hydra1981 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Γειά σας! Έχω ένα διαμέρισμα περίπου 150μ2, ουσιαστικά όλη η πλάκα του ορόφου, με περιμετρικά μπαλκόνια. Το σπίτι έχει 3φασικό ρεύμα ανακαινισμένο πρόσφατα. Στην ανακαίνιση ο ηλεκτρολόγος είχε βάλει UTP πριζάκια σε κάθε δωμάτιο τα οποία καταλήγουν όλα στο σαλόνι. Η ιδέα ήταν ότι εκεί θα ήταν ο router. Στην πράξη τα πράγματα γίνανε διαφορετικά. Ο πάροχος, HCN 360MBps up/down, μου δίνει οπτική ίνα μέχρι την αποθήκη στο υπόγειο οπού βρίσκεται και το ρουτερ. Από το μπαλκόνι, 3ος όροφος, πέφτει ένα UTP καλώδιο που φέρνει το ιντερνετ από το ρούτερ μέχρι το μπαλκόνι. Από το μπαλκόνι δεν έχω τρόπο να το πάω μέχρι το σαλόνι χωρίς να σκάψω (ξανά). Οπότε έχω 3 Magic 2 WiFi 6 Devolo και 2 Magic 2 χωρίς WiFi powerlines. Το ένα χωρίς WiFi είναι στο μπαλκόνι οπού κουμπώνει το UTP που έρχεται από την αποθήκη. Τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα μέσα στο σπίτι, στο ένα από αυτά πατάνε μέσω switch και τα UTP που έρχονται από τα δωμάτια. Οπότε ας πούμε συνοπτικά 1. Router <--- UTP ---> Powerline adapter <--- powerline network ---> Powerline adapter <--- UTP ---> Δωμάτια και φυσικά 2. Router <--- UTP ---> Powerline adapter <--- powerline network ---> Powerline WiFi x 3 <--- WiFi ---> Συσκευές διάφορες Το πρόβλημα. Όσες powerline συσκευές είναι στην ίδια φάση μιλάνε με καλές ταχύτητες, το Devolo cockpit λέει 800-900MBps που είναι ικανοποιητικό. Όσες συσκευές είναι, μάλλον, σε άλλη φάση μιλάνε μεν μεταξί τους αλλά με αργές ταχύτητες (50-60MBps realised). Επίσης, είτε λόγω κατασκευής του σπιτιού είτε λόγω των Devolo, το WiFi γενικά σαν σήμα φθήνει σχετικά γρήγορα π.χ Devolo WiFi στα 3 μέτρα από το μπαλκόνι με 1.5 τοίχο ανάμεσα πιάνει οριακά. Ποιό συγκεκριμένα, η ταχύτητα της σύνδεσης powerline στην παρακάτω περίπτωση 1. Router <--- UTP ---> Powerline adapter <--- powerline network ---> Powerline adapter <--- UTP ---> Δωμάτια είναι αργή. Δυστυχώς οι 2 συσκευές είναι μάλλον σε διαφορετική φάση. Δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες πρίζες να δοκιμάσω που να είναι κοντά στα UTP του σαλονιού. Μια ενδιαφέρουσα τοπολογία είναι Router <--- UTP ---> Powerline adapter <--- powerline network 2 ---> Powerline adapter <--- UTP ---> Δωμάτια / Powerline adapter <--- powerline network 1 ---> Powerline WiFi x 3 <--- WiFi ---> Συσκευές διάφορες Ουσιαστικά τα 2 powerline networks δεν μιλάνε μεταξί τους παρά μόνο μέσω UTP και έχουν πάνω τους powerline adapters που είναι σε πρίζες στην ίδια φάση. Αυτό κάπως λύνει το πρόβλημα για τις συσκευές μέσα στο σπίτι. Φυσικά όμως το πρόβλημα παραμένει ότι το powerline network 2 είναι αργό. Τελικά το ερώτημα έιναι... αν πάρω το Devolo DINrail, θα βοηθήσει με τις φάσεις ή θα είναι άλλα 200 ευρώ πεταμένα; Δεν με ενδιαφέρει το UTP jack του DINrail, μόνο το θέμα με τις φάσεις. Δεν καταλαβαίνω όμως πως δουλεύει διαφορετικά. Mesh WiFi πάλι ή θα πρέπει να έχω 6-7+ κομμάτια ή θα είναι αργό λόγω έκπτωσης του σήματος από τους τοίχους. Ευχαριστώ!
Tenshi Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Αν καταλαβαίνω σωστά, το σαλόνι λειτουργεί σάν hub και εκεί υπάρχει ενας Χ αριθμός απο rj45 πρίζες. Το utp που έρχεται απο την αποθήκη, πόσο απέχει απο το πιο κοντινό πριζάκι δωματίου; Θα μπορούσες να τρυπήσεις μέχρι το πιο κοντινό πριζάκι, να συνδέσεις το UTP εκεί και μετά στο σαλόνι, στην πρίζα που αντιστοιχεί αυτό το δωμάτιο, να συνδέσεις ένα switch. Απο το switch δίνεις στα υπόλοιπα πριζάκια με patch cables.
hydra1981 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δυστυχως απ'εχει αρκετά Tenshi. Τελικά συνειδητοποίησα κάτι που δεν είχα πολυπροσέξει, ότι η Devolo ψιλοχρεοκόπησε και ότι αποσύρεται από την αγορά. Γι'αυτο και τα προιόντα της είναι όλα out of stock. Δύσκολο να ανταγωνιστείς την TP-Link με τέτοιες τιμές. Τέλος παντων, βρήκα ένα DINrail online σε "καλή" και καλά τιμή και το πήρα. Θα δείξει η νεκροψία. Νομίζω ότι το DINrail θα λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στις φάσεις/καλώδια και θα κάνει τα μαγικά του. Αναμένω να έρθει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα