Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
23 minutes ago, polaki said:

0,15% χρεώνει η Apple την τραπεζα για κάθε συναλλαγή.

Την τράπεζα, όχι τον έμπορο.

Τί φόρο δηλαδή να βάλει το κράτος και τί κίνητρο να βάλει το κατάστημα στον καταναλωτή;

Τί αποζητούν τα σχόλια, και σε ποια καρτέλ της Ελλάδας αναφέρεσαι;

Ανάλογα το ποσό χρεώνει η είναι fix ; 

Δηλαδή αν είναι 0,15% στα 100€ είναι 15cents ; 

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
33 λεπτά πριν, polaki είπε

Τί φόρο δηλαδή να βάλει το κράτος και τί κίνητρο να βάλει το κατάστημα στον καταναλωτή;

Τί αποζητούν τα σχόλια, και σε ποια καρτέλ της Ελλάδας αναφέρεσαι;

Βλέπω πολλά σχόλια που υποδηλώνουν ότι η καταναλωτική συνείδηση του μέσου Έλληνα καταναλωτή δεν είναι ιδιαιτέρως αναπτυγμένη, αφού συχνά είναι αρνητικός σε προσπάθειες τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και χωρίς μάλιστα να επιχειρηματολογεί επαρκώς γι' αυτήν του την επιλογή.

Τι αποζητούν; Προφανώς όλα τα "όμορφα" των μονο/ολιγοπωλιακών αγορών. Ποια καρτέλ; Έχει σημασία; Όλα τα καρτέλ χαίρονται να έχουν τέτοιους πελάτες.

Επεξ/σία από empyr3an
  • Like 3
Δημοσ.
38 λεπτά πριν, polaki είπε

πχ 0,10€ ανά συναλλαγή στο χρήστη ή όσο μπορεί  από την apple ώστε οι ανταγωνιστές να είναι πιο θελκτικοί.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, Angeldust είπε

Για το σημείο πώλησης δεν έχει απολύτως καμία διαφορά τι μέθοδο πληρωμής χρησιμοποιείς, πληρώνει την ίδια προμήθεια/ανά συναλλαγή είτε έχεις Apple Pay, είτε Google Pay είτε οτιδήποτε άλλο.

Για την τράπεζα όμως έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Αν πούμε πχ οτι αύριο όλες οι συστημικές τράπεζες καταργούν το Apple Pay και σε αναγκάζουν να πληρώνεις ανέπαφα μέσω των εφαρμογών τους, θα γλιτώσουν ένα πολύ μεγάλο ποσό απο προμήθειες στην Apple. Προφανώς και δεν τους ενδιαφέρει η εμπειρία χρήσης και οι ικανοποιημένοι πελάτες αλλά ΜΟΝΟ το χρήμα.

Οι τράπεζες είχαν όλες τους εφαρμογές για ανέπαφες πληρωμές τις οποίες οι ίδιες κατάργησαν για τις apple και google, υποθέτω ότι δεν τις συνέφερε να συντηρηθούν αυτές τις υπηρεσίες και τις συμφέρει η έτοιμη λύση που έχουν όλα τα κινητά

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, Angeldust είπε

Για το σημείο πώλησης δεν έχει απολύτως καμία διαφορά τι μέθοδο πληρωμής χρησιμοποιείς, πληρώνει την ίδια προμήθεια/ανά συναλλαγή είτε έχεις Apple Pay, είτε Google Pay είτε οτιδήποτε άλλο.

Για την τράπεζα όμως έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Αν πούμε πχ οτι αύριο όλες οι συστημικές τράπεζες καταργούν το Apple Pay και σε αναγκάζουν να πληρώνεις ανέπαφα μέσω των εφαρμογών τους, θα γλιτώσουν ένα πολύ μεγάλο ποσό απο προμήθειες στην Apple. Προφανώς και δεν τους ενδιαφέρει η εμπειρία χρήσης και οι ικανοποιημένοι πελάτες αλλά ΜΟΝΟ το χρήμα.

.... όντως γλυτώνουν ή τους είναι πιο ασύμφορο οικονομικά?

Η Πειραιώς για κάποια φεγγάρια είχε το Winbank Mobile Wallet. (Έχω την εντύπωση ότι κ η Alpha Bank είχε κυκλοφορήσει κάτι αντίστοιχο ως ανταγωνιστικό προϊόν για τις δικές της κάρτες αλλά κ η Εθνική Τράπεζα με ένα βραχιολάκι τύπου band με ενσωματωμένο τσιπ nfc)

Το χρησιμοποιούσα κατα κόρον, πριν καλά καλά εδραιωθεί το GPay στην ελληνική αγορά. Μπορούσες να προσθέσεις έως κ 4 κάρτες της Πειραιώς κ να τις διαχειριστείς από εκεί. Με τις συναλλαγές δεν είχα πρόβλημα. Μέσα απο τις ρυθμίσεις του nfc σε άφηνε να το επιλέξεις ως default app πληρωμών χωρίς περαιτέρω διαδικασίες και επιπλέον ρυθμίσεις.

Παρόλα αυτά κ αφού επικράτησαν τα GPay, Apple Pay... ξαφνικά σε μια νύχτα το κατήργησε.

Δημοσ.
9 ώρες πριν, Angeldust είπε

Οι τράπεζες θυμάμαι στο android (για  apple υποθέτω όχι), είχαν να πληρώνεις  μέσω εφαρμογής και κάποια στιγμή το κατάργησαν και μας είπαν google pay. 

Πιθανότατα τους  σύμφερε το  Google  Pay comission από το να συντηρούν το service μόνοι τους. Τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Για να αλλάξει η τιμή  στον πελάτη γίνεται εμμέσως με τους τρόπους που ανέφερα παραπάνω.  Για αυτό που δεν μπόρεσα να καταλάβω είναι αν η Apple χρεώνει τους εμπόρους  έμμεσα μέσω  των τραπεζών ή χρεώνει μόνο τις τράπεζες για την υπηρεσία.

• Like 1
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, logistoulis είπε

Οι τράπεζες είχαν όλες τους εφαρμογές για ανέπαφες πληρωμές τις οποίες οι ίδιες κατάργησαν για τις apple και google, υποθέτω ότι δεν τις συνέφερε να συντηρηθούν αυτές τις υπηρεσίες και τις συμφέρει η έτοιμη λύση που έχουν όλα τα κινητά

Είσαι σίγουρος ότι οι τράπεζες είχαν ανέπαφες σε iOS; Από την πρώτη στιγμή η Apple είχε κλειδωμένο το NFC στις συσκευές της, οπότε πιστεύω ότι το σχόλιό σου ισχύει μόνο για τα Android.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 λεπτά πριν, empyr3an είπε

Είσαι σίγουρος ότι οι τράπεζες είχαν ανέπαφες σε iOS; Από την πρώτη στιγμή η Apple είχε κλειδωμένο το NFC στις συσκευές της, οπότε πιστεύω ότι το σχόλιό σου ισχύει μόνο για τα Android.

Ναι η αλήθεια είναι ότι έχω το android στο μυαλό μου, αλλά ναι είχαν εφαρμογές για ανέπαφες τις οποίες και χρησιμοποιούσα

Το google pay όμως είναι σαφώς πιο εύχρηστο, απλό και αξιόπιστο θα έλεγα έχοντας κάνει χιλιάδες συναλλαγές με αυτό (και είχα πρόβλημα μόνο κάνα δύο φορές όλα αυτά τα χρόνια που λύθηκε με επανεκκίνηση)

Αν τους ένοιαζε τόσο πολύ να μη δίνουν προμήθειες ή οτιδήποτε άλλο θα συνέχιζαν με τις δικές τους εφαρμογές τουλάχιστον στο android πράγμα που δεν έκαναν

Επεξ/σία από logistoulis
  • Like 2
Δημοσ.

τα χρόνια που οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν το  apple pay η το google pay η εναλλακτική ήταν η CURVE για ανέπαφες συναλλαγές με το κινητό 

Δημοσ.

Μας απασχολεί τι κάνουν οι Νορβηγοί και δεν μας νοιάζει που η Εθνική έβαλε προμήθεια στη φόρτιση της Ροβολούτ με κάρτες της από 01/12/2024.

• Thanks 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, TechnoState είπε

.... όντως γλυτώνουν ή τους είναι πιο ασύμφορο οικονομικά?

Η Πειραιώς για κάποια φεγγάρια είχε το Winbank Mobile Wallet. (Έχω την εντύπωση ότι κ η Alpha Bank είχε κυκλοφορήσει κάτι αντίστοιχο ως ανταγωνιστικό προϊόν για τις δικές της κάρτες αλλά κ η Εθνική Τράπεζα με ένα βραχιολάκι τύπου band με ενσωματωμένο τσιπ nfc)

Το χρησιμοποιούσα κατα κόρον, πριν καλά καλά εδραιωθεί το GPay στην ελληνική αγορά. Μπορούσες να προσθέσεις έως κ 4 κάρτες της Πειραιώς κ να τις διαχειριστείς από εκεί. Με τις συναλλαγές δεν είχα πρόβλημα. Μέσα απο τις ρυθμίσεις του nfc σε άφηνε να το επιλέξεις ως default app πληρωμών χωρίς περαιτέρω διαδικασίες και επιπλέον ρυθμίσεις.

Παρόλα αυτά κ αφού επικράτησαν τα GPay, Apple Pay... ξαφνικά σε μια νύχτα το κατήργησε.

Σε android τα καταργήσανε γιατί βολεύτηκαν με το Google Pay του οποίου οι προμήθειες είναι πολλαπλάσια χαμηλότερες από την Apple.

Για apple devices δεν υπήρχε ποτέ λύση για ανέπαφες μέσω των εφαρμογών οπότε αναγκάστηκαν να "συμβιβαστούν" με το Apple Pay. Τώρα μένει να δούμε αν αυτό θα αλλάξει.

Δημοσ.
5 hours ago, TrialKid said:

Ανάλογα το ποσό χρεώνει η είναι fix ; 

Δηλαδή αν είναι 0,15% στα 100€ είναι 15cents ; 

Yes!

5 hours ago, empyr3an said:

Βλέπω πολλά σχόλια που υποδηλώνουν ότι η καταναλωτική συνείδηση του μέσου Έλληνα καταναλωτή δεν είναι ιδιαιτέρως αναπτυγμένη, αφού συχνά είναι αρνητικός σε προσπάθειες τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και χωρίς μάλιστα να επιχειρηματολογεί επαρκώς γι' αυτήν του την επιλογή.

Τι αποζητούν; Προφανώς όλα τα "όμορφα" των μονο/ολιγοπωλιακών αγορών. Ποια καρτέλ; Έχει σημασία; Όλα τα καρτέλ χαίρονται να έχουν τέτοιους πελάτες.

ΠΩΣ ακριβώς θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα (ποιανού, της τράπεζας?). 

Απάντησε μας λοιπόν με επιχειρήματα αν υπήρχαν 17 διαφορετικοί payment processors πώς ΑΚΡΙΒΩΣ θεωρείς ότι θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα, και επίσης ποιά είναι τα καρτέλ που χαίρονται επειδή ΕΓΩ θέλω να έχω μόνο Apple ή Google για να διαχειρίζεται τις πληρωμές μου εφόσον νιώθω ασφάλεια ότι με καλύπτουν. 

Και για να μην πάμε μακριά, υπάρχει ήδη η Worldpay, η Cardlink, η Everypay και η Nexi, που διαχειρίζονται τις πληρωμές με κάρτες, από πλευράς εμπόρου. Παλιότερα υπήρχε μόνο η Proxypay, που μετά αντικαταστάθηκε από την Cardlink, που έπαιζε μπάλα μόνη της σε όλη την Ελλάδα.

Δε βλέπω να έχει τονωθεί καμία απολύτως ανταγωνιστικότητα που πλέον είναι ένα μάτσο εταιρείες. Ούτε στην τσέπη μου (ως καταναλωτής), ούτε στην τσέπη του πατέρα μου (ως έμπορος). 

Oπότε ας μη λέμε πράγματα απλά για να πούμε, ας έχουμε όντως επιχειρήματα τα οποία στην περίπτωση του σχολίου σου δεν βλέπω. 

Το ότι ο Έλληνας δεν έχει καταναλωτική συνείδηση που λες θα συμφωνήσω, γιατί εδώ υπάρχουν άτομα που λένε ότι θέλουν bonus ή κίνητρο για να χρησιμοποιήσουν άλλον processor αντί για Apple Pay, ενώ δεν μπορούν να καταλάβουν ότι είναι τόσο απειροελάχιστο το ποσό προμήθειας που παίρνει, που εκ των πραγμάτων ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ BONUS! 

15 λεπτά ρε παιδιά είναι η χρέωση στα 100€ που ξοδεύετε!! Δηλαδή και να έρθει η Νορβηγική αυτή η εταιρεία τί θέλετε να κάνει? Να χρεώνει ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ (όχι τον εμπορο) 7 λεπτά? Και τί θεωρείτε ότι θα πετύχετε? Ότι θα έρθει η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥ (όχι η δικιά σας) που χρεώθηκε μόνο 7 λεπτά και θα σας πει εσάς "μπράβο παλικάρι μου, μου γλίτωσες τα 8 λεπτά, πάρε bonus 4 λεπτά επειδή με έφτιαξες"? 

Δηλαδή, απλά THINK λίγο....

2 hours ago, bigballon said:

Μας απασχολεί τι κάνουν οι Νορβηγοί και δεν μας νοιάζει που η Εθνική έβαλε προμήθεια στη φόρτιση της Ροβολούτ με κάρτες της από 01/12/2024.

Άσχετη περίπτωση η μία με την άλλη, αλλά ναι έχεις δίκιο και θα έπρεπε να υπάρχει αντίστοιχο άρθρο εδώ. 

5 hours ago, Dimitris_1981 said:

πχ 0,10€ ανά συναλλαγή στο χρήστη ή όσο μπορεί  από την apple ώστε οι ανταγωνιστές να είναι πιο θελκτικοί.

Μα δεν μπορεί να σου περάσει εσένα αυτό που λες. 
Η χρέωση γίνεται ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟ, για το σύνολο του ποσού που έχει συμφωνηθεί με την τράπεζα που του έδωσε το POS, έστω 1%. 

Από αυτό το 1%, η τράπεζα θα εισπράξει τα 0,85% και η Apple το 0.15%. Είναι τελείως transparent στον έμπορο αυτό, δεν το παίρνει καν χαμπάρι και δεν τον ενδιαφέρει καν!!!

Αγοράζεις κάτι 100€, 100€ θα χρεωθείς, και 99€ θα εισπράξει ο έμπορος.

• Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, polaki είπε

Μα δεν μπορεί να σου περάσει εσένα αυτό που λες. 
Η χρέωση γίνεται ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟ, για το σύνολο του ποσού που έχει συμφωνηθεί με την τράπεζα που του έδωσε το POS, έστω 1%. 

Από αυτό το 1%, η τράπεζα θα εισπράξει τα 0,85% και η Apple το 0.15%. Είναι τελείως transparent στον έμπορο αυτό, δεν το παίρνει καν χαμπάρι και δεν τον ενδιαφέρει καν!!!

Αγοράζεις κάτι 100€, 100€ θα χρεωθείς, και 99€ θα εισπράξει ο έμπορος.

Δεν πιστεύω να συμβεί αλλά αν θεωρητικά βγει νομοθεσία είναι τεχνικά εφικτό.
Η τράπεζα ενημερώνει τον έμπορο για τις επιπλέον χρεώσεις ανάλογα με το αν είναι Apple Pay , απευθείας κάρτα  ή κάτι άλλο και μετακυλίει μέρος ή όλο το κόστος.

Επίσης η τράπεζα μπορεί να σε ενημερώσει σαν τελικό χρήστη για τους νέους όρους , βάσει νομοθεσίας, περιλαμβάνοντας επιπλέον χρεώσεις σε περίπτωση χρήσης Apple Pay κάνοντας ξεχωριστή χρέωση ως τραπεζικά έξοδα (κάτι άλλο) όπως πχ η μεταφορά χρημάτων σε άλλη τράπεζα . 

Δημοσ.
16 ώρες πριν, manolis940 είπε

Μήπως το imessage έχει την δυνατότητα να μιλήσει με το 10%-15% του κόσμου εκεί έξω και έτσι οι κάτοχοι των iphone ψάχνουν κάποια εναλλακτική. Τώρα το κατά πόσο είναι σκουπίδι σε σχέση με το imessage ας το αφήσω ασχολίαστο.

ΜΙλησα για κατοχους iphone, εναλλακτικη στο apple pay ειναι το αρθρο που προφανως απευθυνεται μονο σε κατοχους iphone...

Οσο για το σκουπιδ ναι, ειναι τεραστιο σκουπιδι το viber μπροστα το imessage.

• Confused 2
Δημοσ.
18 ώρες πριν, polaki είπε

Απάντησε μας λοιπόν με επιχειρήματα αν υπήρχαν 17 διαφορετικοί payment processors πώς ΑΚΡΙΒΩΣ θεωρείς ότι θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα, και επίσης ποιά είναι τα καρτέλ που χαίρονται επειδή ΕΓΩ θέλω να έχω μόνο Apple ή Google για να διαχειρίζεται τις πληρωμές μου εφόσον νιώθω ασφάλεια ότι με καλύπτουν. 

Νομίζω δε διάβασες σωστά το αρχικό μου σχόλιο. Ας το πω διαφορετικά: Πολλοί γράφουν ότι δεν βλέπουν το όφελος από το να έχουν εναλλακτική στο ApplePay. Αυτό είναι δείγμα κακής καταναλωτικής συνείδησης (γνώμη μου). Σε μία χώρα που πλήττεται από ακρίβεια, χαμηλό ανταγωνισμό, δικαιώματα του καταναλωτή που καταπατούνται (ή σου βγάζουν την πίστη για να τηρηθούν), τα σχόλια αυτά δείχνουν ότι έχουμε αυτό που μας αξίζει.

Μην ρωτάς ποια ελληνικά καρτέλ χαίρονται για το Apple/Google Pay. Δεν ήταν αυτός ο ισχυρισμός μου. Ελπίζω η επαναδιατύπωση να βοήθησε.

ΠΩΣ ακριβώς θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα (ποιανού, της τράπεζας?). 

Μιλάμε για την ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών των Apple/Google Pay. Η Apple εν προκειμένω, εκμεταλλεύεται την καθολικότητα των smartphones και του ολιγοπωλίου της αγοράς αυτής, κλειδώνοντας το NFC στις συσκευές της και πνίγοντας ουσιαστικά κάθε προσπάθεια ανταγωνισμού της υπηρεσίας της.

Oπότε ας μη λέμε πράγματα απλά για να πούμε, ας έχουμε όντως επιχειρήματα τα οποία στην περίπτωση του σχολίου σου δεν βλέπω. 

Μου ζητάς επιχειρήματα για το πώς η ανταγωνιστικότητα είναι υπέρ του καταναλωτή; Διευκρίνισε το αν θες για να μην κάτσω να γράψω βιβλίο. 😄

15 λεπτά ρε παιδιά είναι η χρέωση στα 100€ που ξοδεύετε!! Δηλαδή και να έρθει η Νορβηγική αυτή η εταιρεία τί θέλετε να κάνει? Να χρεώνει ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ (όχι τον εμπορο) 7 λεπτά? Και τί θεωρείτε ότι θα πετύχετε? Ότι θα έρθει η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥ (όχι η δικιά σας) που χρεώθηκε μόνο 7 λεπτά και θα σας πει εσάς "μπράβο παλικάρι μου, μου γλίτωσες τα 8 λεπτά, πάρε bonus 4 λεπτά επειδή με έφτιαξες"? 

Ρε φίλε μου, 15 λεπτά για αέρα κοπανιστό είναι 15 λεπτά πολύ ακριβό (που λένε στα Αγγλικά). Το οριακό κόστος αυτής της υπηρεσίες τείνει στο μηδέν και η Apple χρεώνει ποσοστό επί του τζίρου(!). Θεωρητικά — το τονίζω το θεωρητικά — είναι μία αγορά που αν ρυθμιστεί, το όφελος, δεδομένων των αναλογιών, είναι μεγάλο για τον καταναλωτή.

Συνειδητοποιείς ότι το ApplePay επεξεργάζεται 6 τρις € με σχεδόν 2 δις € τζίρο (Apple Pay processed a global total of $6 trillion in payments in 2022 and produced a revenue of $1.9 billion). Και κάθε χρόνο το ποσό αυτό αυξάνεται δραματικά. Ζητάς λοιπόν από μένα σαν καταναλωτή να πω όχι στην ρύθμιση της αγοράς γιατί 15 λεπτά είναι ευτελές ποσό; Death by a thousand cuts απαντώ!

Δεν είμαι έμπορος, ούτε τράπεζα. Το να μετακυλιθεί, όπως γράφεις, η χρέωση από τον έμπορο στην τράπεζα δεν με ενδιαφέρει, διότι γνωρίζω ότι στην τελική όλο κόστος μιας εμπορικής συναλλαγής το πληρώνει ο τελικός καταναλωτής (ούτε ο έμπορος, ούτε η τράπεζα). Γι' αυτό λοιπόν επιθυμώ την δημιουργία ανταγωνισμού.

Ποια είναι τα επιχειρήματα κατά της ύπαρξης ανταγωνισμού;

• Το ότι δε θα δει όφελος ο καταναλωτής; Νομίζω το απάντησα (tl;dr ο καταναλωτής είναι μόνος που πληρώνει, οι υπόλοιποι προμηθευτές/μεσάζοντες απλά μοιράζονται το ποσό, η ύπαρξη ανταγωνισμού αποτρέπει ετσι-θελικές χρεώσεις και ρίχνει τις τιμές κοντά στο πραγματικό τους κόστος).
  • Το ότι δε δούλεψε με τις "Worldpay, η Cardlink, η Everypay και η Nexi"; Σεβαστή η γνώμη σου, αλλά είναι σαν να λες "Η ζώνη δεν σώζει ζωές γιατί δεν έσωσε τον τάδε". Έχει σώσει, όμως, πόσους άλλους! Θες παράδειγμα που δουλεύει ο ανταγωνισμός; Μπες στο Skroutz και δες πως συσχετίζεται ο αριθμός των διαθέσιμων καταστημάτων για ένα προϊόν με την ελάχιστη τιμή του. Π.χ. η τάδε συσκευή σε μαύρο χρώμα -> διαθέσιμη σε 40 καταστήματα -> 1000€, η ίδια συσκευή σε κίτρινο -> διαθέσιμη σε 8 καταστήματα -> 1200€.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...