως overclocking, να'χουν περισσότερα γρήγορα USB slots κλπ αλλά δεν αξίζει τον κόπο, πραγματικά.

• Like 1
Δημοσ.

Okay. Θέλω τουλάχιστον να αναβαθμίσω τις RAM. Αν αγοράσω της G.Skill F4-3600C16D-64GTZN θα είμαι εντάξει; Τι θέλω να πω. Στο site της μητρικής μου βλέπω στο support CPU/Memory ότι δεν έχει αυτό το μοντέλο δηλαδή να έχει δοκιμαστεί από αυτούς.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 21/12/2024 at 11:10, Gunix said:

Okay. Θέλω τουλάχιστον να αναβαθμίσω τις RAM. Αν αγοράσω της G.Skill F4-3600C16D-64GTZN θα είμαι εντάξει; Τι θέλω να πω. Στο site της μητρικής μου βλέπω στο support CPU/Memory ότι δεν έχει αυτό το μοντέλο δηλαδή να έχει δοκιμαστεί από αυτούς.

Οκ, θα πρέπει να είναι.

Δεν τις έχουν στο qvl όχι γιατί δεν είναι συμβατές, αλλά γιατί απλά πιθανοτατα δεν τις έχουν δοκιμάσει οι ιδιοι.

Επεξ/σία από @topos
  • Like 1
Δημοσ.

Εγω παιδια επιμενω στο μεγαλο τροφοδοτικο και εξηγουμαι γιατι. Εχω 850αρι τιτανιουμ και ειναι ΟΚ για την 4070 καρτα μου. Οταν ομως βλεπω, ελαχιστη Ισχυς τροφοδοτικου για 4080, 850w και για 4090, 1000w, βαλε τωρα καταναλωση επεξεργαστη, καταναλωση δισκων (4 λεει ο φιλος μεχρι στιγμης). Υπολογιστε και κανα dvd player, καμια καρτα ηχου, περισσοτερους δισκους, κι οτι αλλο εξτρα χρειαστει μελλοντικα. Θα εμπιστευοσαστε ενα 850αρι τροφοδοτικο, οσο καλο και να ειναι? Εγω οχι!

Αν ειμουν στην περιπτωση του φιλου, θα εμενα με το υπαρχον μηχανημα, προσθετοντας μνημη για να κανω τις δουλειες μου πιο ανετα. Καλα κοματια φαινεται να εχει στο PC του και μελλοντικα θα εστεινα ενα μηχανημα, με βαρβατο τροφοδοτικο παντα και επεξεργαστη, καρτα, μνημες, μητρικη που θα καλυπταν τις αναγκες μου. Βεβαια ο καθενας εχει την αποψη του, που ειναι σεβαστη και αν μη τι αλλο, αξια μελετης, πριν απο καθε επιλογη.

Στις 21/12/2024 στις 11:10 ΠΜ, Gunix είπε

Μια ερωτηση στην Gskill, αναφεροντας μαρκα/μοντελο μητρικης και θα εχεις συντομα, μια υπευθυνη απαντηση

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Chris2756 είπε

Οταν ομως βλεπω, ελαχιστη Ισχυς τροφοδοτικου για 4080, 850w και για 4090, 1000w, βαλε τωρα καταναλωση επεξεργαστη, καταναλωση δισκων (4 λεει ο φιλος μεχρι στιγμης). Υπολογιστε και κανα dvd player, καμια καρτα ηχου, περισσοτερους δισκους, κι οτι αλλο εξτρα χρειαστει μελλοντικα. Θα εμπιστευοσαστε ενα 850αρι τροφοδοτικο, οσο καλο και να ειναι? Εγω οχι!

Εδώ έχεις ένα λάθος.

Όταν λένε "ελάχιστη ισχύς τροφοδοτικού 850W" για την 4080, δεν εννοούν ότι η 4080 θέλει μόνη της 850W και πρέπει να προσθέσεις και τις καταναλώσεις των άλλων συσκευών! Χοντρικά εννοούν ότι ένα πλήρες σύστημα με 4080 χρειάζεται ένα τροφοδοτικό 850W. "Χοντρικά" γιατί σε αυτό το υποθετικό σύστημα το μόνο γνωστό κομμάτι είναι η 4080. Τα υπόλοιπα δεν είναι συγκεκριμένα ώστε να είναι γνωστές οι καταναλώσεις τους για να καθοριστεί ακριβώς η ισχύς που χρειάζεται.

Αλίμονο αν η 4090 θέλει μόνη της 1000W και έχουμε ένα σύστημα με αρκετές συσκευές και δίσκους. Θα ψάχνουμε τροφοδοτικό 2000W;

Ενημερωτικά: 4080 = TDP 320W, Suggested PSU 700W και 4090 = TDP 450W, Suggested PSU 850W. Και εδώ, όπως στα site των κατασκευαστών, η προτεινόμενη ισχύς του τροφοδοτικού είναι υποθετική. Εννοείται πως ένα "φορτωμένο" με συσκευές σύστημα θα θέλει μεγαλύτερο τροφοδοτικό.

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.

Μακαρι να κανω λαθος και σηγουρα με συμφερει, σαν καταναλωτη, η δικη σου ερμηνεια. Ομως αν καψω μια π.χ. 4080 θα μου αναγνωρισουν την εγγυηση αν τους πω, οτι την λειτουργουσα με 700αρι τροφοδοτικο? Η θα μου πουν, "κοψε τον λαιμο σου τωρα". Εμεις στα specs της καρτας λεμε, ελαχιστη ισχυς τροφοδοτικου 850w. Και δεν μιλαμε για μια καρτα των 100 η 200Ε. Μιλαμε για 1500 και 2500Ε. Προτιμω λοιπον να δωσω και 200Ε παραπανω για ποιοτικοτερο/μεγαλυτερο τροφοδοτικο, παρα να κλαιω τα 1500. Προσωπικα ανοικω σε αυτους που πιστευουν οτι σε τροφοδοτικο και οθονη δεν κανεις οικονομια. Σε ολα τα αλλα εξαρτηματα ναι

• Haha 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Chris2756 είπε

Μακαρι να κανω λαθος και σηγουρα με συμφερει, σαν καταναλωτη, η δικη σου ερμηνεια. α) Ομως αν καψω μια π.χ. 4080 θα μου αναγνωρισουν την εγγυηση αν τους πω, οτι την λειτουργουσα με 700αρι τροφοδοτικο? Η θα μου πουν, "κοψε τον λαιμο σου τωρα". Εμεις στα specs της καρτας λεμε, ελαχιστη ισχυς τροφοδοτικου 850w. Και δεν μιλαμε για μια καρτα των 100 η 200Ε. Μιλαμε για 1500 και 2500Ε. β) Προτιμω λοιπον να δωσω και 200Ε παραπανω για ποιοτικοτερο/μεγαλυτερο τροφοδοτικο, παρα να κλαιω τα 1500. γ) Προσωπικα ανοικω σε αυτους που πιστευουν οτι σε τροφοδοτικο και οθονη δεν κανεις οικονομια. Σε ολα τα αλλα εξαρτηματα ναι

Να επισημάνω κάτι πάνω σε αυτά:

α) Με ένα "μικρό" τροφοδοτικό (όταν ζορίσεις το σύστημα) το μόνο που μπορείς να πετύχεις είναι να έχεις μπλε οθόνες ή να σβήνει το σύστημα από τις προστασίες του τροφοδοτικού! Για να καεί η κάρτα θα πρέπει να τις δώσει υπερβολική τάση. Πράγμα που πιθανόν γίνεται όταν πέσει κεραυνός στην ηλεκτρική παροχή και ίσως όταν έχεις σοβαρό πρόβλημα με το τροφοδοτικό (δεν δίνει σωστές και σταθερές τάσεις), και επιμένεις να λειτουργείς το σύστημα και να μην αλλάζεις το προβληματικό τροφοδοτικό.

β) Στο "ποιοτικότερο" είμαι 100% μαζί σου. Όταν το τροφοδοτικό είναι ποιοτικό α) Έχει σοβαρές προστασίες. β) Δίνει πιο σωστές και σταθερές τάσεις. γ) Έχει μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο (υπάρχουν και οι αστοχίες υλικού, μην παρεξηγούμαι). Γι' αυτό (αν παρακολουθείς τα θέματα) άλλο είναι "Έχω ένα Force 550W" και άλλο είναι " Έχω ένα Seasonic GX 550"!

Στο "μεγαλύτερο" εξαρτάται τι εννοείς. Παράδειγμα, όταν το σύστημα έχει μέγιστη κατανάλωση 500W, το προτεινόμενο τροφοδοτικό είναι 750W και αγοράσεις 850W, δεν θα διαφωνήσω. Αν όμως στο εν λόγω σύστημα πας και βάλεις 1000-1200W είναι υπερβολή, με άχρηστο παραπάνω κόστος και μειωμένη αποδοτικότητα.

γ) Στο τροφοδοτικό και την οθόνη πρόσθεσε και ένα καλό κουτί το οποίο στεγάζει τα εκάστοτε συστήματά μας και αλλάζει σπάνια (όταν είναι καλό).

• Like 3
Δημοσ.
6 ώρες πριν, TopCLR είπε

Στο "μεγαλύτερο" εξαρτάται τι εννοείς. Παράδειγμα, όταν το σύστημα έχει μέγιστη κατανάλωση 500W, το προτεινόμενο τροφοδοτικό είναι 750W και αγοράσεις 850W, δεν θα διαφωνήσω. Αν όμως στο εν λόγω σύστημα πας και βάλεις 1000-1200W είναι υπερβολή, με άχρηστο παραπάνω κόστος και μειωμένη αποδοτικότητα

Kαπως ετσι το βλεπω και φροντιζω παντα να υπαρχει ενα περιθοριο προς τα πανω 200w. Δεν νομιζω οτι ειναι αξιο λογου το να ξοδεψω 30-50Ε παραπανω σε τροφοδοτικο, την στιγμη που διαθετω π.χ. 2000Ε για το συστημα μου

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...