Προς το περιεχόμενο

Build ΑΜ5 για Gaming *UPDATE*

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από sattack,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα 

"Αναζητώ" build  με mobo, cpu, ram 2χ16gb τουλάχιστον, psu για χρόνια. Στο σύστημα αυτό προς το παρόν θα μπει gpu 6600, για 1080 ανάλυση. 

Υπάρχουν δηλαδή κουτί, σκληρός δίσκος, οθόνη 27"/ 1080p και 6600 κάρτα γραφικών.

Θα παίζει παιχνίδια και μόνο παιχνίδια όλων των κατηγοριών.

Δεν με νοιάζει από που θα αγοραστούν τα πράγματα θα με βόλευε όμως από Αθήνα και ύπαρξη φυσικού καταστήματος για παραλαβή από μένα.

Συναρμολόγηση από μένα επίσης.

Το ζητούμενο είναι το future proof όσο γίνεται, δηλαδή αλλάζοντας μετά από 2-3 χρόνια cpu/gpu μόνο, να ζωντανέψει για άλλα 2-3 χρόνια.

Σαν μπάτζετ ας ξεκινήσουμε ας πούμε για αρχή έως 600€

Ευχαριστώ 

Επεξ/σία από ChrisAce
  • Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

• Λύση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αφού δεν έγραψε κάποιος ακομα, ας γράψω εγώ τη γνώμη μου, σχετικά και με αυτά που μόλις αγόρασα ο ίδιος. Λοιπόν με 650Ε θα σου πρότεινα τα εξης, αν και μάλλον όχι όλα από το ίδιο κατάστημα:

- μητρική MSI B650 Τomahawk στα 200Ε, νομίζω έχει τα πάντα και για αυτό έχει τα φόντα να σου κρατήσει σαν πλατφόρμα για πολλά χρόνια. (Πήρα την ίδια, για τον ίδιο λόγο)

- cpu Ryzen 7 7600 στα 200Ε με στοκ cooler, διότι αν το θες αποκλειστικά και μόνο για games δεν κερδίζεις τίποτα να πας πχ σε 7700 κλπ, παρά μόνο αν πας σε 7800X3D  που κάνει 540Ε και σε βγάζει τελείως εκτός budget. Και τότε καλύτερα να έπαιρνες άλλη GPU και άλλο μόνιτορ πριν δώσεις τόσα παραπάνω λεφτά για να αναβαθμίσεις μόνο cpu. (Εγω πήρα 8700g για να μην πάρω και gpu, γιατί δεν με νοιάζουν τα games και το budget). 

- μνήμες DDR5 32GB 6000 CL30 στα 103Ε. Τέλεια τιμή. Για games όχι μόνο δεν θα χρειαστείς παραπάνω GB για παρά πολλά χρόνια, αλλά μάλλον θα είναι και χειρότερα στα games αν βαλεις παραπάνω GB. Αυτό γιατί τα games γίνονται develop με το μυαλό στις κονσόλες, οπότε για πολλά χρόνια δεν προβλέπεται να ξεπεραστεί το όριο των 32GB, και αν βαλεις περισσότερα αντί για κέρδος, μπορεί να χάνεις και λίγο και σε επιδόσεις, γιατί επιβαρύνονται τα κυκλώματα ελέγχου της μνήμης που στην DDR5 είναι πολύ ευαίσθητα, και τα υπόλοιπα latencies μπορει να ειναι χειρότερα κλπ κλπ. Οπότε 32GB για games είναι το απόλυτα σωστό και τωρα και για πολλά χρόνια. (Eγώ πήρα τις ίδιες σε 64GB γιατί δεν με νοιάζουν τα games) 

- PSU θα σου προτείνω αυτό που πήρα κι εγώ μετά από αρκετό ψαξιμο: Super Flower Leadex VII XG 850W Full Modular 80 Plus Gold στα 150Ε 

Το πήρα γιατί ήθελα ποιοτικό και αθόρυβο και να είμαι καλυμμένος για χρόνια. Είδα εδώ ένας φίλος να λέει ότι έχουν τα ίδια ποιοτικά κυκλώματα με τα καλά Seasonic και Corsair και μετά είδα που το έχουν στα tier A list σε κάποιες υποτίθεται ψαγμένες σελίδες για τροφοδοτικά και επίσης και στο site Cybenetics του Έλληνα που ασχολείται εδώ και χρόνια με τα τροφοδοτικά. Μάλιστα το κουτί του επάνω έχει τα παράσημα από τα βραβεία Cybenetics!

Spoiler

20241204_223019.jpg.8377c5e89b170fccc8e57aa77458e1a2.jpg20241204_223235.jpg.60ea0ffa3ea12de7733e19892a0bc7db.jpg

Ο ανεμιστήρας του κλείνει όταν είναι idle., και οταν γυρναει παλι είναι αθόρυβος λένε. Εγω προς το παρόν το δοκίμασα μονο για να δω ότι ανάβει το σύστημα και να περάσω win11, δεν έχω προλάβει να δω τι κάνει σε κανονική ή φουλ λειτουργία, πάντως με το διακόπτη eco στο off και πάλι δεν γύρναγε ο ανεμιστήρας ή όταν γύρναγε δεν άκουγα τίποτα. 

Όμως όλοι οι παραπάνω γνώστες λένε μόνο για το συγκεκριμένο. Το απλό VII Gold (οχι το PRO) και για το 850W μοντελο, όχι τα αλλα.  Φαντάσου εγώ μένω Βέλγιο και το παράγγειλα από τη Θεσσαλονίκη (Vision Studio) μέσω skroutz για να πάρω ακριβώς το συγκεκριμένο ! Άψογη συσκευασία και αποστολή παρεμπιπτόντως. 

Τώρα δεν ξέρω αν τα 150Ε σου φαίνονται πολλά, όμως το νόημα είναι ότι θεωρείται tier A, ποιοτικό, αθόρυβο,  και με 850W λογικά θα καλύπτει οποιαδήποτε cpu και gpu για χρονια. (είναι και φουλ modular και έχει μέσα άπειρα καλώδια 8pin και 6pin για cpu και gpu)

Οπότε με 650Ε πιστεύω ότι θα είσαι καλυμμένος για χρόνια από mobo-ram-psu και από cpu θα έχεις τον καλύτερο δυνατό που να χωράει στο budget σου με τα 200Ε, όταν το αμέσως επόμενο που να αξίζει είναι στα 500Ε. 

Μόνο ψήκτρα δεν χώρεσε και μένεις με την στοκ, εκτός αν δώσεις κάτι παραπάνω να πάρεις καμμια καλύτερη, πχ Arctic Freezer 36 στα 33Ε ή κάτι παρόμοιο. 

Όπου και πάλι καλυμμένος για χρόνια θα είσαι με αυτό το cpu πιστεύω, και μετά εχεις τη δυνατοτητα να κρατησεις τα υπόλοιπα 3 κομμάτια και να αλλάξεις μόνο cpu,  αλλά αυτό μόνο όταν αποκτήσεις περισσότερο budget και μόνο αφού έχεις πάρει δυνατή GPU και καλό μόνιτορ. 

Επεξ/σία από sattack
  • Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μια χαρά τα είπε ο sattack.

Συμπληρωματικά να προσθέσω οτι αν φτάσεις τα 200€ και περιμένεις, μπορείς να βρεις μητρική με υποστήριξη pcie5, αφού το pc το προορίζεις για πολλά χρόνια.

Spoiler

Για μεγάλο διάστημα υπήρχε η steel legend σε αυτά τα χρήματα ενώ πριν λίγες μέρες έπαιζε η gigabyte aorus elite x ax στα 215

Για τον επεξεργαστή, θα μπορούσες να δεις το σενάριο tray και καλύτερη ψύκτρα, δυστυχώς όμως εκεί χάνεις την 3ετη εγγύηση της amd και μένεις στη διετή που υποχρεωτικά δίνει το κατάστημα.

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 2
Δημοσ.

Καλημέρα.

επειδη ψάχνω για κάτι αντίστοιχο και με ενδιαφέρει το θέμα διαπίστωσα ότι από αυτά που προτείνετε φτάνουμε στα 700€ χωρίς να έχουμε βάλει το tower και τον σκληρό δίσκο.

δεν ξέρω μήπως ξεχνάμε και τίποτα άλλο…

Δημοσ.

Για πολλα χρονια, μηχανημα, εμενα το μυαλο μου, παει πρωτα σε δυο βασικα εξαρτηματα. Πρωτα τροφοδοτικο, π.χ. καποιο sasonic titanium 1000w+. (αυτη η εταιρεια δινει 12 χρονια εγκυηση). Ωστε να δουλευει, ας πουμε στο 60% των δυνατοτητων του, για να μην ζοριζεται, ναχει ποιοτηκα υλικα και να σηκωσει στο μελλον, οποιον επεξεργαστη και καρτα του βαλω. Μετα ενα γερο, ποιοτικο κουτι, ευρυχωρο, με καλο airflow, φιλτρα παντου, θεσεις για αρκετους ανεμιστηρες και δισκους και βεβαια να μου αρεσει εμφανισιακα, και ανεμιστηρες καλης ποιοτητας, ωστε να μην το βαρεθω σε βαθος π.χ. μιας 10ετιας. Βεβαια, για ολα αυτα πρεπει να μπει, λιγο βαθεια το χερι στην τσεπη, αλλα ειναι για μακροχρονια επενδυση. Για ολα τα αλλα, επεξεργαστη, μητρικη, μνημες καρτα γραφικων, δεν μπορω να φανταστω, οτι καποιο απο αυτα θα με εβγαζε 10ετια.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, nickol-us είπε

Μια χαρά τα είπε ο sattack.

Συμπληρωματικά να προσθέσω οτι αν φτάσεις τα 200€ και περιμένεις, μπορείς να βρεις μητρική με υποστήριξη pcie5, αφού το pc το προορίζεις για πολλά χρόνια.

Απόκρυψη περιεχομένων

Για μεγάλο διάστημα υπήρχε η steel legend σε αυτά τα χρήματα ενώ πριν λίγες μέρες έπαιζε η gigabyte aorus elite x ax στα 215

Thx 😄

Για χάριν συζήτησης, μπορούμε ίσως να πούμε τι πιστεύουμε για το pcie 5.0?

Μια μητρική μπορει να έχει pcie 5.0 μόνο για έναν M2 NVMe ή και για την θυρα 16x της κάρτας γραφικών. H προδιαγραφή pcie 5.0 δίνει μεγαλύτερο bandwidth ανά γραμμή (lane) pcie. Πολύ χοντρικά, κάθε έκδοση δίνει περίπου διπλάσιο bandwidth από την προηγούμενη. 

Στην κάρτα γραφικών, το 5.0 δεν προσφέρει τίποτα τώρα, και προσωπικά αμφιβάλω αν σε κάποια χρόνια σύντομα θα προσφέρει κάτι. Αυτό γιατί ακόμα και σήμερα με 4090 σε pci 3.0 εχει λένε διαφορές 1-3% στα περισσότερα παιχνίδια από το 4.0 και το 5.0. Είχα βρει ένα βιντεάκι στο youtube που έκανε αυτό ακριβώς το τεστ. 

Η μόνη διαφορά που μπορεί να γίνει σε κάρτες είναι αν κάποιος κατασκευαστής, ακριβώς επειδή έχει δει αυτό, πάει και φτιάξει μια κάρτα "κομμενη" με μονό 8 lanes, γιατί σου λέει 8x με 4.0 ειναι το ίδιο με 16x 3.0. Νομίζω η AMD είχε κάνει κάτι τέτοιο με1-2 καρτες? Σε κάθε περίπτωση καμμια σοβαρή κάρτα δεν βγαίνει με 8x, όλες βγαίνουν με 16x, οπότε και μητρικες με το 3.0 ακομα παίζουν καλά, οπότε και το 4.0 θα κρατήσει για χρονια. (Αυτά τα γράφω από μνήμης. Ίσως αργότερα βρω τα links που τα έλεγαν αυτα). 

Και μετά για τους δισκους M2 NVMe. Ναι μεν με το 5.0 θα έχουν ταχύτερη μεταφορά δεδομένων από το 4.0, αλλά ποιον στα αληθεια αφορά αυτό?

Κατά τη γνώμη μου μόνο επαγγελματίες βίντεο και εικόνας που θα βάλουν 2-3-4 δισκους NVMe και θα κανουν συνέχεια μεταφορά μεγάλων αρχείων από τον έναν στον άλλο. Για ολους τους υπόλοιπους χρήστες ήδη ακομα και το 3.0 είναι υπεραρκετό, πόσο μάλλον το 4.0.

Συγκεκριμενα για παιχνιδια, όπου τι να κάνεις, να φορτώσεις ένα level ενός παιχνιδιού?  Εχω δει πολλους χρήστες που λένε οτι (η τεραστια διαφορά φυσικά ειναι οταν πηγαίνεις από μηχανικό δισκο σε sata ssd), ότι ένας NVMe 3.0 είναι λίγο πιο γρήγορος από sata ssd, και μετά δεν καταλαβαίνουν διαφορά από 3.0 σε 4.0.

Οπότε για έναν απλό χρήστη, πχ για να φορτώνει games, δεν νομίζω ότι ποτέ θα του κάνει διαφορά το 5.0. Αν τυχόν υπάρχει μια μητρική άμεσα που να το έχει σε παρόμοια τιμή, οκ, αλλα προσωπικά δεν πιστεύω πως αξίζει κανεις να θυσιάσει χρήμα ή χρόνο αναμονής μόνο και μόνο για αυτό, ούτε και να αγχώνεται που δεν θα το έχει.  

Αν κάπου κάνω λάθος, διορθώστε με. Για αυτό γράφουμε, για να μαθαίνουμε από τη συζήτηση. 

Επεξ/σία από sattack
  • Like 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, sattack είπε

Η μόνη διαφορά που μπορεί να γίνει σε κάρτες είναι αν κάποιος κατασκευαστής, ακριβώς επειδή έχει δει αυτό, πάει και φτιάξει μια κάρτα "κομμενη" με μονό 8 lanes, γιατί σου λέει 8x με 4.0 ειναι το ίδιο με 16x 3.0. Νομίζω η AMD είχε κάνει κάτι τέτοιο με1-2 καρτες? Σε κάθε περίπτωση καμμια σοβαρή κάρτα δεν βγαίνει με 8x, όλες βγαίνουν με 16x, οπότε και μητρικες με το 3.0 ακομα παίζουν καλά, οπότε και το 4.0 θα κρατήσει για χρονια.

Εδώ απαντάς μόνος σου.

Επειδή υπήρξαν κάρτες που λόγω pcie4 βγήκαν μόνο με x8 και είχαν έκπτωση επιδόσεων.

Η "παρατήρηση" μου έγινε καθώς στα 200€ που ήταν η πρόταση σου, υπάρχουν κατά περίπτωση μητρικές full pcie5 ενώ το παρόν σύστημα στήνεται στην βάση του  future proof.

Για τον nvme, έχεις απόλυτο δίκιο, μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο κάνει διάφορα, μιλώντας πάντα με τα σημερινά δεδομένα

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Yiannis24 είπε

Καλημέρα.

επειδη ψάχνω για κάτι αντίστοιχο και με ενδιαφέρει το θέμα διαπίστωσα ότι από αυτά που προτείνετε φτάνουμε στα 700€ χωρίς να έχουμε βάλει το tower και τον σκληρό δίσκο.

δεν ξέρω μήπως ξεχνάμε και τίποτα άλλο…

Ο φίλος ΤS εχει ήδη Tower, δίσκο, οθόνη και κάρτα γραφικών γι αυτό δεν μιλήσαμε καθόλου για αυτά.  

Κάποιος που θέλει το ίδιο πακέτο AM5 cpu+ram+mobo+psu θα μπορούσε να πάρει λίγο πιο φτηνό mobo και psu αν τον δυσκολεύει το budget και να είναι εξίσου καλά.

Ένας καλός δίσκος 1TB ΝVMe 4.0 κάνει περίπου 55-60E

Αν εσύ θέλεις και τα υπόλοιπα, κυρίως κάρτα γραφικών και οθόνη (και κουτι), καλύτερα άνοιξε ξεχωριστό θέμα με το budget που έχεις και τι θέλεις να κάνεις (gsming?) για να σου κάνουν εκεί προτάσεις πως είναι καλύτερο να το κατανήμεις. 

Ουπς, τώρα είδα ότι άνοιξες ήδη! 😄

Επεξ/σία από sattack
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και τις προτάσεις σας.

Τελικά η παραγγελία(θα πάρει ίσως εβδομάδα+ να έρθουν) έγινε, με ακριβώς τα πράγματα που προτείνει ο sattack έχοντας μόνο σε εκκρεμότητα την επιλογή του τροφοδοτικού. Όχι γιατί δεν το εμπιστεύομαι, ειδικά μετά την παρουσίαση του sattack, (η αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν την γνωρίζω καν αυτή την μάρκα, χωρίς να υπονοώ ότι δεν είναι καλή βέβαια) αλλά έχοντας ενδοιασμό και για το αν τα 850w είναι λίγο υπερβολικά,(χωρίς να γνωρίζω τις ανάγκες σε ενέργεια που έχει αυτό το σύστημα που επιλέξαμε ή κάποιο μελλοντικό του upgrade) ή αν υπάρχει κάτι αντίστοιχης ποιότητας και δυνατοτήτων με ίσως χαμηλότερο κόστος. Δεν είναι απαγορευτικό το 150άρι βέβαια, απλά λέω μήπως υπάρχει κάτι ισάξιο ή καλύτερο ακόμα και στα ίδια χρήματα. (είναι ότι δεν γνωρίζω και την μάρκα πιθανόν που δεν με έκανε να πατήσω το κουμπί για να το πάρω, αλλά είμαι με το δάκτυλο στην σκανδάλη αν μου το πείτε.) 😁

Παίζει ρόλο βέβαια ότι έχω συνηθίσει τόσα χρόνια το τροφοδοτικό μου να έχει μόνο ένα κουμπί on/off και με μπερδεύουν οι δυνατότητες του. 😁 

Επεξ/σία από ChrisAce
  • Like 1
Δημοσ.

Έκλεισε to build μιας και έγινε και η παραγγελία του τροφοδοτικού που πρότεινε ο sattack από visionstudio. 

Τώρα θέλουμε και τα win11 βέβαια.

• Like 2
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, ChrisAce είπε

Έκλεισε to build μιας και έγινε και η παραγγελία του τροφοδοτικού που πρότεινε ο sattack από visionstudio. 

Τώρα θέλουμε και τα win11 βέβαια.

Κλειδάκι από allkeyshop;

• Like 2
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Κλειδάκι από allkeyshop;

Αυτό σκέφτομαι αλλά πιο από όλα τα store που προτείνει είναι πιο αξιόπιστο, δεν έχω ιδέα.. τι 1 τι 5 τι 10 ευρώ δεν κάνει διαφορά.

Δημοσ.

Επειδή μάλλον δεν επιτρέπεται να γράψω δημόσια για win 11 και office, θα σου στειλω ενα PM. Αν θελει και καποιος αλλος, μου στελνει και το κανω copy paste. 😃

ΥΓ, ούτε εγώ το είχα ακούσει το τροφοδοτικό πριν! Εδώ το άκουσα από έναν φίλο, τον tzavardin νομίζω, και μετά το έψαξα στις tier A λίστες και στο Cybenetics που έλεγε, και αποφάσισα να το εμπιστευτώ! 

• Like 1
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, ChrisAce είπε

Αυτό σκέφτομαι αλλά πιο από όλα τα store που προτείνει είναι πιο αξιόπιστο, δεν έχω ιδέα.. τι 1 τι 5 τι 10 ευρώ δεν κάνει διαφορά.

Προσωπικά επιλέγω το πιο φθηνό που μου προσφέρει την (κατ'εμέ) μεγαλύτερη ασφάλεια (paypal) και δεν θέλει 2 μέρες διαδικασίες με εγγραφές κλπ

• Like 2
  • Έγινε αλλαγή τίτλου σε Build ΑΜ5 για Gaming *UPDATE*
Δημοσ.

Χρειάζομαι εναλλακτική για το τροφοδοτικό γιατί αυτό που διαλέξαμε αργεί να έρθει πιθανή ημ/νια μετά τις 20/12ου.

Οπότε θέλω κάτι πιο γρήγορα, ακόμα και 1000αρι ή κάποιο αντίστοιχης ποιότητας 850w, εκεί γύρω στο μπάτζετ  έως 150 ευρώ.

Και για gpu σκέφτομαι να μην βάλω την 6600 που έχω αλλά κάποια καλύτερη, οπότε έχετε να προτείνετε κάποια με 12 vram τουλάχιστον(προς το παρόν για 1080p οθόνη) για μελλοντική χρήση για 2κ έστω και με περικοπές στην ποιότητα των γραφικών για να κρατηθεί χαμηλά το κόστος. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...