Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στην ομάδα! Είμαι σε στάδιο αναβάθμισης του εξοπλισμού μου. Είμαι διατεθειμένος να ξοδέψω max 2χήνες για σώμα και φακό. Κοιτάω εδώ και ένα μήνα σώματα φακούς και έχω πελαγώσει. Κάνω street και landscape photography και είμαι από αυτούς που ζουμαρουν την εικόνα για να δουν λεπτομέρεια. Τι έχετε να μου προτείνετε σε καινούργιο ή μεταχειρισμένο εξοπλισμό.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Jim skou είπε

Καλησπέρα στην ομάδα! Είμαι σε στάδιο αναβάθμισης του εξοπλισμού μου. Είμαι διατεθειμένος να ξοδέψω max 2χήνες για σώμα και φακό. Κοιτάω εδώ και ένα μήνα σώματα φακούς και έχω πελαγώσει. Κάνω street και landscape photography και είμαι από αυτούς που ζουμαρουν την εικόνα για να δουν λεπτομέρεια. Τι έχετε να μου προτείνετε σε καινούργιο ή μεταχειρισμένο εξοπλισμό.

Κάποια μεταχειρισμένη με πολλά μεγαπίξελ. 
Σειρά Α7R της Sony, ή R5 της Canon, ή σειρά Ζ7 της Nikon.
Όταν λέω σειρά, ξεκινάς απο το πιο παλιό μοντέλο και έρχεσαι προς τα mark ii/iii κλπ, ανάλογα του πόσο φτάνει η τσέπη.

Απο φακό, ξεκινάς με κιτ, επειδή με τέτοιο σώμα, δύσκολα θα μείνουν λεφτά για παραπάνω.
Κιτ με κιτ βέβαια έχει διαφορά. Ο 24-70mm f/4 της Nikon πχ είναι μεν ένας κιτ φακός, αλλά είναι sharp παντού (κι αφού κάνεις pixel peeping θα το εκτιμήσεις)

Στην θέση σου με αυτό το budget θα πήγαινα σε Ζ7 πρώτης γενιάς μεταχειρισμένη και τον 24-70mm f/4

Διευκρινίζω πως η απάντηση μου βασίζεται καθαρά στο ότι λες πως θέλεις FF μηχανή και ζουμάρεις να δεις λεπτομέρειες. 
Αυτό προϋποθέτει και αισθητήρα με πολλά πιξελ και καλό φακό. Στο landscape θα πάρεις ακριβώς αυτό που ζητάς. Στο street ίσως τα πολλά μεγαπίξελ σε ζορίσουν για καθημερινή χρήση.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλά λέει ο high priest παραπάνω για το landscape με πολλά mp. 

Από την άλλη και εγώ κάνω το ίδιο που κανείς και εσύ (ΖΟΟΜ και κοιτάω) και επέλεξα μια Ζ5 αρχικά και μετά από 3 χρόνια άλλαξα τώρα σε Ζ6ιι γιατί ήθελα τα περισσότερα fps που δίνει για ένα συγκεκριμένο είδος φωτογράφισης που κάνω.

Αν είσαι οκ λοιπόν με τα 24mp και Μαξ είναι το budget 2000 για σώμα και φακό θα κοιτούσα και την ζ6ιι με τον 24-70f4 που τώρα είναι σε προσφορά μέχρι αρχές Ιανουαρίου στα 1500 ευρω  1800 ευρώ (βλέπω τελικά πως τελείωσε η προσφορά...) ...  (Φυσικά υπάρχουν εναλλακτικές πολλές αλλά εγώ λέω από αυτό που έχω δουλέψει γιατί άμα αρχίσουμε μοντέλα και φακούς δε θα τελειώσουμε ποτέ) 

Προσωπικά ενώ θα μου άρεσαν και τα περισσότερα mp αν θα μπορούσα να τα φτάσω οικονομικά μάλλον πάλι δεν θα τα επέλεγα τα 40 γιατί με τα 40+ megapixel το αρχείο έχει διπλάσιο μέγεθος και θέλεις περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και περισσότερη επεξεργαστική δύναμη στον υπολογιστή χρειάζεσαι για το edit των φωτό.

Μερικά δείγματα από FF δικά μου θα βρεις εδώ (από Ζ5) για να πάρεις μια ιδέα αν σε καλύπτει η ποιότητα του να κάνεις ΖΟΟΜ και να βλέπεις λεπτομέρεια που λες ότι θες. Κάτι ανάλογο θα παίρνεις και με Ζ6ιι.

https://www.flickr.com/gp/128280524@N03/5ev592cQcB

Επεξ/σία από stratigos24
  • Like 2
Δημοσ.
3 hours ago, Jim skou said:

Αυτά που θέλεις είναι ολίγον διαφορετικά.
Το τοπίο απαιτεί σώμα με πολλά mpixel και φακούς με οξύτητα και λίγα πράματα παραπάνω.
Το στριτ θέλει συνήθως μικρό & διακριτικό σώμα, μικρούς και γρήγορους φακούς από 28mm έως 50-75mm (με την οξύτητα να είναι λιγότερο σημαντική συνήθως). 
Ο μόνος συνδυασμός των πάνω σε FF είναι η A7CR, η οποία είναι πολύ πάνω από αυτά που δίνεις - σώμα μόνο φυσικά...

Εγώ λέω να αποφασίσεις τι είναι προτεραιότητα για αυτά που θέλεις να κάνεις. 
Να έχεις μικρό σώμα και διακριτικό για στριτ με ~20mpixel ή πολλά mpixel και μεγαλύτερο σώμα και ας είναι μαύρο τούβλο που κάνει μπάμ στο στριτ; 
Να πάρεις φακούς για τοπίο ή μικρούς για στριτ; 
Γιατί 2.000 είναι αυτά κι φεύγουν τσακ-μπαμ.

Πάντως πέρα από τη Ζ7 που αναφέρει πάνω ο φίλος highpriest και είναι ίσως το καλύτερο κιτ για τοπίο (ο 24-70S κάνει τη διαφορά), υπάρχει και η A7RII στα 40κατι mpixel. Πολύ τίμια κάμερα, σχετικά μικρή για FF και θα γλυτώσεις πολύ χρήμα σε φακούς, εφόσον υπάρχουν τα πάντα όλα σε Sony E mount και γενικότερα αρκετά φτηνότερα από τους άλλους. 
Κάπου 800αρου μεταχειρισμένη η Α7RII και θα βρεις πολύ καλούς ζουμ στο E mount να διαλέξεις με σχετικά λογικές τιμές.
Συνήθως κάτι σε καλό 24-70f2.8 (sony G ή sigma)για τοπίο και έξτρα κάποιον φτηνό 35αρη για στιτ. 
Εγώ έχω π.χ. τον tamron 35f2.8 σε Α7CII για στριτ είναι 150€ καινούργιος (εξωτερικό που είμαι) και καθόλα τίμιος για τα λεφτά του. 
Έτσι με το διχίλιαρο θα χτίσεις ένα μικρό σύστημα.

Εάν πας street κυρίως και ολίγη από τοπίο, εγώ λέω σε A7C (πρώτης γενιάς) και κάποιο καλό φακό sigma I series (ή τους Sony G 50f2.8/40f2.5).
Με πάλι 24-70 ή tamron 28-75 για τοπίο, ότι βρεις σε καλή τιμή.
Όλα μεταχειρισμένα πάντα για να μείνεις στα 2.000€.

Από Νίκον για στριτ δεν έχεις πολλές επιλογές.
Πέρα από τη Zf με τον 40αρη κιτ και έναν μεταχειρισμένο 24-70S ως δεύτερο φακό.
Αλλά εκεί είσαι οριακά στο διχίλιαρο και μάλλον κάμποσα κατοστάρικα παραπάνω.

Τέλος, είναι και η επιλογή για...DSLR.
Κάτι σε Nikon D810 για τοπίο με αντίστοιχο F mount 28-70. 
Πολύ φτηνό - σχετικά - σύστημα για τοπίο (30αρου mpixel με εξαιρετική ποιότητα εικόνας) με πολλούς πολύ καλούς φακούς στην αγορά μεταχειρισμένων να υποστηρίξουν κάθε είδος φωτογραφίας τοπίου.
Βέβαια εκεί είσαι σε γκουμούτσες κάμερες με πολύ θόρυβο από καθρέπτη, μεγάλους και ογκώδεις ζουμ φακούς (εκτός f1.8 prime) και ότι αγοράζεις σε νεκρό σύστημα.

Πάντως επιλογές υπάρχουν και με ότι αγοράσεις θα κάνεις τη δουλειά σου.
Από Nikon Z5 έως Canon R. 
Κάποιες επιλογές καλύτερες για τοπίο, κάποιες για στριτ. Δυστυχώς καμία εξαιρετική και για τα δύο (στα 2.000).
Το θέμα είναι να βάλεις τη προτεραιότητα που έχει σημασία για εσένα ως στόχο και να μην πέσεις στη λούπα "ακριβό σώμα, δεν έμειναν λεφτά και έτσι πρέπει να πάω σε μάκα φακό".

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Jim skou είπε

Στα όσα σωστά έχουν γραφτεί από τα άλλα μέλη έχω 2-3 ερωτήσεις μήπως έτσι βοηθηθείς και ξεδιαλύνει κάπως το τοπίο. 

- Τι εξοπλισμό έχεις τώρα ; Κυρίως σχετικά με τους φακούς. 

- Σε καλύπτουν οι φακοί που είχες ως τώρα ως προς το εστιακό μήκος ; Θα ήθελες δηλαδή να έχεις τους αντίστοιχους για το νέο σύστημα ;

- Υπάρχουν κάποια εστιακά μήκη που δεν έχεις δουλέψει αλλά θα ήθελες ή πιστεύεις πως θα ήταν χρήσιμα να τα έχεις μελλοντικά ;

Οι ερωτήσεις αφορούν τόσο το street όσο και το landscape οπότε αν θες δώσε πληροφορίες και για τα δύο.

Ο σκοπός των ερωτήσεων είναι ο εξής : σώματα με υψηλή ανάλυση έχουν όλες οι εταιρείες. Το landscape και το street δεν είναι απαιτητικά είδη ως προς τις δυνατότητες ενός σώματος καθώς π.χ. ούτε ιδιαίτερα γρήγορη εστίαση χρειάζεσαι, ούτε πολλά fps, ούτε φυσικά τα σώματα τελευταίας γενιάς που είναι πιο υβριδικά με αρκετή έμφαση στο βίντεο. Άρα η επιλογή κατ' εμέ μπορεί να γίνει καθαρά από τη σκοπιά των διαθέσιμων φακών κάθε συστήματος, ως προς την ύπαρξη ή μη των εστιακών μηκών που σε ενδιαφέρουν αλλά και το κόστος τους. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, pifilos είπε

Στα όσα σωστά έχουν γραφτεί από τα άλλα μέλη έχω 2-3 ερωτήσεις μήπως έτσι βοηθηθείς και ξεδιαλύνει κάπως το τοπίο. 

- Τι εξοπλισμό έχεις τώρα ; Κυρίως σχετικά με τους φακούς. 

- Σε καλύπτουν οι φακοί που είχες ως τώρα ως προς το εστιακό μήκος ; Θα ήθελες δηλαδή να έχεις τους αντίστοιχους για το νέο σύστημα ;

- Υπάρχουν κάποια εστιακά μήκη που δεν έχεις δουλέψει αλλά θα ήθελες ή πιστεύεις πως θα ήταν χρήσιμα να τα έχεις μελλοντικά ;

Οι ερωτήσεις αφορούν τόσο το street όσο και το landscape οπότε αν θες δώσε πληροφορίες και για τα δύο.

Ο σκοπός των ερωτήσεων είναι ο εξής : σώματα με υψηλή ανάλυση έχουν όλες οι εταιρείες. Το landscape και το street δεν είναι απαιτητικά είδη ως προς τις δυνατότητες ενός σώματος καθώς π.χ. ούτε ιδιαίτερα γρήγορη εστίαση χρειάζεσαι, ούτε πολλά fps, ούτε φυσικά τα σώματα τελευταίας γενιάς που είναι πιο υβριδικά με αρκετή έμφαση στο βίντεο. Άρα η επιλογή κατ' εμέ μπορεί να γίνει καθαρά από τη σκοπιά των διαθέσιμων φακών κάθε συστήματος, ως προς την ύπαρξη ή μη των εστιακών μηκών που σε ενδιαφέρουν αλλά και το κόστος τους. 

Αυτή τη στιγμή έχω μια dslr nikon d3500 με φακούς 18-55 vr kit 35mm1.8f 10-20mm vr και έναν zoom tamron18-270mm. Τους έχω δουλέψει πολύ αυτούς τους φακούς και με αυτους εμαθα στο manual. Τους τρεις πρώτους για street Kai landscape photography και τον zoom για μαχητικα αεροσκάφη. Έχω βγάλει αξιόλογες φωτογραφίες αλλά μέχρι εκεί. Τώρα θέλω να πάω ενα βημα παραπάνω γιατί όταν τις βλέπω στον υπολογιστή ξενερώνω γιατί δεν παίρνω τα αποτελέσματα που θέλω.  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλό θα ήταν να μας βάλεις 2-3 δείγματα από φωτό που θεωρείς καλές και τίμιες αλλά δε σου δίνουν το κάτι παραπάνω που θες για να καταλάβουμε καλύτερα. Αν αναφέρουν και τις ρυθμίσεις με τις οποίες τραβήχτηκαν ακόμα καλύτερα.

ΥΓ.Η d3500 για τοπίο έχει έναν πολύ καλό αισθητήρα για κροπ.

Επεξ/σία από stratigos24
Δημοσ.
17 ώρες πριν, stratigos24 είπε

Καλά λέει ο high priest παραπάνω για το landscape με πολλά mp. 

Από την άλλη και εγώ κάνω το ίδιο που κανείς και εσύ (ΖΟΟΜ και κοιτάω) και επέλεξα μια Ζ5 αρχικά και μετά από 3 χρόνια άλλαξα τώρα σε Ζ6ιι γιατί ήθελα τα περισσότερα fps που δίνει για ένα συγκεκριμένο είδος φωτογράφισης που κάνω.

Αν είσαι οκ λοιπόν με τα 24mp και Μαξ είναι το budget 2000 για σώμα και φακό θα κοιτούσα και την ζ6ιι με τον 24-70f4 που τώρα είναι σε προσφορά μέχρι αρχές Ιανουαρίου στα 1500 ευρω  1800 ευρώ (βλέπω τελικά πως τελείωσε η προσφορά...) ...  (Φυσικά υπάρχουν εναλλακτικές πολλές αλλά εγώ λέω από αυτό που έχω δουλέψει γιατί άμα αρχίσουμε μοντέλα και φακούς δε θα τελειώσουμε ποτέ) 

Προσωπικά ενώ θα μου άρεσαν και τα περισσότερα mp αν θα μπορούσα να τα φτάσω οικονομικά μάλλον πάλι δεν θα τα επέλεγα τα 40 γιατί με τα 40+ megapixel το αρχείο έχει διπλάσιο μέγεθος και θέλεις περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και περισσότερη επεξεργαστική δύναμη στον υπολογιστή χρειάζεσαι για το edit των φωτό.

Μερικά δείγματα από FF δικά μου θα βρεις εδώ (από Ζ5) για να πάρεις μια ιδέα αν σε καλύπτει η ποιότητα του να κάνεις ΖΟΟΜ και να βλέπεις λεπτομέρεια που λες ότι θες. Κάτι ανάλογο θα παίρνεις και με Ζ6ιι.

https://www.flickr.com/gp/128280524@N03/5ev592cQcB

Μπορείς λίγο να μου εξηγήσεις αυτό που είπες περί επεξεργαστική δύναμη στον υπολογιστή για το edit των φωτό. Έχω λαπτοπ με cpu intel i7 16g ram και μια κάρτα γραφικών Nvidia απλή και χρησιμοποιώ το affinity photo για επεξεργασία. Θα έχω πρόβλημα αν χρησιμοποιήω μια sony a7riii???

Δημοσ.

Ποιόν i7?

Γενικά, δε νομίζω να έχεις πρόβλημα με τα specs που έχεις, απλά είπα ότι τα πολλά mp θέλουν περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και περισσότερη υπολογιστική ισχύ για το edit. 

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, stratigos24 είπε

Ποιόν i7?

Γενικά, δε νομίζω να έχεις πρόβλημα με τα specs που έχεις, απλά είπα ότι τα πολλά mp θέλουν περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και περισσότερη υπολογιστική ισχύ για το edit. 

I7-10510U

Δημοσ.

Οκ, το βλέπεις, κατέβασε μερικά raw δείγματα από Α7RIIΙ και δες πως συμπεριφέρεται. (https://www.dpreview.com/sample-galleries/9985983572/sony-a7r-iii-sample-photos/7733180033 σε όποιες φωτό θέλεις πάτα το βελάκι του download και μετά επέλεξε να κατέβει το RAW).

Είναι από ότι βλέπω 4-πηρυνος επεξεργαστής με 8 threads.

Από την άλλη, λες ότι θέλεις να βλέπεις τη λεπτομέρεια κάνοντας ζουμ στις φωτό κλπ.. αν είσαι στο Λάπτοπ τί ανάλυση έχει η οθόνη του; 

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, stratigos24 είπε

Οκ, το βλέπεις, κατέβασε μερικά raw δείγματα από Α7RIIΙ και δες πως συμπεριφέρεται. (https://www.dpreview.com/sample-galleries/9985983572/sony-a7r-iii-sample-photos/7733180033 σε όποιες φωτό θέλεις πάτα το βελάκι του download και μετά επέλεξε να κατέβει το RAW).

Είναι από ότι βλέπω 4-πηρυνος επεξεργαστής με 8 threads.

Από την άλλη, λες ότι θέλεις να βλέπεις τη λεπτομέρεια κάνοντας ζουμ στις φωτό κλπ.. αν είσαι στο Λάπτοπ τί ανάλυση έχει η οθόνη του; 

Ευχαριστώ για τις οδηγίες! Η αλήθεια είναι ότι η οθόνη δεν είναι και η καλύτερη γιατί είχα δώσει έμφαση στο κομμάτι του επεξεργαστή αλλά μελλοντικά θα γίνει και εκεί μια αλλαγή. 

• Like 1
Δημοσ.

Για να απολαύσεις φηφιακές φωτογραφίες θεωρώ ότι οποιουδήποτε laptop η οθόνη, είναι λίγη . 

Αν το συνδέσεις σε μια οθόνη 27" ή μεγαλύτερη , θα δεις τεράστια διαφορά. 

Ίσως πριν αλλάξεις φωτογραφικό εξοπλισμό , να το έψαχνες λίγο για οθόνη. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...