pirmen56 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2024 3 ώρες πριν, spiros696 είπε πως συγκρινετε αυτη η mini led οθόνη της xiaomi (και γενικα οι mini led οθονες) με τις oled gaming οθονες ξερει κανεις? κοστιζουν 700 αυτη τη στιγμη δυο καλες oled και απορω για τη διαφορα. δεν ειχα τη δυνατοτητα να τις συγκρινω καπου απο κοντα ουτε ειχα ποτε τετοια τεχνολογια τα oled monitors που εχω κατα νου ειναι αυτα: 1) https://www.skroutz.gr/s/45315549/Corsair-Xeneon-27QHD240-OLED-HDR-Gaming-Monitor-27-QHD-2560x1440-240Hz-me-CHrono-Apokrisis-0-03ms-GTG.html?event_price=699.8 2) και το καινουριο GS μοντελο της LG https://www.skroutz.gr/s/50437140/LG-Ultragear-27GS95QE-B-OLED-HDR-Gaming-Monitor-27-QHD-2560x1440-240Hz-me-CHrono-Apokrisis-0-03ms-GTG.html Από το δεύτερο βίντεο που πόσταρε ο prefuse δες το thumbnail με το βουνό. Η αριστερή πλευρά του βουνού φωτίζεται έμμεσα από το ανακλώμενο φως. Η αριστερή άμεσα από τον ίδιο τον ήλιο. Σε τέτοιες σκηνές το miniLED δείχνει τη δύναμή του. Γιατί διατηρείται η λεπτομέρεια των σκιών στην αριστερή πλευρά(λόγω ανεξάρτητων dimming zones) με πολύ έντονη φωτεινότητα στην δεξιά. Εκεί το OLED(ειδικά αυτά των 600€) θα βαρέσει πιθανότατα κόφτη(ABL) γιατί η συνολική εικόνα είναι αρκετά φωτεινή. Τα open world games είναι πιο εντυπωσιακά σε miniLED. Εκεί που υπερτερεί το OLED(σε θέμα εικόνας καθαρά) είναι σε σκοτεινές σκηνές με μικρά και αραιά φώτα. Μια πόλη το βράδυ, πυροτεχνήματα στο σκοτάδι, έναστρος ουρανός κλπ. Εκεί το miniLED ή θα σκοτεινιάσει τα φωτάκια ή δεις blooming γύρω τους. Σε θρίλερ χωρίς μικρά φωτάκια και πάλι υπερέχει το OLED αλλά η ψαλίδα κλείνει. Στα χρώματα εξαρτάται από το μοντέλο. Το xiaomi πάντως έχει από τα μεγαλύτερα gamut που υπάρχουν. Σε χρωματική ακρίβεια είναι καλύτερα τα OLED. Σε αντιληπτό κοντράστ και μαύρο το miniLED πλησιάζει αρκετά, αναλόγως και με την σκηνή. 3 3
Tlykog Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Lokokokakau είπε Ήρθε τελικά σήμερα.. Έχω μπερδευτεί αρκετά λίγο που έπαιξα με τις ρυθμίσεις, θα κάτσω να διαβάσω το άλλο αφιερωμένο θρεντ μπας και βρω άκρη. 1.0.06 έχει η δικιά μου δυστυχώς. και η δική μου το ίδιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω βρει κάποιο πρόβλημα και έχω αλλάξει μία φορά τις ρυθμίσεις και το έχω αφήσει εκεί. Σε Mac και windows όλα στο αυτόματο από το λειτουργικό. 1 ώρα πριν, pirmen56 είπε Από το δεύτερο βίντεο που πόσταρε ο prefuse δες το thumbnail με το βουνό. Η αριστερή πλευρά του βουνού φωτίζεται έμμεσα από το ανακλώμενο φως. Η αριστερή άμεσα από τον ίδιο τον ήλιο. Σε τέτοιες σκηνές το miniLED δείχνει τη δύναμή του. Γιατί διατηρείται η λεπτομέρεια των σκιών στην αριστερή πλευρά(λόγω ανεξάρτητων dimming zones) με πολύ έντονη φωτεινότητα στην δεξιά. Εκεί το OLED(ειδικά αυτά των 600€) θα βαρέσει πιθανότατα κόφτη(ABL) γιατί η συνολική εικόνα είναι αρκετά φωτεινή. Τα open world games είναι πιο εντυπωσιακά σε miniLED. Εκεί που υπερτερεί το OLED(σε θέμα εικόνας καθαρά) είναι σε σκοτεινές σκηνές με μικρά και αραιά φώτα. Μια πόλη το βράδυ, πυροτεχνήματα στο σκοτάδι, έναστρος ουρανός κλπ. Εκεί το miniLED ή θα σκοτεινιάσει τα φωτάκια ή δεις blooming γύρω τους. Σε θρίλερ χωρίς μικρά φωτάκια και πάλι υπερέχει το OLED αλλά η ψαλίδα κλείνει. Στα χρώματα εξαρτάται από το μοντέλο. Το xiaomi πάντως έχει από τα μεγαλύτερα gamut που υπάρχουν. Σε χρωματική ακρίβεια είναι καλύτερα τα OLED. Σε αντιληπτό κοντράστ και μαύρο το miniLED πλησιάζει αρκετά, αναλόγως και με την σκηνή. Όλα σωστά φίλε μου, απλά μία μικρή διευκρίνηση: το bloom εξαρτάται από το μέγεθος του πανελ και το συνολικό αριθμό των mini leds. Σε μία οθόνη των 27 ιντσών, όπως αυτή, με 4608 (1152 zones) mini leds υπάρχει ένα blooming, κάτω από προϋποθέσεις, αλλά δεν είναι πολύ έντονο. Σε mini led σε Macbook pro, με 10.000 mini leds σε οθόνη 14,2" το blooming είναι πρακτικά ανύπαρκτο, αλλά σε καμία περίπτωση δε φτάνει μία oled σε απόδοση σε αυτόν τον τομέα. Απλά έχει διαφορά στην τιμή, άρα υπάρχει και κοινό που θα το βρει μία ενδιαφέρουσα επιλογή. Η mini led του άρθρου, για εμένα, είναι ότι καλύτερο μπορεί να πάρει κάποιος σε αυτά τα χρήματα. Μιλάω για τη συνολική απόδοση. Αν θέλεις και HDR της προκοπής, τότε δεν υπάρχει κάτι καλύτερο στην Ελλάδα στην κατηγορία της. Επεξ/σία 9 Δεκεμβρίου 2024 από Tlykog 1 1
fraa Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2024 Πήρα πριν μια βδομάδα από το mistore στα 329. Προβληματική με firmware 1.06 και η αντικατάσταση της το ίδιο. Πάω για τρίτη. Πάντως δεν το περίμενα από επίσημη αντιπροσωπεία.. Γενικά από xiaomi περίμενα περισσότερα. Μόλις λειτουργεί λίγο σβήνει και δεν ανοίγει 2 1
kosmasgr Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2024 εγώ από Κωτσόβολο έπεσα σε εντελώς νεκρή δεν ανοιγε καν. Κατευθείαν DOA όλα καλά με την δέυτερη. Δε παρατηρώ red tint μέχρι στιγμής με το 1.10.6 fw 1
pirmen56 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2024 4 λεπτά πριν, kosmasgr είπε εγώ από Κωτσόβολο έπεσα σε εντελώς νεκρή δεν ανοιγε καν. Κατευθείαν DOA όλα καλά με την δέυτερη. Δε παρατηρώ red tint μέχρι στιγμής με το 1.10.6 fw Υπάρχει αλλά συνηθίζεται άμεσα. Γι αυτό και δεν το βλέπεις. Αντί για 6500K έχεις κάπου 6000K. Πολλές οθόνες γραφείου είναι ήδη σεταρισμένες σε θερμό χρώμα. 2
kosmasgr Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2024 15 ώρες πριν, pirmen56 είπε Υπάρχει αλλά συνηθίζεται άμεσα. Γι αυτό και δεν το βλέπεις. Αντί για 6500K έχεις κάπου 6000K. Πολλές οθόνες γραφείου είναι ήδη σεταρισμένες σε θερμό χρώμα. Ναι έχεις δίκιο , έβαλα δίπλα άλλη οθόνη ΤΝ. Βέβαια είναι κάτι που συνηθίζεται δεν υπάρχει λόγος για επιστροφή και αλλαγή της
bower Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2024 Την πήρα και εγώ, δεν έχω καλές τεχνικές γνώσεις από οθόνες αλλά έχω μέτρο σύγκρισης την m28u. Η ενεργοποίηση του local dimming αλλοιώνει σε μεγάλο βαθμό τα χρώματα και την κάνει πρακτικά άχρηστη για οποιαδήποτε άλλη δουλειά εκτός από παιχνίδι και βίντεο. Για το hdr δεν το συζητάω καν-πάντα off. Με κλειστά local dimming και hdr, τους βασικούς λόγους δηλαδή για τους οποίος την επιλέγει κανείς, γίνεται τυπικό ips με υπέρκορεσμένα χρώματα, περισσότερο matte και λίγο χειρότερες γωνίες θέασης αλλά με καλύτερη φωτεινότητα από την m28u, που έτσι και αλλιώς ποτέ δεν την τερματίζω. Ας με διορθώσει κάποιος αν έχω κάνει κάποιο τραγικό λάθος στις ρυθμίσεις αλλά δεν πετάω τη σκούφια μου με την οθόνη. 1 1
pirmen56 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2024 3 ώρες πριν, bower είπε Την πήρα και εγώ, δεν έχω καλές τεχνικές γνώσεις από οθόνες αλλά έχω μέτρο σύγκρισης την m28u. Η ενεργοποίηση του local dimming αλλοιώνει σε μεγάλο βαθμό τα χρώματα και την κάνει πρακτικά άχρηστη για οποιαδήποτε άλλη δουλειά εκτός από παιχνίδι και βίντεο. Για το hdr δεν το συζητάω καν-πάντα off. Με κλειστά local dimming και hdr, τους βασικούς λόγους δηλαδή για τους οποίος την επιλέγει κανείς, γίνεται τυπικό ips με υπέρκορεσμένα χρώματα, περισσότερο matte και λίγο χειρότερες γωνίες θέασης αλλά με καλύτερη φωτεινότητα από την m28u, που έτσι και αλλιώς ποτέ δεν την τερματίζω. Ας με διορθώσει κάποιος αν έχω κάνει κάποιο τραγικό λάθος στις ρυθμίσεις αλλά δεν πετάω τη σκούφια μου με την οθόνη. Desktop SDR: sRGB color space + LD off + color temp fix Movies/Games HDR: LD high + Windows 11 color calibration + Nvidia control panel -> Adjust desktop color settings -> Σβήνεις φώτα και βάζεις να παίζει λευκή οθόνη. Κόβεις κόκκινο(ή και πράσινο) μέχρι να κάνεις το λευκό να φαίνεται ουδέτερο ή και ελάχιστα μπλε. Ανεβάζεις gamma και είσαι ΟΚ. Π..χ. για μένα R,G,B = 45,57,50 και gamma=1.10 Μετά παίζεις αυτά τα βίντεο: Spoiler Spoiler Δυστυχώς, οι HDR ταινίες είναι κομμένες και ραμμένες για τον πιο αδύναμο κρίκο της HDR αλυσίδας. Τα true black HDR400 monitors. Υπάρχει μπόλικη συμπίεση δυναμικής περιοχής στις φωτεινές σκηνές. Μοιάζουν περισσότερο με SDR videos απλά με καλύτερη λεπτομέρεια σε σκιές και contrast. 1
prefuse Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 4 hours ago, bower said: Την πήρα και εγώ, δεν έχω καλές τεχνικές γνώσεις από οθόνες αλλά έχω μέτρο σύγκρισης την m28u. Η ενεργοποίηση του local dimming αλλοιώνει σε μεγάλο βαθμό τα χρώματα και την κάνει πρακτικά άχρηστη για οποιαδήποτε άλλη δουλειά εκτός από παιχνίδι και βίντεο. Για το hdr δεν το συζητάω καν-πάντα off. Με κλειστά local dimming και hdr, τους βασικούς λόγους δηλαδή για τους οποίος την επιλέγει κανείς, γίνεται τυπικό ips με υπέρκορεσμένα χρώματα, περισσότερο matte και λίγο χειρότερες γωνίες θέασης αλλά με καλύτερη φωτεινότητα από την m28u, που έτσι και αλλιώς ποτέ δεν την τερματίζω. Ας με διορθώσει κάποιος αν έχω κάνει κάποιο τραγικό λάθος στις ρυθμίσεις αλλά δεν πετάω τη σκούφια μου με την οθόνη. Η τεχνολογία πάνελ που κάνει το περιεχόμενο HDR να μοιάζει περισσότερο με SDR εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ δυναμικού εύρους, αντίθεσης και μέγιστης φωτεινότητας. Mini-LED Χαρακτηριστικά: Υψηλότερη μέγιστη φωτεινότητα (π.χ. 1.000-2.000 nits ή περισσότερο). Τοπικές ζώνες εξασθένισης βελτιώνουν την αντίθεση, αλλά συχνά με περιορισμούς (π.χ. φωτοσκιάσεις γύρω από φωτεινά αντικείμενα). Χειρότερα επίπεδα μαύρου σε σύγκριση με τις OLED επειδή ο οπίσθιος φωτισμός δεν είναι ανά pixel. Απόδοση HDR: Η μίνι-LED μπορεί να παράγει εκθαμβωτικά φωτεινά σημεία λόγω της υψηλής μέγιστης φωτεινότητας, αλλά οι περιορισμένες ζώνες τοπικής εξασθένισης μπορεί να οδηγήσουν σε συμπίεση του δυναμικού εύρους σε σκηνές με πολύπλοκο φωτισμό. Οι φωτεινές σκηνές μπορεί να φαίνονται πιο κοντά σε SDR, επειδή οι περιορισμένες ζώνες εξασθένισης δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν πλήρως μεταξύ σκοτεινών και φωτεινών περιοχών, ισοπεδώνοντας την αντιληπτή αντίθεση. Αποτέλεσμα: Οι οθόνες mini-LED ενδέχεται να θυσιάσουν τη λεπτομέρεια των σκιών και την πιστότητα των σκοτεινών σκηνών για φωτεινότερα φωτεινά σημεία, γεγονός που μπορεί να δώσει στο περιεχόμενο HDR μια ελαφρώς πιο "SDR-like" εμφάνιση όσον αφορά τη συνολική αντίθεση. QD-OLED Χαρακτηριστικά: (συνήθως 800-1.200 nits). Ανώτερη αντίθεση και δυναμικό εύρος λόγω φωτισμού ανά pixel και χωρίς οπίσθιο φωτισμό. Ευρεία γκάμα χρωμάτων με καλύτερο κορεσμό και ακρίβεια χρωμάτων. Απόδοση HDR: Η QD-OLED λάμπει στις σκοτεινές σκηνές και στη διατήρηση των λεπτομερειών των σκιών και των λεπτών διαβαθμίσεων, κάνοντας το περιεχόμενο HDR να φαίνεται πιο δυναμικό και ζωντανό. Παρόλο που μπορεί να μην έχει την ακραία φωτεινότητα της Mini-LED, τα καλύτερα επίπεδα μαύρου και η υψηλότερη αντίθεση εντός της σκηνής διατηρούν πιο πειστικά το "εφέ HDR". Αποτέλεσμα: Οι οθόνες QD-OLED τείνουν να διατηρούν την εμφάνιση HDR ακόμη και με χαμηλότερη μέγιστη φωτεινότητα, καθώς η ανώτερη αντίθεση τους αντισταθμίζει δημιουργώντας μεγαλύτερο διαχωρισμό μεταξύ φωτεινών και σκοτεινών στοιχείων. Ποιο μοιάζει περισσότερο με SDR; Mini-LED: αλλά η συμπίεση του δυναμικού εύρους που προκαλείται από τις περιορισμένες τοπικές ζώνες εξασθένισης και τους συμβιβασμούς στο επίπεδο του μαύρου μπορεί να κάνει τη συνολική εικόνα να μοιάζει πιο επίπεδη, πιο κοντά στο SDR. QD-OLED: Διατηρεί πιο αποτελεσματικά την αίσθηση HDR, ακόμη και με χαμηλότερη μέγιστη φωτεινότητα, λόγω του αληθινού μαύρου, της υψηλής αντίθεσης και της ακριβούς απόδοσης χρωμάτων. Εάν το περιεχόμενο HDR μοιάζει με SDR, είναι πιο πιθανό να οφείλεται στους περιορισμούς της Mini-LED στο δυναμικό εύρος και στην απόδοση του μαύρου επιπέδου, παρά την υψηλή μέγιστη φωτεινότητα. Η QD-OLED, με το ευρύτερο δυναμικό εύρος και την αντίθεση, διατηρεί καλύτερα την αίσθηση HDR, ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα μέγιστης φωτεινότητας. Which Feels More Like SDR? Mini-LED: Mini-LED is most likely to make HDR feel like SDR due to haloing, limited dynamic range in complex scenes, and an emphasis on peak brightness over shadow detail. WOLED: WOLED preserves HDR better than Mini-LED, especially in dark and midtone scenes. However, in very bright scenes, the white subpixel can reduce color vibrancy, potentially softening the HDR effect. QD-OLED: QD-OLED consistently delivers the most "HDR-like" experience, thanks to its combination of wide dynamic range, high color accuracy, and per-pixel brightness control, even with lower peak brightness. If you’re concerned about HDR content looking SDR-like: Mini-LED is the most prone to this due to its inherent technical limitations. WOLED is better, especially in dark/mid scenes, but struggles slightly with color saturation in highlights. QD-OLED maintains the HDR look most effectively across all scene types. Επεξ/σία 10 Δεκεμβρίου 2024 από prefuse 2
kosmasgr Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2024 59 λεπτά πριν, pirmen56 είπε Desktop SDR: sRGB color space + LD off + color temp fix Movies/Games HDR: LD high + Windows 11 color calibration + Nvidia control panel -> Adjust desktop color settings -> Σβήνεις φώτα και βάζεις να παίζει λευκή οθόνη. Κόβεις κόκκινο(ή και πράσινο) μέχρι να κάνεις το λευκό να φαίνεται ουδέτερο ή και ελάχιστα μπλε. Ανεβάζεις gamma και είσαι ΟΚ. Π..χ. για μένα R,G,B = 45,57,50 και gamma=1.10 Μετά παίζεις αυτά τα βίντεο: Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Δυστυχώς, οι HDR ταινίες είναι κομμένες και ραμμένες για τον πιο αδύναμο κρίκο της HDR αλυσίδας. Τα true black HDR400 monitors. Υπάρχει μπόλικη συμπίεση δυναμικής περιοχής στις φωτεινές σκηνές. Μοιάζουν περισσότερο με SDR videos απλά με καλύτερη λεπτομέρεια σε σκιές και contrast. Μπορείς να παραθέσεις με screenshot τις ρυθμίσεις για desktop color fix και games : win11 calibration και nvidia panel ?
pirmen56 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Παρατήρηση για κάποια εμβόλιμα σχόλια τεχνολογικού μάρκετινγκ: Ο άνθρωπος δεν βλέπει κάτω από 0,01nits περίπου. Οτιδήποτε κάτω από αυτό είναι απόλυτο μαύρο για αυτόν. Ξεκινάει το λεγόμενο "scotopic vision". Φυσικά το όριο ανεβαίνει βάσει του συνολικού φωτός στο δωμάτιο. Όποιος θέλει ας το ψάξει. Από εκεί ξεκινάμε να μετράμε τη δυναμική περιοχή για τον άνθρωπο. Όχι από εκεί που συμφέρει τους κατασκευαστές. Σε εφετζίδικες ταινίες όπως το Avatar way of the water(HDR), τόσο σε powerDVD όσο και σε MPC-BE με madVR + tone mapping, όσο πιο σκοτεινή είναι η σκηνή τόσο πετάγονται τα highlights. Στις φωτεινότερες σκηνές υπάρχει συμπίεση σαν να μην τραβήχτηκαν σε εξωτερικό χώρο. Το ίδιο και σε σκηνές με εκρήξεις σε όλη την οθόνη. Υπάρχει κόφτης. Σε αντίθεση με τα games που προσαρμόζονται σε ό,τι έχει να δώσει η οθόνη και τιμούν τον τίτλο HDR πολύ καλύτερα με φοβερές αντιθέσεις. Αντίθετα, σε ανεπεξέργαστο υλικό τραβηγμένο από HDR κάμερες, με ασυμπίεστη δυναμική περιοχή, όσο πιο μικρή φωτεινότητα έχει η οθόνη τόσο περισσότερο συμπιέζει τις τεράστιες διαφορές* των εξωτερικών σκηνών με αποτέλεσμα να φαίνεται ψεύτικη, ψηφιακή, καμμένη κτλ. Γι αυτό στις ταινίες αποφεύγεται ο ρεαλισμός. Για να μην υπάρχουν παράπονα από κατόχους σκοτεινών οθονών. Φεύγοντας από το αρχικό όραμα της HDR τεχνολογίας με όριο τα 10.000 nits. Τον true to life φωτισμό. Όχι σκιές και σκοτάδια όπως το κατάντησε το LG-Samsung καρτέλ και τα fanboys. * Αναφορά σε κείμενο https://forum.logik.tv/t/monitor-nit-vs-real-world/3973 I also checked some skintones and with the sun hitting it it was around 6000 NIT and in the shade around 400 NIT. So no, a 5000 NIT monitor will not be “too bright” and we are still far off from beign able to represent outdoor scenes in a true to life fashion, but we are getting closer 6 ώρες πριν, kosmasgr είπε Μπορείς να παραθέσεις με screenshot τις ρυθμίσεις για desktop color fix και games : win11 calibration και nvidia panel ? Παράδειγμα για το κόκκινο χρώμα(brightness και gamma αλλάζεις): Spoiler Win HDR calibration: Ακολουθείς τις οδηγίες. Το δικό μου τερματίζει στα 1150 nits και για τα δύο τεστ με τα τεράγωνα. Κορεσμός χρώματος γύρω στο 50% για αρχή και βλέπεις. Desktop color temp fix: Απλά μπαίνεις στο μενού της οθόνης, πας picture mode και από standard πας σε energy saver και πάλι πίσω. Λογικά θα επιστρέψεις σε πιο ψυχρό χρώμα από αυτό που είχες. Δεν χρειάζεται πάτημα του κουμπιού για να επιλέξεις κάτι. Με ένα τελευταίο κλικ του joystick προς τα δεξιά γίνεται η επιλογή. Επεξ/σία 11 Δεκεμβρίου 2024 από pirmen56 2
prefuse Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Αρε φίλε primen έψαχνες 6 ώρες τι θα γράψεις ως απάντηση στα παραπάνω. Κρίμα, τζάμπα έχασες τον χρόνο σου. Χαραμίζεσαι πάντως, γιατί δεν γράφεις βιβλίο; Περνά και από αμιγώς επαγγελματικά φόρουμ περί calibration, colorists να μας διαφωτίσεις γιατί και εκεί όπως και στα βιβλία κυριαρχεί το μάρκετινγκ από τις μεγάλες εταιρείες. Ξέχασες την Sony, που είχε QD-OLED και μετά τον διαφωτισμό (ίσως από μηνύματα από εδώ) το γύρισε φέτος σε mini LED για τις ναυαρχίδες, τυχαίο λες; Reality check scotopic vision does influence how different panel technologies (WOLED, Mini-LED, and QD-OLED) represent HDR effects, particularly in low-light or dim viewing environments. Here's how scotopic vision alters the perception of these displays: Impact of Scotopic Vision on HDR Representation Under scotopic conditions, human vision relies on rod cells, which are more sensitive to contrast and low-light luminance but do not detect color. This shifts the balance in how HDR content is perceived: 1. Brightness Perception (Luminance Dominance): Scotopic vision amplifies the perceived brightness of darker scenes, but highlights may feel less intense compared to photopic conditions. This can make HDR content appear less dynamic if the display relies heavily on peak brightness for HDR effects. 2. Color Perception (Color Saturation Loss): Since rods cannot perceive color, scotopic vision diminishes the impact of wide color gamuts, which are a key part of HDR's visual appeal. Displays with excellent color volume (e.g., QD-OLED) lose some of their advantage in low light, as their vibrant highlights and hues may be perceived in grayscale. 3. Contrast Sensitivity: High contrast becomes more critical under scotopic vision, as rod cells excel at detecting differences in luminance. Displays with superior black levels (e.g., OLED technologies) retain their HDR feel better in dark environments compared to Mini-LED. Reevaluating Panel Technologies Here’s how scotopic vision changes the hierarchy for HDR representation across WOLED, Mini-LED, and QD-OLED: 1. Mini-LED: HDR Weaknesses Under Scotopic Vision: Local dimming zones and backlight limitations (e.g., blooming/haloing) become more pronounced in low-light settings. Limited black levels and contrast can reduce perceived HDR depth. Outcome: Mini-LED suffers the most in scotopic conditions, as its HDR effects rely heavily on peak brightness and less on subtle contrasts, which are harder to perceive in darkness. 2. WOLED: HDR Weaknesses Under Scotopic Vision: While WOLED excels in black levels, its lower peak brightness and reliance on the white subpixel (for highlights) reduce the perceived dynamic range in dark scenes. The desaturation of highlights in bright scenes is less noticeable in scotopic vision because color perception is muted. Outcome: WOLED fares better than Mini-LED under scotopic conditions, retaining its strong black levels and contrast. 3. QD-OLED: HDR Strengths Under Scotopic Vision: Superior black levels and high contrast help maintain a strong HDR effect even when color perception is diminished. The display’s ability to handle subtle luminance differences enhances the perceived depth and detail in HDR content. Outcome: QD-OLED retains its HDR superiority under scotopic conditions due to its balance of black levels, contrast, and luminance handling. Revised Ranking for HDR Weakness Under Scotopic Vision 1. Mini-LED: Most prone to weak HDR effects due to limited black levels and reliance on brightness rather than contrast. 2. WOLED: Performs better than Mini-LED but loses some dynamic range due to lower peak brightness and the white subpixel effect. 3. QD-OLED: Retains the strongest HDR effect, even in scotopic conditions, because of its superior contrast and handling of luminance transitions Conclusion Scotopic vision amplifies the weaknesses of technologies like Mini-LED that rely on high peak brightness for HDR impact, while rewarding technologies like QD-OLED and WOLED that excel in contrast and black levels. In very dark viewing environments, QD-OLED remains the best at preserving the HDR effect, while Mini-LED is the most affected, often appearing closer to SDR. The statement that humans cannot see below 0.1 nits is not accurate. While 0.1 nits is a commonly cited threshold for low-light visibility, human vision is capable of perceiving light levels much lower under ideal conditions. Here's the breakdown: Human Vision Sensitivity in Low Light: Absolute Threshold of Vision: Under scotopic vision (dark-adapted conditions), humans can detect light levels as low as 0.000001 nits (1×10⁻⁶ nits), such as the light of a single photon hitting the retina. However, in practical terms, the ability to discern shapes or details typically requires levels around 0.001 to 0.003 nits in complete darkness. Practical Limit of Perception: 0.1 nits is often cited as the limit for perceiving scenes or objects in low light, especially in scenarios where contrast and detail matter. Below this level, even though the eye can still detect faint light, the brain struggles to process meaningful visual information. Contrast and Adaptation: Detectability depends on the contrast between light and dark areas, as well as the degree of dark adaptation. After 20–30 minutes of full dark adaptation, the rods in the retina become extremely sensitive, allowing perception at much lower levels than during partial adaptation. Factors Influencing Low-Light Perception: Age: Older individuals typically have reduced night vision sensitivity due to aging-related changes in the retina. Wavelength of Light: Rods are most sensitive to blue-green wavelengths (~498 nm). Light in this range is more visible at very low luminance levels compared to red or yellow light. Environment: Total darkness and the absence of glare or stray light are critical for reaching the lower thresholds of human perception. Summary: Humans can perceive light far below 0.1 nits, with the theoretical threshold being as low as 0.000001 nits under ideal conditions. However, for practical purposes, 0.1 nits is often used as the limit for perceivable usable detail in most low-light environments. This is also a common threshold in display and lighting design to ensure visibility. ---- Το συγκεκριμένο μόνιτορ μπορεί να είναι και καλό για το κόστος του 300-350€ αν όμως το budget μας επιτρέπει για αλλά 200-300€ και δεν θα στερηθούμε κάτι άλλο, τα OLED, QD-OLED πάνελ που είναι σε αυτή την τιμή, δίνουν σαφώς καλύτερη αίσθηση SDR και HDR σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, για όλους του λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω σε μορφή κειμένου αλλά και στα βίντεο από HDTV test, αρκεί βέβαια να γνωρίζουμε πως να τα χειριστούμε για θέματα burn in και ότι σε υπερφωτισμενο δωμάτιο, φυσικά και δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα. Επεξ/σία 11 Δεκεμβρίου 2024 από prefuse
pirmen56 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2024 Αναφορά σε κείμενο Humans can perceive light far below 0.1 nits, with the theoretical threshold being as low as 0.000001 nits under ideal conditions. However, for practical purposes, 0.1 nits is often used as the limit for perceivable usable detail in most low-light environments. This is also a common threshold in display and lighting design to ensure visibility. Καταλαβαινεις τι σημαίνει ideal conditions; Ελεγχόμενο, τέρμα σκοτεινό χώρο, με αρκετό χρόνο προσαρμογής για το μάτι. Με απλά λόγια, αν υπάρχει έστω και λίγο φως στην υπόλοιπη οθόνη ή γρήγορες εναλλαγές φωτεινής-μαύρης οθόνης, πάνε όλα περίπατο. Γι αυτό και τα 0,1/0,01 θεωρούνται πρακτικότερα. 1) Εσύ ο ίδιος είχες πει ότι πολλά QD-OLED κρασάρουν μαύρα και χρειάζονται calibration(έξτρα χρήμα) για να βγάλουν το 100% σε HDR. Μην με κάνεις να ψάχνω. 2) Αναλόγως της υλοποίησης(πλήθος zones,αλγόριθμοι, εύρος φωτεινότητας των dimming zones κ.α.) τα miniLED έχουν σημαντικές διαφορές. Βγάζουν κοντράστ μέχρι και πάνω από 20.000:1. Μπορείς να υπολογίσεις τα μαύρα με τέτοιο κοντράστ. Δεν έχουν όλα το ίδιο blooming/haloing. Γι αυτό και η Sony έκρινε ότι αξίζει να μεταβεί. Επειδή προχώρησαν όλα αυτά και φυσικά θα εξακολουθήσουν να προχωράνε. Τίποτα δεν είναι τέλειο. 3) Επιβεβαιώνεις όσα είπα και πριν. Το OLED καρτέλ αλλοίωσε την έννοια του HDR. Καθόλου τυχαίο ότι από μια παλαιότερη προσφορά για το εν λόγω xiaomi, εδώ στο insomnia, έμαθα ότι υπάρχει miniLED τεχνολογία σε οθόνες. Καθόλου τυχαίο ότι τα βρίσκεις μόνο σε Ιαπωνίες και Κίνες. Ο εμπορικός πόλεμος είναι απίστευτος. Γιατί μετά πώς θα έδιωχναν από το ράφι όλα τα ips/va χρέπια και τα σκοτεινά entry level OLED.
prefuse Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) On 11/12/2024 at 01:31, pirmen56 said: Καταλαβαινεις τι σημαίνει ideal conditions; Ελεγχόμενο, τέρμα σκοτεινό χώρο, με αρκετό χρόνο προσαρμογής για το μάτι. Με απλά λόγια, αν υπάρχει έστω και λίγο φως στην υπόλοιπη οθόνη ή γρήγορες εναλλαγές φωτεινής-μαύρης οθόνης, πάνε όλα περίπατο. Γι αυτό και τα 0,1/0,01 θεωρούνται πρακτικότερα. 1) Εσύ ο ίδιος είχες πει ότι πολλά QD-OLED κρασάρουν μαύρα και χρειάζονται calibration(έξτρα χρήμα) για να βγάλουν το 100% σε HDR. Μην με κάνεις να ψάχνω. 2) Αναλόγως της υλοποίησης(πλήθος zones,αλγόριθμοι, εύρος φωτεινότητας των dimming zones κ.α.) τα miniLED έχουν σημαντικές διαφορές. Βγάζουν κοντράστ μέχρι και πάνω από 20.000:1. Μπορείς να υπολογίσεις τα μαύρα με τέτοιο κοντράστ. Δεν έχουν όλα το ίδιο blooming/haloing. Γι αυτό και η Sony έκρινε ότι αξίζει να μεταβεί. Επειδή προχώρησαν όλα αυτά και φυσικά θα εξακολουθήσουν να προχωράνε. Τίποτα δεν είναι τέλειο. 3) Επιβεβαιώνεις όσα είπα και πριν. Το OLED καρτέλ αλλοίωσε την έννοια του HDR. Καθόλου τυχαίο ότι από μια παλαιότερη προσφορά για το εν λόγω xiaomi, εδώ στο insomnia, έμαθα ότι υπάρχει miniLED τεχνολογία σε οθόνες. Καθόλου τυχαίο ότι τα βρίσκεις μόνο σε Ιαπωνίες και Κίνες. Ο εμπορικός πόλεμος είναι απίστευτος. Γιατί μετά πώς θα έδιωχναν από το ράφι όλα τα ips/va χρέπια και τα σκοτεινά entry level OLED. Όλα τα μόνιτορ/tv για να δώσουν το 100% θέλουν σωστό calibration αν μας ενδιαφέρει η σωστή αναπαραγωγή που δεν ενδιαφέρει τους περισσότερους gamers, όπως ακριβώς και σε σένα που δεν έχεις κάνει μάλλον ποτέ. Και δυστυχώς η ημιμαθεία σου μπερδεύει ακόμα περισσότερο και εσένα και σε όποιους απευθύνεσαι. Επίσης "καρτέλ" η πιο σωστά παραπλανητικό μάρκετινγκ είχε και έχει ακόμα η Samsung που προωθούσε τα QLED ως καλύτερη τεχνολογία από ότι τα OLED αλλά τώρα και αυτή πήγε στα QD-OLED όπου και εδώ κάνει πονηριές για να φαίνονται πιο εντυπωσιακά, όπως απέδειξε το HDTV test Πάνε πρώτα μίλησε με επαγγελματίες του χώρου και μετά έλα να μας πείς τι σου είπαν και γιατί δίνουν 15.000€ και 30.000€ για reference monitor που φυσικά δεν είναι mini LED. Επεξ/σία 14 Δεκεμβρίου 2024 από prefuse
pirmen56 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2024 Τι να γράψεις ρε συ; Εδώ μιλάμε για 350€ μόνιτορ που λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές στο HDR κομμάτι από reviewers και καταναλωτές με εμπειρία από panels όλων των ειδών. Με τις αρνητικές κριτικές να αφορούν κυρίως τα χρώματα με την βλακεία που έχουν κάνει στο firmware. Το miniLED είναι φιλοσοφίας mp3(99,99% της ποιότητας του CD με το 1/5 του bandwidth). Είναι μία έξυπνη, cost effective λύση για καλό HDR. Όποιος θέλει τελειότητα θα δώσει και τα ανάλογα λεφτά. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα