Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Google DeepMind παρουσίασε το GenCast, ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ξεπερνά σε ακρίβεια τις παραδοσιακές μεθόδους πρόβλεψης καιρού.

Με βάση έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature, το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης GenCast της Google DeepMind κατάφερε να ξεπεράσει σε απόδοση ένα από τα κορυφαία συστήματα πρόβλεψης καιρού παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει ο Ilan Price, ανώτερος ερευνητής της DeepMind, "ο καιρός επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας... και είναι επίσης μία από τις μεγάλες επιστημονικές προκλήσεις, η πρόβλεψη του καιρού."

Το GenCast, που εκπαιδεύτηκε σε δεδομένα καιρού από το 1979 έως το 2018, κατάφερε να ξεπεράσει το σύστημα ENS του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF) στο 97,2% των περιπτώσεων. Στην περίπτωση πρόβλεψης τροπικών κυκλώνων, το σύστημα παρείχε επιπλέον 12 ώρες προειδοποίησης κατά μέσο όρο.

Σημαντικό πλεονέκτημα του GenCast είναι η ταχύτητά του. Όπως επισημαίνει η DeepMind, το μοντέλο μπορεί να παράγει μια πρόβλεψη 15 ημερών σε μόλις οκτώ λεπτά χρησιμοποιώντας ένα μόνο Google Cloud TPU v5, ενώ τα παραδοσιακά μοντέλα όπως το ENS χρειάζονται αρκετές ώρες για το ίδιο αποτέλεσμα.

image.png.f229a6c6deedece30ecd269850ccc5d0.png

Ο Matt Chantry, συντονιστής μηχανικής μάθησης του ECMWF, χαρακτήρισε την ανάπτυξη του GenCast ως "σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της πρόγνωσης καιρού". Ωστόσο, επισημαίνει ότι το ENS έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2019, καθιστώντας δύσκολη τη σύγκριση με τις σημερινές του δυνατότητες.

Αντίστοιχα, ο Stephen Mullens, καθηγητής μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, τονίζει ότι η μετεωρολογική κοινότητα εξακολουθεί να εξετάζει προσεκτικά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις προβλέψεις καιρού, καθώς οι επιστήμονες είναι εκπαιδευμένοι να σκέφτονται με όρους φυσικής.

Η Google DeepMind έχει δημοσιοποιήσει τον κώδικα του GenCast, επιτρέποντας στους ειδικούς να το αξιολογήσουν και να το χρησιμοποιήσουν παράλληλα με τα παραδοσιακά μοντέλα πρόβλεψης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

Προβλέπω επιστήμονες μετερεωλόγους σε μερικά χρόνια να ψάχνουν δουλειά σαν delivery και ψήστες σε σουβλατζίδικα/fast food.

• Haha 4
Δημοσ.
24 minutes ago, Thresh said:

Πιο αξιόπιστο κι από το ΜΕΤΕΟ δλδ?!?!

Ξέρω δεν θα με πιστέψετε αλλά χρησιμοποιώ το meteo τα τελευταία 4 χρόνια πριν πάω στην δουλειά με την μηχανή. Αν δεν μου αρέσει η πρόβλεψη παίρνω αμάξι. Δεν με έχει πιάσει ποτέ ψιχάλα βροχής ούτε όταν πηγαίνω ούτε όταν έρχομαι (βρέχει ενδιάμεσα) και το παίζω ιστορία στους συναδέλφους όταν ρωτάνε αν θα βρέξει τους λέω αφού είμαι μηχανή δεν πρόκειτε ξεχάστε το :P Απλά θέλει λίγο εμπειρία το πως θα το διαβάσεις :D

• Like 2
  • Haha 5
  • Super Moderators
Δημοσ.
8 minutes ago, Luciddream said:

Απλά θέλει λίγο εμπειρία το πως θα το διαβάσεις

Μένω Πεντέλη, υποτίθεται ότι το meteo.gr "εδρεύει" στο Αστεροσκοπείο μας. Κοιτάω στην καρτέλα των ΒΠ, μιας και σε αυτή "ανήκει" ο μετεωρολογικός σταθμός που έχουν, άντε στη χειρότερη την καρτέλα των ΒΑ. Πέφτει επικός κουβάς, ούτε στο "από πάνω τους" δεν πέφτουν συχνά μέσα.

• Like 3
  • Haha 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Luciddream είπε

Ξέρω δεν θα με πιστέψετε αλλά χρησιμοποιώ το meteo τα τελευταία 4 χρόνια πριν πάω στην δουλειά με την μηχανή. Αν δεν μου αρέσει η πρόβλεψη παίρνω αμάξι. Δεν με έχει πιάσει ποτέ ψιχάλα βροχής ούτε όταν πηγαίνω ούτε όταν έρχομαι (βρέχει ενδιάμεσα) και το παίζω ιστορία στους συναδέλφους όταν ρωτάνε αν θα βρέξει τους λέω αφού είμαι μηχανή δεν πρόκειτε ξεχάστε το :P Απλά θέλει λίγο εμπειρία το πως θα το διαβάσεις :D

Ναι αν στην περιοχή σου βρεχει μια μερα τον χρονο κομπλέ για έλα στα Γιαννενα να δούμε πόσο μέσα πέφτει?

• Like 2
  • Haha 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

DeepMind, το μοντέλο μπορεί να παράγει μια πρόβλεψη 15 ημερών σε μόλις οκτώ λεπτά"

Και εγώ τόσο θέλω για να ανοίξει το μάτι μου το πρωΐ. 8 λεπτά για να φτιάξω καφέ 8 λεπτά για την αφύγρανση του οργανισμού μου στην τουαλέτα. 8 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα κάνει και το φως του ήλιου για να φτάσει στην Γη από τον ήλιο, περίπου(ποιό ακριβώς δεν γίνεται). Είπα και εγώ να μην γράψω 8 χαζομάρες για εσάς οι υπόλοιπες δικές σας.

Σημείωση:

Στις 8 του μακαρίτη έλειπε ένα(1) για να μπει άλλος μες στο σπίτι.

Επεξ/σία από alexpap
  • Haha 2
Δημοσ.

Εγώ βλέπω χάρτες καιρού και χρησιμοποιώ δίκυκλο τα τελευταία 8 χρόνια για την δουλειά. Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν πέσει έξω πολλές φορές με αποτέλεσμα να φάω βροχή ακόμη και Ιούλιο.

Δημοσ.
15 hours ago, lezadas said:

Ναι αν στην περιοχή σου βρεχει μια μερα τον χρονο κομπλέ για έλα στα Γιαννενα να δούμε πόσο μέσα πέφτει?

Στα Γιάννενα απίστευτη πρόβλεψη ΕΙΧΕ το eweather. Το χρησιμοποιουσα χρόνια για να πηγαίνω για τρέξιμο. Πετύχαινε ακομα και τις ώρες που θα βρέξει. Πχ αν έβλεπα οτι κόβει η βροχη 5-6 πήγαινα τοτε. Εκτός απο τους κλασικούς provider έπαιρνε πρόβλεψη και απο το αεροδρόμιο Ιωαννινων και αυτο έκανε τη διαφορά. Δυστυχώς πλέον άλλαξε provider (πηγε σε τσαμπα, τοσο καιρο πλήρωνε) οπότε χάθηκε η ακριβια που ειχε. Απ τα καλύτερα πάντως ειναι το weawow κυρίως γιατί διαλέγεις provider. 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.weawow&pcampaignid=web_share

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 minutes ago, athanaso77 said:

Από τις δοκιμές σου, ποιον provider βρίσκεις πιο αξιόπιστο;

AccuWeather και μετα foreca για Γιάννενα τουλάχιστον. Ανάλογα την περιοχή κοιτας τις μερες που βρέχει όλους τους provider ταυτόχρονα. Πατα εκει που λεει :παροχος καιρού :, οπότε σου δείχνει όλους τους provider ταυτόχρονα. Πατα να σου δείχνουν ολοι βροχή και παρατήρησε ποιος πετυχαίνει καλύτερα στην περιοχή σου την βροχόπτωση ανά ωρα. Αν βγάλεις συμπέρασμα οτι κάποιος βγάζει ποιο συχνά καλύτερα αποτελέσματα, κράτα αυτον. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η δωρεάν έκδοση της συγκεκριμένης εφαρμογής, δεν εχει accuweather και foreca.. Γιατί είναι οι ποιο ακριβείς. 

Επεξ/σία από oldnew
  • Thanks 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...