Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Microsoft ξεκαθαρίζει ότι η απαίτηση για TPM 2.0 στα Windows 11 είναι "μη διαπραγματεύσιμη", καθώς πλησιάζει το τέλος υποστήριξης των Windows 10.

Με το τέλος της υποστήριξης των Windows 10 να πλησιάζει τον Οκτώβριο του 2025, η Microsoft επιβεβαιώνει την αμετάκλητη στάση της σχετικά με τις απαιτήσεις υλικού για τα Windows 11. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η εταιρεία τονίζει ότι η απαίτηση για Trusted Platform Module (TPM) 2.0 είναι "μη διαπραγματεύσιμη".

Σε σχετικό blog post με τίτλο "TPM 2.0 – a necessity for a secure and future-proof Windows 11", ο Steven Hosking, ανώτερος διευθυντής προϊόντων της Microsoft, εξηγεί ότι το TPM 2.0 διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της προστασίας ταυτότητας και δεδομένων στις συσκευές Windows, καθώς και στη διατήρηση της ακεραιότητας του συστήματος.

Το TPM αποτελεί ένα τσιπ ή μια δυνατότητα firmware που βοηθά στην κρυπτογράφηση ή αποκρυπτογράφηση δεδομένων, την επιβεβαίωση ψηφιακών υπογραφών και άλλες κρυπτογραφικές λειτουργίες. Η Microsoft τονίζει ότι αυτή η τεχνολογία είναι απαραίτητη για την υποστήριξη νέων χαρακτηριστικών ασφαλείας όπως το Credential Guard, το Windows Hello for Business και η κρυπτογράφηση δίσκου BitLocker.

Παράλληλα, η εταιρεία επισημαίνει ότι το TPM 2.0 είναι κρίσιμο για την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών καθώς περισσότερες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνονται στις φυσικές συσκευές, το cloud και την αρχιτεκτονική διακομιστών.

Παρά τις αυστηρές απαιτήσεις, έχουν υπάρξει διάφορες παρακάμψεις που επιτρέπουν την εκτέλεση των Windows 11 σε μη υποστηριζόμενο υλικό. Ωστόσο, η Microsoft έχει σταδιακά περιορίσει αυτές τις δυνατότητες, ιδιαίτερα με την ενημέρωση 24H2.

Η εταιρεία προτρέπει πλέον τους χρήστες των Windows 10 να αγοράσουν νέους υπολογιστές μέσω ειδοποιήσεων πλήρους οθόνης, ακολουθώντας παρόμοια τακτική με αυτή που είχε εφαρμόσει για τους χρήστες των Windows 7 και Windows 8.1.

Για τις επιχειρήσεις, η Microsoft προσφέρει την έκδοση Windows 11 LTSC 2024, η οποία καθιστά το TPM προαιρετική απαίτηση, αλλά εξακολουθεί να επιβάλλει μια λίστα συμβατών επεξεργαστών.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.
7 minutes ago, tombyraider13 said:

Έτσι, θα αχρηστευτούν περί τα 240 εκατομμύρια hardware, (βάσει πολλών άρθρων στον ιστό) πλήρως λειτουργικά για απλά tasks, browsing, streaming, office για να γεμίσουν οι χωματερές πλαστικό και ηλεκτρονικά, επιβλαβή για το περιβάλλον και από την άλλη διαφημίζουν ποντίκια με 20% ανακυκλωμένο ocean πλαστικό. Λογικά έτσι εξισορροπούν την παραπάνω περιβαλλοντική επίπτωση στο περιβάλλον. Η μικρομαλακή σε όλο το μεγαλείο της υποκρισίας της...

Αν και όλη μου τη ζωή έχω χρησιμοποιήσει Windows, με το καλό εύχομαι η κίνηση αυτή να σπρώξει το κοινο στα Linux. Τα καλύτερα εύχομαι!

  • Like 19
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για πολλοστή φορά: Το πρόβλημα δεν είναι το TPM 2.0, το πρόβλημα είναι η λίστα "υποστηριζόμενων επεξεργαστών" των Windows 11. Οποιοδήποτε laptop έχει "υποστηριζόμενο επεξεργαστή" έχει ταυτόχρονα και TPM 2.0, αφού ήταν απαίτηση για τα laptop που έρχονταν με προεγκατεστημένα Windows 10, και οποιοδήποτε desktop motherboard βγήκε την εποχή των Windows 10 έχει τουλάχιστον UEFI-emulated TPM 2.0 (η AMD το αποκαλεί "fTPM", ή Intel το αποκαλεί "PPT") που απλά μπαίνεις στις ρυθμίσεις του UEFI και το ενεργοποιείς.

Είναι παρανοϊκό να βλέπεις σαβουρο-Celeron να υποστηρίζονται από τα Windows 11 και ένα λάπτοπ που έχω με i7-4930MX να μην υποστηρίζεται επειδή είναι ελάχιστα χρόνια πίσω. Και δεν τους ζητήσαμε να υποστηρίξουν πρώτης γενιάς 64-bit επεξεργαστές ή κάτι τέτοιο, αλλά Haswell την τύχη μου...

Αλλά βλέπεις τώρα που δίνουν "δωρεάν" αναβαθμίσεις όπως η Apple, κάπως πρέπει να πουλήσουν καινούριες άδειες, και αντιγράφουν τα κόλπα της Apple με "κόψιμο" ικανού hardware από τις αναβαθμίσεις (και άρα σε βάθος χρόνο από τις ενημερώσεις ασφαλείας) καθαρά για να σε αναγκάσουν να αγοράσεις καινούριο σύστημα.

Επεξ/σία από kurkosdr
  • Like 18
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 minutes ago, tombyraider13 said:

Έτσι, θα αχρηστευτούν περί τα 240 εκατομμύρια hardware, (βάσει πολλών άρθρων στον ιστό) πλήρως λειτουργικά για απλά tasks, browsing, streaming, office για να γεμίσουν οι χωματερές πλαστικό και ηλεκτρονικά, επιβλαβή για το περιβάλλον

Kαλη καραμελα , που ειναι λαθος απο πολλες αποψεις. 1ον κανεις δεν σου πε οτι τα windows οφειλουν να υποστηριζουν ενα hardware εφ'ορου ζωης. Το λειτουργικο εξελισσεται βασει των νεων τεχνολογιων. Δεν μπορουμε να "απαιτουμε" νεα features και νεες τεχνολογιες και να μενουμε σε παλιο hardware.
2oν , λυσεις υπαρχουν , rufus + bypasses , linux , hackintosh , κλπ.
3ον ο εκβιασμος του στυλ , συνεχισε να υποστηριζεις τα μηχανηματα μας γιατι αλλιως υπαρχει το ενδεχομενο περιβαλλοντικης μολυνσης ειναι γελοιος. Αν δηλ σε αναγκασει η microsoft να αλλαξεις μηχανημα , το παλιο μηχανημα καταληγει στην χωματερη και επιβαρυνει το περιβαλλον , ενω αν σου χαλασει ή αποφασισεις να παρεις καινουργιο για αλλον λογο και το παλιο πρεπει να το πεταξεις , τοτε δεν καταληγει στην χωματερη ? Τοτε ποιος φταιει για την επιβαρυνση του περιβαλλοντος ? Πηγαινε , και ανακυκλωσε το ή βαλτο στο σεντουκι , στο παταρι ή στο υπογειο. Δεν φταιει για τα παντα η microsoft.

Καλη η χρεπολαγνεια , αλλα δεν ειναι λογικο να απαιτουμε απο τις νεες τεχνολογιες ειτε αυτες ειναι hardware ειτε software να υποστηριζουν τα 15ετιας μηχανηματα μας.

3 minutes ago, kurkosdr said:

Οποιοδήποτε laptop έχει "υποστηριζόμενο επεξεργαστή" έχει ταυτόχρονα και TPM 2.0

Οχι κατα αναγκη. Εχω λαπτοπ 7ης γενιας , που εχει tpm. Δεν σχετιζονται τα δυο. Οι επεξεργαστες που υποστηριζονται , δεν εχουν να κανουν με την επεξεργαστικη τους ισχυ. Το εχουμε πει πολλες φορες. Εχουν να κανουν με καποια instructions που εχουν , που απαιτουνται για καποια security features που εχουν τα windows. Φυσικα εμπλεκεται και το στοιχειο "αναγκασε τους να αναβαθμισουν" , αλλα σε γενικες γραμμες ειναι κατα καποιον τροπο δικαιολογημενη η λιστα ...

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 9
  • Confused 4
  • Haha 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, mphxths είπε

Οχι κατα αναγκη. Εχω λαπτοπ 7ης γενιας , που εχει tpm. Δεν σχετιζονται τα δυο.

Δεν κατάλαβες, laptop που έχουν TPM 2.0 αλλά δεν έχουν "υποστηριζόμενο επεξεργαστή" από τα Windows 11 όντως υπάρχουν, το αντίθετο όμως δεν ισχύει, αν έχεις laptop με "υποστηριζόμενο επεξεργαστή", τότε έχεις και laptop TPM 2.0, γιατί ήταν απαίτηση για laptop που έρχονταν προεγκατεστημένα με Windows 10 και θα ήταν τρελός ο οποιοσδήποτε κατασκευαστής να μην το ενσωματώσει (και ως γνωστόν όλοι οι "υποστηριζόμενοι επεξεργαστές" των Windows 11 είναι από την περίοδο των Windows 10).

8 λεπτά πριν, mphxths είπε

Εχουν να κανουν με καποια instructions που εχουν , που απαιτουνται για καποια security features που εχουν τα windows. Φυσικα εμπλεκεται και το στοιχειο "αναγκασε τους να αναβαθμισουν" , αλλα σε γενικες γραμμες ειναι κατα καποιον τροπο δικαιολογημενη η λιστα ...

Τι instructions δεν έχει ένας Haswell που έχει ο παλαιότερος "υποστηριζόμενος επεξεργαστής"; Να μην υποστήριζαν κάναν Core 2 Duo να το καταλάβω...

Επεξ/σία από kurkosdr
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα μπορουσε απλα να κανει μη διαθεσιμες τις λειτουργιες ασφαλειας που απαιτουν TPM 2.0 για αυτους που εχουν παλιοτερα μηχανηματα.

Και τοτε οποιος θελει και αν το χρειαζεται να παιρνει νεο μηχανημα.

Αλλα οχι με το ζορι.

Προσωπικα (αν και εχω νεο μηχανημα) δεν χρησιμοποιω καμια απο αυτες.

Αλλα εχω και παλιοτερο που λειτουργει μια χαρα και με νταβατζιλικι μου το βγαζει μη ασφαλες σε μερικα χρονια.

Οι τακτικες οι ωραιες της Apple..

Επεξ/σία από azuli
  • Like 4
Δημοσ.
5 minutes ago, kurkosdr said:

Τι instructions δεν έχει ένας Haswell που έχει ο παλαιότερος "υποστηριζόμενος επεξεργαστής";

Δεν ξερω τι ακριβως ψαχνουν τα windows 11 απο τους επεξεργαστες αλλα αμα δεις τον i7-4930mx και εναν atom x6200fe (υποστηριζομενος) , θα δεις οτι ο atom εχει features που δεν εχει ο i7 :) 

2 minutes ago, azuli said:

Θα μπορουσε απλα να κανει μη διαθεσιμες τις λειτουργιες ασφαλειας που απαιτουν TPM 2.0 για αυτους που εχουν παλιοτερα μηχανηματα.

Και τοτε οποιος θελει και αν το χρειαζεται να περνει νεο μηχανημα.

Αλλα οχι με το ζορι.

Προσωπικα (αν και εχω νεο μηχανημα) δεν χρησιμοποιω καμια απο αυτες.

Δεν σε αναγκασε σε τιποτα. Βγηκαν ενα καρο bypasses. Ακομα και η ιδια η microsoft εδωσε οδηγιες για bypasses. Ακομα και ενα desktop να μην εχει tpm , μπορει να βαλει τσιπακι. Αρα τα windows εγκαθιστανται και ο,τι feature δεν μπορει να δουλεψει απλα δεν δουλευει. Ακομα και το sse4.2 που απαιτουν τα win 11 24h2 , δεν "κοβουν" σχεδον κανεναν επεξεργαστη , εκτος κατι παναρχαιους 20ετιας...

  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Αναφορά σε κείμενο

Ωστόσο, η Microsoft έχει σταδιακά περιορίσει αυτές τις δυνατότητες, ιδιαίτερα με την ενημέρωση 24H2

Ναι μας εχει κανει τα μουτρα κιμα με την 24Η2.Δεν υπαρχει κανενας λογος να κανεις bypass και να εγκαταστησεις τα 11 μαζι με ολη την προικα σαβουρα προεγκατεστημενη.Rufus , win11 iso και τελειωνει η ιστορια.

Στιγμιότυπο οθόνης 2024-12-04 164844.png

Μια χαρα τρεχουν σε FX του 2012.

Επεξ/σία από leolipop
  • Like 4
  • Thanks 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...